print header

10 היצירות הקלאסיות הטובות ביותר של רוברט שומאן

בטהובן, באך ומוצרט הם שמות שכולנו מכירים, אך בעולם המוזיקה הקלאסית יש עוד יוצרים דגולים רבים שחיברו מנגינות יוצאות דופן, ורוברט שומאן (Robert Schumann) בהחלט היה אחד מהם. הוא נולד בגרמניה בשנת 1810 וכמו גאונים מוזיקליים רבים אחרים כבר כעבור זמן קצר (10 שנים בלבד) הופיע לראשונה מול קהל. היו רבים שראו בו פסנתרן וירטואוז לעתיד, אך בשנת 1830 התפתחה באחת מאצבעות ידיו פגיעה כרונית, שעצרה את הקריירה שלו על הפסנתר - אז הוא החליט להתמקד בעבודתו כמלחין וכאיש רוח מוביל בגרמניה של אותם הימים, אחד המייצגים הבולטים של התקופה הרומנטית במוזיקה. הוא התאהב בקלרה ויק, בתו של מורו לפסנתר ופטרונו, שלא בירך את הקשר ואף גירש אותה מביתו. שומאן נאלץ לפתוח במאבק משפטי מול האב על מנת לשאת את בחירת ליבו לאישה ללא ברכתו, דבר שהיה נדיר מאוד באותה התקופה. שופט אישר את הבקשה של הזוג וכעבור מספר שנים הקשר המשפחתי אף החל להשתפר. במקביל לכל זאת, קלרה הייתה נגנית מוכשרת מאוד והדבר עורר דיכאון חזק בשומאן, אך למרות זאת מערכת היחסים שלהם התאפיינה באהבה רבה ותמיכה אדירה, שכמה דוגמאות לה תוכלו לראות בהמשך.
 
אך את חייו של שומאן קשה לתמצת במספר שורות שכאלה, הם היו סוערים ומלאי קשיים שהסתיימו בניסיון התאבדות כושל, אשפוז במוסד לחולי נפש ובסופו של דבר מוות שחוקרים סבורים שנבע ממחלת העגבת, וגם כך רבים מתסמיניו הנפשיים. הוא נפטר בגיל 46 והותיר אחריו יצירות פסנתר, מוזיקה קאמרית נפלאה וגם מספר רב של לידרים (שירים לקול ולפסנתר). אספנו עבורכם 10 מיצירותיו הנפלאות בכתבה הבאה, ואתם מוזמנים להאזין לכולן ברצף וליהנות מחוויות מוזיקה נהדרת, או לברור אותן אחת אחת ולקרוא מעט על הסיפורים שעומדים מאחוריהן.

 

1. סצנות מהילדות - Op. 15

מתוך 30 תנועות שונות שהוא חיבר עבורה, רק 13 נכנסו לגרסה הסופית של היצירה הזאת, והשביעית שבהן היא אולי היצירה המפורסמת ביותר של רוברט שומאן. באופן כללי, כל אחת מהתנועות חוברה כדי לשדר למאזין את הערגה שלפעמים יש לכולנו לתקופת הילדות; למשחק צוהל, לסיפור מסקרן, לחלומות בהקיץ ועוד. ברוח זו רוב התנועות הן יחסית קלות לביצוע, אך מעריציו של שומאן טוענים שיש הרבה יופי בפשטות הזאת.

2. קונצ'רטו לפסנתר ב-A מינור Op. 54

למרות חיבתו הרבה לכלי הנהיגה הזה, שומאן יצר רק קונצ'רטו אחד לפסנתר - והוא השקיע בו משך זמן רב מאוד, כ-4 שנים. אך המאמץ השתלם והיצירה הזו בוצעה פעמים רבות לאורך התקופה הרומנטית, ועד היום היא מושמעת באולמות קונצרטים ברחבי העולם. כאשר היצירה נחשפה במלואה לעולם בשנת 1845, מי שביצעה אותה על הבמה בעיר הגרמנית דרזדן הייתה אישתו של שומאן, קלרה.

3. קווינטט פסנתר ב- E-flat מז'ור, Op. 44

היצירה הזו היא אחד מעמודי התווך של המוזיקה הקאמרית במאה ה-19 ובזמנה היא אפילו נחשבה לפורצת דרך מוזיקלית. הוא חיבר אותה עבור פסנתר ורביעיית מיתרים; ויולה, צ'לו ו-2 כינורות, שיחד משתלבים נהדר ויצרו עם הזמן את אחד משילובי הכלים הכי נחשבים בסוגה המוזיקלית הזו. הכוכבת של הביצוע הבא שאתם עומדים לראות היא מרתה ארחריץ', פסנתרנית יהודיה-שווייצרית ממוצא ארגנטינאי, שמלווה על ידי רביעיית מיתרים מהתזמורת הסימפונית הישראלית.
 

4. אהבת המשורר - Op. 48

היצירה הזו היא מחזור שירים נפלאים שעוסקים באהבה, אובדן, געגועים ורגשות עמוקים. כלל היצירה מאחד בתוכו 16 שירים שונים שבסופם מסר של התגברות על העבר, קבורתו באדמה והמשך החיים. בסרטון שלפניכם מבצע אותם זמר הטנור Ilker Arcayürek, ועל אף שהם מוכרים באופן רווח בביצוע גברי, במקור הם הוקדשו לזמרת גרמנייה בשם ווילהמינה שרדר-דפרינט.

5. הסימפוניה הרביעית ב-D מינור, Op. 120

ליצירה הזו יש 2 גרסאות שונות (משנת 1841 ושנת 1851), הראשונה קלילה יותר והשנייה עמוקה ו"מפוארת יותר" - לפי שומאן, השנייה היא זו שאישתו אהבה יותר והיא גם זה שפורסמה ונחשבת לגרסה ה"רשמית". אחד מהדברים שהכי מיוחדים בה, הוא שלפי כוונת היוצר כל התנועות אמורות להתנגן ברצף, ללא הפסקה, וכך בעצם להפוך את היצירה למשהו גדול יותר ורציף. לכל אורך התנועות והמעבר ביניהן יש רצף רעיוני מוזיקלי, שאמנם כל הזמן נבנה עליו עוד ועוד, אך הוא עצמו לא נעלם. 

6. קרנבל - Op. 9

יצירת הפסנתר הזו נכתבה בשנים 1834-1835 והיא למעשה איחוד של 20 נעימות קצרות שחיבר שומאן שכל אחת מהן מייצגת דמות, רעיון, חבר קרוב או בני משפחה. הנעימה ה-11 למשל מוקדשת לאישתו קלרה ומספר 12 למלחין פרדריק שופן. רמת המורכבות הטכנית של חלקים שונים מהיצירה הזו היא גבוהה מאוד, אך עד היום נגנים רבים נענים לאתגר וזה פשוט תענוג לאוזניים. 

7. הסימפוניה השלישית - הריינית, Op. 97

הסימפוניה השלישית היא למעשה האחרונה שהולחנה על ידי שומאן, כי את הראשונה והרביעית הוא יצר במקביל. היא קרמה עור וגידים בעקבות טיול שהוא ערך עם אישתו לחבל הריין. היא הושמעה לראשונה בשנת 1851 והמנצח של המופע היה שומאן עצמו. היצירה מורכבת מחמש תנועות ובעיני רבים אמנם דחוסים בה יותר מדי אלמנטים שונים, אך אי אפשר להתכחש לכך שהיא גם אחת מהמוצלחות שביצירותיו. 

8. קרייזלריאנה -  Op. 16

'קרייזלר' היה שמה של דמות ברומן פרי עטו של הסופר א.ת.א. הופמן. הדמות הזו הייתה בעלת גאונות מוזיקלית יוצאת דופן, אך לצידה גם אישיות בעייתית שסבלה מתנודות במצבי רוח ומשתקפת בניגוד הרגשות שקיים ביצירה הזו. שומאן, שקל להבין מדוע נמשך לדמות הזו, כתב את היצירה הזאת במשך 4 ימים והקדיש אותה לאישתו. הוא עשה זאת לא מסיבה רעה, אלא דווקא כי הוא שילב במוזיקה את הרעיונות הרבים שהיא נתנה לו לאורך השנים.
 

9. מנפרד - פתיחה, Op. 115

הפתיחה היא לדעת רבים וטובים החלק הטוב ביותר של היצירה הזו, שנכתבה על ידי שומאן בשנת 1848 ואשר מבוססת על שיר שכתב המשורר הבריטי הרומנטי הידוע ג'ורג' גורדון ביירון - שכונה הלורד ביירון. מדהים לגלות שדווקא בתקופה הזאת של חייו, בה המלחין הגרמני התמודד עם בעיות נפשיות קשות, המוזיקה של נותרה כה מופלאה.

10. אביב, הסימפוניה הראשונה ב-B-flat מז'ור Op.38

בעידודה של אישתו, שומאן חיבר את היצירה הסימפונית הראשונה שלו בשנת 1841 ולמרבה התדהמה נדרשו לו רק 4 ימים כדי להשלים אותה! היא מורכבת מ-4 תנועות שבמקור זכו לשמות "תחילת האביב", "ערב", "חברי-משחק עליזים" ו"אביב במלוא הפריחה". למרות שהם משקפים באופן הולם מאוד את הלך הרוח המוזיקלי המשתנה של היצירה, שומאן כנראה לא הרגיש שלם עם השמות האלו והם שונו לפני שהיא ראתה אור באופן רשמי. 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.