print header

מה ההבדל בין נס קפה לקפה שחור?

אין כמו קפה חם כדי לפתוח את היום. יש רק דרך אחת לשתות אותו, אבל כל כך הרבה דרכים להכין אותו. בכל סוג קפה נקבל מנה שונה של קפאין, נוגדי חימצון, והכי חשוב - טעם. בכתבה הבאה ריכזנו את 7 השיטות המוכרות להכנת קפה, מה מייחד כל אחת, ואילו יתרונות יש מאחוריהן. גלו את היתרונות הבריאותיים השונים של כל סוגי הקפה!

ההבדלים בין סוגי הקפה

את הקפה ניתן להכין בדרכים שונות, כאשר כל אחת מהדרכים משפיעה על הגורמים הבאים:

  • נוגדי חימצון - נוגדי החימצון (אנטיאוקסידנטים) הם חומרים המחסלים את הרדיקלים החופשיים. קפה כהה יותר משמעו יותר נוגדי חימצון.
  • שמנים - מה שנותן לקפה את הארומה והטעם היחודיים לו הם שמנים טבעיים בשם דיטראפאנים. בשתייה מרובה, בין 6-8 כוסות ביום, הדיטראפאנים עלולים לגרום לעלייה לא בריאה ברמות הכולסטרול בגוף.
  • קפאין - גוון הפולים מבשר לנו גם על רמת הקופאין ולא רק על טעם. פולי קפה מאבדים קפאין במגע עם חום רב, לכן קלייה או חליטה ארוכים יותר משמעם פחות קפאין בפולים.
  • טחון דק או עבה - טחינה דקה של פולי הקפה יוצרת שטח פנים רחב, הגורם לשחרור רב של נוגדי חימצון ושמנים. ככל ששטח הפנים רחב יותר, כך משתחררים יותר שמנים ונוגדי חימצון.

קפה בריא

1. קפה נמס

הקפה הנפוץ והפשוט ביותר להכנה, קרוי באנגלית "קפה ברגע". ייצור האבקות מתחיל באידוי קפה ובמים, שיוצרים נוזל מרוכז וסמיך. לאחר מכן מייבשים את הקפה באחת משתי שיטות:
  • אבקה - נוצרת מריסוס הנוזל על מגדלי ייבוש היוצרים חלקיקים.
  • מגורען - נוצר מהקפאת הנוזל בוואקום ליצירת גבישים. יקר יותר ונחשב ליותר איכותי.
הפופולריות העולמית של אבקה זו נובעת מתהליך הכנה פשוט ומהיר, מערבבים מים רותחים עם כפית אבקת קפה נמס בכוס ולאחר כמה שניות הקפה מוכן.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
בקפה נמס קיימת הרמה הכי נמוכה של קפאין מכל שיטת הכנה אחרת. זאת מפני שהאבקה אינה פולים טחונים, אלא מיצוי של פולים ומים לכדי נוזל מעובד.
 
נוגדי חימצון:
באופן מפתיע, שיטת העיבוד של קפה נמס מרכזת בו יותר נוגדי חימצון מכל קפה אחר.
 
טעם וארומה:
קפה נמס נועד להכנה פשוטה ומהירה ולא נותן טעם עשיר וחזק. מצד שני, תמיד אפשר לחזק את כוס הקפה בעוד כפית אבקה.

קפה בריא

 

2. פרנץ' פרס - בודום 

"פרנץ' פרס" אמנם נקרא על שם צרפת, אך הוא יוצר לראשונה באיטליה. בישראל ידועה שיטת הכנה זו כ-"בודום" או "פילטר ידני". הבודום הוא מכשיר חליטה בדחיסה ידנית המורכב מפילטר מתכת בכוס זכוכית גדולה. ההבדל בשיטת הבודום משאר השיטות בהן המים מסתננים דרך הקפה, היא סינון הקפה בלחיצה דרך המים. זאת לאחר השרייה של כ-2-3 דקות.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
ככל שההשריה ארוכה יותר וגריסת הקפה דקה יותר כך גדל מיצוי הקפאין. 
 
נוגדי חימצון:
הפילטר בבודום הינו רשת מתכת המאפשרת שחרור גבוה של נוגדי חימצון, מפני שאינה מתכלה או מסננת את הקפה יותר מדי, כמו פילטר מנייר.
 
טעם וארומה:
בדומה לקפה טורקי, הבודום נותן טעם עשיר וחלק מפני שאינו מסנן את הקפה יתר על המידה.

קפה בריא

 

3. קפה קר

קפה קר ידוע כמשקה טרנדי, וזו  השיטה המוכרת היחידה בה חולטים קפה במים קרים. החליטה הקרה מזכירה את שיטת הבודום, וגם בה משתמשים בטחינת קפה גסה ולא דקה. ההבדל העיקרי מלבד טמפרטורת המים הוא שבחליטה קרה משרים את הקפה הטחון במשך 12-16 שעות. אין הכרח לשתות את הקפה קר - ניתן לחמם אותו עם מים רותחים או חלב לאחר תהליך החליטה.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
מים קרים אינם ממצים קפאין היטב כמו מים חמים, אך ההשריה הארוכה נותנת לקפה הקר מספיק חוזק כדי להחשב למעורר במידה בינונית.
 
נוגדי חימצון:
כל פרי שנחלט בחום נוטה לאבד מהערכים התזונתיים שלו, וקפה קר נחשב לעשיר במיוחד בנוגדי חימצון.
 
טעם וארומה:
טעמו של הקפה הקר נחשב לעשיר, פירותי וחלק. רמת החמיצות של כל קפה תלויה בחימומו, ולמרות שרבים יגידו שטעמו של הקפה הקר חזק מאוד, אלה שמורגלים לקפה חם ירגישו בחסרון הצביטה ויחושו טעם מעט תפל.

קפה בריא

 

4. קפה פילטר

מכונת קפה פילטר ידועה גם כ-"טפטוף" (דריפ) בארה"ב, המדינה בה קפה מסוג זה הוא הכי פופולארי, ומוכן בחליטה במכונת קפה אוטומטית. הקפה הטחון מונח על פילטר נייר בתא העליון של מכונת הקפה, מים רותחים זורמים דרכו ומטפטפים לתוך קנקן זכוכית.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
מפני שחליטת הקפה בפילטר אורכת זמן רב בטפטוף איטי, רמת הקפאין בקפה ממכונת פילטר היא הגבוהה ביותר מבין כל השיטות.
 
נוגדי חימצון:
שיטת הפילטר מספקת לקפה יותר נוגדי חמצון מהממוצע, אך הקפה מאבד אותם ככל שזמן החליטה מתארך.
 
טעם וארומה:
רוב השמנים הנותנים לקפה טעם וארומה נלכדים בפילטר הנייר. למרות הטעם המעט תפל, ניתן לשתות יותר מכוס אחת לאורך היום, ולהימנע משמנים המזיקים ללב ומעלים את רמת הכולסטרול (נזק מתרחש בצריכה מרובה של כ6-8 כוסות ביום).

קפה בריא

 

5. אספרסו

מכונות האספרסו מגיעות אלינו מאיטליה, ובעולם המערבי נחשבות לרמה המקצועית ביותר של קפה איכותי. בין אם הקפה מוכן מקפסולות מוכנות מראש או בתערובת שאנו טוחנים, מכונת האספרסו נועדה ליצור מנות אישיות ואיכותיות של קפה מרוכז ועשיר.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
המים זורמים ישירות על הקפה הטחון, והמיצוי המהיר מספק רמה גבוהה של קפאין.
 
נוגדי חימצון:
נוגדי החימצון תלויים בקפסולה או בקפה הטחון שבחרנו. ככל שהקליה יותר כהה היא מכילה יותר נוגדי חימצון. 
 
טעם וארומה:
אלומיניום ופלסטיק פוגמים בטעם הקפה, אך אם הרשת שבראש המכונה עשויה ממתכת לא מתכלה הטעם יהיה מר ומעט תפל, כמצופה ממשקה זה.

קפה בריא

6. טורקי

משמעות המילה "ג'זווה" בערבית היא קנקן מתכת מהסוג המשמש להכנת קפה טורקי, המוכר בתור "פינג'אן", או, כוס קפה בעברית. הבלבול ביניהם הוא כיום הוא אבן יסוד בתרבות הקפה הישראלית. שיטת ההכנה היא הרתחת מים וקפה בג'זווה. נדרשת מיומנות מסוימת להכין קפה טורקי טוב, אך כשעושים זאת כהלכה מיצוי השמנים באבקת הקפה נותנים טעם וארומה חזקים במיוחד. באופן מסורתי מוסיפים לקפה בג'זווה תבלינים כגון הל שמעשירים את טעמו.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
כאשר מכינים אותו כהלכה, הקפה הטורקי ידוע כמכיל כמויות קפאין גדולות, ולכן, מעורר מאוד.
 
נוגדי חימצון:
פולי הקפה הכהים יחסית וחוסר הסינון, עוזרים לשחרר כמות גדולה של נוגדי חימצון אל המשקה.
 
טעם וארומה:
טעמו של הקפה הטורקי מזכיר מאוד את טעם הקפה המוכן באמצעות בודום. כמו קפה הבודום, גם הקפה הטורקי הוא מתובל, חזק ועשיר.

קפה בריא

 

7. מקינטה

המקינטה היא המצאה איטלקית, ואינה נחשבת לאספרסו אלא ל-"קפה מוקה". הקפה בקומקום המקינטה מבושל באמצעות אדים, הזורמים מהתא התחתון בו מורתחים מים, דרך התא האמצעי המכיל את הקפה הדחוס ואל התא העליון בו מתעבה הקפה.
 
 
ערכים תזונתיים
 
קפאין:
מכיוון שאין כמעט סינון בשיטת הכנה זו, רמת הקפאין גבוהה מאוד.
 
נוגדי חימצון:
כיוון שבשיטה זו נוהגים להכין קפה כהה יחסית, קפה המקינטה עשיר בנוגדי חימצון.
 
טעם וארומה:
הטעם והארומה תלויים בחומר ממנו עשויה המקינטה. פלדה עבה ולא מתכלה היא האופציה המועדפת ביותר, ומספקת קפה עשיר בעל טעמים וארומות בלתי נשכחים.

קפה בריא

 

 

תמונות: ,Ruthven, HedKodin, Eaeeae, Dennis Tang, Nathan, Andrew E. Larsen, jakeliefer, Pete

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.