הביצה הקשה היא ביצה המבושלת עם הקליפה במים רותחים, משך הבישול קובע את מידת העשייה שלה. ביצה רכה: ביצה שבושלה במשך פרק זמן קצר שנע בין 3-7 דקות, והחלבון בה עדיין נוזלי. לעומתה, ביצה קשה היא ביצה שבושלה לפרק זמן ארוך יותר שנע בין 8-12 דקות, עד שהחלבון נהיה מוצק.
את הביצים הקשות ניתן לאכול חמות או קרות, לרוב בארוחת הבוקר או הערב, כמנה בפני עצמה או כחומר גלם שמשולב במנות אחרות, כמו "סביח". ביצים בצבע חום מתקבלות בבישול ממושך לפחות של כ-שעתיים-שלוש, בתוך סיר לחץ/כחלק מבישול בתוך חמין, או בבישול עם קליפות בצל/שקיק תה.
איך מבדילים בין ביצה קשה לרכה? מסובבים אותה על גבי השיש, ביצה רכה תסתובב לאט בגלל הנוזלים הקיימים בה, ביצה קשה תסתובב מהר ובקלות.
איך בודקים האם הביצה טרייה? מניחים אותה בתוך כלי עם מים ומעט מלח, אם היא שוקעת היא טרייה וטובה למאכל, אם היא צפה היא לא טרייה.
טיימר: מומלץ ורצוי להשתמש בטיימר כדי לדייק בזמן ההכנה, במיוחד אם אתם מעוניינים להכין ביצה רכה.
ביצים: הביצים מגיעות בצבעי לבן או חום ובגדלים שונים, וכולן מתאימות לבישול. כ-10 דקות לפני ההכנה מומלץ להוציא את הביצים מהמקרר כדי שיגיעו לטמפרטורת החדר ולא יהיו קרות מידי. הכנסת ביצים קרות למים חמים תגרום להפרש טמפרטורה קיצוני ולסדקים בקליפה.
מים: גובה המים צריך לכסות מעט את הביצים, כ-1 סנטימטר מעל הביצים, כדי שיהיה להן מספיק מקום לנוע בתוך הסיר מבלי להתנגש אחת בשנייה, אחרת הן ייפגמו במהלך הבישול. ישנן 2 דרכי הכנה: הראשונה היא להרתיח מים ורק לאחר מכן להכניס את הביצים בזהירות; והשנייה היא להכניס את הביצים יחד עם מים קרים לסיר ולבשל יחד. השיטה הראשונה תוודא שהביצים יישארו שלמות ולא יסדקו במהלך הבישול, יש המאמינים שכדי למנוע את התפוצות הביצים במהלך הבישול ניתן אפשר לשים בתוך המים פרוסת לימון. את הסיר מומלץ לכסות, אך לא חובה.
מלח: הוספת מלח למי הבישול לא תמנע את היווצרות הסדקים בקליפה,אך תזרז את קרישת החלבון. כמו כן, הוספת כפית חומץ למי הבישול תסייע באותה המידה במקרה זה.
קילוף: העברת הביצים החמות למים קרים עוצרת את תהליך הבישול, ומקלה על הקילוף. אפשר להכניס לקערה עם מים קרים או מי קרח. ככל שהביצה טרייה יותר, כך יהיה קשה יותר לקלף אותה.
חיתוך: אפשר לחתוך בעזרת סכין חדה, ואפשר בעזרת חותכן ייעודי מיוחד.
אחסון: ניתן לשמור את הביצים במקרר כל עוד לא הסרתם את הקליפה. מומלץ לשמור עליהן עטופות בנייר נצמד או כסף במשך יומיים-שלושה, ולא יותר. ביצה שקליפתה הוסרה מומלץ לאכול באותו היום.