החורף הגיע וכולנו מתחילים לבשל בהתאם לפירות וירקות העונה, לטמפרטורה הצונחת ולרצון שלנו לשמור על גוף בריא כדי להימנע ממחלות כמו הצטננות ושפעת. לכן אספנו עבורכם 9 מתכונים טעימים ובריאים לירקות בתנור בסגנונות שונים; פשוטים, מיוחדים, לילדים, ממטבח מקומי או עולמי, עבור מנות ראשונות וגם עיקריות. הירקות שמככבים במנות האלה יעניקו לגופכם ויטמינים, מינרלים ועוד הרבה רכיבים תזונתיים חשובים, ואתם תופתעו לגלות כמה טעימים הם יכולים להיות במסגרת המתכון או בעזרת שילוב המרכיבים הנכון. תמצאו כאן מתכון מנצח לתפוחי אדמה בתנור, פיצה מחציל שכל ילד ישמח לאכול, צ'יפס בטטה מושלם לנשנוש ועוד הרבה מתכוני ירקות אפויים מומלצים. בתיאבון!
ירקות צלויים בתנור היא תוספת או מנה צמחונית מוכרת מאוד שכמעט בכל בית מכינים בשיטה כזאת או אחרת. בדרך כלל היא לא זוכה ליחס מיוחד על שולחן האוכל ולמען האמת זה מובן לגמרי, אבל המתכון הבא עומד לשנות את המצב הזה... לא רק שהוא כולל ירקות נפלאים שרוב האנשים בדרך כלל לא עושים בהם שימוש, הוא אפילו משדרג את טעמם עם תוספות נהדרות כמו פיסטוקים וחומץ סיידר תפוחים. נסו להכין את המנה הזאת עוד היום כדי לחמם את ימי החורף הקרים, ומובטחת לכם חגיגת טעמים מפתיעה שוודאי תרצו לשחזר שוב ושוב.
לא רק שמדובר בגרסה אפויה ומנצחת לאחד המאכלים המטוגנים האהובים ביותר, הצ'יפס, אלא שהמנה הזו עשויה כולה מבטטה נימוחה ומתקתקה ומצופה בתיבול עשיר ומקורי אשר ילהיב את בלוטות הטעם שלכם.
כבר בגיל צעיר למדתי מאימא שלי שכרובית היא ירק מופלא שניתן להכין בעזרתו מנות נהדרות שונות, אך רובן הגדול תמיד נראה לי מורכב מאוד וקשה להכנה. לכן כל כך שמחתי כשגיליתי את המתכון הנפלא הזה לכרובית שלמה בתנור, כי כל מה שהוא מצריך זה כרובית גדולה ועוד 6 רכיבים בלבד לצד תהליך הכנה פשוט מאוד, ובסוף אפשר לאכול מנה טעימה, מפתיעה ובריאה. אם אתם רוצים ליהנות ממנה בעצמכם, עקבו אחרי ההוראות הבאות:
תפוחי אדמה מעוכים ואפויים בתנור הם תחליף מעולה וטעים לאלה הנצלים במדורה, או כתוספת עשירה בטעמים שהולכת מצוין לצד כל מנה. אופן ההכנה שלהם קל פשוט, מהיר, מומלץ להכין מהם כמות גדולה, אחרת תמצאו את עצמם זוללים את כולם לפני הארוחה עצמה!
תפוחי אדמה: מומלץ וקל יותר להכין את המתכון עם תפוחי אדמה קטנים, חשוב מאוד לא לקלף את הקליפה, היא תורמת לפריכות, מוסיפה טעם, שומרת על הצורה, בנוסף לטעם היא גם עשירה בערכים תזונתיים טובים, ויטמינים ומינרלים. חשוב לדאוג לשטוף ולקרצף היטב את תפוחי האדמה לפני השימוש. פחות מומלץ להכין עם בטטות, כיוון שהן יעניקו לכם מרקם רך ופחות פריך.
מעיכת תפוחי האדמה: את המעיכה ניתן לבצע בעזרת תחתית כוס, הידיים, מועך תפוחי אדמה, או בכל דרך אחרת שנוחה לכם, חשוב לא למעוך לגמרי ולהשאיר כ-1 סנטימטר.
שמן זית: אפשר להמיר את שמן הזית בשמן צמחי, אך פחות מומלץ, ההבדל בטעם יהיה מורגש. את הוספת שמן הזית אפשר עשות בשתי דרכים: הדרך הראשונה היא לזלף מעל ולפזר מלח ופלפל; והדרך השנייה היא לערבב בקערית את שמן הזית עם התבלינים ולשפוך מעל, לבחירתכם.
העשרת הטעם: אפשר להוסיף עשבי תיבול קצוצים כמו פטרוזיליה, כוסברה, טימין, אורגנו. ובנוסף גם תבלינים כמו: פפריקה מתוקה, או מעושנת, קורט כורכום, צ'ילי גרוס... או להוסיף מעל תפוחי האדמה קוביית חמאה לאחר היציאה מהתנור.
האנטיפסטי במקור הוא מנה איטלקית המשמשת כמתאבן (מנת פתיחה) המוגש בתחילת הארוחה, ומטרתה לפתוח ולעורר את התיאבון. פירוש השם "אנטיפסטי" הוא מנה המוגשת לפני הפסטה (אך היא מוגשת גם לפני מנות אחרות). הגרסה האיטלקית המקורית מורכבת גם מנקניקים, גבינות, נתחי בשר דקיקים או משומרים, טוסטונים ועוד... בארץ היא מוגשת כמנת ירקות קלויים בשמן זית. זאת יכולה להיות מנה בפני עצמה בליווי אורז או כל תוספת אחרת, מצע לפוקאצ'ה, וגם כחלק מהרכיבים בתערובת לזניה, קיש ואפילו כתוספת מרהיבה לפסטה.
אופן ההכנה שלה פשוט וקל: חותכים את הירקות לחתיכות גסות, מזלפים שמן זית וחומץ בלסמי (לא חייב), מתבלים ומכניסים לתנור. בחירת מגוון ירקות בשלל צבעים מחדדת את כל החושים, ואיתם גם מגיע התיאבון. תהליך צליית הירקות בתנור גורם למים שבתוכם להתאדות, החום גורם לדפנות הירק להתרכך, וכך מתקבל מרקם נעים וטעים. גם הסוכרים מתקרמלים – בזכותם הירק מקבל את הצבע השחום והיפייפה. זאת דרך מעולה לניצול ירקות שקצת איבדו מטריותם אבל עדיין ראויים לאכילה, כשהציוות בין הירקות לשמן הזית יוצר שילוב בריא ומזין.
הירקות המומלצים לשילוב במנה הם: בצל סגול, שיני שום שלמות, חציל (מצריך הכנה מוקדמת), עגבניות שרי, פטריות, קישואים, בטטות, תפוחי אדמה, ברוקולי, כרובית, ארטישוק, סלק וגזר. אפשר לחצות כל ירק לחצי, לחתוך לעיגולים / קוביות / רצועות גסות, איך שנוח לשם, וחשוב להקפיד על חיתוך גודל אחיד כדי שתהליך האפייה יהיה אחיד. אם חתכתם יותר מידי ירקות עדיף לפזר ולפצל אותם בשתי תבניות, ולא להעמיס בתבנית אחת. רק זכרו להחליף במהלך הבישול בין התבניות כדי שהחימום יהיה אחיד ותבנית אחת לא תקבל יותר חום מהשנייה. אין צורך לכסות את התבנית, כך הירקות יחשפו ישירות לחום החזק ויקבלו צבע יפה. כיסוי התבנית יוצר אפקט בישול או אידוי, ובמקרה הזה אנחנו רוצים לקלות ולצלות.
תיבול ושימון: אפשר לערבב את כל הירקות בקערה עם שמן הזית והתבלינים לפני פיזורם בתבנית האפייה, ואפשר גם לפזר בתבנית אפייה ולזלף מעל שמן זית ותבלינים, לבחירתכם.
חציל פיצה הוא שילוב מרענן של חציל עם רוטב עגבניות וגבינות, שהילדים ישמחו לאכול ויש סיכוי גדול שגם המבוגרים. אופן ההכנה קל, מהיר ופשוט, ואפשר להפוך את ההכנה למהנה במיוחד ולהעזר בילדים. החציל בשילוב רוטב העגבניות יוצר פיצת חציל פחות משמינה ומושחתת מפיצה עם בצק רגיל, ואפשר להחליף את הגבינה שבמתכון לגבינה רזה יותר ולקבל מנה שכיף לאכול ללא נקיפות מצפון.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים חציל פיצה:
החציל: את החציל אפשר לקלף ואפשר ואפילו רצוי להשאיר עם הקליפה. הקליפה שומרת על הצורה ועוזרת לרוטב לא להישפך לאחר שהחציל נהיה רך ובשרני. ניתן לחתוך ולפרוס את החציל לרוחב, או לחתוך לפרוסות. זמן ההכנה בתנור תלוי בעובי בחציל שתחליטו לחתוך - ככל שהחציל יהיה עבה יותר כך זמן הצלייה יהיה ארוך יותר ולהפך.
דרך נוספת להכין את המתכון: לחצות אותו לשניים, לצלות בתנור, להוציא, לערבב את רוטב העגבניות והגבינות עם פנים החציל, לפזר מעל גבינה נוספת ולהכניס לתנור להמשך הצלייה/אפייה.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: