print header

אוסף מתכוני ירקות צלויים בתנור

החורף הגיע וכולנו מתחילים לבשל בהתאם לפירות וירקות העונה, לטמפרטורה הצונחת ולרצון שלנו לשמור על גוף בריא כדי להימנע ממחלות כמו הצטננות ושפעת. לכן אספנו עבורכם 9 מתכונים טעימים ובריאים לירקות בתנור בסגנונות שונים; פשוטים, מיוחדים, לילדים, ממטבח מקומי או עולמי, עבור מנות ראשונות וגם עיקריות. הירקות שמככבים במנות האלה יעניקו לגופכם ויטמינים, מינרלים ועוד הרבה רכיבים תזונתיים חשובים, ואתם תופתעו לגלות כמה טעימים הם יכולים להיות במסגרת המתכון או בעזרת שילוב המרכיבים הנכון. תמצאו כאן מתכון מנצח לתפוחי אדמה בתנור, פיצה מחציל שכל ילד ישמח לאכול, צ'יפס בטטה מושלם לנשנוש ועוד הרבה מתכוני ירקות אפויים מומלצים. בתיאבון!

מתכון לגרסה משודרגת ומגוונת לירקות צלויים בתנור

ירקות צלויים בתנור היא תוספת או מנה צמחונית מוכרת מאוד שכמעט בכל בית מכינים בשיטה כזאת או אחרת. בדרך כלל היא לא זוכה ליחס מיוחד על שולחן האוכל ולמען האמת זה מובן לגמרי, אבל המתכון הבא עומד לשנות את המצב הזה... לא רק שהוא כולל ירקות נפלאים שרוב האנשים בדרך כלל לא עושים בהם שימוש, הוא אפילו משדרג את טעמם עם תוספות נהדרות כמו פיסטוקים וחומץ סיידר תפוחים. נסו להכין את המנה הזאת עוד היום כדי לחמם את ימי החורף הקרים, ומובטחת לכם חגיגת טעמים מפתיעה שוודאי תרצו לשחזר שוב ושוב.

מתכון לגרסה משודרגת ומגוונת לירקות צלויים בתנור מקור תמונה: bonappetit.com
רכיבים לירקות צלויים בתנור:
פיסטוק טבעי - ½ כוס (לא קלוי ולא מומלח)
דלעת ערמונים - 1 (קטנה)
גזר - 4 (קטנים-בינוניים)
גזר לבן - 2 (בינוניים, ניתן להחליף בבטטה, לפת או גזרים רגילים בכמות דומה)
סלק צהוב - 1 (בינוני, ניתן להחליף בסלק רגיל)
שמן זית - 5 כפות (מחולקות)
חומץ תפוחים - 2 כפות
סומאק - כפית
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
עלי נענע - ¾ כוס (קצוצים)
מתכון לצ'יפס בטטה אפוי

לא רק שמדובר בגרסה אפויה ומנצחת לאחד המאכלים המטוגנים האהובים ביותר, הצ'יפס, אלא שהמנה הזו עשויה כולה מבטטה נימוחה ומתקתקה ומצופה בתיבול עשיר ומקורי אשר ילהיב את בלוטות הטעם שלכם.

רכיבים לצ'יפס בטטה:
בטטה - 1 (קלופה)
שמן זית - 1 כף
אבקת קארי - ½ כפית
כמון - ¼ כפית (טחון)
כורכום - ¼ כפית (טחון)
צ'ילי יבש - ¼ כפית (טחון)
מלח - ½ כפית
מתכון לכרובית מתובלת אפויה בתנור מ-7 רכיבים בלבד!

כבר בגיל צעיר למדתי מאימא שלי שכרובית היא ירק מופלא שניתן להכין בעזרתו מנות נהדרות שונות, אך רובן הגדול תמיד נראה לי מורכב מאוד וקשה להכנה. לכן כל כך שמחתי כשגיליתי את המתכון הנפלא הזה לכרובית שלמה בתנור, כי כל מה שהוא מצריך זה כרובית גדולה ועוד 6 רכיבים בלבד לצד תהליך הכנה פשוט מאוד, ובסוף אפשר לאכול מנה טעימה, מפתיעה ובריאה. אם אתם רוצים ליהנות ממנה בעצמכם, עקבו אחרי ההוראות הבאות:

רכיבים לכרובית מתובלת אפויה:
כרובית - ראש אחד גדול
שמן אבוקדו - 2 כפיות (ניתן להמיר בשמן קוקוס מומס)
מים - 2 כפות
תערובת תבלינים לשווארמה - 2 כפיות (ועוד קצת למקרה הצורך)
אריסה - 1-2 כפיות (בהתאם לרמת החריפות הרצויה)
סירופ מייפל - 2 כפיות
מלח ים - ½ כפית (ועוד קמצוץ למקרה הצורך ולקישוט)
מתכון לסלט ירקות טריים וצלויים
המתכון הבא טעים וקל כל כך להכנה שהוא יכול לשמש כמנת פתיחה ואפילו כמנה עיקרית שתשביע אתכם למשך שעות רבות. הטעם הנפלא של הירקות הצלויים יחד עם המרקם המרענן של גרגירי התירס הטריים יוצר סלט מעניין וטעים כאחד שיגרום לכם לרגע קטן של אושר גדול. 
מתכון לסלט ירקות טריים וצלויים מקור תמונה: aberdeenskitchen
רכיבים לסלט:
תפוחי אדמה - 1 קג' (אדומים קטנים, חצויים)
תירס - 1 (קלח עם העלים)
פלפל אדום - 1 (חתוך לקוביות)
פלפל כתום - 1 (חתוך לקוביות)
פלפל ירוק - 1 (חתוך לקוביות)
כמון - ½ כפית
אבקת צ'ילי - ¼ כפית
מלח גס - 1 כף
שמיר - 1 כפית (קצוץ)
גזר - 1 (קלוף וחתוך לרצועות דקות עם קולפן – לקישוט)
בצל ירוק - 1 (פרוס דק לקישוט)
שמן זית - 3 כפות
מתכון לנגיסי ארטישוק אפויים עם רוטב איולי
רובנו כנראה נסכים שמאכלים שמטוגנים בשמן עמוק הם טעימים, אבל חלקנו סולדים מהם בשל העובדה שהם לא מאוד ידידותיים לבריאותנו. אז כדי שתוכלו ליהנות מחטיף פריך שהוא לא מטוגן בשמן עמוק אלא אפוי, אנחנו רוצים להכיר לכם את המתכון הנפלא הבא - נגיסי ארטישוק אפויים עם פנקו וחמאה, שיספקו לכם את הפריכות שאתם משתוקקים לה, לצד מטבל איולי טעים ומרענן. בתיאבון!
רכיבים לנגיסי ארטישוק אפויים עם רוטב איולי:
פירורי פנקו - 1 כוס (50 גרם)
פתיתי גבינת פרמז'ן - ½ כוס (60 גרם)
חמאה - ½ כוס (מומסת, 125 מ"ל)
לבבות ארטישוק - 425 גרם (בהכנה ביתית או משומרים, שטופים ומסוננים)
פטרוזיליה - ¼ כוס (קצוצה, 10 גרם ועוד קצת להגשה)
מיונז - ½ כוס (115 גרם)
שמן זית - 2 כפות
שום - 1 כפית (כתוש)
מלח - ¼ כפית
מתכון לתפוחי אדמה מעוכים וצלויים

תפוחי אדמה מעוכים ואפויים בתנור הם תחליף מעולה וטעים לאלה הנצלים במדורה, או כתוספת עשירה בטעמים שהולכת מצוין לצד כל מנה. אופן ההכנה שלהם קל פשוט, מהיר, מומלץ להכין מהם כמות גדולה, אחרת תמצאו את עצמם זוללים את כולם לפני הארוחה עצמה!

כמה טיפים לפני שנתחיל ללמוד איך מכינים תפוחי אדמה מעוכים ואפויים בתנור:

תפוחי אדמה: מומלץ וקל יותר להכין את המתכון עם תפוחי אדמה קטנים, חשוב מאוד לא לקלף את הקליפה, היא תורמת לפריכות, מוסיפה טעם, שומרת על הצורה, בנוסף לטעם היא גם עשירה בערכים תזונתיים טובים, ויטמינים ומינרלים. חשוב לדאוג לשטוף ולקרצף היטב את תפוחי האדמה לפני השימוש. פחות מומלץ להכין עם בטטות, כיוון שהן יעניקו לכם מרקם רך ופחות פריך.

מתכון תפוח אדמה מעוך וצלוי: תפוח אדמה מעורך אפוי בתנור

 
בישול מקדים: מומלץ לבשל את תפוחי האדמה לפני האפייה בתנור, הבישול מקצר את זמן האפייה, ומאפשר מעיכה קלה ומושלמת, יהיה לכם קשה מאוד למעוך ללא ריכוך לפני.

מעיכת תפוחי האדמה: את המעיכה ניתן לבצע בעזרת תחתית כוס, הידיים, מועך תפוחי אדמה, או בכל דרך אחרת שנוחה לכם, חשוב לא למעוך לגמרי ולהשאיר כ-1 סנטימטר.

שמן זית: אפשר להמיר את שמן הזית בשמן צמחי, אך פחות מומלץ, ההבדל בטעם יהיה מורגש. את הוספת שמן הזית אפשר עשות בשתי דרכים: הדרך הראשונה היא לזלף מעל ולפזר מלח ופלפל; והדרך השנייה היא לערבב בקערית את שמן הזית עם התבלינים ולשפוך מעל, לבחירתכם.  

העשרת הטעם: אפשר להוסיף עשבי תיבול קצוצים כמו פטרוזיליה, כוסברה, טימין, אורגנו. ובנוסף גם תבלינים כמו: פפריקה מתוקה, או מעושנת, קורט כורכום, צ'ילי גרוס... או להוסיף מעל תפוחי האדמה קוביית חמאה לאחר היציאה מהתנור. 

רכיבים לתפוחי אדמה מעוכים:
תפוחי אדמה - 15-20 תפוחי אדמה קטנים (עם קליפה)
שמן זית - ¼ כוס
מלח גס - 1 כפית
רוזמרין - 2-3 ענפים (לא חובה)
מתכון לאנטיפסטי - ירקות צלויים בשמן זית וחומץ בלסמי

האנטיפסטי במקור הוא מנה איטלקית המשמשת כמתאבן (מנת פתיחה) המוגש בתחילת הארוחה, ומטרתה לפתוח ולעורר את התיאבון. פירוש השם "אנטיפסטי" הוא מנה המוגשת לפני הפסטה (אך היא מוגשת גם לפני מנות אחרות). הגרסה האיטלקית המקורית מורכבת גם מנקניקים, גבינות, נתחי בשר דקיקים או משומרים, טוסטונים ועוד... בארץ היא מוגשת כמנת ירקות קלויים בשמן זית. זאת יכולה להיות מנה בפני עצמה בליווי אורז או כל תוספת אחרת, מצע לפוקאצ'ה, וגם כחלק מהרכיבים בתערובת לזניה, קיש ואפילו כתוספת מרהיבה לפסטה.

מתכון לאנטיפסטי: מגש אנטיפסטי

אופן ההכנה שלה פשוט וקל: חותכים את הירקות לחתיכות גסות, מזלפים שמן זית וחומץ בלסמי (לא חייב), מתבלים ומכניסים לתנור. בחירת מגוון ירקות בשלל צבעים מחדדת את כל החושים, ואיתם גם מגיע התיאבון. תהליך צליית הירקות בתנור גורם למים שבתוכם להתאדות, החום גורם לדפנות הירק להתרכך, וכך מתקבל מרקם נעים וטעים. גם הסוכרים מתקרמלים – בזכותם הירק מקבל את הצבע השחום והיפייפה. זאת דרך מעולה לניצול ירקות שקצת איבדו מטריותם אבל עדיין ראויים לאכילה, כשהציוות בין הירקות לשמן הזית יוצר שילוב בריא ומזין. 

הירקות המומלצים לשילוב במנה הם: בצל סגול, שיני שום שלמות, חציל (מצריך הכנה מוקדמת), עגבניות שרי, פטריות, קישואים, בטטות, תפוחי אדמה, ברוקולי, כרובית, ארטישוק, סלק וגזר. אפשר לחצות כל ירק לחצי, לחתוך לעיגולים / קוביות / רצועות גסות, איך שנוח לשם, וחשוב להקפיד על חיתוך גודל אחיד כדי שתהליך האפייה יהיה אחיד. אם חתכתם יותר מידי ירקות עדיף לפזר ולפצל אותם בשתי תבניות, ולא להעמיס בתבנית אחת. רק זכרו להחליף במהלך הבישול בין התבניות כדי שהחימום יהיה אחיד ותבנית אחת לא תקבל יותר חום מהשנייה. אין צורך לכסות את התבנית, כך הירקות יחשפו ישירות לחום החזק ויקבלו צבע יפה. כיסוי התבנית יוצר אפקט בישול או אידוי, ובמקרה הזה אנחנו רוצים לקלות ולצלות.

תיבול ושימון: אפשר לערבב את כל הירקות בקערה עם שמן הזית והתבלינים לפני פיזורם בתבנית האפייה, ואפשר גם לפזר בתבנית אפייה ולזלף מעל שמן זית ותבלינים, לבחירתכם.

רכיבים לאנטיפסטי:
חציל - 1 (חתוך לקוביות)
פלפלים צהובים - 2 (חתוכים לרצועות בינוניות)
פלפלים אדומים מתוקים - 2 (חתוכים לרצועות בינוניות)
בצלים סגולים - 2 (חתוכים לרבעים, ניתן להשתמש גם בבצל רגיל)
שיני שום - 5 (קלופות ושלמות)
קישואים - 3 (חתוכים לעיגולים, קוביות או רצועות)
בטטה - 1 (קלופה, חתוכה לרצועות גסות או עיגולים)
פטריות טריות - 3 (חתוכות לרבעים)
שמן זית - לפי הצורך
חומץ בלסמי - 1 כפית
מלח - לפי הטעם (או מלח גס)
פלפל שחור - לפי הטעם
טימין - קורט (טרי או מיובש)
רוזמרין - גבעול (טרי)
מתכון לסלט מירקות צלויים - סלטה מאשוויה
סלט המשאוויה הוא אחד הסלטים הטריפוליטאים המוכרים ביותר לכל יוצאי העדה, ובשנים האחרונות הוא הפך ללהיט גם בקרב ישראלים רבים בני עדות אחרות. אופן ההכנה פשוט וקל, והטעם הנהדר של צליית הירקות יוצר את אחת ממנות הסלט הטעימות שייצא לכם לטעום. לאחר שתכינו את הסלט הזה פעם אחת, אתם תרצו להכין אותו כמעט בכל פעם שיזדמן לכם.
מתכון לסלט מירקות צלויים - סלטה מאשוויה מקור תמונה: 4.bp.blogspot
רכיבים לסלטה מאשוויה:
עגבניות - 5 (בינוניות, חצויות)
פלפלים ירוקים - 3 (מתוקים, מגולענים וחתוכים לרצועות עבות)
בצלים - 2 (בינוניים, ללא קליפה וחצויים)
פלפל חריף - ⅔ (מגולען)
חציל - 1 (לא חובה)
שיני שום - 5 (שלמות וקלופות)
זרעי קימל - 1 כף (טחונים)
מלח - לפי הטעם
ביצים קשות - 2 (חתוכות לרבעים)
זיתים - חופן (מגולענים)
שמן זית - 2-3 כפות
מתכון לחציל פיצה

חציל פיצה הוא שילוב מרענן של חציל עם רוטב עגבניות וגבינות, שהילדים ישמחו לאכול ויש סיכוי גדול שגם המבוגרים. אופן ההכנה קל, מהיר ופשוט, ואפשר להפוך את ההכנה למהנה במיוחד ולהעזר בילדים. החציל בשילוב רוטב העגבניות יוצר פיצת חציל פחות משמינה ומושחתת מפיצה עם בצק רגיל, ואפשר להחליף את הגבינה שבמתכון לגבינה רזה יותר ולקבל מנה שכיף לאכול ללא נקיפות מצפון.

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים חציל פיצה:

החציל: את החציל אפשר לקלף ואפשר ואפילו רצוי להשאיר עם הקליפה. הקליפה שומרת על הצורה ועוזרת לרוטב לא להישפך לאחר שהחציל נהיה רך ובשרני. ניתן לחתוך ולפרוס את החציל לרוחב, או לחתוך לפרוסות. זמן ההכנה בתנור תלוי בעובי בחציל שתחליטו לחתוך - ככל שהחציל יהיה עבה יותר כך זמן הצלייה יהיה ארוך יותר ולהפך.

מתכון לפיצה על חציל: פרוסות חציל פיצה

דרך נוספת להכין את המתכון: לחצות אותו לשניים, לצלות בתנור, להוציא, לערבב את רוטב העגבניות והגבינות עם פנים החציל, לפזר מעל גבינה נוספת ולהכניס לתנור להמשך הצלייה/אפייה. 

מתכון לפיצה על חציל: חציל פיצה בדרך אחרת
רוטב העגבניות: את רוטב העגבניות שבמתכון אפשר לערבב ולמרוח על החצילים לפני הכניסה השנייה לתנור, וניתן לשדרג ולבשל במחבת על אש בינונית-נמוכה כמה דקות עד שהרוטב מצטמצם. כדי לקצר תהליכים ניתן להשתמש ברוטב פיצה מוכן, אבל ברור לכם בוודאי שהכי טעים ובריא זה להכין לבד!
תוספות מעל: מומלץ להוסיף תוספות אהובות מעל, אך לא להעמיס יותר מידי כדי שלא יכבידו על החציל. כמה דוגמאות: זיתים, תירס, בצל קצוץ וכדומה...
רכיבים לחציל פיצה:
חצילים - 2 חצילים בינוניים
עגבנייה גדולה - 1 (מגורדת דק)
שמן זית - 3 כפות
גבינת מוצרלה מגורדת - 1 כוס (או צהובה)
שיני שום - 2 כתושות
אורגנו - ⅓ כפית
מלח - לפי הצורך
פלפל שחור - קורט
בזיליקום טרי - חופן עלים
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.