print header

המדריך השלם לקניית מסך טלוויזיה

בשעה טובה ומוצלחת – אתם רוצים להתחדש במסך טלוויזיה חדש. אולי אתם עוברים לדירה חדשה, רוצים לשדרג חדר בבית או פשוט נמאס לכם לצפות בתוכנית האהובה עליכם באיכות נמוכה עד בינונית – כל הסיבות הללו טובות דיין כדי להצדיק רכישה. אך במה תבחרו? שפע מסכי הטלוויזיה הקיים כיום בשוק הוא עצום ויש לא מעט מאפיינים שיכולים להיות מעורבים בבחירה. האם יש לכם באמת מושג מה הם כל המושגים האלו ש"זורקים" עליכם בהקשר הזה, כמו Ultra HD, OLED, HDR וכדומה? כדי לעזור לכם בעניין הזה ולנסות לעשות לכם סדר – לפחות בדברים המרכזיים ביותר שצריך לדעת – הכנו לכם את המדריך הבא שיציג בפניכם בנקודות ובהסברים את תמצית הדברים החשובים בנוגע לקניית מסך בשוק כיום.

טכנולוגיות מסכים

כאשר באים לבחור מסך טלוויזיה חדש, אחד הדברים העיקריים שכדאי להבין הוא מהן טכנולוגיות המסכים שקיימות בשוק. כיום ישנן 3 עיקריות שעליהן מבוססים רוב מסכי הטלוויזיה הביתיים: LCD, QLED ו-OLEDאם תשמעו את השמות האלו בחנות הם אולי לא יגידו לכם הרבה, אז בואו נעשה קצת סדר:

  • LCDחלק הארי של מסכי הטלוויזיה כיום מבוססים על טכנולוגיית ה-LED LCD שבבסיסה עומד מסך המורכב ממספר שכבות דקות. השכבה העיקרית עשויה מאוסף של מולקולות גביש נוזלי, שעליה יש שכבת פילטרים צבעוניים ומצידה או מאחוריה נורות LED זעירות המאירות עליה. לא נלאה אתכם יותר מדי בפרטים הטכניים אודות איך העסק עובד מאחורי הקלעים, רק נביא לתשומת לבכם שבטלוויזיות LED איכותיות יותר, שכבת נורות ה-LED מסודרת מאחורי שכבת הגבישים. התמונה שמתקבלת על המסך חדה ובעלת ניגודיות טובה יותר מזו שבמסכים בהם שכבת ה-LED היא בצדי שכבת הגבישים.

יש גם מסכי LCD התומכים בטכנולוגיית "עמעום מקומי", שמשפרת דרמטית את איכות הניגודיות ומאפשרת למסך להאיר ולעמעם אזורים מסוימים ביתר דיוק, לקבלת תמונה משובחת יותר. 

היתרון העיקרי של מסכי LCD הוא הבהירות, אורך החיים והזמינות הגבוהה שלהם כיום בשוק. החסרונות מנגד הם שזוויות הצפייה בהם מוגבלות, ושקשה לשלוט באיכות תאורת התמונה שלהם – מכיוון שמקור האור שלהם חיצוני לצג (שכבת הנורות האחורית או הצידית).

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: טלוויזיית LED
  • OLEDמסכי ה-OLED הם למעשה צעד – או אולי אף כמה צעדים – קדימה ממסכי ה-LCD, כשבמקום שכבת נורות ה-LED האחורית הם כוללים שכבה של נורות LED אורגניות, המודפסות בתהליך מיוחד על שכבה דקה של חומר פולימרי ממש בתוך הצג עצמו – כך שאפשר לייצר צגים דקים מאוד.  מלבד זאת, בניגוד לשכבת התאורה האחורית במסכי ה-LCD הרגילים, שבה השליטה היא חלקית, במסכי ה-OLED השליטה בנורות היא למעשה עד לרמת הפיקסל – כך שצגים מסוג זה יכולים להגיע לרמות הגבוהות ביותר של ניגודיות הקיימות כיום ולהציג גוונים מוחלטים וברורים של צבעים כהים (ובמיוחד שחור) ששום טלוויזיית LCD רגילה לא יכולה להגיע אליהם.

אנחנו ממליצים לכם ללכת על מסך OLED אם אתם רוכשים טלוויזיית Ultra HD (4K) בגודל 55 אינץ' ומעלה, ואתם באמת רוצים להשקיע בטכנולוגיה המתקדמת ביותר כיום – אך כמובן גם היקרה ביותר. רק קחו בחשבון שהעמידות של מסכי ה-OLED נמוכה יותר מזו של מסכי ה-LCD, ואורך החיים שלהם – בשלב זה לפחות – עלול להיות קצר יותר.

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: משפחה יושבת מול מסך OLED
  • מסכי QLED ו-ULEDאל תתבלבלו בין שני סוגי המסכים האלו לבין מסכי ה-OLED שהצגנו בפניכם קודם. QLED הוא כינוי מסחרי שנתנה חברת סמסונג למסכי ה-LCD מבוססי התאורה האחורית המתקדמים שלה, וחברות קטנות אחרות בשוק "קפצו על המציאה" והעניקו גם הן את הכינוי הזה למסכיהם. גם במקרה של ה-ULED הדבר דומה – אלו הם למעשה מסכי ה-LCD המתקדמים של חברת הייסנס. הם אולי מסוגלים להפיק תמונה קצת יותר טובה וחדה ממסך LCD  ממוצע, וגווני השחור בהם מעט יותר מחודדים, אך הם עדיין לא מתקרבים באיכות התמונה שלהם למסכי ה-OLED. המלצתנו היא שתקנו אותם אם אתם רוצים מעין דגם ביניים – כזה שיהווה שדרוג קטן לטלוויזיית LCD ממוצעת, אך מנגד לא ידרוש מכם הוצאה גבוהה כמו זו שתדרשו לשלם על מסכי ה-OLED המתקדמים והחדים יותר.
מדריך לקניית מסך טלוויזיה: מסך QLED

רזולוציית מסך ו-HDR

בנוגע לרזולוציה שבה המסך שלכם משדר, יש כיום שתי אפשרויות עיקריות שניתן לבחור ביניהן: רזולוציית Ultra HD (שידועה גם בתור 4K) ומשדרת ב-3840x2160 פיקסלים, וטכנולוגיית HD שמשדרת על 1920x1020 פיקסלים.

מה זה אומר בפועל? שלמסכיUltra HD  יש פי 4 יותר פיקסלים מטלוויזיית HD ממוצעת, מה שמצביע על כך שהיא יכולה להעביר תמונה חדה הרבה יותר ברזולוציה גבוהה הרבה יותר. כיום, כשעוד ועוד ערוצים ושירותי תוכן כבר מציעים תכנים המותאמים לרזולוציית 4K כדאי לכם בהחלט לשקול קנייה של מסך Ultra-HD, בייחוד אם אתם מתעניינים בטלוויזיה בגודל של 55 אינץ' ומעלה לסלון, וגם אם כרגע אין לכם עדיין גישה שוטפת לתוכן באיכות 4K (כאן תמצאו קישור לסרטוני טיולים ב-4K, אם תרצו לנסות את המסך החדש שלכם). טלוויזיות HD רגילה ברזולוציה נמוכה יותר כדאי לקנות רק אם אתם באמת רוצים לחסוך או שאתם מעוניינים לרכוש מסכים קטנים וזולים יותר, בגודל של מתחת ל-50 אינץ', לשאר חדרי הבית.

ומה עם מסכי 8K, שכיום החלו לחדור לשוק ויכול להיות שהמוכרים ינסו לפתות אתכם לקנות? אלו טלוויזיות ענקיות ויקרות במיוחד שמכילות פי 4 פיקסלים יותר מ-Ultra-HD. חשוב לציין שאין עדיין שירותים שמספקים תוכן מותאם להן וממה שמומחים אומרים, איכות התמונה שהמסכים הללו יספקו לא טובה בהרבה מזו הנראית ב-4K. לכן ההמלצה שלנו נכון לתחילת 2021, היא שאם אתם לא חובבי טכנולוגיה מושבעים שרוצים להיות ראשונים לכל – אין לכם מה להתפתות לקנות אותם בדחיפות.

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: ההבדלים בין רזולוציות מסכי הטלוויזיה השונים שקיימים כיום

דבר חשוב שכדאי לבדוק בעת קניית טלוויזיה ונוגע באיכות התמונה והרזולוציה הוא מאפיין הקרוי HDR. אלו ראשי תיבות שפירושם: "יצירת תמונה בעלת טווח דינאמי רחב" ומשמעותם בפועל היא שהתמונה שתראו על המסך שלכם תהיה הרבה יותר חדה ובעלת ניגודיות גבוהה מאשר בטלוויזיות רגילות שאינן כוללות את התכונה הזו – זאת כל עוד הוא מקבל תוכן שמשודר ב-HDR. כיום יש בשוק 3 תקני HDR, שהסטנדרט הנוכחי הוא HDR10, וכל מותגי מסכי הטלוויזיה החכמים תומכים בו – רק דאגו לוודא זאת בעת הרכישה. תקנים מתקדמים יותר, כמו למשל Dolby Vision, גם זמינים כיום אך רק חלק מהמותגים תומכים בהם.

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: השוואה בין תצוגת טלוויזיה עם HDR ובלי HDR

גודל מסך

גודל הוא אחת מהשאלות החשובות והנפוצות ביותר שצצות כשבאים לרכוש מסך טלוויזיה חדש; התשובה תלויה כמובן במקום שבו תרצו להניח את המסך, כמו גם ההעדפה הפרטית שלכם, אבל בכל מקרה כדאי שתדעו שכיום הגודל הרווח למסך ממוצע הוא 55 אינץ', אבל גם למסכים גדולים יותר של 65 אינץ' ישנה דרישה. אפשר למצוא גם מסכים של 75 אינץ', אבל הם כבר דורשים מרחב גדול שבו תוכלו להציב אותם. דגמים בגדלי 32 ו-40 אינץ' יהיו כמובן זולים מדגמי הענק האחרים, אבל הם מומלצים בעיקר לחללים קטנים או למקרים שאתם רוצים להציב את המסך במקום שאינו מרכזי בסלון או בחדר אחר בבית.

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: אישה מול מסך גדול

לפני ביצוע הרכישה חשוב מאוד שתמדדו את המקום שבו אתם מתכוונים להניח את המסך ותוודאו שאכן הוא מתאים מבחינת ממדי השטח. לידיעתכם, טלוויזיה של 55 אינץ' תדרוש מכם שטח של 121X68 ס"מ, בעוד שטלוויזיה של 65 אינץ' תזדקק לשטח של כ-144X81 ס"מ. כמו כן, כדאי שגם המרחק שבו אתם יושבים מן הטלוויזיה יהווה שיקול, וישנם הבדלים בין מרחק הישיבה ממסך HD למרחק הישיבה המומלץ ממסך 4K. באיורים הבאים מוצג השוני במרחקים המומלצים, אז שימו לב שיש בסלון שלכם את המרחב המתאים לדגם שאתם רוצים לקנות, כדי שתוכלו לזכות בחוויית הצפייה הטובה ביותר.

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: מרחק ישיבה מומלץ מטלוויזיית HD בהתאם לגודל
מדריך לקניית מסך טלוויזיה: מרחק ישיבה מומלץ מטלוויזיית 4k בהתאם לגודל

טלוויזיה חכמה

זו היא עוד אחת מנקודות המפתח שכדאי להתעכב עליהן ולהכיר כשמדברים על קניית מסך טלוויזיה כיום; מה ההבדל בין מסך רגיל ובין מסך חכם? אז השוני הוא שניתן לחבר טלוויזיה חכמה לרשת האינטרנט, והיא מכילה ישומים אינטראקטיביים כדוגמת אפליקציות שונות – ממש כמו בסמארטפון שלכם. מרבית המסכים המתקדמים כיום, אלו המגיעים בתצורת 4K ומבוססי טכנולוגיות OLED או QLED, הם גם מסכים חכמים – אך זה לא נכון בהכרח תמיד ובכל מצב, לכן ודאו זאת בעת שאתם קונים את המסך.

אתם יכולים לבדוק מראש כמה אפליקציות זמינות לדגם הטלוויזיה החכמה שאתם קונים, אך אל תתרשמו יותר מדי גם ממספר רב שלהן. העיקר כאן הוא האיכות שבה האפליקציות השונות (בעיקר של שירות תוכן שתוכלו לראות על המסך שלכם – כמו נטפליקס, יוטיוב ואמזון פריים) רצות על המכשיר ואיכות הקישור שלו לרשת האינטרנט, כמו גם איכות הממשק החכם של הטלוויזיה ונוחות התפעול שלו – ולכן אלו הדברים שבאמת משמעותי לבדוק ולהתרשם מראש.

מדריך לקניית מסך טלוויזיה: טלוויזיה חכמה

לסיכום

במדריך הזה התעמקנו במושגים ובפרטים שלטעמנו הם החשובים ביותר שתכירו, כמו טכנולוגיית השידור שבבסיס המסכים, הרזולוציות הקיימות בשוק, גדלי המסכים ועוד. ישנם עוד פרטים רבים שניתן לקחת בחשבון בבואכם לקנות מסך, כגון איכות הסאונד והצלילים שהוא מעניק, זוויות הצפייה האפשריות, נקודות החיבור שקיימות בו והאם לקנות מסכים שטוחים או קעורים. אך אלו הם שיקולים מתקדמים יותר שלרוב לא משנים במידה משמעותית, אז כעת יש לכם את כל הידע הנחוץ כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת.

מקור התמונות: (3) (2hto2008, LG, choice, Samsung Newsroom (1),

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.