print header

ניוון רשתית: כך תטפלו בו לפני שיהיה מאוחר מדי

כולנו יודעים כמה זה חשוב לשמור על הראייה שלנו, במיוחד בגילאים מתקדמים כשנזקי הזמן מתחילים להשפיע על הגוף ולפגוע בחוש החשוב הזה ובמצב העיניים. לכן כדאי מאוד שתכירו כמה שיותר פרטים על ניוון רשתית, מחלה שנפוצה במיוחד בקרב בני הגיל השלישי אשר פוגעת ברשתית העין ואם לא מאבחנים ומתחילים לטפל בה בזמן, ההשלכות עלולות להיות קיצוניות מאוד - עד למצב של עיוורון. מעבר למידע כללי על המחלה הזהו והדרכים שבהן ניתן לזהות אותה, בכתבה הבאה תמצאו גם מידע על דרכי הטיפול המגוונות שיכולות לעכב את התפתחות המחלה ואף לעצור אותה. אז קראו את המידע הזה בעיון, היבדקו במידת הצורך, והעבירו את הכתבה לחבריכם ובני משפחתכם - יכול להיות שאתם תעזרו להם להציל את הראייה שלהם...
 
ניוון רשתית: עין של אדם מבוגר

כמה דברים שחשוב לדעת על ניוון רשתית:

הרשתית היא שכבה בעין הממוקמת בחלקה הפנימי העליון. תפקידה הוא לקלוט את האור מהסביבה ולהמיר אותו לאותות עצביים שמתורגמים במוחנו לתמונה. ניוון רשתית זו מחלה שפוגעת במרכז הרשתית (מקולה), ועל פי הערכות היא משפיעה על כ-150 מיליון מבוגרים ברחבי העולם והיא הגורם השכיח ביותר לעיוורון. הגורם המדוייק למחלה עדיין אינו ברור, אך על פי ההערכות, יש כמה גורמי סיכון שמשפיעים על התפתחותה:

  • משקל עודף
  • לחץ דם גבוה
  • עישון
  • היסטוריה משפחתית

ניתן לחלק את ניוון הרשתית לשני סוגים מרכזיים ואם אתם מזהים אצלכם אפילו חלק מהתסמינים האלו, מומלץ להקפיד על בדיקות תקופתיות אצל רופא עיניים:

ניוון רשתית מהסוג היבש - זהו הסוג הקל יותר של המחלה שמתפתח בצורה איטית והדרגתית. בין 85 ל-90 אחוזים מהאנשים הסובלים מניוון רשתית בעולם סובלים מהסוג היבש. למצב זה אין פיתרון רפואי, אך ניתן לעכב את ההתקדמות שלו ולמנוע הידרדרות בדרכים שונות שעליהן נפרט מיד.

ניוון רשתית מהסוג הרטוב – במצב זה, בנוסף להתנוונות התאים ברשתית, מתרחשת גם דליפה של נוזלים מכלי הדם באותו אזור. זהו מצב חמור יותר, שעלול לגרום לאובדן חמור ומהיר של הראייה. אולם, במקרה של אבחון מוקדם ניתן לנקוט בפעולות מידיות על מנת לטפל במחלה ולמנוע את אובדן הראייה. 

מהם תסמיני המחלה הראשוניים?

אבחון מוקדם של ניוון רשתית הוא כאמור קריטי להתמודדות עם המחלה ולמניעת עיוורון. לשם כך, חשוב להכיר את נורות האזהרה שמצביעות על ניוון רשתית: 

  • תסמינים לניוון רשתית מהסוג היבש כוללים בין היתר צורך באור חזק יותר לקריאה, טשטוש וקושי בקריאת טקסטים כתובים, קושי בהתאוששות העיניים לאחר מעבר מחושך לאור, ירידה בחדות של צבעים, ירידה ביכולת לזהות פרצופים של אנשים וכן ירידה כללית בתפקוד העיניים בגיל מבוגר.

  • תסמינים לניוון רשתית מהסוג הרטוב נחשבים לחמורים יותר ופחות מעודנים. המחלה עלולה לגרום לאנשים לראות קווים ישרים כעקומים או גליים. כמו כן, היא עלולה ליצור כתמים שחורים במרכז הראייה, שיגדלו יותר ויותר בהיעדר טיפול.

חשוב להבין כי התסמינים לא תמיד יהיו אחידים בכל עין. ייתכן כי בעין אחת תתרחש הידרדרות חמורה, כאשר העין השנייה כמעט ולא תיפגע בשלב הראשון. בכל מקרה, אם אתם חושדים כי משהו לא בסדר בעיניים – תמיד עדיף לגשת בהקדם לבדיקה אצל רופא עיניים מוסמך. בדיקות תקופתיות וגילוי מוקדם יכולים לשלוט בתסמיני המחלה ובחלק מהמקרים, להציל אתכם מעיוורון.
ניוון רשתית: תמונת הדגמה לניוון רשתית

איך מתבצע האבחון? 

האבחון לניוון הרשתית נעשה באמצעות בדיקת ראייה על ידי רופא עיניים או אופטומטריסט. מעל גיל 50, מומלץ להגיע לבדיקות אלו בכל שנה. את האבחון ניתן לבצע בשלוש דרכים עיקריות:
 
  • בדיקת אמסלר גריד – בדיקה פשוטה וראשונית שבמסגרתה המטופל מסתכל על קווים אופקיים ואנכיים כדי לבחון האם הוא רואה את חלקם בצורה שבורה, מטושטשת או מבולגנת.

  • צילום קרקעית העין לאחר הזרקת פלואורסצאין – בבדיקה זו הרופא מזריק לווריד חומר ניגוד בשם פלואורסצאין שמתרכז בכלי הדם ברשתית ובדמית העין. לאחר מכן בוחן הרופא את העין בעזרת אביזרים מגדילים כדי לזהות דליפות בכלי הדם.

  • טומוגרפיה אופטית קוהרנטית – זוהי הדמיה אופטית שמעניקה לרופא תמונה מדויקת יותר של העין ומאפשרת לאבחן ביעילות רבה יותר שינויים וחריגויות ברשתית.

ניוון רשתית: רופא בודקת עיניים של מטופלת

איך מטפלים בניוון רשתית?

כאמור, ברוב המקרים אבחון מוקדם יסייע להתאים טיפול שיעכב את הידרדרות המחלה ובמקרים מסוימים אף ימנע מהמטופל להגיע למצב של עיוורון. כדי לעשות זאת, כמובן שחשוב להקפיד על טיפול ומעקב מתמשך אצל רופא עיניים מוסמך, אך יחד עם זאת כיום עדיין אין טיפול רפואי בצורה של תרופות או ניתוח לריפוי מלא של המחלה. במצב הרטוב שלה, ייתכן שניתן יהיה לספוג את הנוזלים בחזרה אל כלי הדם באמצעות זריקות של אווסטין, לוסנטיס או אייליה אחת לכמה שבועות. במקרים מסוימים, ייתכן כי הרופא ימליץ גם על טיפול בלייזר לניוון רשתית מהסוג הרטוב. הרופא המטפל בדרך כלל ימליץ גם על הגדלת טקסטים לקריאה באמצעות זכוכית מגדלת או עזרים טכנולוגיים מתקדמים.
 

לצד הכלים הקונבנציונליים, הרפואה הסינית מציעה דרכים נוספות להשלים את הטיפול ולספק דרך הוליסטית, רחבה ואפקטיבית לעכב את המחלה. אלו הם כמה מהגורמים שמסייעים לעשות זאת ביעילות: 

  • ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון – לתזונה שלנו יש השפעה משמעותית על התפקוד של מערכות הגוף, וכמובן גם על העיניים. מחקרים מראים כי על מנת לאט את התקדמות המחלה, מומלץ להרבות בצריכת החומרים הבאים: ויטמין C, ויטמין E, תחמוצת אבץ, תחמוצת נחושת, לוטאין, וזאקסנטין. 

  • שומנים בריאים – בסקירה שבחנה כמה מחקרים בתחום ונערכה בשנת 2008 באוניברסיטת מלבורן שבאוסטרליה, נמצא כי חומצות שומן מסוג אומגה 3, המצויות בין היתר בשמן דגים, בזרעים ואגוזים, יכולות להאט את ניוון הרשתית.

  • דיקור סיני – הדיקור מאפשר הזרמה טובה יותר של חמצן לאזור המקולה ובכך עשוי להאט את הידרדרות המחלה ואף לעצור אותה. הטיפול מאפשר לתאים שנפגעו כתוצאה מהניוון המקולרי "להתעורר" ולשפר את תפקודם. 

הכלים העומדים לרשות הרפואה הסינית עשויים לשפר לאין שיעור את תפקוד העיניים הסובלות מניוון רשתית. כדי ליהנות מכל היתרונות האלו ולמנוע את הידרדרות הראייה, מומלץ להיעזר במטפל מוסמך, המנוסה בטיפול במחלות עיניים. 
 
הכותב הוא איתי שרף, מטפל בניוון רשתית ומחלות עיניים נוספות באמצעות הרפואה הסינית
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.