בתאריך 14.8.2018 הגיע לסופו עידן הטלוויזיה החינוכית; תחנת השידור הטלוויזיוני הראשונה שפעלה בארץ קמה ב-24.3.1966 והייתה חלק גדול מאוד מהחיים של צעירים ומבוגרים כאחד. במסגרת הטלוויזיה החינוכית שודרו כמה מהקומדיות והתכנים המצחיקים ביותר של העבר וגם ההווה, כמו למשל "זהו זה!", "קרובים-קרובים", "חצי המנשה" ועוד, וכן תוכניות לילדים כמו "פרפר נחמד", "רגע עם דודלי" ו"בלי סודות", כשבנוסף הופקו גם לא מעט סדרות מרתקות לקהל הבוגר כדוגמת "הכל אנשים" ו"חוצה ישראל". הערוץ אומנם סיים את שידוריו במתכונת המוכרת מהעבר, אך בעתיד יקום גוף חדש שיחליף אותו ובמקביל אנשי החינוכית עשו מאמצים רבים כדי לבצע המרה דיגיטלית לקלאסיקות האהובות מהעבר. אז אם אתם רוצים ליהנות מהסדרות והתוכניות הנוסטלגיות האלו, או שאתם רוצים שהילדים שלכם יצפו בכל אותם תכני טלוויזיה נהדרים שאתם גדלתם עליהם, הכנו עבורכם את האוסף הנפלא שלפניכם.
בכל רשימת השמעה ניתן ללחוץ על סמל הרשימה
שבפינה השמאלית של חלונית הנגן ולבחור בפרק הרצוי
יכול להיות שאתם זוכרים שבתור ילדים קטנים הלכתם לספרייה העירונית או למתנ"ס בשביל לשמוע מספרי סיפורים מוכשרים שהכניסו אתכם לתוך עולמות קסומים. היום קצת קשה לשחזר את החוויה הזאת, אבל יש גם פתרון תחליפי נפלא מהעבר - התוכנית "טיול בספרי האגדות". כל פרק לוקח את הצופה לתוך סיפור, ספר או קטע ידוע ואהוב במיוחד, כמו למשל "שמוליקיפוד", "פטר והזאב", "דירה להשכיר" ועוד קלאסיקות רבות אחרות שהילדים שלכם אוהבים, או ישמחו להכיר.
בעל חנות המכולת, הבובה שהפכה לילד, הרובוט עם שפם המטאטא והאיש החביב והמגושם שגר על ראש גבעה - כל אלו היו הכוכבים הגדולים של אחת מהסדרות האהובות ביותר של הטלוויזיה החינוכית. הסדרה עקבה אחרי עלילות דודלי, רגע, חביתוש ופיסטוק (עליו עוד יורחב בהמשך) ובמקביל לימדה את ילדי ישראל על חשיבות העזרה ההדדית, כישורי תקשורת, הבדלים בין ילדים למבוגרים ועוד הרבה עקרונות חשובים. הסדרה שודרה בין השנים 1976–1981, וירדה בעקבות החלטתו של שלמה ניצן (דודלי) להפסיק לגלם את דמותו של בעל המכולת החביב. למרות שהדבר וודאי עורר עצב רב, בזכות האירוע הזה "נולדה" סדרה חדשה ואהובה לא פחות...
כיום אין מחסור בסדרות בת שנולדו כתוצאה מסדרות, סרטים או תכנים אחרים (ספין-אוף / Spin-off) אך בעבר זה היה עניין נדיר למדי וסביר להניח ש"הבית של פיסטוק" היא הסדרה הראשונה מסוג זה שנוצרה כאן בארץ. הסדרה תיארה את עלילותהם של הדמויות רגע ופיסטוק מהסדרה "רגע עם דודלי", וזכתה גם היא לפופולריות רבה למרות שהיא שודרה במשך 2 עונות בלבד.
קומדיית המצבים הזו נכתבה על ידי גאון הסאטירה אפרים סידון, שהוכיח שניתן להזדהות ולצחוק גם עם אירועים שקרו בעבר הרחוק מאוד של העם שלנו. הסדרה עקבה אחרי חייהם של תושבי כפר קטן שנשלט על ידי הפלישתים בתקופת השופטים והתמקדה בעיקר בדמויות האהובות מילכה (ליאורה ריבלין), אליקום הכהן (דור צויגנבום), שלח (שלום שמואלוב), הזוג הצעיר נעמה ורעואל (אלינור אהרון ונבו קמחי) וצמד הפלישתים אכיש ומפיש (אודי גל ושרון רג'יניאנו).
ציפי שביט היא בדרנית בחסד שהחלה את דרכה ככוכבת ילדים, ובהחלט ניתן לומר שהתוכנית הזו תרמה לכך רבות. שביט גילמה ילדה קטנה ופטפטנית (וזהו גם מקור שם התוכנית) ששרה, רקדה, הצחיקה וביצעה קטעי משחק שונים. במקביל, בסדרה גם מספר פינות קבועות וסיפורי אנימציה אהובים. למרות שהסדרה שודרה למשך עונה אחת בלבד בשנת 1979, היא הותירה חותם מכובד מאוד על ילדותם של רבים מאיתנו ועזרה לקדם את ציפי שביט לתפקידים רבים וטובים אחרים.
הקלאסיקה הזו הוכיחה לנו שלימודי לשון ופיתוח התקשורת הבינאישית יכולים להיות משעשעים מאוד, וזאת בזכות כתיבתם הנפלאה של אפרים סידון, יוסי אלפי ואברהם שטאל (שהיה היועץ הפדגוגי של הסדרה) בשילוב משחק נהדר של ששון גבאי, אריה אליאס, יעקב בודו, גבי עמרני, ז'אק כהן ועוד רבים אחרים. כל פרק התמקד באירוע או היבט שונה של החיים בשכונה, שכמאמר שיר הפתיחה שלה "לא הייתה שכונת פאר וגם לא שכונה של עוני" והיו בה "ילדים כמוך וכמוני".
הפולניות, הבבא בובה, יאצק, ציון וציונה, סערה בכוס תה, פינת הספרים של חוחית, פיקוח נפש... כמעט ואין סוף לדמויות, למערכונים ולפינות שהופיעו לאורך השנים בתוכנית "זהו זה!", שזכתה במהלך הזמן למעמד מיוחד בעיני הקהל הישראלי. מגישי התוכנית לדורותיה היו כמה מהבדרנים הבולטים בישראל כמו למשל מוני מושונוב, גידי גוב, אבי קושניר, שלמה בראבא, ששון גבאי, יאיר ניצני, קרן מור ועוד רבים וטובים אחרים, שהשתתפו בכ-500 פרקים של סאטירה, הומור, שירה ותכני תרבות שונים.
סדרת הילדים הזאת היא אמנם הפקה יפנית שהתרחשה בעיקר באיטליה ובארגנטינה, אך היא שודרה בארץ לראשונה במסגרת הטלוויזיה החינוכית בשנים 1983 - 1984 ובשידורים חוזרים רבים לאחר מכן, וכך הפכה לחלק בלתי נפרד מהילדות של ישראלים רבים. הסדרה עוקבת אחרי עלילותיו של הילד מרקו רוסי, שנוסע לארגנטינה כדי לחפש את אימו ביחד עם קופיקו (קוף המחמד של אחיו) ופוגש בדרכו שלל דמויות שמלוות אותו בהרפתקאותיו הרבות. הסדרה צברה פופולריות רבה בארץ, אך מפתיע לגלות שרבים לא זוכרים כיצד היא הסתיימה... כעת יש לכם הזדמנות לגלות זאת וגם לחשוף את ילדכם לסיפור הקלאסי הזה!
לא רק סדרות ילדים וקומדיות שודרו בטלוויזיה החינוכית, גם תוכניות למבוגרים וסדרות תיעודיות רבות הגיעו לעולם בזכות הערוץ הזה - ו"הכל אנשים" הייתה מהטובות שבהן. בכל פרק סקר המגיש מודי בר-און (שיצר את הסדרה יחד עם ענת זלצר) את חייה של דמות אחרת שהשפיעה על ההיסטוריה של עם ישראל, כמו למשל רחל המשוררת, חנה סנש, דוד בן גוריון ורבים אחרים. התוכנית שילבה בין קטעי ארכיון לבין ראיונות שבוצעו עם מומחים שקשורים לדמות שבה עסק הפרק, לצד מונולוגים של בר-און עצמו במקומות מרכזיים בחייה של הדמות כפי שהם נראים בהווה. התוצאה הייתה סדרה קלילה אך מרתקת שניתן ליהנות ממנה גם היום וללמוד על העבר המרתק של העם שלנו.
חני נחמיאס, אושיק לוי, נתן נתנזון, חנן גולדבלט והדמות המצוירת אלפי לימדו אינספור ילדים בארץ איך לקרוא ולדבר, והתוכנית אף שולבה במערך ההוראה של בתי הספר בארץ. עד היום ניתן לראות שידורים חוזרים שלה או להזמין אותה לצפייה דרך שירותי VOD שונים, וזאת עדות נהדרת ליעילות הרבה ולקסם חסר הזמן שלה. כוכבי התוכנית ביצעו מערכונים שהוקדשו לאותיות שונות ולמילים בשפה העברית, שבזכותם למדנו להכיר דמויות כמו גשש בלש, עיתונאיש, פרופסור יבין ואת המוכרת ב"חנות המילים".
שמה המקורי של הסדרה הזו הוא "היה היה - החיים" והיא נוצרה על ידי אותה חברת הפקות צרפתית שיצרה את הסדרה "היה היה" הזכורה לטובה שעסקה בהיסטוריה של האנושות. הדמויות המצוירת ב"החיים" גילמו ביטויים אנושיים של חיידקים, תאי דם, אנזימים ותאי דם לבנים, שמילאו את תפקידם וערכו מסעות ברחבי גוף האדם כדי להסביר לצופים על נפלאותיו. גם היום לסדרה הזו יש ערך חינוכי אדיר ואם אתם רוצים להיזכר במה שלמדתם ממנה או להעביר את הידע הזה הלאה לילדים ולנכדים שלכם, אתם בהחלט מוזמנים לעשות זאת בעזרת רשימת ההשמה הבאה.
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: