בזמנים אלו - כשהרשתות החברתיות נמצאות בכל פינה, המודעות המתפתחת לסכנות ההשמנה הולכת וגוברת וטרנדים בריאותיים מופיעים ולאחר מכן נעלמים כלעומת שבאו – סוגיית הירידה במשקל ותהליך ההרזיה הפכו לדאגות מרכזיות עבור לא מעט אנשים, כשיכול להיות שאפילו אתם ביניהם. לכן לא מפתיע שבימינו דברים כמו משטר אימונים מפרך או דיאטות פלא כאלו ואחרות נשמעים מפתים, אך למעשה אין הרבה אמת מאחורי כל הטריקים להרזיה הללו, שרבים מדי בטוחים כי הם נכונים. כדי לנסות ולענות על תהיותיכם בנוגע לדיאטה, וכדי למנוע מכם מפחי נפש כאלו ואחרים, אספנו עבורכם כמה עצות חכמות מפי תזונאים מומחים ומוסמכים, שיבהירו לכם מה באמת כדאי לעשות כדי להוריד במשקל וממה עליכם להימנע.
אם אתם מאלו המכריחים את עצמם להפסיק לאכול את כל המאכלים האהובים עליכם ולהיפרד מהם לחלוטין, אתם עושים טעות. במקום להוריד מנות אהובות מן התפריט – הוסיפו, ממש כפי שמנסחת זאת רבקה סריטצ'פילד (Rebecca Scritchfield), תזונאית ומחברת ספרי תזונה: "כשאתם מתמקדים בכיצד להרחיב את דפוסי האכילה הבריאה שלכם – כדוגמת הוספת מנת צד של ירקות לארוחת פיצה – במקום להתרחק ממאכלים שאתם אוהבים, אתם משחררים את עצמכם מ'שגעונות דיאטה' כאלו ואחרים. כך אתם משקיטים את המחשבות המתמשכות על אוכל, ובונים אמון עם גופכם בדרך חיוביות יותר".
קצב החיים העמוס ממילא שלנו, בשילוב עם כל הפעילויות הגופניות בהן אנו משקיעים במהלך הדיאטה, עלולים לפגום במידת מה בשעות השינה שלנו. אך זכרו: אל תוותרו על שעות השינה היקרות שלכם רק על מנת להרוויח שעה נוספת של אימון במכון הכושר. כפי שמסבירה זאת קרולין אפוביאן, דיאטנית מומחית ומנהלת תהליכי ירידה במשקל: "שינה של פחות מ-7-9 שעות ביום מגבירה את רמות הייצור של הורמון הרעב גרלין, ומורידה את רמות הורמון השובע, לפטין. מחסור בשינה מפריע גם לשליטה בדחפים והופך את מינון האכילה ואת דבקותכם בבחירת מזון בריא לפחות סבירה. כמו כן, שעות שינה פחותות מהנדרש גורמות לעליית רמות הורמון הקורטיזול בגוף, דבר שעלול לגרום לאכילת יתר".
בעולם של היום, בעידן הרשתות החברתיות, ירידה במשקל הפכה להיות אירוע – אלו שמצליחים להשיל ממשקלם קילוגרמים נכבדים מבקשים לפרסם זאת ברבים, ליידע את חבריהם בשינוי שעשו, להעלות את תמונות ה"לפני" ו"אחרי" וכדומה. אך בעוד שהצלחת דיאטה היא אכן דבר שניתן להתגאות בו, והפרסומים השונים בנושא יכולים גם לעודד אחרים לנקוט בצעדים דומים ולעבור לתזונה בריאה יותר – אל תשכחו לספר לאחרים גם על המאמצים האדירים שעשיתם ועודכם עושים כדי לשמור על הגזרה שלכם, ותתגאו קודם כל במחויבות שלכם לתהליך ולא בהכרח בהיקף המותניים החדש שלכם. כמו שאומרת רבקה סריטצ'פילד: "אפשר ליהנות מגופכם ולדאוג לו בכל משקל וגודל".
דיאטה טובה ונכונה משנה את אורח החיים שלכם לחלוטין, לא רק מבחינת המראה החיצוני. אנשים נוטים לקשר בין דיאטה לבין ירידה במשקל בלבד, כשלמעשה מדובר בשינוי בריאותי מוחלט הרבה יותר. צ'נטה וויג'אנד, רופאה נטורופתית ומנהלת תחום חינוך בחברה המשווקת תוספי תזונה טבעיים, מלמדת אותנו שיעור חשוב, כשהיא אומרת: "ירידה במשקל היא יותר מהספרות על המשקל הדיגיטלי. מעקב אחר דיאטות טרנדיות אולי מעודד ירידה חדה ומהירה במשקל, אך לרוב התוצאות הן ברות-חלוף ואולי אף תובלנה לעלייה גדולה יותר במשקל ברגע שתחזרו להרגלי האכילה הרגילים שלכם. על מנת להוריד במשקל אחת ולתמיד, עליכם לאמץ שינוי מקיף באורח החיים, הכולל הקפדה על מה שאתם אוכלים, הדרך בה אתם מכינים אוכל ופעילות גופנית תדירה."
כאמור, בימינו ישנן הרבה מאוד סוגי דיאטות פופולאריות, שתפסו תאוצה בקרב ציבורים נרחבים: פלאו, קטו, טבעונות, דלת-שומן, אלו רק חלק מן השמות היותר מוכרים. אך טעות שרבים מאיתנו עושים בבואם לבחור את הדיאטה הנכונה עבורם, היא להאמין שמה שעבד טוב עבור אחרים יעבוד גם במקרה שלהם. ד"ר וויג'אנד מבהירה שאין זה כך: "מה שעבד לאדם אחד עלול להפוך אדם אחר לחולה או פשוט לא להיות יעיל עבורו". לכן אל תכנסו לתוכנית דיאטה מקיפה רק בגלל שחבר טוב שלכם ניסה והצליח בה – העריכו ראשית כל את הגוף שלכם ויכולתו, במידת הצורך התייעצו עם רופא המשפחה ואנשי מקצוע, ורק לאחר מכן החליטו האם השיטה שבה אתם מתעניינים אכן מתאימה לכם, או שאולי דווקא כדאי לכם לבחור באחת אחרת.
אם אתם חוששים שנשנוש קטן בין הארוחות עלול להשפיע לרעה על תוכנית הדיאטה הנוקשה שלכם, אתם טועים למדי. נשנוש בריא, שנצרך כאשר הרעב מכה בכם, עשוי לעזור במניעת אכילת יתר במהלך הארוחות עצמן. חטיפים בריאים ועשירים בחלבון הם האפשרות המומלצת עבורכם, שלא רק תסייע לגוף לגרום לכם להרגיש מלאים עד הארוחה הגדולה, אלא גם תשמור בשליטה את הרעב והשתוקקות לאוכל. סוזאן פישר, תזונאית מומחית, ממליצה בחום על אגוזים, זרעים, פירות, יוגורט, מקלות גבינה וחטיפי גרנולה מופחתי סוכר כנשנושים טובים לשעת רעב.
פעמים רבות אנחנו פשוט לא מסוגלים לחוש כלום מעבר להתקפי הרעב הפתאומיים שנופלים עלינו, ולא יודעים לזהות כי למעשה איננו רעבים כלל וכלל, אלא פשוט חווים שינויי מצב רוח תכופים היוצרים אצלנו את התאווה הבלתי נשלטת לאוכל. תזונאים כמובן, יודעים להצביע על התופעה הזאת וממליצים להימנע ממנה. רות פרצ'מן, תזונאית מומחית, אומרת: "אמנם קל יותר לדבר מאשר לעשות זאת בפועל, אך אתם חייבים להפסיק ולחשוב ראשית כל האם אתם באמת רעבים, ברמה הגופנית, לפני שאתם לוקחים את הביס הראשון".
חלקכם לבטח חושבים שהשתוקקות למאכלים מסוימים היא מעין חולשה אישית שאסור להיכנע לה – אך תתפלאו לשמוע שמחקרים שונים בתחום הוכיחו כי לא מדובר בחולשה אלא בתחושה טבעית מאוד, שעוצמתה ותדירותה משתנה מאדם לאדם. פרנק גרינוואי, מנהל רפואי של מרכז למחקרים ביו-רפואיים בלוס אנג'לס, מסביר כך: "אנחנו יודעים מתי הוא הזמן שבו אנשים הכי חשופים לתחושת השתוקקות (שעות הערב המוקדמות) ואילו קבוצות גיל חוות זאת יותר (נשים צעירות יותר מגברים מבוגרים). הכרת 'מקדמי הסיכון' האישיים יכולה לסייע בשליטה נכונה על תחושה זאת".
רבות מהדיאטות הנפוצות שאנשים עושים כוללות הימנעות מצריכת שומנים – אך האם יש להימנע ככלל מכל השומנים הקיימים? מאכלים כמו אבוקדו, אגוזים ומוצרי חלב מכילים בתוכם שומנים ברמות כאלו ואחרות, אך למעשה אלו הם שומנים חיוניים ביותר שלא רק שאינם מפריעים לתהליך הירידה במשקל, אלא אף מסוגלים לסייע בו. אליזה סאבג', תזונאית מוסמכת מניו יורק, מסבירה: "שומן מתעכל באופן איטי יותר מאשר פחמימות וחלבונים, ולכן עוזר בקידום תחושת שובע. מוצרי חלב עטתירי שומן, אגוזים למיניהם ושומן צמחי, מקדמים ירידה במשקל ולא בולמים אותה".
אתם אולי לא ממש מודעים לכך, אבל תרופות מסוימות – כאלו שיש סבירות שגם אתם נוטלים – עלולות לתרום לעלייה במשקל ולמנוע את הפחתתו. כך למשל ישנו מספר לא קטן של תרופות נגד אלרגיה המשפיעות על הגוף בצורה זאת. זוהי הסיבה, בין היתר, שמומלץ לוותר על צריכה בלתי מחויבת מן התרופות הללו, ובמקומן להעדיף להשתמש בתרסיסים ובמשחות. ד"ר צ'נדלר פארק מציין זאת במילותיו: "חלק מן התרופות ללא מרשם יכולות לפגוע בירידה במשקל. אני ממליץ לאנשים המנסים להפחית ממשקלם להשתמש בתרופות אנטי-אלרגניות באופן מצומצם".
איזה חבר או מכר שלכם הוריד ממשקלו באופן ניכר בתוך מספר ימים, ואתם מקנאים בסיפור ההצלחה שלו ומעוניינים לנהוג כמוהו? חכו רגע אחד ותנו לנו להראות לכם את התמונה האמיתית, כפי שמסבירה אותה רייצ'ל גודמן, דיאטנית מוסמכת ובעלת אתר ובלוג המוקדש לאורח חיים בריא: "ירידה חדה במשקל, משהו כמו 5 ק"ג בשבועיים, הנובעת מהגבלת מזון קיצונית, ניקוי מיצים, או הימנעות מוחלטת מפחמימות, היא לרוב תוצאה של איבוד נוזלים ומסת שריר ויכולה להיות מאוד לא בריאה. ירידה שכזאת אינה מחזיקה לאורך זמן, ולרוב אלו שחווים אותה יחזרו במהרה למשקלם הקודם... לשם הורדת הקילוגרמים שמהם אתם באמת רוצים להיפטר – אלו הנובעים משומנים – נדרשת תוכנית ארוחות שכוללת את כל סוגי המזון, והיא אינה מגבילה במיוחד, כך שתוכלו להזין את גופכם בהנאה לשם שריפת שומנים יעילה יותר".
דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים היא דבר שיתקבל בברכה אצל כמעט כל תזונאי שתשאלו. עם זאת, אנשים רבים החלו להאמין שעל ידי הכללת הסיבים בתזונה היומיומיות שלהם, הם יוכלו להשיג את הירידה הנכספת בזמן המהיר ביותר – דבר שהוא רק חצי נכון, כי עליכם לעשות מספר פעולות נוספות, שיבטיחו שהסיבים יעבדו בגופכם כראוי. ברוק זיגלר, תזונאי מוסמך, מסביר זאת כך: "כאשר אתם מוסיפים סיבים לתזונה שלכם, חשוב מאוד להקפיד על שתיית מים במהלך היום, כדי למנוע נפיחות. כמו כן מומלץ לצרוך חלבונים ביחד עם הסיבים, על מנת לקדם תחושת שובע טובה יותר".
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: