print header

9 טיפים חשובים להתמודדות עם רגרסיה של ילדים

כניסה של תינוק חדש למשפחה היא אירוע מבורך שמביא עמו אתגרים ישנים וגם כמה חדשים, בייחוד אם יש לו אחים קטנים בבית. במקרים רבים, אחים גדולים חווים רגרסיה לאחר שנכנס ילד נוסף למשפחה, מה שמתבטא בשינה קטועה במהלך הלילה, התנהגות שאינה מתאימה לגילו, הרטבה במיטה לאחר גמילה מחיתולים ועוד. הורים רבים עלולים להרגיש מתוסכלים במצב הזה, אך ניתן לטפל בו עם מעט סבלנות ו-9 טיפים חשובים שיעזרו לצלוח את התקופה הזו על הצד הטוב ביותר ולעצור את הרגרסיה לפני שהיא תחמיר.
 
טיפים להתמודדות עם רגרסיה של ילדים: ילדה עם מבט עצוב
 

1. שתפו את ילדכם בחוויית גידול התינוק בעזרת בובה

כאשר אתם שמים לב שילדכם חווה רגרסיה עקב כניסת התינוק החדש למשפחתכם, חשוב שתכירו בכך ותאפשרו לו לעבור את התהליך במהרה. תוכלו לעשות זאת, בין היתר, על ידי משחק תפקידים שבו תיתנו לילדכם בובה ותתנו לו לתפקד כמו הורה קטן ואחראי. הניחו לילדכם לשחק עם הבובה כמו תינוק, להחליף לה חיתולים ולהחזיק אותה ממש כמו שאתם מחזיקים את אחיו/אחותו הקטנים. באופן הזה, ילדכם יוכל להתרגל לרעיון של תינוק חדש בבית וללמוד גם על אחריות וכיצד להחזיק אותו כך שהוא לא ירגיש שהוא נשאר מחוץ לתמונה, אלא שיש לו תפקיד חדש ומלהיב בתור אח גדול, כפי שמייעצת ג'אניס קייזר, מחנכת להורות ומחברת הספר "להיות ההורה שאתה רוצה להיות".

2. תנו לו משימות מיוחדות

כחלק מהשיתוף של הילד בחוויית גידול התינוק החדש ותפקידו כאח גדול, תנו לו משימות מיוחדות שיגרמו לו להרגיש שיש לו תפקיד מהותי במשפחה. תוכלו לעשות זאת על ידי שיתוף ילדכם בדברים שאתם עושים עם התינוק, כמו שעת המקלחת שיכולה להוות זמן מעולה לקירוב בין האחים. תנו לילדכם תפקידים קטנים שיעשה יחד אתכם, כמו סיבון התינוק בעדינות או שירה לפני השינה, מה שיגרום לו להתחבר לתינוק ולא לרצות להיות כמוהו, אלא ליהנות מתפקידו החדש.
טיפים להתמודדות עם רגרסיה של ילדים: פעוט נושק לאחיו התינוק כשהם ישובים על ספסל עץ

3. הביטו בתינוק יחדיו

כחלק מתהליך ההסתגלות של ילדכם לתינוק ועל מנת שהרגרסיה שלו תיפסק לפני שתחמיר, עליכם להראות לו שהתינוק הוא בן אדם קטן, ממש כמוהו, ותוכלו לעשות זאת על ידי צפייה ובחינה של אחיו הקטן יחדיו. אתם ההורים החזיקו את התינוק ושאלו את ילדכם מה הוא רואה, מה התינוק עושה, מה הוא חושב ובאופן כללי אפשרו לילדכם להבין שהוא לא צריך להרגיש מאוים על ידי התינוק החדש, כי בסופו של דבר הוא בן אדם ותוסף חיובי עבור המשפחה וגם עבורו.
 

4. קראו סיפורים על תפקידו החדש של ילדכם

לפי ג'אניס, אחד הדברים החשובים ביותר כאשר מגיע תינוק חדש למשפחה הוא לגרום לאחיו הגדול להבין שהרגשות שלו הם טבעיים, ושאין משהו לא בסדר איתו. תוכלו לעשות זאת על ידי הקראה של סיפורים וספרים על אחים גדולים שנולד להם אח חדש וכיצד הם התמודדו עם המצב. ישנם ספרים מצוינים רבים על הנושא הזה כיום, ובעזרתם תוכלו לאפשר לילדכם להיות רגוע יותר בנוגע למצב ולא להרגיש אשמה או חשש בגלל תחושותיו, מה שיסייע במיגור תופעת הרגרסיה.
טיפים להתמודדות עם רגרסיה של ילדים: אבא מקריא לילדו ספר על ספסל

5. הכירו ברגשותיו של ילדכם

אחד הדברים החמורים ביותר שניתן לעשות כאשר ילד חווה רגרסיה היא להתעלם מרגשותיו ולהגיד לו "תתבגר". התנהגות מסוג זה רק תחמיר את תחושת המצוקה שלו ואת הרגרסיה, ולכן יש להימנע ממנה כליל, ובמקום זאת, להכיר ברגשותיו של ילדכם. פעמים רבות הוא לא ידע לבטא ברהיטות את מה שהוא מרגיש, ועליכם ההורים לעזור לו לבטא את עצמו על ידי משפטים שיגרמו לו להבין שאתם שמים לב לתחושות שלו ולא מתעלמים מהן. תוכלו למשל לומר "אתה נראה עצוב עכשיו. אתה רוצה לספר לי על זה?" או "זה מתסכל לפעמים שאתה צריך אותי ואני צריך/ה לעזור לתינוק נכון?". בעזרת המשפטים הקטנים הללו ילדכם יבין שאתם לא שוכחים ממנו ומרגשותיו, והביטוי שלהם יעזור לו להפסיק את 
הרגרסיה שהוא חווה.

6. השתדלו לא לתכנן שינויים גדולים נוספים לאחר הלידה

כניסה של תינוק קטן וחדש למשפחה מהווה שינוי משמעותי עבור אחיו או אחותו הגדולים, מה שמוביל לנסיגה בהתנהגות שלהם כאמור שעלולה להחמיר עם שינויים גדולים אחרים. אם ילדכם חווה נסיגה מסוג זה בעקבות לידת תינוק, השתדלו לא להחמיר את המצב על ידי ביצוע של שינויים גדולים אחרים, כמו מעבר שלו לחדר חדש, מעבר דירה או כל דבר אחר. ילדים הם רגישים במיוחד ולוקח להם זמן רב יותר מאשר לנו, המבוגרים, להסתגל למצבים חדשים, ואם תעמיסו על ילדכם שינוי לאחר שינוי, הרגרסיה שלו לא תשתפר אלא תחמיר ככל שיעבור הזמן. לכן מומלץ להמתין עד שהוא יסתגל לאחיו הקטן לפני שתחילו תהליכים גדולים חדשים נוספים.
טיפים להתמודדות עם רגרסיה של ילדים: ילדה מביטה מטה

7. בלו איתו זמן של אחד על אחד

אחד הדברים הקשים ביותר עבור ילדים שנולד להם אח קטן הוא הצורך לחלוק את הוריו והזמן עמם עם היצור הקטן שגוזל את תשומת ליבם, לפי ג'אניס קייזר. כאשר זה קורה, ילדכם עלול להרגיש צורך למשוך את תשומת לבכם כמו שהתינוק עושה זאת, כלומר על ידי התנהגות של תינוקות, אך ניתן למנוע זאת עם מעט תשומת לב. למרות הקושי שבדבר, השתדלו לבלות זמן ביחידות עם ילדכם כדי שירגיש שהוא לא נזנח ושלהוריו עדיין איכפת ממנו, למרות החששות שלו שאומרים לו את ההיפך. הזכירו לו שאתם עדיין ההורים שלו, ממש כמו של אחיו הקטן, שיש לו את המקום המיוחד שלו ושאתם עדיין אוהבים ונהנים לבלות במחיצתו, מה שינטרל את הצורך בחיפוש אחר תשומת לב בצורה "תינוקית".

8. השתדלו לשמור על שגרה

אם ילדכם מתחיל לחרוג מהשגרה שלו על ידי התנהגות משונה שנובעת מעולמו הפנימי הסבוך, השתדלו לשמור על עולמו החיצוני מאוזן עד כמה שניתן. תנו לילדכם לאכול ארוחת בוקר בשעות שהוא רגיל אליהן, עזרו לו עם שיעורי הבית או המשימות שלו מהמסגרת בה הוא נמצא, הקשיבו לחוויות שלו ובשורה התחתונה השתדלו להוכיח לו שהעולם שלו לא התערער כמו שהוא חושב. השמירה על חזות שגרתית חשובה כדי להקנות תחושה של ביטחון לילד, שמרגיש שהוא אובד עם כניסת חבר משפחה חדש לבית ולחייו, ועם הזמן הדבר יאפשר לו לחזור להתנהגות שלו לפני שהוא חווה רגרסיה ולקבל את אחיו הקטן בצורה טובה ובשמחה.
טיפים להתמודדות עם רגרסיה של ילדים: צילום מלמעלה של ילד אוכל דגני בוקר

9. הניחו לו לנהוג כמו שהוא רוצה

ישנם ילדים שישתפו פעולה עם טיפול בתינוק ובתפיסת המושכות כאחים גדולים, אך לא כולם כאלו. יש מקרים בהם ילדים יתעלמו לחלוטין מהתוספת החדשה למשפחה, וזה טבעי וחולף עם הזמן. אם ילדכם מגיב באופן הזה, אל תכפו עליו דברים שהוא לא מעוניין בהם, כמו להחזיק או לנשק את התינוק, אלא תנו לו לעבד את רגשותיו ולהתמודד עמם. אם הוא חווה רגרסיה, עשו איתו פעילויות משותפות שלא קשורות לתינוק וזה יעזור לו להתמודד עם המצב החדש בלי שהוא ירגיש לחץ להיות בתפקיד שהוא לא ביקש להיות בו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.