print header

8 צמחים לשליטה על רמת הלחות בבית

אנשים רבים אינם מודעים ליכולותיהם המדהימות של צמחים שונים בשיפור המיקרו אקלים בבתיהם, איתם ניתן לייצב את רמת הלחות באוויר ולספק חמצן עשיר במיוחד. בארץ כמו ישראל, בה חודשי הקיץ לוהטים ולחים וחודשי החורף קפואים ובעלי אוויר יבש, מדובר בפתרון טבעי מעולה שגם יאפשר לנו לחסוך בהוצאות החשמל הכבדות ממילא וגם יקשט את הבית עם מראה רענן שרק הטבע יכול לספק. אז רגע לפני שאתם שולחים את היד אל עבר שלט המזגן, אספנו עבורכם 8 צמחים אותם תוכלו לגדל בשביל לספק לחות לבית בתקופת החורף או לספוח את הלחות של הקיץ הישראלי הקשה.
 

צמחים שמוסיפים לחות לאוויר - לחורף

לאוויר היבש בחורף יש מגוון רחב של השפעות מזיקות דוגמת הופעת גירויים בעור, יובש בעיניים, מחלות בדרכי הנשימה, דימום מהאף ועוד. את הפתרון ליובש הניכר ניתן להשיג בעזרת מספר צמחים המלחלחים את האוויר ומשלימים את הלחות שאבדה, זאת בשל תהליך דיות – מצב בו הצמח מאבד את הנוזלים שצרך בעקבות אידוי המזכיר במידה רבה את הדרך בה אנו, בני האדם, מזיעים.

1. כידונן (Sansevieria)

צמח הכידונן נפוץ במערב אפריקה ובדרום יבשת אסיה. מעבר ליכולותיהם של עלי הצמח לסייע בשמירה על רמת הלחות שבאוויר, נהוג לייחס לו יתרונות נוספים וביניהם טיהור האוויר והעשרתו בחמצן. הכידונן אף זכה לפרסום ניכר כאשר סוכנות החלל האמריקאית נאס"א פרסמה אותו כצמח בו תיעזר ליצירת מערכת מיקרו אקלים בתחנת החלל שלה. הצמח נחשב לעמיד בתנאי מזג אוויר קשים הן בקור והן בחום וידוע כחסכוני במים, שכן ניתן שלא להשקותו למשך פרקי זמן ארוכים במיוחד. עם זאת, רצוי להרחיקו מחלון הבית ולספק לו סביבה קרה ומוצלת על מנת שישגשג.
 
צמח הכידונן

2. ניצנית (Kalanchoe)

צמח הניצנית נפוץ בעיקר במזרח אפריקה ומשגשג בסביבות המתאפיינות באקלים יבש ובעל אחוזי לחות נמוכים. הלחות המצטברת על עליו של הצמח מסייעת בלחלוח האוויר בסביבתו הקרובה ופועלת לייצור מיקרו אקלים נוח ונעים בבית. רצוי לציין את הקלות בגידולו של הניצנית, שהופכת אותו לעציץ נוי מושלם המצריך השקיה רק כאשר האדמה יבשה לחלוטין. עם זאת, כדאי גם לדעת כי הניצנית זקוק לשעות אור מרובות ולכן יש למקמו בקרבת חלון הבית.
צמח הניצנית עם פריחה בעלת עלי כותרת כתומים

3. ברושית (Chamaecyparis)

עץ הברושית הוא צמח נוי הנפוץ באזור יפן, טאיוואן ומערב ארצות הברית, המסייע בהגברת רמות הלחות באזורים בעלי אוויר יבש במיוחד. כדאי לדעת שלעץ הברושית מגוון זנים וביניהם עצים המגיעים עד לגובה של עשרות מטרים, ולכן אם ברצונכם לגדלו כעציץ נוי בבית, הקפידו לבקש את הגרסה הננסית. הברושית עמיד בפני קור אך מחייב חשיפה ממושכת לשמש. כמו כן, לצורך גידולו של העץ, נדרשת השקיה רציפה ומעקב אחר רמות הלחות של האדמה. 
עציץ עם עץ ברושית ננסי
 

4. קיסוסן (Cissus)

קיסוסן הוא צמח מטפס המתאים במיוחד לתנאי החורף הישראלי, המתאפיין באוויר יבש במיוחד. הקיסוסן מלחלח בהדרגה את סביבתו ומספק אחוזי לחות יציבים ונוחים עבור יושבי הבית. הצמח פופולרי למדי כעציץ נוי בשל היותו עמיד באור שמש מועט, המאפיין את עונת החורף. את הקיסוסן יש להשקות מדי כמה ימים ולשמור על אדמתו לחה באופן רציף.
עציץ ובו קיסוסן מלופף סביב חישוק

צמחים שסופגים לחות עודפת באוויר - לקיץ

מעבר לעובדה שהם ממלאים את האוויר בריחות רעננים של פירות ועלי כותרת, הצמחים הבאים מתקיימים בין היתר באמצעות ספיחת הלחות באוויר ובכך מסייעים לנו לווסת את האקלים הביתי על פי רצוננו האישי. ההסבר ליכולתם של הצמחים האלה לספוח לחות, נעוץ בעיקר בבתי הגידול המקוריים שלהם, שם הם נאלצו להתמודד עם אקלים יבש שהצריך פתרונות חלופיים למציאת מים.
 

1. צמח הספטיפילום (Spathiphyllum)

הספטיפילום נחשב לצמח נוי נפוץ ולו עשרות מינים שונים. יתרונו של הספטיפילום נעוץ לא רק ביכולתו לספוח את הלחות העודפת, אלא גם בנטייתו להשמיד נבגי עובש הנישאים באוויר ואשר עשויים לסכן את בריאותם של יושבי הבית. הספטיפילום גדל באזורים הטרופיים של אמריקה הלטינית ובדרום מזרח אסיה ומורגל לאקלים קשה יחסית. בשל כך, הוא גם נחשב לצמח נוח לגידול שאיננו דורש השקיה מרובה ומשגשג עם אור שמש מועט.
צמח הספטיפילום עם פריחה בעלת עלי כותרת לבנים

2. קיסוס החורש (Hedera helix)

קיסוס החורש הוא צמח מטפס המשגשג באזור הים התיכון ובעיקר באזורים המתאפיינים בלחות גבוהה. כצמח נוי, קיסוס החורש נפוץ בעיקר כקישוט על קירותיהם החיצוניים של בתי מגורים, אולם אנשים רבים נהנים מגידולו גם בתוך בתיהם. מקובל לייחס לצמח מגוון רחב של יתרונות בניקוי האוויר, העשרתו בחמצן וגם בספיחת והורדת הלחות בקרבתו. את הצמח רצוי לאחסן הרחק מחלון הבית, עקב נטייתו לשגשג בטמפרטורות מתונות. השקייתו נוחה ונדרשת אך ורק כאשר האדמה יבשה לחלוטין, וגם אז הוא יכול להמשיך להתקיים למשך תקופה נוספת.
 
קיסוס החורש מתצלום קרוב המדגיש את עליו

3. צמח ההדס (Myrtus)

צמח ההדס נהנה מתפוצה נרחבת באזור אגן הים התיכון. אם עד עכשיו הכרתם את ההדס רק בזכות הכבוד הרב אליו הוא זוכה בתרבות ובמסורת היהודית, הרי שכעת תהיה לכם סיבה נוספת לפתח כלפיו זיקה והערכה, וזאת בשל יכולתו לספוח את הלחות העודפת באוויר ואף לחסל חיידקים וזיהומים הנישאים בו. אופן גידולו של ההדס נוח למדי ומותאם לתנאים בארץ, שכן הוא דורש השקיה מועטה ואור שמש רציף.
צמח ההדס בעל פריחה לבנה

4. צמח הקפה (Coffea)

מרביתנו נוהגים לפתוח את הבוקר שלנו עם כוס קפה, אך מומלץ להכיר גם את צמח הקפה, אשר יכול לשמש כעציץ נוי מעולה ושימושי במיוחד לספיחת לחות מיותרת בבית וממלא את האוויר בריח טרופי נפלא. צמחי הקפה דורשים השקיה רציפה, ולכן מומלץ לרכוש עציץ ובו צמח בוגר שאיננו מצריך השקעה גדולה מדי. את צמח הקפה יש להציב באזור מוצל יחסית בבית ולוודא שלא ייחשף לשמש יתר על המידה. את אדמתו של צמח הקפה רצוי לדשן לפחות פעם אחת בשבוע ולהשקותה כל מספר ימים, על פי מידת היובש.
 
עציצים עם צמח הקפה המתאפיין בעלים ירוקים ארוכים

 

מקור: MokkiePinusF. D. RichardsguiadejardineriaidealnijdomEmőke Déneshortygirl

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.