print header

מחקר חדש חושף את השפעותיו של ריח הלבונה על הנפש

שריפת קטורת לבונה ריחנית הייתה במשך אלפי שנים חלק חשוב מטקסים של תרבויות ודתות רבות, וכיום מתברר לחוקרים ישראליים שיש לכך סיבה טובה מאוד, שכן יש לה השפעה משמעותית על נפש האדם. טקסטים עתיקים, כמו למשל התנ"ך, מתארים את היכולות המיסטיות של הלבונה, אולם היא מעולם לא נחקרה בנוגע להשפעותיה הפסיכואקטיביות. כיום, בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת ירושלים ואוניברסיטת ג'ון הופקינס שבארה"ב, נבדקה ונמצאה ההשפעה של ריח הלבונה על המוח והנפש, והמסקנות שהגיעו אליהן החוקרים מרשימות במיוחד. לפניכם מידע מרתק על הצמח המדהים הזה, ממצאי המחקר שנערך עליו והדרכים שבהם תוכלו להשתמש בלבונה כדי לזכות ביתרונות הנפלאים שמיוחסים לה.
 
לבונה
 

השימוש בלבונה בתקופה העתיקה

את קטורת ושמן הלבונה מייצרים משרף המופק מגזע עץ הלבונה, אשר הגיע מאזור אפריקה שמדרום לסהרה ונחשב בעבר הרחוק לאחד מפריטי היצוא הרווחיים ביותר במזרח התיכון. בדרך כלל שרף הלבונה היה ניתן כמתנה למלך או כמנחה. היוונים היו מעניקים אותו לשליטים במצרים, ואילו במסורת היהודית ובמסורת הנוצרית השתמשו בלבונה בעת תפילה.
 
רפאל משולם, אחד מעורכי המחקר, מציין כי למרות המידע הרב שנובע מטקסטים עתיקים בנוגע ללבונה, טרם נחקרו השפעותיהם הפסיכואקטיביות של מרכיביה. "מצאנו שחומר שמצוי בשרף הלבונה בשם Incensole acetate מפחית חרדה ומעודד התנהגות שאינה אופיינית לדיכאון". הוא מוסיף ואומר שכיום רוב האנשים מייחסים לקטורת משמעות סמלית, טקסית או דתית, אולם כעת מתברר שלקטורת הלבונה יש שימוש משמעותי הרבה יותר עבור נפש האדם.

השפעתה של הלבונה על המוח והנפש

בתחילת המחקר בדקו החוקרים את השפעתה של הלבונה על מוחם של עכברים, וגילו שהיא משפיעה על אזורים במוחם שמקושרים לרגשות. בהמשך התברר שריחה של קטורת הלבונה משפיע ישירות על חלבון שמצוי במוח ונקרא TRPV3. בעוד שמדענים כבר יודעים שהחלבון הזה משפיע על היכולת שלנו לחוש חום באופן פיזי, התגלה כי יש לו גם השפעה "מחממת" עבור הנפש.
 
כשאדם שואף את ריחה של קטורת הלבונה הוא חווה הפחתה ברמות הלחץ, ולמעשה זו תרופה יעילה מאוד נגד דיכאון וחרדה. לאחר זמן מה מרגע שהאדם הריח את הלבונה הוא ירגיש רגוע ופתוח יותר, מה שמסייע לתחושת הרוגע במקרה שהוא נוהג לשמור את הרגשות והמחשבות שלו לעצמו. כשמתאפשר למוח שלנו לנוח ממחשבות טורדניות הרבה יותר קל לנו ליהנות מהעולם שסביבנו מבלי להרגיש שיש על כתפינו הר של לחצים, וזה בדיוק מה שריחה של הלבונה עוזר לנו לעשות.
 
לבונה
 

השימוש המודרני והרפואי בלבונה

הלבונה חוזרת בזמן האחרון לתפקד כתרופה, במיוחד עבור אנשים שסובלים מחרדות ודיכאון. אף על פי שקיימים טיפולים רבים נוספים עבור אותן הבעיות, רובם מצריכים שימוש בתרופות כימיות אשר יוצרות תופעות לוואי לא רצויות כמו בחילות, עליה במשקל, איבוד חשק מיני, עייפות, נדודי שינה, ראייה מטושטשת ועצירות. בעוד שרבות מהתרופות האלה מיועדות לספק הרגעה רגעית של תחושות החרדה והדיכאון, אנשים רבים נוטלים אותן במשך שנים ארוכות וסובלים מאותן השפעות שליליות.
 
 
לכן כיום אנשים רבים מעדיפים להשתמש בטכניקות שונות כמו מדיטציה, יוגה ובילוי זמן בטבע, כדי לרפא את עצמם בדרך טבעית, והלבונה עוזרת לעשות זאת עם ראש שקט ולהתחבר לחוויות האלה מבלי להרגיש חוסר מנוחה שמפריעה לזכות בשקט נפשי. הלבונה אמנם לא תעלים את הצרות שלכם בין רגע, אך היא כן תעזור לכם לזכות בשקט הנפשי הדרוש כדי להתעמק בהם מבלי להילחץ, וכן למצוא את הפתרונות היעילים עבורם.
 
מאחר שחוש הריח שלנו מקושר באופן ישיר למערכת הלימבית, אשר משפיעה בנוסף לחוש זה גם על הרגשות, המוטיבציה, הזיכרון, הלמידה והקשרים שביניהם, ארומתרפיה באופן כללי יכולה לעזור להרגיע, להגביר את המוטיבציה, לשפר תהליכי זיכרון ולמידה ולאזן את הרגשות שלנו. עבור הלבונה מומלץ להשתמש בדיפיוזר מפזר שמנים (לשמן אתרי לבונה) או לרכוש קטורת לבונה. פשוט הציבו את הדיפיוזר או הקטורת בחדר שבו אתם נמצאים ותיהנו מהריח הנהדר שיעטוף אתכם מכל עבר. מומלץ אפילו להשקיט את הסביבה, לעמעם את האורות ולשקוע במדיטציה למשך מספר דקות ארוכות, במהלכה ראשם יתעסק במציאת פתרונות במקום בבריחה מבעיות.
 
חשוב לדעת שבמקרה שאתם צורכים תרופות פסיכואקטיביות מומלץ שתתייעצו קודם כל עם המטפל שלכם כדי לוודא שלא יהיו סיבוכים בשל שימוש בשני הטיפולים בו זמנית.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.