התא המשפחתי שלנו הוא אחת מהמסגרות המשמעותיות ביותר בחיינו, ובמציאות בה קרוב למחצית מהנישואין הראשונים מסתיימים בגירושין, חשוב יותר מתמיד לדעת איך להתמודד עם משברי זוגיות שעלולים להוביל לטלטלה רגשית משמעותית מאוד. בעוד שחלק מהזוגות מחליטים בסופו של דבר להיפרד, אחרים רוצים להציל את הזוגיות שלהם אך לא בטוחים כיצד לעשות זאת. השלב של ההתלבטות והרצון להגיע להחלטה הנכונה ביותר הוא גם הזמן המתאים ביותר לחשוב על ייעוץ זוגי, אולם המחשבה על גורם לא מוכר שיתערב במסגרת האינטימית שלכם עשויה להיות מאיימת ואף מפחידה. אם גם אתם שותפים לתחושה זו, בסעיפים הבאים תוכלו לקבל תשובות לשאלות מתי כדאי לפנות לייעוץ זוגי, מה כולל התהליך ואיך כדאי להתכונן אליו בדרך הטובה והבריאה ביותר.
|
מתי כדאי לפנות לייעוץ זוגי?
בני זוג רבים עשויים להתלבט ולא להיות בטוחים מהו הרגע הנכון לערב אדם נוסף במערכת הזוגית ביניהם. במרבית המקרים האנשים שיודעים מתי הם זקוקים לעזרה הם בני הזוג עצמם, וזאת על סמך מספר "איתותים" שמצביעים על צורך בלקיחת פסק זמן ובחינה של היחסים על מנת למנוע מבעיות להפוך לכדור שלג שקשה לעצור. אלה 6 מהאיתותים המרכזיים ביותר:
1. כאשר התקשורת בין בני הזוג הופכת לשלילית
תקשורת שלילית יכולה להיות כל דבר שגורם לאחד מבני הזוג או לשניהם לחוש חוסר ביטחון או דיכאון, להרגיש שמתעלמים מדעתו או שמזלזלים בה. פעמים רבות גם הטון בו נאמרים הדברים עשוי לפגוע בבן הזוג השני ולגרום לו לרצות להימנע משיחות. כאשר התקשורת בין בני הזוג התדרדרה לפסים שכאלה, פעמים רבות קיים קושי להחזיר אותה למסלול הנכון באופן עצמאי, ולכן נדרשת התערבות מצד גורם נוסף.
2. כאשר הזוגיות הפכה לשותפות
בני זוג אמורים לחלוק אינטימיות וחיים של זוגיות, אולם אם נוצר מצב של חוסר תקשורת, בשיחה או באינטימיות וכל מה שנותר הוא חיים משותפים תחת קורת גג אחת, ייתכן שכדאי לפנות לייעוץ אצל גורם חיצוני. הבירור איך שני בני הזוג מרגישים ביחס למצב עשוי לעזור להם להבין מה חסר ואיך ניתן להחזיר את המצב לקדמותו.
3. כאשר אחד מבני הזוג ניהל רומן
התאוששות מבגידה חד פעמית או מרומן מתמשך היא לא דבר בלתי אפשרי, אבל היא עשויה לדרוש עבודה רבה, מחויבות גדולה ונכונות לסלוח ולהמשיך הלאה. כיוון שהתהליך קשה מאוד עבור שני בני הזוג, ייעוץ זוגי עשוי להיות אחד מהכלים החשובים ביותר שעשויים לאפשר לבני זוג שרוצים להישאר יחד להציל את נישואיהם. גם אם בסיום הייעוץ הם יחליטו להיפרד, לכל הפחות הוא יאפשר להם לסיים את נישואיהם בדרך בריאה יותר.
|
4. כאשר קיימות מחלוקות בלתי פתירות
היתרון במריבות הוא שהם מוכיחים שלבני הזוג עדיין אכפת זה מזה, והם אינם אדישים לנוכחות האחד של השני, אולם קשה מאוד לנהל משק בית במצב של קרב מתמיד. כאשר בני הזוג יודעים שדבר מסוים בזוגיות לא תקין אבל מתקשים לפתור אותו, זו ההזדמנות הטובה ביותר לערב צד שלישי שיוכל לכוון אותם לכיוון הנכון.
5. כאשר ריבים מסתיימים בפרידות זמניות
זוגות שפותרים בעיות על ידי פרידות זמניות הכוללות לינה מחוץ לבית או היעדרות של מספר שעות ממנו, עשויים להפיק לא מעט מייעוץ זוגי. הבילוי בנפרד עשוי להוביל למחשבה שמדובר בסוג של פתרון, אולם למעשה במקום לדבר על הבעיה ולפתור אותה הוא רק דוחק אותה הצידה וגורם לה לצוף ולעלות ביתר שאת בהמשך.
6. כאשר הסיבה היחידה להישאר יחד היא עבור הילדים
זוגות רבים הנמצאים במשבר מרגישים שהסיבה היחידה שלהם לשמור על התא המשפחתי היא הילדים, אולם בהיעדר פתרון לבעיות הבסיסיות שמובילות להחלטה הזו, ייתכן שהם למעשה רק פוגעים בילדיהם. ילדים הם מאוד אינטואיטיביים ואינטליגנטיים, ולא משנה כמה הוריהם עשויים לחשוב שהם יכולים לזייף את תחושת האושר שלהם, רוב הילדים יידעו לזהות את השקר. מעורבות של יועץ יכולה לעזור להורים לנוע לכיוון של מערכת יחסים חיובית ובריאה, שגם אם לא תתקן את הבעיות ביניהם, תוכל לעזור להם לפעול יחד ולהיות קשובים יותר למה שעובר על ילדיהם.
|
כיצד להוציא את המרב מהטיפול הזוגי שלכם
טיפול זוגי או ייעוץ לענייני יחסים עשוי להיות חוויה מורכבת ולא פשוטה. עם זאת, כאשר אתם חשים שמערכת יחסים שלכם הגיעה למבוי סתום ושאינכם מצליחים לטפל בבעיות שלכם בבית, תוכלו להרוויח לא מעט מפנייה לגורם שלישי. המטרה העיקרית של טיפול זוגי היא להושיב את שני בני הזוג בחדר אחד עם מתווך נטול אינטרסים, כדי שכל אחד מהם יקבל זמן, תשומת לב והבנה, מה שיאפשר להם להבין זה את זה, את הבעיות הניצבות בפניהם ואת הדרכים העיקריות להתמודד איתן. כיוון שלא מעט מתוצאות הטיפול הזוגי תלויות בכם, אלה הדברים שעליכם לעשות בדרך לתוצאות מוצלחות:
1. בחרו את המטפל הזוגי המתאים ביותר
ממש כמו רופא, גם מטפל או יועץ זוגי הוא אדם שצריכה להיות איתו התאמה טובה על מנת שהטיפול יצליח. מומלץ מאוד שתבחרו את היועץ שלכם יחד, על מנת שבן הזוג השני לא ירגיש שהוא מבזבז את זמנו, שהמטפל נוטה להסכים רק עם אחד מכם וכדומה. שאלו לגבי ניסיונו של המטפל, המקום בו קיבל את ההתמחות שלו וכיצד הוא מטפל בזוגות. הקפידו לציין את המטרות העיקריות שלכם לפני שתתחייבו למספר מסוים של פגישות או שתשלמו עבור יותר מפגישה אחת. אל תחששו להחליף מטפל או לבדוק כמה יועצים שונים. זכרו שמדובר בהשקעה שאתם עושים עבור הנישואין שלכם, ולכן לא כדאי להתפשר על יועץ שאינו מתאים לכם.
2. זכרו שהמטרה של ייעוץ זוגי היא לא להישאר יחד
בין שאתם מעוניינים להישאר יחד או לא, זכרו שהמטרה של הטיפול לא אמורה להיות "להישאר נשואים" אלא לקבל תשובות לשאלות שמטרידות אתכם, להציף את הבעיות העמוקות ביותר ולהבין כיצד לפתור אותן. המסגרת הזוגית היא המעטפת של התהליכים הללו, אבל לא תוכלו לצפות שהנישואין שלכם יעבדו אם לא תטפלו ברבדים העמוקים ביותר. ייתכן שהצפת השאלות הללו תגרום לכם להיזכר למה התאהבתם ועל מה אתם רוצים לעבוד, ובמקביל יכול להיות ששניכם תבינו שאתם רוצים להיות מאושרים יותר בנפרד.
|
3. הגיעו עם התשובה לשאלה הראשונה
כפי שאתם וודאי מנחשים, הדבר הראשון שהיועץ כנראה הולך לשאול אתכם הוא "למה אתם כאן?". זה עשוי להישמע פשוט מאוד, אבל כדאי לקחת את הזמן ולחשוב על התשובה לשאלה הזו מראש. רוב הזוגות עשויים להיתקל בבעיות שונות זמן רב לפני שיפנו לייעוץ, כך שכדאי להבין כיצד לסכם את כל מה שמטריד אתכם באופן תמציתי וברור. הכנת התשובה לשאלה הראשונה תעזור לכם להבין מה הבעיות המרכזיות מולן אתם ניצבים, תסייע לכם להתחיל לדבר ותהפוך את התהליך לפשוט יותר עבור כולם.
4. היו מוכנים להיות מובכים
הצגת הבעיות האישיות והפגמים שלנו היא מעשה שעשוי להיות מביך ולא נעים. למרות שרובנו רוצים להותיר רושם ראשוני חיובי על כל אדם שאנו פוגשים, היועץ הזוגי הוא לא אדם שכזה. עליכם להיות מוכנים לא רק לענות על שאלות אישיות ולא נעימות, אלא גם להיתקל במצבים של ריב וכעס כלפי בן הזוג שמולכם. זכרו שהיועץ הזוגי לא שופט אתכם אלא אמור לסייע לכם, והוא לא יוכל לעשות זאת אם לא תאמרו לו את האמת. שיחות על בעיות בהתנהגות או קשיים בזוגיות הן לא קלות לאיש, אך המבוכה הרגעית עשויה להיות שווה הכל אם היא תוביל ליחסים מתפקדים ובריאים.
|
5. היו סבלניים
ייתכן מאוד שתרגישו טוב יותר אפילו אחרי מפגש אחד, רק מעצם ההתמודדות והצפת הבעיות על פני השטח. לחילופין, ההרגשה הטובה עשויה להציף אתכם רק כעבור כמה חודשים. יועץ זוגי טוב אמור ללמד אתכם איך להתמודד עם הבעיות שלכם ללא עזרתו, אך מדובר בתהליך ממושך ולא קל. התמודדות עם הבעיות עשויה להיות ההבנה בנוגע למה שלא תקין במערכת היחסים שלכם, מה אתם רוצים לעשות לגביה ומהי הדרך הנכונה עבור כל אחד מכם. איש לא יודע מה יקרה בסוף הייעוץ הזוגי, אולם השאיפה היא להגיע לנקודה בה שני בני הזוג יכולים לתקשר ביניהם על מנת להגיע למטרה משותפת שהיא טובה וחיובית עבור כולם.
6. דברו זה עם זה לאחר כל טיפול
ממש כמו שספורטאים מחויבים להתאמן בין תחרויות על מנת להגיע להישגים, כך גם זוגות הנמצאים בטיפול או בייעוץ זוגי לא יוכלו לפתור את הבעיות שלהם אם יסתמכו אך ורק על שיחה בין קירות חדר הטיפולים. גם אם אתם חשים שלא התקדמתם במהלך טיפול, העלו את התחושות שלכם בפני בני הזוג ובררו איתם האם הם חשים כמוכם, מה דעתם על המטפל וכדומה. השיחות הללו יעזרו לכם להבין דברים חדשים על עצמכם ועל הזוגיות שלכם, יאפשרו לכם לדעת האם הטיפול אכן מועיל גם לבן הזוג, ויעזרו לטיפול להיות פשוט וממוקד יותר, ויסייעו לזוגיות שלכם להגיע למקום הטוב ביותר בדרך הפשוטה ביותר.
|
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: