print header

10 דרכים פשוטות להורדת כולסטרול

התזונה שלנו היא בין הגורמים הקריטיים ביותר לבריאות מערכת הלב וכלי הדם שלנו. כולסטרול הוא חומר המצטבר בדפנות הפנימיים של כלי הדם ולאט לאט מקטין את החלל שבו יכול הדם לעבור. התהליך הזה מוכר לנו בשם "לחץ דם גבוה". התוצאות של לחץ דם גבוה הן מחלות לב וכלי דם ואף סכנה ממשית להתקף לב.

לחץ דם גבוה נובע מגורמים נוספים, אך אין ספק שכולסטרול הוא המרכזי שבהם. על מנת לשפר את רמות הכולסטרול בדם שלכם, יש כמה הרגלים פשוטים אך חיוניים שכדאי לדבוק בהם. הנה טיפים שייתנו לכוסטרול שלכם דחיפה בכיוון הנכון.

טיפים לכולסטרול

 

1. קראו מעבר לתווית 'דל-שומן'

גם מזון שטוען להיות דל בשומן יכול לתרום משמעותית לעלייה ברמות הכולסטרול. הרבה פעמים הניסוחים שעל התוויות מתייחסים לכמות עבור מנה, עבור 100 גרם או עבור חפיסה. אך אם למשל אתם צורכים מזון שצריך לאכול 300 גרם ממנו כדי לשבוע, צריך לבחון מחדש את המשמעות של 'דל-שומן'. בשורה התחתונה, אל תתנו לסלוגנים להטעות אתכם, בדקו את הערכים התזונתיים במספרים.

 

2. הרבו באכילת סיבים תזונתיים

מחקרים גילו שעליית סיבים מסיסים, כאלה המצויים בפירות וירקות, ב-5 עד 10 גרם ביום, יכולה להביא לירידה של 5% ברמת הכולסטרול בדם. 5 עד 10 גרם זה פשוט להוסיף פרי או ירק ביום - לא מאמץ גדול עבור תועלת שיכולה להציל חיים.

 

3. אכלו ביצים במינון

כמות הכולסטרול היומית המומלצת היא עד 300 מ"ג (לאנשים בריאים). ביצה אחת מכילה בערך 213 מ"ג, מה שמשאיר עוד כמעט 90 מ"ג פנויים. זאת אומרת שאתם יכולים לאכול ביצים, אך עליכם לדעת לתכנן את שאר הארוחות שלכם בהתאם. כך למשל נסו לא לאכול ביצים בכל יום ובימים בהם אתם כן אוכלים ביצים, צמצמו את צריכת הכולסטרול ממקורות אחרים.

 

4. התחילו את הבוקר נכון

במקום דגני הבוקר הרגילים העדיפו לפתוח את היום עם שיבולת שועל או סובין. נהוג לטעון שארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר של היום, ולכן יש לתת לה את המשמעות הבריאותית הראויה. בכוס אחת של שיבולת שועל או סובין יש כ-2 גרם סיבים מסיסים וכ-4 גרם סיבים בסך הכל. הוסיפו חתיכות פרי כדי להמתיק וארוחת הבוקר נוגדת הכולסטרול שלכם מוכנה. עם כמות יפה של סיבים מסיסים, רמת הכולסטרול שלכם תישאר נמוכה.

טיפים לכולסטרול
 

5. נסו להימנע משומן רווי

במרבית המאכלים שבהם יש שומן רווי, יש לצדו גם שומן רגיל. כלומר, אתם מקבלים מנה כפולה של שומן, כשהשומן הרווי מסב נזק גדול עוד יותר. לכן, כשאתם נמנעים ממזונות עם שומן רווי, הרווח שלכם הוא כפול ואפילו משולש. מזונות נפוצים המכילים שומן רווי הם חמאה, מרגרינה, נתחי בקר מסוימים וכל מאכל שמכיל אותם, כמו מאפים, ממתקים וכדומה.

 

6. הכירו את המקורות של שומן טרנס

שומן טרנס קיים בטבע במוצרי בשר וחלב וכן נוצר באופן תעשייתי על ידי תהליך כימי שהופך שומן רגיל לשומן טרנס. שומן טרנס תעשייתי נחשב לאחד הגרועים בשומנים בכלל ואחד מהאשמים העיקריים בכולסטרול גבוה. הקפידו להכיר את המזונות שאתם צורכים ואת תכולת שומן הטרנס שבהם. השתדלו לנקות אותם מהתפריט או לצרוך אותם בצמצום. מזונות העתירים בשומן טרנס הם מאפים למיניהם, המכילים מרגרינה, אך תוכלו לבדוק את כמות שומן הטרנס על כל מזון, שכן היצרניות מחויבות בחוק על דיווח כמויות השומן.

 

7. אכלו דגים

בשר הוא חלק מהותי בתזונה שלנו, אך הוא לא צריך להיות בלעדי. בשר בקר עשיר בשומנים שמעלים את הכולסטרול, ואילו דגים, כמו סלמון וטונה למשל, עשירים בחומצת שומן מסוג אומגה-3, שמסייעת דווקא להוריד את הכולסטרול. לכן, מומלץ להוסיף לתפריט השבועי שלכם דגים, פעמיים או שלוש על חשבון בשר. זה גם יגוון וישבור את השיעמום וגם יעזור לכם להילחם בכולסטרול.

 

8. צרכו את השומנים הנכונים

כידוע, לא כל השומנים מעלים את הכולסטרול ויש שומנים שאף עוזרים למנוע את הנזק שלו ולהעלות את הכולסטרול הטוב. שמן זית, אבוקדו, דגים, זרעי פשתן, אגוזים ומאכלים שומניים נוספים, מכילים שומנים החיוניים לבריאות, כמו אומגה-3. חומצת השומן הזו פועלת בין היתר להורדת כמות הטריגליצרדים בדם ולהפחתת רמת הכולסטרול. הקפידו לאכול מאכלים אלה על חשבון מאכלים העשירים בשומנים התורמים לכולסטרול הרע, וכך תרוויחו פעמיים.

טיפים לכולסטרול

9. שמנים טרופיים

שמן דקלים ושמן קוקוס קיבלו מוניטין טובים בשנים האחרונות, שהרי הם שמנים מהצומח. אולם נמצא כי בשמן לבבות דקלים למשל, יש 80% שומן רווי. ארגון הבריאות העולמי וארגוני הבריאות של מדינות כמו ארה"ב, קנדה ובריטניה, החלו להמליץ להפחית משמעותית בצריכת שמן קוקוס בשל רמות השומן הרווי הגבוהות שבו. אם כן, שימו לב כי שמן קוקוס אמנם טומן בחובו כמה יתרונות בריאותיים והוא תחליף עדיף למרגרינה למשל, אך במחקר לגביו עדיין אינו חד משמעי ואם יש לכם ספק, עדיף לא לקחת סיכון.

 

10. מאכלים מומלצים

בטיפים שלעיל הבאנו כמה דוגמאות למאכלים שרצוי להימנע מהם, וכאן נפרט כמה מזונות שדווקא יכולים לתרום לכולסטרול הטוב (HDL) ולהוריד את הכולסטרול (LDL) הרע:

  • שקדים - בקליפת השקדים יש חומרים שמונעים את התחמצנות מולקולות ה-LDL ובכך הם מונעים את הנזק לדופן כלי הדם.
  • אבוקדו - הפרי הטעים עשיר בחומצות שומן חד בלתי רווי, והוא נמצא כמעלה את ההכולסטרול הטוב ומוריד את הכולסטרול הרע, במיוחד אצל אנשים עם כולסטרול גבוה.
  • שעורה - מחקר של משרד החקלאות האמריקאי מצא כי תוספת שעורה לתזונה הנכונה, הורידה את רמות ה-LDL עד פי שתיים.
  • שעועית ועדשים - מחקר אמריקאי נוסף מצא כי תוספת עדשים ושעועית לתזונה דלת שומן, חיזקה את יעילותה פי שתיים.
  • אוכמניות - אוכמניות מכילות נוגד חמצון (אנטיאוקסידנט) עוצמתי במיוחד, שיכול למנוע את הנזק שנגרם כתוצאה מהכולסטרול הרע.
  • שיבולת שועל - מחקר שנערך באוניברסיטת טורונטו בקנדה מצא כי נשים שהוסיפו שיבולת שועל לדיאטה בריאה ללב, הביאו לעלייה של 11% ברמות הכולסטרול הטוב בגוף.
  • אלכוהול - שתייה מתונה של כוס משקה אחת עם הארוחה נמצאה כמעלה את הכולסטרול הטוב ומורידה את הכולסטרול הרע. יין ידוע כבר שנים בזכות נוגדי החמצון שבו, אך משקאות אלכוהוליים נוספים גם הם עושים את העבודה. שימו לב - חשוב להדגיש כאן את נושא המינון ואם יש לכם ספק, היוועצו בתזונאי/רופא.

הטיפים הללו נועדו לסגל לעצמנו עוד כמה הרגלים נכונים בדרך לשיפור הבריאות שלנו וכפי שאתם יכולים לראות, הם לא דורשים מאמץ מיוחד. בכל אופן, מומלץ להתחיל לבצע בדיקות כולסטרול שגרתיות החל מגיל 30 ולבצע מעקב. בכל מקרה של בעיה רפואית, הקפידו להיוועץ ברופא ולפעול על פי הנחיותיו.

 

מקור: ג'ניה פ.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.