print header

חסימת מעי - סיבות, סימנים והטיפול הטבעי

המעיים אחראיים לסילוק הפסולת והרעלים שבגופינו ולספיגת מלחים, נוזלים, חומרים מזינים וויטמינים שאינם ניתנים לעיכול בקיבה, הכל על מנת לספק לגוף חומרים שאינם ניתנים לספיגה בקיבה, ובכדי לשמור על איזון האלקטרוליטים שבגופנו. עם זאת, כשהמעי אינו מתפקד כשורה, הוא מתחיל לאגור פסולת ורעלים, אשר גורמים לרשימה ארוכה של מחלות ובעיות בריאותיות. אם לא מאבחנים ומטפלים בחסימת מעי בזמן, היא עלולה להוביל למחלות הקשורות לכליות ולכבד. בכתבה הבאה תקבלו את כל המידע שאתם צריכים לדעת בנוגע לחסימת מעי, כולל התסמינים שאמורים להדליק אצלכם נורה אדומה, הטיפול הביתי והטבעי המומלץ וכן הדרכים להימנע ממנה.

מעיים
Peter Gerdes

מהם הגורמים לחסימת מעי?

הסיבות לחסימת מעי הן רבות וכוללות בעיות פיזיות כגון הידבקות לולאות המעי הדק, בקע, גידולים, מורסות ועוד בעיות שאינן בשליטתנו המלאה, אך לעיתים היא נגרמת גם כתוצאה מאכילה מופרזת של מאכלים שאינם בריאים לגוף, אשר מלאים בחומרים משמרים וכימיקלים אחרים שגורמים לאגירת מוקוזה (רקמה רירית) בחלל המעי, המשחררת רעלים שעלולים להיות מזיקים לגוף. כמו כן, הצטברות צואה או גופים זרים בחלל המעי הגס הם חלק מהגורמים האופייניים לחסימתו.

בנוסף לכל, חומרים נוגדי רעלים הנקראים בשפה הרפואית "בזואר" הם גורם ידוע לחסימת מעי. הבזואר הוא גוש סיבי שנוצר בקיבה, והסוג השכיח ביותר הוא כזה שנוצר משרידי מזון שלא עוכלו ומכילים סיבים שמקורם בצומח ובגרעינים. המרכיב העיקרי של הסיבים האלה הוא הצלולוזה שנמצאת בפירות, בירקות ובזרעים, בעיקר בפירות לא בשלים ובאפרסמונים.

גברים נמצאים בסכנה רבה יותר ללקות בפיטובזואר בקיבה מאשר נשים, ותסמיניו כוללים כאבים בבטן העליונה, תחושת שובע מוקדמת לאחר הארוחות, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון וירידה במשקל. לעיתים קשה להבחין בפיטובזואר מאחר שתסמיניו יופיעו רק בקרב 10%-25% מהלוקים בו, אך כשאינו מטופל כראוי, יוביל לחסימת מעי.

מה קורה בגוף כשסובלים מחסימת מעי?

כשנחסם המעי הדק, בשלב הראשון הוא יגביר את תנועותיו ואת התכווצויותיו על מנת להעביר את תוכן המעי אל מעבר לנקודת החסימה. לכן לעיתים ניתן לסבול משלשולים בעת חסימת מעי. לאחר מכן פעילותו תפחת. כתוצאה מכך יצטברו במעי מים ואלקטרוליטים אשר עלולים לגרום להתייבשות, לכן לעיתים ניתן לסבול גם מהקאות בעת חסימת מעי.

כתוצאה מהחסימה ייווצר לחץ על דפנות המעי, אשר ללא טיפול נכון, רק ילך ויגבר. הדבר יוביל לחסימה בניקוז הוורידי, עלייה של הסרעפת ודיכוי תהליך איוורור הריאות. החסימה עצמה תגרום בנוסף להצטברות של חיידקים, ביניהם חיידקי אי-קולי, קלבסיאלה וסטרפטוקוק פקאליס. כמות החיידקים תגדל באופן מהיר מאוד, והסיכון ללקות בנמק או בנקב במעי יעלה. כמו כן עולה הסיכון לדלקת קרום הצפק אשר עוטף את המעי.

החולה יאבד את יכולתו להעביר צואה או גזים לאורך המעי, הבטן תתרחב ויתחילו כאבים. המעי הגס יתרחב כתוצאה מהצטברות הגזים, החיידקים, הצואה והנוזלים שבתוכו.

מעיים
 

באילו סימנים נוכל להבחין בעת חסימת מעי?

הסימנים לחסימת מעי עלולים להעיד על חסימה כתוצאה מעיוות במעי או מפיטובזואר. ברגע ששמים לב לתסמינים מומלץ ללכת להיבדק על ידי רופא על מנת להעריך את אופי החסימה. יתכן שלא יופיעו כל התסמינים, אך אם יופיעו, ככל הנראה יגיעו בקבוצות הבאות:

  • עצירות, שלשולים, גזים, עייפות ונפיחות.
  • כאבי ראש, אבדן זיכרון ובעיות ראייה.
  • תחושת שריפה בדרכי העיכול העליוניות.
  • עלייה במשקל, מחסור באנרגיה ובעיות בעיכול.
  • אולקוס בקיבה ובתריסריון , דלקת בקיבה וקוליטיס כיבית.
  • מחלות בדרכי השתן ודלקת באגן הכליה.
  • הצטננות, אלרגיה, כאבי מפרקים והתפרצות מחלות כרוניות.

איך מטפלים בחסימת מעי?

הטיפול הבסיסי ביותר בחסימת מעי פשוטה היא החדרת נוזלים ואלקטרוליטים ישירות לדם, תהליך שניתן לבצע אך ורק בעזרת רופא. במקרים מסוימים ניתן להקל על החסימה בעזרת הכנסת זונדה נזו-גסטרית, ובמקרים חריפים יזדקק המטופל בניתוח. חוקן עשוי לעזור במקרים מסוימים, אך עלול להזיק ולגרום לפציעה פנימית אם מבצעים אותו בצורה לא נכונה.

הטיפול הטבעי היעיל ביותר במקרה של חסימת מעי כולל אכילת 1-3 כפות של קמח זרעי פשתן יחד עם 100-150 מ"ל חלב קפיר למשך שלושה ימים. זרעי הפשתן עוזרים לגוף להפטר ממאגרי צואה, מוקוזה וטפילים. בנוסף לכל, זרעי הפשתן עוזרים למנוע גם מחלות סרטן שונות, מחלות לב, סוכרת ושבץ, ובמקרים מסוימים יכולים להוריד את רמת הכולסטרול שבגוף. חלב הקפיר מכיל חיידקים פרוביוטיים, אנזימים, ויטמין B-12 וחלבונים הנחוצים לגוף. הוא מסייע בשיקום ובאיזון סביבת המעיים והוא מתאים לשתייה גם עבור אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז.

כדי לנקות את המעיים, כללו קמח זרעי פשתן וחלב קפיר בארוחת הבוקר שלכם במשך 3 שבועות בדרך הבאה:

  • שבוע ראשון: 100 מ"ל חלב קפיר וכף קמח זרעי פשתן.
  • שבוע שני: 100 מ"ל חלב קפיר ו-2 כפות קמח זרעי פשתן.
  • שבוע שלישי: 150 מ"ל חלב קפיר ו-3 כפיות קמח זרעי פשתן.

אם אינכם מצליחים להשיג קמח זרעי פשתן, תוכלו לכתוש זרעי פשתן לאבקה ולהשתמש בה, אך דאגו שלא לשמור אבקת זרעי פשתן מיותרת משום שהיא מתקלקלת מהר. כתשו אך ורק את הכמות לה אתם זקוקים בכל יום. מלבד זאת, כדי לעזור לעצמכם להחלים, שתו לפחות 2 ליטר מים בכל יום.

מעיים
Holly Lay

כיצד ניתן למנוע את היווצרות חסימת המעי?

הדרך הטובה ביותר למניעת חסימת מעי שמקורה בפיטובזואר היא לאכול מאכלים בעלי אחוז חלבון גבוה ואחוז סיבים נמוך. מומלץ לשמור על דיאטה שכזו אם גיליתם שאתם לוקים בחסימת מעי. ברשימה הבאה תוכלו למצוא כמה טיפים לתזונה נכונה אשר תעזור לכם למנוע ולהחלים מחסימת מעי.

משקאות: חשוב מאוד לשמור על גופכם מלא בנוזלים. שתו שייקים של פירות וירקות, מים ובמקרה הצורך, משקאות ספורט עשירים באלקטרוליטים. הימנעו משתיית מוצרי חלב שומניים.

  • מוצרי חלב: דבקו במוצרים בעלי אחוז שומן נמוך או ללא שומן בכלל. הימנעו ממוצרי חלב שומניים.
  • דגנים ולחם: הסיבים שמצויים בלחם ובדגנים מלאים עלול לגרום לתנועה איטית של מזון בדרכי העיכול. אכלו לחם פשוט, פסטה, קרקרים ודגנים שאינם מלאים.
  • פירות וירקות: העדיפו ירקות ופירות מבושלים או מקופסת שימורים, ואכלו אותם ללא הקליפה. מלון, אבטיח ובננה הם מעולים כפי שהם. פירות אחרים מלאים ביותר מדי סיבים, אשר מהם אתם מנסים להימנע בעת חסימת מעי.
  • בשר ותחליפי בשר: חלבון הוא מצרך חשוב לתהליך הריפוי בעת חסימת המעי. דבקו בבשר עוף או הודו רך ללא עור. בשר רזה אחר, דגים לבנים, ביצים וטופו הם בחירה מצוינת גם כן.
  • אחר: הימנעו ממאכלים מטוגנים והשתמשו כמה שפחות בשמנים ובחמאה בבישולים שלכם. מזון שניתן לבשל בנוזלים או באידוי הוא מצוין. הפחיתו את התיבול במעט וכן את השימוש ברטבים שומניים.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.