print header

תיבת נוח מודרנית בערבה

הדרכים לשימור בעלי החיים מסתייעות בטכנולוגיית שימור תאים ושיבוט, כדי לשמור על חיות בסכנת הכחדה. ד"ר אמיר ערב, שעומד בראש הפרויקט ועמו עוד מדענים וחוקרי בעלי חיים, יוצאים עם יוסי בן, בעל המקום, למסע מורכב ברחבי חוות האנטילופות. כשהם חמושים ברובה של חצי הרדמה, הם מאתרים את הפרטים המבוקשים ואוספים בנק דגימות דם שהולך וגדל. כל מבחנת דם מקוטלגת ונרשמת בדקדקנות, והאוצר היקר מועבר לבנק מידע ושימור ראשון מסוגו בעולם.
 
הדגימות מאוחסנות בתנאים שישרדו גם אסון גרעיני, בכספות עופרת מוגנות קרינה במעבה האדמה. המדענים השותפים בפרויקט "תיבת נח", מתכננים לאסוף דגימות דם מבעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה כמו הפרא, כבש הרעמה, הראם הלבן ועוד בעלי חיים רבים ברחבי העולם, כשהיעד הוא לקחת דם מיונקים המצויים בסכנה ולשמרו בצורת תאי דם יבשים כדי להבטיח את המשך קיום המינים. 
 
תאים הנשמרים באופן זה אמורים לשמור על חיוניותם לאורך מאות שנים, כדי שגם אחרי שנים רבות מדען שיחפוץ להעיר לחיים את הראם הלבן, למשל, יוכל לעשות כן. תאי דם של כבשה שיובשו בשיטה זו "ניעורו לחיים" אחרי שהמתינו שלוש שנים על המדף והתפתחות העוברים הצליחה בשיעור דומה להתפתחות עוברים מתאים "טריים". היום עדיין קיימים מכשולים וליקויים רבים בדרך לשיבוט המוני, אך מרגע שקיימת דרך לשמר את המידע הגנטי בצורה ששומרת על חיוניות התאים, אפשר לראות סיכוי להצלחת השימור.
 
אייל ברטוב
צלם טבע ומסעות.
מצלם עבור ערוץ הנשיונל ג'אוגרפיק וגופי שמירת טבע וסביבה בארץ ובעולם.
אתר הצילומים של אייל 
www.eyalbartov.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.