print header

הגורמים ודרכי הטיפול בסינוסיטיס

טוב לדעת

כאב ראש באזור המצח ובין העיניים, כאבי שיניים, גודש, אך סתום ודחוס, הרבה מאיתנו מכירים את התחושות הללו, אך לא כולנו יודעים לקשר אותן לסינוסיטיס. כאן תמצאו את כל מה שצריך לדעת על התופעה, מההיווצרות ועד דרכי המניעה.

מהם הסינוסים?
בעצמות הגולגולת הקדמיות ועצמות הפנים קיימים חללים, שמרכיבים את החלק העליון של דרכי הנשימה ומחברים בין האף לגרון. קיימים 4 סינוסים (בעברית - גתות) והם נמצאים במצח ובעצמות הלחיים. כפי הנראה, תפקידם של הסינוסים הוא תהודה והפחתת משקל הגולגולת.

מה זה סינוסיטיס?
כאשר נוצרת דלקת ברקמה הרירית הנמצאת בתוך החללים, הסינוסים, אנו חווים סינוסיטיס. הדלקת נגרמת לרוב כתוצאה מבקטריות, וירוסים או אלרגיות. הרוב של מקרי הסינוסיטיס נובע פשוט מהתקררות. הדלקת יכולה לגרום להתיישבות בקטריות בחללי הפנים ולהביא לזיהום בקטריאלי בתוך העצמות.

הסימפטומים
התסמינים הנפוצים ביותר של סינוסיטיס יבואו לידי ביטוי בכאבים ותחושת לחץ בקרבת העיניים, האף והמצח. מקרים חמורים מלווים בנזלת בעלת גוון צהוב/ירוק, כאבי גרון, כאבי ראש, חום ותשישות כללית.

מצב כרוני
מצב של דלקת בסינוסים הנמשך מעל 3 חודשים ברציפות, יוגדר כסינוסיטיס כרוני. מצב שכזה יכול להיגרם בשל אלרגיות, מבנה אנוטומי חריג של הסינוסים, שיכול לגרום לפוליפים ואפילו בעיות שיניים. הפוליפים הם למעשה רקמות הסינוס הפנימיות שגדלו בצורה חריגה וכעת הן חוסמות את מעבר המוקוס והאוויר בתעלות.

 

ניתן להקל את הכאב
על מנת להקל את הסימפטומים של סינוסיטיס באופן זמני, ישנם תכשירים ללא מרשם. תכשירים אלה למעשה גורמים להתכווצות הריריות המודלקות ובכך מאפשרים זרימת אוויר חופשית יותר. אולם הם לא מטפלים בדלקת עצמה ולכן לא מומלץ להשתמש בהם מעל 3 ימים, שכן הם אף יכולים להביא להחמרה במצב הדלקת.
 

אנטיביוטיקה?
כאמור, מרבית מקרי הסינוסיטיס נגרמים כתוצאה מוירוס של התקררות. וירוס שכזה לא מגיב לאנטיביוטיקה ולכן מרבית המקרים לא דורשים טיפול אנטיביוטי. אולם כאשר פתוגנים פטרייתיים מתיישבים בסינוסים, ייתכן כי הרופא שלכם יחליט על מתן אנטיביוטיקה. בכל אופן, רק רופא יכול להחליט האם יש צורך בהתערבות אנטיביוטית.

 

מה עוד אפשר לעשות?
במקרים של סינוסיטיס הנובע מאלרגיות, תרופות סבתא או טיפולים ביתיים יכולים גם הם להקל את הסימפטומים. כך למשל, שאיפת אדי מים יכולה למוסס את הנזלת ולהקל את הגודש. כל שצריך הוא לחמם מים בסיר, לעמוד מעל ולשאוף את האדים דרך האף. חשוב מאוד להקפיד שהמים לא חמים מדי על מנת לא לקבל כוויות. אופצייה נוספת שקיימת בשוק היא מתקן שטיפת אף הקרוי נטי-פוט. באמצעות המתקן מזרמים מים (או מי מלח) דרך נחיר אחד אל הנחיר השני הוא שוטף עודפים ופסולת שקיימים באף. גם אנטי היסטמינים ללא מרשם רופא יכולים לסייע במקרים של סינוסטיס הנובע מאלרגיה.

הנטי-פוט בפעולה:

 
 

מתי כן ללכת לרופא?
במקרים בהם לסינוסיטיס מתלווים הגורמים הבאים, יש לגשת מיד לרופא: חום, כאב ראש, קשיחות בצוואר, כאבי גרון חמורים והפרשות צהובות/ירוקות. אם אינכם בטוחים לגבי מהות הסינוסיטיס, גשו לרופא בכל מקרה.

טיפול בסינוסיטיס כרוני
המצב הכרוני של סינוסיטיס הוא עדיין קצת קשה לטיפול. ישנם גורמים רבים שמעורבים ביצירת דלקת במעברי הסינוס והעלמת הגורמים הללו היא השלב הראשון בטיפול בסינוסיטיס כרוני. בטווח הארוך, תרופות ואפילו ניתוח, יכולים להיות הכרחיים לשליטה בסימפטומים.

סיבוכים אפשריים
כמו בכל בעייה רפואית, הזנחה מביא להחרפה. הסינוסים יושבים בקרבת העיניים והמוח, אזורים שניתן להגדירם כאסטרטגיים. התפשטות הדלקת מהסינוסים לאזורים נוספים, יכולה לפגוע בעיניים, באוזן התיכונה ואפילו במוח.

מניעת סינוסיטיס
אין נוסחת קסם שיכולה למנוע לחלוטין את מקרי הדלקת בסינוסים, אך פעולות מסויימות יכולות לסייע במקרים שונים:

- הימנעות מעישון
- הימנעות מסביבה יבשה
- שימוש במאייד
- שתיית הרבה נוזלים
- טיפול באלרגיות בטרם הן גורמות לסינוסיטיס

 
תמונה: FreeDigitalPhotos.net
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.