print header

8 סימנים שהכבד שלכם נמצא בסכנה ועליכם לגשת להיבדק

הידעתם שבגופנו קיימת מערכת חכמה ויעילה במיוחד האחראית לסילוק רעלנים, לשמירה על אנרגיית הגוף ולהפקת חומרים המאפשרים לקיבתנו לעכל את המזון הנכנס אליה? כן, שמו של האיבר המופלא הזה, שאלו הם רק חלק מתפקידיו, הוא הכבד. בהתחשב בתפקידו הכה משמעותי של הכבד בשמירה על בריאותנו וחוסננו הגופני, אתם וודאי מניחים שכל בעיה שתצוץ באיזור זה תהיה גלויה לעיניכם ותורגש טוב כך שתדעו כי אתם זקוקים לטיפול רפואי, אך כאן נמצאת הטעות שלכם - לא תמיד הסימנים לקיומם של ליקויים בתפקוד הכבד הינם גלויים לעין או ברורים מאליהם, ובמקרים רבים מדי אנשים פונים לטיפול ומקבלים אבחון רק כאשר הליקוי כבר הפך למחלת כבד כרוניות המסכנת את חייהם. כדי שתדעו להיזהר ממצבים שכאלו, ותבינו מתי הכבד שלכם מאותת לכם כי הוא זקוק לבדיקה וטיפול אצל רופא מומחה, הכנו עבורכם את רשימת 8 הסימנים שאמורים להדליק אצלכם נורה אדומה ולסמן לכם שהכבד שלכם נמצא בסכנה.  

8 תסמינים של בעיות בכבד: איור של פנים גוף האדם והכבד מודגש
 

1. לחמיות העיניים הופכות לצהובות (צהבת)

כאשר הצבע סביב אישוני העיניים מעכיר ומצהיב, זהו סימן וודאי למדי להימצאותם של ליקוי או מחלה הקשורים לכבד. החומר שגורם לצבע הצהוב בגוף נקרא בילירובין - תרכובת אורגנית המתפרקת ומסולקת מן הגוף על ידי הכבד, אך כאשר איבר זה אינו מתפקד כראוי הדבר עלול לגרום לבילירובין להצטבר ולהוביל לכדי צביעתם בצהוב של לחמיות העיניים, כמו גם של אזורים אחרים בגוף. זוהי בעצם הצהבת, ואם לא ידעתם זאת - אין מדובר במחלה קלינית, אלא בתסמין המצביע על כך שישנה בעיה בפירוק הבילירובין בגופכם, וישנו סיכוי גבוה כי הדבר נובע מבעיה בכבד שלכם. סימנים נוספים המעידים על הופעתה של צהבת יכולים להתבטא בהפרשות הגוף: שתן בצבע כהה או צואה בצבע בהיר, יכולים גם הם להצביע על קיומה של בעיה.   

2.תחושת נפיחות קבועה בבטן

אם אתם חשים שהבטן שלכם נפוחה וכואבת תדירות, ובעיקר אם התחושה הזאת מתרכזת בחלקה הימני העליון, הדבר בהחלט עלול להצביע  על כך שישנה בעיה כלשהי בכבד שלכם. הדבר נגרם בעקבות הלחץ העולה בכלי הדם שמסביב הכבד, המתרחש במצבים החמורים יותר של מחלות כבד – כדוגמת שחמת הכבד הקטלנית – מה שמביא להצטברותם של נוזלים בתוך הבטן, מצב הידוע בשם "מיימת". תופעה זאת עלולה להוביל לנפיחות קבועה ונראית לעין של הבטן, ושחמת הכבד היא הגורם השכיח ביותר להופעתה. לעיתים, הכאבים והנפיחויות הנגרמים בשל המיימת יכולים לעבור גם אל קרסולי הרגליים, מאחר והנוזלים המצטברים בבטן יורדים מטה אל תחתית הגוף, ועלולים לגרום לכאבים ורגישויות גם באיזורים אלו.

8 תסמינים של בעיות בכבד: אדם תופס את בטנו

3. איבוד תיאבון

כאשר נזקים שונים מתרחשים בכבד אך נשארים ללא טיפול, בגלל שלא הבחנתם בכך או שלא ייחסתם חשיבות לתסמינים, הדבר עלול להתפתח למחלת כבד כרונית. אם המחלה נשארת לא מאובחנת ובלתי מטופלת למשך זמן ארוך, תסמינים ברורים למדי כגון שינוי משמעותי ברמת התיאבון, המתרחש באופן דרמטי ומוביל לאיבוד משקל קיצוני, הם רק חלק מאותם סימנים גלויים שיצוצו בגופכם. תופעת איבוד התיאבון נחשבת כסימן להתקדמות משמעותית של מחלת כבד, דבר שהוא מסכן חיים בפני עצמו, עוד טרם הזכרנו את ההשלכות הגופניות הלא מעטות שעלול לגרום מצב של תת תזונה. חולים שמצבם התדרדר במהירות ואיבדו משקל רב מגופם עלולים להיות כה חלשים עד שאפילו לא יוכלו לאכול בעצמם או לעכל את האוכל הניתן להם. אל תגיעו למצב שכזה – אם אתם חשים באיבוד מסויים בתיאבון יחד עם תסמינים אחרים המפורטים ברשימה זאת גשו בהקדם לרופא.

4. עור מגורה ומגרד

תאמינו או לא, אבל כבד פגוע עלול לגרום לעור מגורה ולגירודים בלתי פוסקים, שעלולים להתפתח לכדי פריחה והופעתם של קשקשים על העור. הרופאים עדיין לא יודעים מה בדיוק גורם לכך, אבל ההשערה היא כי הבעיה נעוצה במלחי המרה - חומרים המיוצרים על ידי הכבד ומופרשים ממנו אל המעי הדק, שם הם מסייעים בעיכול השומנים והמסה שלהם. אצל אנשים שלקו בשחמת כיס המרה הראשונית, מחלה אוטואימונית התוקפת את הכבד וגורמת לצינור המרה לקרוס, מלחי המרה מצטברים בתוך הכבד במקום להשתחרר אל המעי הגס. כך הם עלולים בסופו של דבר לגרום לתסמיני העור המגורה והגירודים, כמו גם בעיות עור אחרות המתבטאות בשינויים בצבע העור ומרקמו, או בליטה של ורידים וכלי דם על גבי העור. 

8 תסמינים של בעיות בכבד: סימני נפיחות על העור
 

5. תשישות קיצונית ותחושת עייפות קבועה 

עייפות כרונית וקיצונית, כמו גם חולשה מנטלית וגופנית, אלו סימנים רווחים למדי לכך שהכבד שלכם נמצא בכוננות פגיעה, ושעליכם ללכת ולהיבדק בו ברגע. מומחים בתחום חקר הכבד מציינים שתשישות ועייפות הן מהתסמינים הנפוצים ביותר לנזק בכבד, ולרוב יש לתופעות אלו השפעות קשות ומשמעותיות על איכות חייו של החולה. המדענים משערים כי העייפות הקיצונית הנגרמת עקב מחלות הכבד השונות היא תוצאה של שינוי מאזן הכימיקלים ורמת ההורמונים המצויים במוח, המושפעים עד מאוד מתפקוד הכבד הלקוי. מדובר בעיקר בשינוי שחל ברמתם של מוליכים עצביים חיוניים כדוגמת סרוטונין ונוראדרנלין, אשר פוגע עד מאוד ברמות האנרגיה של הגוף. כמו כן, מציינים החוקרים כי תסמיני העייפות מחמירים בעקבות הימצאותם בדם של רעלנים שלא סוננו על ידי הכבד הפגוע.

6. אתם חשים מבולבלים ושכחנים

אמנם בגילאים המאוחרים תופעות של שכחה ובלבול אינן כה נדירות - אך אם הן הולכות ומתרבות, ואתם מתחילים לאבד דברים או לחוש מבולבלים וחסרי כיוון בקלות רבה מדי, אל תקלו ראש בכך ואל תתייחסו לזה כטעות מוחית בלתי מזיקה. אנצפלופתיה כבדית זהו המונח - מדובר במצב המתרחש כאשר הכבד לא מסוגל לנדף עוד רעלנים מן הגוף, בדרך כלל עקב נזק המתרחש בו כתוצאה ממחלה כרונית כדוגמת שחמת או דלקת הכבד. הרעלנים המצטברים בדם במצב זה זורמים בין השאר גם אל המוח ומפריעים לתפקודו התקין, מה שמוביל לכל אותן תופעות דמויות אלצהיימר שציינו קודם. פחות סביר שזהו התסמין הראשון בו תחושו אם ישנה בעיה בכבד שלכם, אך אם הוא מצטרף ליתר התסמינים שתיארנו כאן, דאגו להיבדק על ידי רופא בהקדם האפשרי.   

8 תסמינים של בעיות בכבד: אדם מבוגר תופס את פניו

7. כאבי שרירים ומפרקים

בטן נפוחה או קרסוליים כואבים, המלווים בהיחלשות מתמדת של שרירי הזרועות והרגליים וכאבי מפרקים - אלו הן תופעות שבהחלט עלולות לנבוע מהצטברות נוזלים הנגרמת ממחלת כבד מסוימת. בנוסף לאלו, גם סימנים לדלדול שרירי הפנים יכולים להופיע מעל הלחיים או בצידי הרקות, על אף שאלו כבר סימנים מעט יותר מאוחרים של הבעיה בכבד, כך שאם תזהו זאת בזמן, כאשר כאבי השרירים רק מתחילים להופיע יחד עם התסמינים האחרים, אולי ניתן יהיה למנוע אותה.

8. תחושת בחילה

בעיות עיכול שונות, דוגמת קלקולי קיבה וצרבות חמורות, מרימות גם הן את ראשן כאשר מופיעות בעיות בכבד, ויכולות אפילו להוביל להתקפי הקאה קשים. יתרה מזאת, הופעה קבועה ובלתי צפויה של תופעות אלו, מבלי שהאדם סובל מבעיה מובחנת במעיים, יכולה להיחשב לסימן די משמעותי להתפתחותן של בעיות בתפקוד הכבד. גם כאן התסמינים השונים נובעים מיכולותיו הפוחתות של הגוף לעבד ולסנן רעלנים, כמו גם משינויים המתרחשים בתהליך חילוף החומרים והעיכול של גוף. אנשים רבים מתעלמים מהופעת תחושת הבחילה או מייחסים לה גורמים אחרים, אבל לכם מומלץ לאמץ את כלל האצבע החשוב הבא: אם אתם שמים לב לאיזשהו שינוי מתמשך במצב בריאותכם, ולא משנה כמה קטן ובלתי משמעותי הוא נראה, גשו מיד להיבדק אצל הרופא שלכם כדי לאתר את הבעיה ולשלול את הימצאותו של נזק בכבד. 

מקור תמונה ראשית: Lee Health

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.