print header

סיפורה של העיר האבודה הרקליון – אטלנטיס של הים התיכון

במשך מאות שנים היסטוריונים היו בטוחים שמדובר באגדה, אך ממצאים מפתיעים שהתגלו בעשורים האחרונים העידו על כך שהעיר המצרית האבודה הרקליון (Heracleion), שלה המצרים קראו "תוניס", אכן קיימת, אולם מסתתר, מעינינו תחת מי הים התיכון. העיר שקעה ככל הנראה במאה השישית או השביעית לספירה, והיא התגלתה בתחילת שנות האלפיים על ידי ארכיאולוג צרפתי בשם פרנק גודיו. לפרנק, לעיר האבודה, לדרך מציאתה ולדברים שהתגלו בה יש סיפור מרתק במיוחד, ואתם מוזמנים להכיר אותו ולצפות בתמונות הבאות שיראו לכם מה נותר מאחת מערי המסחר השוקקות ביותר של העולם העתיק.
 
העיר האבודה הרקליון: חורבות שער כניסה בעיר הרקליון
 
המיתוס על העיר הרקליון החל עוד בימי הומרוס, כשעל פי סיפור מלחמת טרויה, הנסיך פאריס ברח ממלך ספרטה יחד עם אשתו, הלנה, אל העיר האגדית. במשך שנים רבות היסטוריונים היו בטוחים שמדובר באגדה ותו לא, אך לאחרונה התברר שזה לא המקרה. כאן מתחיל סיפורו של הארכיאולוג הצרפתי פרנק גודיו, שפרש מקריירה מצליחה בתחום הפיננסי לפני 27 שנה כדי ללכת אחרי התשוקה שלו לחקר הארכיאולוגיה שתחת המים.
העיר האבודה הרקליון: פרנק גודיו
העיר האבודה הרקליון: צוללן חושף ראש של פסל מתחת למים
העיר האבודה הרקליון: צוללן חושף פסל שלם וענק של אישה מתחת למים
במהלך מסעות וצלילות המחקר שלו, גודיו חשף יותר מתריסר ספינות שקועות, אך את התגלית הענקית שלו הוא עשה בשנת 2000, באזור מפרץ אבוקיר שמצפון-מזרח לאלכסנדריה. במהלך סיור שנמשך כ-8 שנים, הצוות של גודיו גילה כמה חפצים שנוצרו ביד אדם בתחתית המפרץ, אך הם עדיין לא הבינו איזה חלק מההיסטוריה הנשכחת הם החזירו לחיים. 
העיר האבודה הרקליון: חפץ מזהב שנמצא בתחתית הים
העיר האבודה הרקליון: צוללן חושף לוח עם חריטות של דמויות אנושיות והירוגליפים מתחת למים
העיר האבודה הרקליון: צוללן מודד אורך של חלק רגל מפסל מתחת למים
 
הסיפור על העיר האבודה הרקליון היה ידוע, אך מיקומה נותר בגדר תעלומה. אם העיר אכן הייתה קיימת, היכן היא היום? מדוע היא לא נראית על המפה? עד שנת 2000 לא היו שום ראיות לקיומה האמיתי של העיר והחוקרים ידעו עליה רק מתוך טקסטים עתיקים, אך ההתקדמות הטכנולוגית האדירה שנעשתה בעשורים האחרונים אפשרה לחקור את הנושא לעומק, תרתי משמע. הצוות של גודיו סרק שטח בגודל 165 קמ"ר בעזרת ציוד GPS, דימות תהודה מגנטית וסונאר, וכשנמצאו שרידי העיר, הצוות הופתע לגלות עד כמה היא הייתה קרובה לפני השטח ועדיין איש לא ידע עליה – רק 6 ק"מ מחופי מצרים ובעומק של 10 מטר.
העיר האבודה הרקליון: פסל אריה מתחת למים וסביבו עמודים
העיר האבודה הרקליון: צוללן מאיר על פסל עצום של אישה בעזרת פנס מתחת למים
העיר האבודה הרקליון: שלושה צוללנים מסתכלים לתוך אמבטיה עתיקה מתחת למים
בעוד שנמצאו אלפי פריטים שונים מתחת למים, גודיו בחר להעלות לפני השטח רק 500 מתוכם, מתוך כבוד לעיר האבודה ולגורלה האגדי. הממצאים הראשונים שהתגלו היו תכשיטים, מטבעות וכמה וכמה פסלים עצומים שמתנשאים לגובה 5 מטר, ולאחר סקירות נוספות של העיר התגלו קברים מאבן גיר שהכילו בתוכן חיות חנוטות. כל התגליות האלה עזרו לשפוך גם אור על האמונות שהיו קיימות בעבר הרחוק, וכמובן הוכיחו שהעיר הרקליון היא אינה אגדה, אלא חלק מההיסטוריה, אך עדיין נותרה השאלה: מה גרם לה לשקוע ולהיחרב?
העיר האבודה הרקליון: העלאת חלק ראש של פסל אל פני השטח על ידי ספינה ומנוף
העיר האבודה הרקליון: העלאת פסל מצרי ענק אל פני השטח על ידי ספינה ומנוף
העיר האבודה הרקליון: העלאת לוח עם חריטות עליו אל פני השטח על ידי ספינה ומנוף
הארכיאולוגים גילו שהעיר התפרשה סביב מקדש, שממנו יצאו מספר רב של תעלות. אותן תעלות היו ככל הנראה נקודת התורפה של העיר, שהחלה לשקוע אט אט הרבה לפני מפלתה הסופית – רעידת אדמה שפקדה את האזור הביאה אל העיר גל צונאמי אדיר שהחריב אותה סופית, העלים אותה מפני השטח ומחק אותה מדפי ההיסטוריה. בחודש מאי 2016 הציגו חלק מאוצרות העיר הרקליון בתערוכה שנערכה במוזיאון הבריטי שבלונדון. התערוכה נקראה "ערים שקועות", וההשתתפות בה הייתה ההישג הגדול ביותר של גודיו והצוות שלו אחרי יותר מ-12 שנים של עבודה קשה.
העיר האבודה הרקליון: פסלונים קטנים בצורות אנשים ונחשים
העיר האבודה הרקליון: תצוגת פסלים מהרקליון במוזיאון
העיר האבודה הרקליון: תצוגת פסלים עצומים מהרקליון במוזיאון
סיפורם של העיר הרקליון ושל הארכיאולוג פרנק גודיו מעבירים לנו יחדיו מסר חשוב מאוד – העיר האגדית ושוקקת החיים הרקליון שקעה תחת הים תוך זמן קצר מאוד ונשכחה, בעוד שגודיו בחר לשנות את חייו ה"משעממים" מקצה אל קצה וללכת אחר התשוקה שלו, שהיא ארכיאולוגיה, ולעלות לפני השטח אחרי שהרגיש שהחל לשקוע. עלינו לזכור לנצל את הזמן היקר שיש לנו בחיינו לעשיית הדברים שמסבים לנו אושר אמיתי, משום שהחיים יכולים להסתיים ברגע שלרוב אי אפשר לצפות אותו. מכל האוצרות שנמצאו בעיר העתיקה, המסר הזה הוא ללא ספק הדבר החשוב והיקר ביותר שכל אחד מאיתנו יכול לקחת איתו ולהעביר הלאה.
מקור התמונות: salinejonicheimgur, megalithic, franckgoddio

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.