print header

מחקר חדש גילה את הסיבה המרכזית לדיכאון חוזר ונשנה

כולנו יודעים שביקורת עצמית קשה מדי היא לא מנהג בריא, ועם זאת רובנו, אם לא כולנו, מעבירים על עצמנו ביקורת שלילית בנוגע לדבר מה בחיינו. חלקנו עושים זאת מדי יום, אחרים עושים זאת רק פעם בשבוע, ואפילו האנשים שיש להם את הביטחון העצמי הגבוה ביותר יעבירו על עצמם ביקורת מפעם לפעם. המנהג הזה גורם לנו להרגיש רע עם עצמנו למשך פרק זמן קצר במקרה הטוב, ואנחנו ממעטים לחשוב על כך שיש לו השפעה לא רק על נפשנו, אלא גם על בריאותנו הפיזית. כמו כל גורם לחץ אחר, ביקורת עצמית שלילית עלולה לגרום לנו לפתח בעיות פיזיות ונפשיות, כשאחת מהן היא דיכאון, ומחקר שפורסם לאחרונה גורס כי היא אפילו הסיבה העיקרית לכך. הכירו את ממצאיו ואת הטיפים להתמודדות עם ביקורת עצמית שלילית.
 
אישה יושבת לצד חלון ובוהה בנוף שמשתקף מבחוץ
 

המחקר בנושא הקשר שבין ביקורת עצמית שלילית לדיכאון חוזר ונשנה

במחקר שפורסם לאחרונה במגזין "מדע פסיכולוגי קליני"חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד ואוניברסיטת דרום קליפורניה בחנו את היחסים שבין מספר גורמים, אשר לדעתם עשויים להיות קשורים להיווצרותו של דיכאון, לבין הדיכאון עצמו. ביניהם עיבוד מחשבות שנוצרות מהתייחסות עצמית שלילית, אירועים שליליים שמתרחשים בחיים, תסמינים ראשוניים לדיכאון וקבלת טיפול תרופתי למצב הנפשי.
 
המונח "עיבוד מחשבות שנוצרות מהתייחסות עצמית שלילית" מוגדר כמצב שבו אנו רואים את עצמנו באור שלילי באופן תמידי, כלומר מעבירים על עצמנו ביקורת שלילית ללא הרף. מן המחקר עלה כי תהליך זה הינו הסיבה העיקרית לדיכאון חוזר ונשנה, כלומר דיכאון שחוזר לאחר זמן מה שהאדם הרגיש כי נרפא ממנו. 
 
כדי לגלות פרטים על הקשר שבין ביקורת עצמית שלילית לבין התקפי דיכאון חוזרים ונשנים, החוקרים גייסו 100 נשים שאובחנו בעבר כסובלות מדיכאון קליני. כל הנשים היו בריאות מבחינה נפשית במשך חודשיים לפחות לפני תחילת המחקר, וצוות החוקרים ביצע מספר שלבים כדי לאושש את התיאוריה שלהם:
  • החוקרים עודדו מצב רוח ירוד בקרב הנשים על ידי הקרנת סרטים עם דמיות במצבים שליליים, וביקשו מהן לדרג את מצב רוחן בסולם שבין 1 ל-5.
  • בעזרת תוכנת מחשב, בה החוקרים "הצפינו" גישות של ביקורת עצמית, הנשים נחשפו לתופעה באופן חוזר ונשנה.
  • החוקרים גרמו לנשים לחוות 21 תסמינים של דיכאון לאורך זמן.
  • החוקרים העריכו מחדש את מצבן הנפשי של הנשים בכל 18 חודשים לאורך 3 שנים.
איש יושב עם ראש רכון תחת ידיו
 
לפי החוקרים, "עיבוד מחשבות שנוצרות מהתייחסות עצמית שלילית הגביר באופן משמעותי את הסיכויים שדיכאון ממנו סבלו הנשים בעבר, יחזור על עצמו במשך תקופה של 3 שנים". כמובן שגם הגורמים האחרים היו אחראיים לכך במידה מסוימת, אולם ביקורת עצמית שלילית נמצאה כגורם המסוכן ביותר.
 
במילים אחרות, החוקרים מצאו קשר ישיר בין ביקורת עצמית שלילית לבין דיכאון חוזר ונשנה. יתרה מזאת, משתנים אחרים כמו גיל, מוצא אתני, כמות הכנסה, חינוך או מצב משפחתי לא היו בעלי השפעה על חזרתו של הדיכאון.

מה כל זה בעצם אומר?

פסיכולוגים ופסיכיאטרים מודעים לבעיה של דיכאון חוזר ונשנה, אך לאו דווקא לגורמים הפרטניים שמובילים אליו. לפיכך, הגילוי הזה הוא חשוב מאין כמוהו, ובעוד שיש צורך בעריכת מחקרים נוספים בנושא כדי לאשש את המסקנה, מחברי המחקר הנוכחי טוענים כי: "זיהוי התייחסות עצמית שלילית כגורם סיכון לדיכאון חוזר ונשנה יכול לשפר את הטיפול שיקבל כל אדם שסובל מכך".
 
אם נשים לרגע בצד את השיפור באיכות הטיפולים שיוכל לקבל אדם שסובל מדיכאון חוזר ונשנה, כל גילוי שקשור לדפוס המחשבות וההתנהגות שלנו כגורמי סיכון לסבול מדיכאון הוא חשוב. לא רק שהידיעה על ממצאי המחקר הזה יכולה לשפר את איכות חייכם, אלא שהיא יכולה אפילו להציל אותם במקרים מסוימים, שכן ההכרה בגורם הבעייתי היא חלק מהותי מהדרך למציאת הפתרון, גם ללא עזרה מקצועית.
אישה יושבת על הרצפה עם ראש רכון ומחבקת את רגליה

איך להתמודד עם ביקורת עצמית שלילית?

המטרה המרכזית של המחקר הזה היא להפחית את מקרי הדיכאון החוזרים והנשנים מהם סובלים אנשים רבים. אך גם אם אינכם סובלים מן הבעיה, ממצאיו של המחקר יכולים להראות לכם עד כמה המחשבות שלנו משפיעות על בריאותנו הנפשית ועד כמה יש לנו שליטה על כך. ביקורת עצמית שלילית תמידית יכולה לא רק להחריף דיכאון, אלא גם להכניס אותנו למצב נפשי מזיק שקשה מאוד לצאת ממנו, אפילו אם חשבנו שכבר הבראנו, לכן מומלץ לנגוד אותה בכל דרך אפשרית. 
 
יש מספר דברים שתוכלו לעשות כדי למנוע מעצמכם ביקורת עצמית שלילית מזיקה, ואם אתם נוטים להסתכל על עצמכם באור שלילי, מומלץ שתתייחסו אליהם במלוא הרצינות:
 

1. היו מודעים למחשבות שלכם – שאלו את עצמכם "האם מה שאני חושב באמת נכון?" או "איך אני יודע בוודאות שזה נכון?". בנוסף, חפשו אחר נקודות מבט שונות לכל מצב שבו אתם נמצאים; אם אתם יכולים להעלות אותם על דעתכם, רוב הסיכויים שאין אמת אחת שנכונה במאה אחוז, וזה כולל את הדעה השלילית שלכם כלפי עצמכם.

2. הרחיקו את עצמכם ממחשבות שליליות – כשאתם קולטים שאתם מדברים לעצמכם עם מילים שליליות, נסו לקחת צעד אחורה ולדבר לעצמכם כאילו שהייתם החברים הכי טובים שלכם; זה ככל הנראה מה שגם הייתם אומרים לאדם אחר שהיה מספר לכם על כך שהוא רואה את עצמו באור שלילי, ואתם צריכים שמישהו יגיד לכם את המילים האלה, אפילו אם זה אתם בעצמכם.

3. הסיחו את דעתכם – אם אתם שמים לב שאתם מעבירים על עצמכם ביקורת שלילית, הפסיקו זאת מיד ועסקו באחד התחביבים שלכם. עשו כל דבר שיעזור לכם להוציא מראשכם את המחשבות השליליות שאתם יוצרים לעצמכם.

4. תנו לעצמכם זמן להתמודד עם השליליות – כמובן שאינכם צריכים להתעלם לחלוטין מהדברים שגורמים לכם להרגיש רע עם עצמכם, אך ברגע שתוקפת אתכם תחושה של ביקורת עצמית שלילית, נסו לדחות את המחשבות עליה לזמן אחר במהלך היום. רוב הסיכויים הם שלא תחזרו לחשוב עליהן אחרי שהצלחתם להתעלם מהן.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.