print header

איך לזהות, לטפל ולמנוע 5 מחלות עיניים שגורמות לעיוורון

אומרים שהעיניים הן החלון אל הנשמה, אך בעולם הרפואה העיניים הן החלון אל המצב הבריאותי שלנו והאיבר שדרכו אנו מקבלים את מרבית המידע על הסביבה שלנו. "העיניים הן איבר שיכול להשפיע רבות על הפעילויות שנוכל לעסוק בהן בהנאה במהלך חיי היומיום", כך אומר ד"ר ראבי ד. ג'ואל, רופא עיניים בבית חולים לניתוחי עיניים בניו ג'רזי. חבלה או בעיה שנוצרת בעין אכן יכולה להשפיע על איכות הנהיגה, העבודה וכמעט על כל תחום אחר בחיים, לכן עלינו לדעת כיצד לדאוג לעינינו בכל מצב. לפניכם 5 סוגים של מחלות עיניים מסוכנות שיכולות לגרום לעיוורון, יחד עם הסברים על הטיפולים ודרכי המניעה המומלצים על פי מומחים מהאקדמיה האמריקאית לאופתלמולוגיה.
 
עין
 

1. גלאוקומה

גלאוקומה היא מחלת עיניים שפוגעת בעצב הראייה, אשר שולח מידע חזותי למוח. זהו אחד הגורמים המובילים לעיוורון בעולם על פי ארגון הבריאות העולמי, ורק מחצית מהאנשים שסובלים מהמחלה מודעים אליה, כך אומר ד"ר אנדרו ג. איווץ', מומחה לגלאוקומה מהמרכז לגלאוקומה שבסן פרנסיסקו.
 
איך לזהות את המחלה: "התסמין הנפוץ ביותר לגלאוקומה קיבל את הכינוי 'גנב הראייה השקט'", כך אומר ד"ר אנדרו. הסיבה לכך היא שבתחילה אין לו כל סימן שנראה על פני השטח, אך אם מסתכלים על התהליכים שמתרחשים בתוך העין מגלים שהלחץ בתוכה עולה, מה שגורם בהמשך לפגיעה בראייה המרחבית. "ניתן שלא להבחין בעיוורון הזה עד שנעשה נזק רציני, או עד שרופא עיניים מזהה אותו באמצעות בדיקת עיניים מלאה", כך אומר ד"ר אנדרו.
השוואה בין ראייה רגילה לבין ראייה עם גלאוקומה
איך מטפלים במחלה: הטיפול שעליו יחליט הרופא תלוי בנזק שנוצר בעין. "הטיפול הנפוץ ביותר עבור רוב המקרים הוא שימוש בטיפות עיניים מיוחדות באופן יומיומי", מציין ד"ר אנדרו. "ניתוח גם הוא אפשרות, אך חשוב לבדוק עם הרופא האם הטיפול הזה מתאים עבורכם באופן פרטני".
 
איך למנוע את המחלה: עליכם לבצע בדיקת עיניים מלאה אם הגעתם לגיל 40, אפילו אם הראייה שלכם מצוינת. אם יש לכם היסטוריה רפואית במשפחה של מחלות עיניים, אתם עלולים להימצא בסיכון גבוה יותר לסבול מגלאוקומה. כך או כך, עליכם להיבדק ולוודא שאינכם סובלים מהמחלה, ואם כן להתחיל לטפל בה במהרה, לפני שנעשה נזק רב מדי.
 

2. דלקת הלחמית

רובנו מכירים אותה יותר בשם "דלקת עיניים", אולם מונח זה אינו שמה הרשמי של המחלה. דלקת הלחמית נוצרת כאשר החלק הלבן של העין נעשה מודלק, ולפי ד"ר נטשה ל. הרץ, רופאת עיניים ממרכז קנזינגטון לרפואת עיניים שבמרילנד, היא נפוצה מאוד ומשפיעה על כ-3 מיליון אנשים ברחבי העולם מדי שנה.
 
איך לזהות את המחלה: הדלקת גורמת לעין להיראות ורודה, ובנוסף יתלוו למראה הזה גם גירודים, דמעות והפרשות. העפעפיים שלכם עשויים להיראות מעט נפוחים גם כן, ויתכן אפילו שהראייה שלכם תהפוך למעט מטושטשת. "למרות כל התסמינים האלה, אם אתם סובלים גם מכאבים חזקים או רגישות לאור, יתכן שמדובר במחלה שונה שמצריכה בדיקה וטיפול אחרים."
עין שסובלת מדלקת בלחמית
איך מטפלים במחלה: סוגים שונים של דלקת הלחמית מצריכים טיפולים שונים. כך לדוגמה דלקת לחמית עונתית, שנגרמת לרוב בשל האבקנים שבאוויר באביב, יכולה לקבל טיפול בצורת קומפרסים קרים, נוגדי היסטמינים או טיפות עיניים סטרואידיות. למרבה הצער, טיפול תרופתי שכזה לא עוזר במקרה של דלקת שמקורה הוא וירוס, ומאחר שהיא יכולה להיות מדבקת מאוד, ד"ר נטשה מציעה לשטוף ידיים באופן קבוע כשסובלים מהמחלה ולא להשתמש במגבת או בכרית שישתמשו בהם אחרים, זאת על מנת שלא להדביק אותם. המחלה תעבור מעצמה תוך 7-10 ימים. במקרה של דלקת ממקור חיידקי, הטיפול הנדרש הוא טיפות עיניים אנטיביוטיות. הדרך היחידה לדעת מה מקור הזיהום שלכם היא על ידי ביקור אצל הרופא. אם לא תטפלו במחלה, הדלקת יכולה לעבור לאזורים אחרים בגוף, ובמקרים נדירים לגרום לעיוורון.
 
איך למנוע את המחלה: במקרה של דלקת כתוצאה מאלרגיה, עליכם להיות מודעים לחולשות שלכם ולהשתמש בנוגדי היסטמינים לפי הצורך. במקרה של דלקת עיניים מחיידק או וירוס, דאגו לשטוף ידיים היטב ולא להשתמש בחפצים שנוגעים בפנים של אדם שסובל מן המחלה, כמו מגבות או כריות.

3. ניוון מקולרי

"הסיכוי לסבול מניוון מקולרי עולה ככל שמזדקנים, והוא מהווה את אחת הסיבות הנפוצות ביותר לעיוורון בקרב מבוגרים", כך אומר ד"ר ראג' ק. מאטורי, מומחה לרשתית העין ממכון עיניים שבאינדיאנפוליס. בנוסף, מכון העיניים הלאומי של ארה"ב מזהיר כי עד שנת 2050, כמות האנשים שיסבלו מניוון מקולרי תוכפל מ-2.07 מיליון בשנה ל-5.44 מיליון בשנה. המחלה נגרמת בעקבות התפרקות של המקולה – אזור קטן ברשתית שעוזר לחדד את הדברים שאנו רואים.
 
איך לזהות את המחלה: לניוון מקולרי לעתים אין סימנים שניתן להבחין בהם מיד, אך לעולם אל תתעלמו מעיוות שנוצר במרכז הראייה שלכם, שכן זה התסמין המובהק ביותר למחלה. בנוסף לכך, מומלץ שתיידעו את הרופא שלכם על כל שינוי אחר שחל בראייה שלכם, שכן כל מידע נוסף עשוי לעזור לו לאתר את הבעיה.
השוואה בין ראייה רגילה לבין ראייה עם ניוון מקולרי
איך מטפלים במחלה: אם אתם חושדים שאתם סובלים מניוון מקולרי, מומלץ שתראו רופא עיניים במהירות האפשרית על מנת לקבוע מה הטיפול הטוב ביותר שתוכלו לקבל. באופן כללי יש 2 סוגים של ניוון מקולרי – יבש ורטוב. במקרה של ניוון מקולרי יבש יש לצרוך ויטמינים מסוג E, C ו-B ואבץ, אשר מנטרלים את פעילות הרדיקלים החופשיים שמצטברים תחת המקולה ומפחיתים את קצב התפתחותה של המחלה. במקרה של ניוון מקולרי רטוב לעומת זאת קיימים מספר טיפולים, אולם גם הם רק יכולים להאט את הידרדרות הראייה ולא לרפא את המחלה: הזרקת חומרים שמסלקים את הכימיקלים שגורמים להתרחבות כלי דם בעין, לייזר תרמי שהורס את כלי הדם הבעייתיים או טיפול פוטודינמי שמשלב לייזר חלש יותר יחד עם תרופות.
 
איך למנוע את המחלה: למרבה הצער, אין דרך למנוע ניוון מקולרי באופן מלא, אך ניתן להאט את התקדמותו בעזרת שמירה על לחץ דם תקין וצריכת מזון שבריא לעיניים, כמו פירות הדר, שמן צמחי, אגוזים, דגנים מלאים, ירקות עלים ודגים ממים מתוקים. בנוסף יש לשמור על רמות שומן תקינות בגוף ולהימנע מעישון.

4. הפרדות רשתית

הפרדות רשתית נוצרות כאשר הרשתית נפרדת מקיר גלגל העין עקב קרע שנוצר בה. בשעה שתוצאות מחקרים מסוימים מצביעות על כך שרק כאחוז אחד מהאוכלוסייה יסבול מהבעיה הזו, המחלה עלולה להוביל לעיוורון באופן כמעט ודאי ולכן כדאי להכיר אותה.
 
איך לזהות את המחלה: התסמינים הנפוצים ביותר בתחילתה של המחלה הם הבזקי אור פתאומיים או עצמים רבים מאוד שמרחפים בשדה הראייה. "במקרים מסוימים חולים עלולים לראות צללים שמתחילים להיווצר בצדי הראייה ולגדול אט אט", כך אומר ד"ר ראג'. 
דוגמה לראייה עם עצמים מרחפים וראייה עם הבזקים
איך לטפל במחלה: אם אתם מבחינים בתסמינים שצוינו, עליכם לגשת בדחיפות לרופא. הדרך שבה הוא יבחר לטפל בכם יכולה להשתנות בהתאם למצבכם: "אם ההפרדות היא קטנה, ניתן לטפל בבעיה בעזרת טיפול לייזר או הקפאה", אומר ד"ר ראג'. במקרים אחרים, יש צורך להזריק לתוך העין בועת גזים קטנה שמסייעת למנוע החמרה. במקרה הגרוע שבו ההפרדות מתקדמת, יש צורך בניתוח.
 
איך למנוע את המחלה: אם יש לכם כבר קוצר ראייה ואתם משתמשים במשקפיים, כבר הנכם נמצאים בסיכון לסבול מן המחלה. עם זאת, אין צורך להיבהל – פשוט בקרו באופן קבוע אצל רופא העיניים וודאו שהראייה שלכם לא מדרדרת באופן קיצוני ומהיר מדי. בנוסף, שפשוף העיניים עם היד עלול לגרום לכם לפתח הפרדות רשתית, לכן מומלץ שתימנעו מכך ככל הניתן.

5. קטרקט

קטרקט גורם לערפול הראייה, ולפי ד"ר ראבי כמעט כל אדם שחי זמן רב מאוד יסבול מהמחלה הזו, אולם יש גורמים שעלולים להקדים את הגעתה. כ-24.5 מיליון אנשים שמעל גיל 40 סובלים מקטרקט ברחבי העולם, וכן כמחצית מהאנשים שעברו את גיל 80.
 
איך לזהות את המחלה: התסמינים הם בדרך כלל הדרגתיים מאוד, לכן עליכם לשים לב לטשטוש בראייה או הילות ואורות מסנוורים שאתם מבחינים בהם בתדירות גבוהה. יתכן שתחוו גם ירידה ברגישות לניגודיות של צבעים או אפילו ראייה כפולה באחת מן העיניים.
השוואה בין ראייה רגילה לבין ראייה עם קטרקט
איך לטפל במחלה: בקטרקט מטפלים בעזרת ניתוח, וזהו אחד הניתוחים השכיחים ביותר שקיימים. הטכנולוגיה שיש בידינו היום מסייעת לנו לעבור את הטיפול הזה כמעט ללא סכנה. בעבר היה צורך לבצע חיתוך באורך של 10-11 מ"מ בקרנית וברקמה שסביבה כדי לבצע את הניתוח, אולם כיום ניתן לבצע את התהליך עם חיתוך באורך של פחות מ-3 מ"מ. אם לא תעברו ניתוח לטיפול בקטרקט, הראייה שלכם עלולה להיחלש עם הזמן, וככל שיעברו השנים יהיה יותר קשה לטפל בבעיה בעזרת ניתוח.
 
איך למנוע את המחלה: כאמור המחלה הזו תוקפת אותנו ככל שאנחנו מזדקנים, אך ידוע כיום לרופאים שעישון, חשיפה רבה מדי לשמש ופגיעה פיזית ישירה בעין יכולים לזרז את הופעתה, על כן יש להימנע משלושתם.

מקור התמונות: accentonvisionabq

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.