print header

15 טיפים יעילים להורות מרחבי העולם

עבור התפתחותם התקינה של ילדינו, יש שנוהגים לקרוא ספרים שמסבירים כיצד להיות הורים טובים יותר, בזמן שאחרים מעדיפים ללמוד מהטיפים של הוריהם בעלי הניסיון. מתברר כי קיים גם מידע רב נוסף שאנו יכולים ללמוד מהורים מתרבויות שונות וממחקרים, אשר יעזור לנו לגדל את ילדינו בדרך הטובה ביותר. לפניכם 15 טיפים להורות מרחבי העולם, שכדאי להתייחס אליהם ולהכיר אותם, אפילו רק כדי להיווכח כיצד הורות טובה יכולה להתבטא בדרכים שונות ומגוונות, שלעתים לא היינו מעלים כלל על דעתנו.

 

1. נורבגיה – תנו לילדים לקחת סיכונים

מחקרים שנערכו בנורבגיה מציעים לתת לילדים לקחת סיכונים, אשר לעתים היינו מעדיפים שימנעו מהם מחשש לביטחונם, כמו למשל טיפוס על עצים או ריצה למקום רחוק מדי בו ההורה לא יכול להשגיח על הילד. כשאנו נותנים לילדינו לקחת סיכונים, אנחנו מאפשרים להם להתמודד מול אתגרים ולשפר את שיקול הדעת שלהם בנוגע למה שגופם והם עצמם יכולים או לא יכולים לעשות. בנוסף, מחקר משנת 2015 הראה שמתן האפשרות לעסוק בפעילויות "מסוכנות" שכאלה, לילדים בין הגילאים 3-12, מועילה לבריאותם יותר משמירה קפדנית על הבטיחות שלהם. היו שם כדי לתמוך בילדכם ולהגן עליו, וכמובן שיש לשמור על קשר עין במידה שהוא מתרחק כדי לשחק עם ילד אחר או במתקן אהוב בפארק, אולם מומלץ שלא תמנעו ממנו את האפשרות לבדוק את יכולותיו.

2. דרום קוריאה – הימנעו מתפריט מיוחד לילדים

במדינות רבות שידועות הודות למטבח העשיר שלהן, כמו דרום קוריאה לדוגמה, ילדים לא מקבלים ארוחות נפרדות או שונות מאלה של הוריהם. מצופה מהם לחכות בסבלנות ולאכול יחד עם כל המשפחה את אותו האוכל שנמצא בצלחת של הוריהם. אכילה משותפת שכזו, בה כולם אוכלים ונהנים מאותה המנה, מעודדת את הילדים לצרוך מזון מגוון ולא רק את האוכל שהם מעדיפים מסיבות כאלה או אחרות. בשולחן שישי רובנו יושבים יחד עם ילדינו וחולקים איתם את אותה הארוחה, אך בשאר השבוע משפחות רבות נוהגים לספק לילדים תפריט נפרד שכולל את המנות שהם מעדיפים. הימנעו מהמנהג הזה והרגילו אותם החל מגיל צעיר לאכול את אותו המזון שאתם אוכלים, עם דגש על מנות בריאות ומזינות עבורכם ועבורם.

3. סין – הציבו לילדיכם מטרות שנמצאות מעט מחוץ להישג ידם

מורים והורים בסין מעודדים את הילדים לעבוד קשה בכדי להשיג את מטרותיהם, למשל על ידי הצבת תפוח מחוץ להישג ידם על מנת שייגשו בעצמם לקחת אותו, במקום להגיש להם אותו הישר לידיהם. עם זאת, צריך לוודא שהמטרה לא נמצאת במקום שאינם יוכלו להגיע אליה או שהמאמץ עבורה הוא רב וקשה מדי. אם לדוגמה תציבו צעצוע עבור התינוק שלכם במקום רחוק או גבוה מדי, הוא יאבד את הסבלנות וימצא דרך אחרת להעסיק את עצמו. מצד שני אם תניחו את הצעצוע קרוב מדי אליו, לא תספקו לו מספיק מוטיבציה לפעול ולאתגר את עצמו. אל תעשו את העבודה עבור ילדיכם, אך מנגד אל תהפכו את העבודה שלהם לקשה יותר ממה שהיא אמורה להיות.

 

4. יפן – זה בסדר לתת לילדים לריב ביניהם

במחקר שנערך ביפן בשנת 2003 נמצא שילדים ובוגרים יפנים בין הגילאים 7-24 יודעים כיצד לפתור סכסוכים בינם לבין חבריהם בדרכים יעילות יותר מאשר בעולם המערבי, זאת כנראה בשל העובדה שההורים ביפן נותנים לילדים לפתור את הסכסוכים שלהם בעצמם. כמובן שבמקרה של מריבה פיזית או אלימה מדי מומלץ להפריד בין הילדים, אך כשהם מתווכחים בנוגע לצעצוע שכל אחד מהם רוצה לשחק בו, או על תפקיד בהצגה שהם ממחיזים, מומלץ לתת להם לפתור בעצם את הסכסוך. זה כולל גם את שלב ההשלמה אחד עם השני, מאחר שעליהם לדעת כיצד להתמודד עם הרגשות והדחפים שלהם בעצמם, מבלי שיקבלו הוראה חיצונית להפסיק לריב ולהשלים. כמובן שניתן ואף מומלץ לספק הנחיות ולשמש כמודל לחיקוי, אך אל תרגישו מחויבים לגרום להם להפסיק לריב או להשלים. קחו צעד אחורה ותנו לילדים לפתור את הבעיה שלהם בעצמם, כדי שידעו כיצד לעשות זאת גם בעתיד במקרים קיצוניים יותר של ריבים בין האחים או החברים.

5. צפון אירופה – צאו החוצה עם ילדיכם בכל יום, גם בחורף

בצפון אירופה, היכן שמזג האוויר החורפי "מקפיא את הדם", מצופה מילדים לצאת ולשחק בחוץ בכל יום. יתרה מזאת, הורים אף נוהגים להוציא את התינוקות שלהם לטיול בחוץ עם העגלה על מנת שיוכלו לנמנם בזמן הטיול באוויר הפתוח, אפילו כשהטמפרטורות נמוכות במיוחד. באזורים אלה ההורים לא מונעים מילדיהם לשהות בחוץ כשיורד גשם, כשבפיהם שגורה האמרה "אין כזה דבר מזג אוויר רע, אלא רק לבוש גרוע". בנורבגיה למשל הילדים נשלחים לגן כבר בגיל שנה, והם מבלים בו זמן רב בחוץ, גם בתנאי מזג אוויר קרים שמתחת לאפס מעלות. 

6. צרפת ויפן – חנכו את ילדיכם להגיד שלום לאנשים

בצרפת, וגם ביפן, נהוג לחנך את הילדים להגיד "שלום" ו"להתראות" בדיוק כפי שמלמדים לקרוא ולכתוב, ומעודדים את המנהג הזה בעזרת תרגילים שמשפרים את יכולת התקשורת של הילדים. חשבו על ברכות שלום כתזכורת לילדיכם לכך שהם לא לבד בעולם, ושיש איתם וסביבם עוד אנשים רבים; עליהם להיות מודעים לכך ולדעת כיצד להתנהג בהתאם בכדי שיוכלו לפתח יכולות תקשורת בריאות ויעילות. אין צורך להכריח אותם לתת נשיקה לדודה או לסבתא, אולם עליהם לנהוג בנימוס ולברך לשלום אנשים מוכרים וכאלה שזרים עבורם.

 

7. גואטמלה – אל תכריחו ילדים לחלוק דברים

במחקר שהשווה בין פעוטות מגואטמלה לפעוטות מארה"ב, נמצא כי הילדים שבגואטמלה היו חופשיים יותר לעשות את הבחירות שלהם בעצמם; הוריהם הרשו להם לעשות מה שהם רוצים במקרים שנוגעים לחפצים האישיים שלהם, ולא הכריחו אותם לחלוק צעצועים עם אחיהם, בניגוד להורים מארה"ב. במקום דרישה לשיתוף עם ילדים אחרים, ההורים מגואטמלה מחכים עד שילדיהם יגיעו לגיל שבו יתחילו לחלוק את החפצים שלהם באופן עצמאי, ושלא כמו הילדים בארה"ב, הם אכן מתחילים לחלוק חפצים באופן אקראי וספונטני ומראים נדיבות רבה יותר.

8. דרום אמריקה – שנו עם התינוקות שלכם

לעיתים קרובות ממליצים לנו לתת לתינוק לישון לבד כדי שיגדל להיות עצמאי כבר מגיל צעיר, אך בקרב רוב המשפחות מרחבי העולם, וביחוד במשפחות מדרום אמריקה, הורים ישנים יחד עם התינוקות שלהם. מחקרים מראים שדווקא ילדים שישנים יחד עם הוריהם בגיל קטן גדלים להיות עצמאיים יותר מאשר אלו שלא.

9. קניה – הימנעו מקשר עין במקרים של בכי רב

בקניה האמהות נוהגות לשאת את התינוקות שלהן לכל מקום איתן, אולם הן נמנעות מלתת להם יחס רב מדי. כשהתינוקות שלהן מתחילים לבכות או למלמל, הן נמנעות מיצירת קשר עין איתם. אמנם זה נשמע כדבר שקשה להורה לעשות ושאינו נעים עבור התינוק, אך דווקא יש היגיון בפעולה הזו. קשר עין מאפשר לתינוק לקחת שליטה על המצב ולהחריף את תגובותיו בידיעה שמקשיבים לו. זה כמו להגיד לילד: "אתה אחראי עכשיו", וזה לא המסר שכל הורה רוצה לשדר לילד שלו. מחקרים שנערכו בקרב אנשי שבט הקיסי הראו שילדיהם מחפשים הרבה פחות תשומת לב מהוריהם בגיל מבוגר יותר בשל שיטת חינוך זו. 

10. פינלנד – הכירו את החשיבות שבהפסקות מהלימודים

בפינלנד הילדים מקבלים זמן רב יותר להפסקה בבית הספר ולמשחק מחוץ לכיתה מאשר בבתי הספר שבשאר מדינות העולם. במהלך ההפסקות שלהם, הם יוצאים לעשות סקי, מחליקים על הקרח או פשוט מתרוצצים עם חבריהם בחצר, ובנוסף ימי בית הספר שלהם קצרים יותר ולעתים נמשכים רק מספר שעות מועטות. כמו כן, יש לילדים מגוון חוגים, כמו נגרות, תפירה, בישול, מוזיקה ואומנות, אשר עוזרים לשבור את השגרה בבית הספר. למרות שהם כביכול לומדים פחות בבית הספר, הציונים של התלמידים בפינלנד מתעלים על אלה של מדינות רבות ברחבי העולם, כשישראל ביניהן, כך שיתכן כי הפסקות רבות מתחומי הלימודים השגרתיים מועילות יותר מאשר השקעה רבה מדי.

11. איטליה וברזיל – תנו למשפחה המורחבת להשתתף בגידול הילדים

במדינות רבות בעולם, כמו איטליה וברזיל, ההורים מאמינים שהדרך הטובה ביותר לגדל ילדים עבור רווחתם היא לתת למשפחה המורחבת ולחברים לעזור בגידולם. בברזיל למשל, משפחות רבות חיות בבתים שבהם גרים 3 דורות – סבים, הורים וילדים, או לפחות ביחידות או קומות נפרדות באותו הבית. זה מאפשר גם לסבים לגדל את הילדים באופן יומיומי, מה שעוזר לילדים להיחשף לסוגים שונים של תשומת לב, כשלכל אחד יש משהו אחר ללמד ולהעניק.

12. פולינזיה – תנו לילדים שלכם לטפל בילדים אחרים בעצמם

במקרה של פולינזיה, לא מדובר רק באח או אחות גדולים שעושים בייביסיטר לילד הקטן במשפחה, אלא בטיפול מסור הדומה לזה של ההורה, גם כשהוא נמצא בסביבה. ההורים מפולינזיה אכן מטפלים בתינוקות שלהם עד הגיל שבו הם יכולים ללכת בעצמם, אולם מאותו הרגע הם מעבירים את הטיפול לידי אחד הילדים הגדולים יותר. ילדים בגיל גן למשל לומדים כיצד להרגיע תינוקות שבוכים, וזה גורם לתינוק להפוך לעצמאי יותר בשלב מוקדם יותר, שכן הוא לומד שרק אם יהיה רגוע יותר, יוכל לבלות ולשחק עם אחיו הגדולים.

13. שוודיה – הסירו את המחסומים

ההורים שבשוודיה משתדלים שלא לשלוט יותר מדי בילדיהם, ומלמדים אותם כיצד לשלוט בעצמם ולהקשיב לקול הפנימי שלהם. זה עוזר להם לעשות החלטות נבונות יותר כבר בגיל צעיר. בחלק מהגנים בשוודיה למשל אין גדרות שסוגרות את הילדים בשטח מוגבל, ובמקום זאת הגננות מדריכות את הילדים לראות את "הגדר הבלתי נראית", מה שמאפשר לילדים הזדמנות להתאמן על שליטה עצמית בכל יום מחדש.

14. ספרד וארגנטינה – תנו לילדים להישאר ערים עד 10 בלילה

עבור הורים ספרדים וארגנטינאים, הרעיון של לשלוח ילד לישון כבר בשעה 7 או 8 בערב הוא זר ומוזר. משום שאין הרבה שעות במהלך היום שבהם אנו יכולים לבלות עם ילדינו, שכן אנחנו רוב הזמן בעבודה והם בגן, בבית הספר או בפעילות כזו או אחרת, ושעות הערב הן במקרים רבים השעות היחידות שבהן יש לנו אפשרות לבלות יחד עם הילדים. במדינות האלה הילדים נשארים ערים עד לשעה 10 בלילה כדי שיוכלו ליהנות עם הוריהם ומחיי המשפחה שלהם, בעוד שהם מקבלים מספיק שעות שינה למען שמירה על בריאותם.

15. ויאטנם וסין – אמנו את הילדים לשבת על הסיר לפני שהם לומדים ללכת

בוויאטנם ובסין אימצו שיטה לגרום לילדים לשלוט על צרכיהם כבר מגיל 9 חודשיםכשנה לפני תינוקות מהמדינות המערביות. מדובר בשנה שלמה של החלפת חיתולים שנחסכת מההורים האלה, מה שיכול לעזור גם לכם לחסוך כסף רב. בכל פעם שההורים שמים לב לתנועות או רעשים שהתינוק שלהם עושה כשהוא צריך לעשות את צרכיו, הם מחזיקים אותו מעל האסלה ושורקים. כמו הניסוי של פבלוב, בו הוא שרק לכלבים לפני שנתן להם לאכול ועל ידי כך אימן אותם לרייר למשמע צליל המשרוקית, כך גם התינוקות לומדים לעשות את צרכיהם לפי משמע צליל השריקה. תינוקות שעוברים טיפול שכזה לומדים כיצד לשלוט בצרכיהם עד גיל שנתיים לכל היותר, ויודעים כיצד לשבת על הסיר או על האסלה ברגע שהם בעצמם מזהים את הסימנים בגופם שמסמלים להם על כך שהגיע הזמן. 

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.