print header

9 טריקים יעילים ויצירתיים לשיפור תפקודי הגוף והמוח

כולנו מעוניינים לממש את הפוטנציאל החבוי בנו, אולם יודעים שלצורך כך יש להשקיע לא מעט עבודה; אנחנו פותרים תשבצים ומשננים חומר על מנת לשפר את הזיכרון, שומרים על כושר ואוכלים בריא על מנת להגן על המערכת החיסונית, ומשקיעים בתחביבים כמו ציור כדי להצליח לחשוב בדרכים יצירתיות יותר. עם זאת, מתברר שבמקרים רבים כל שעלינו לעשות על מנת לשפר את תפקודי הגוף והמוח שלנו קשור בדברים פשוטים ואפילו מהנים, שלרוב לא חשבנו שיש קשר בינם לבין אותם תפקודים. 9 העצות והטריקים הבאים יאפשרו לכם להיות יצירתיים ובריאים יותר, יהפכו אתכם ליעילים בקלות ואף יעזרו לכם להפסיק לשכוח אפילו את המטלות המטרידות ביותר!
 
טריקים לשיפור תפקידי המוח והגוף: אצבע לוחצת על אירו של מוח אנושי
 

1. הרמת גבות תורמת ליצירתיות

בשעה שרובנו נעשה לא מעט דברים במטרה לפתח את היצירתיות שלנו, על פי מחקר שפורסם בשנת 2003, כל שעלינו לעשות בזמנים של "משבר" יצירתי הוא פשוט להרים ולהוריד את הגבות, ממש כפי שאנו עושים בעת הבעת פליאה. הפעולה הפשוטה הזו יעילה משום שהיא מפעילה שני סוגים של תשומת לב; תפיסתית ורעיונית. תשומת הלב התפיסתית אחראית על החוויות שאנו עוברים, ואילו תשומת הלב הרעיונית מתייחסת אל התהליכים הנפשיים שלנו.
 
כאשר אנו מרימים את הגבות תשומת הלב התפיסתית שלנו מגורה, שכן המוח שלנו מניח שאנו רואים משהו שמפתיע אותנו למרות שמקור התהליך הוא בתשומת הלב הרעיונית בלבד. האיחוד בין שני סוגי תשומת הלב יוצר קשרים יצירתיים שלא היו קודם לכן, ובשל כך יכול להתניע מגוון תהליכים יוצאי דופן. במילים אחרות: אתם מנסים לחשוב על דרכים מקוריות לפתירת בעיה מסובכת? נסו להיראות מופתעים ולחזור להרהר בסוגיה כעבור מספר דקות.

2. מוזיקה משפרת את המערכת החיסונית

ההורמון קורטיזול אחראי על מגוון תהליכים בגופנו, והוא משפיע בין היתר על חילוף החומרים, העלייה ברמת הגלוקוז בדם ועוד. כאשר אנו מצויים בלחץ הכמויות שלו בגופנו עולות, ואחת הדרכים להוריד אותו היא באמצעות מוזיקה מרגיעה. כמו כן, מתברר שמוזיקה לא רק משפרת את מצב הרוח, אלא גם את תפקוד המערכת החיסונית שלנו. על ידי הפחתת רמות הלחץ, הגוף שלנו מצליח לייצר יותר נוגדנים כדי להילחם במחלות, כך שלמעשה הוא משתמש בשירים האהובים עלינו כדי לשפר את מצבה של המערכת החיסונית כולה. אנשים ששומעים מדי יום מספר שירים אהובים, בין שמדובר בזמן הנסיעה לעבודה בבוקר או בעת שטיפת הכלים בערב, נהנים מההשפעה הזו באופן קבוע, מה שמוביל לכך שהם עשויים להיות לא רק שמחים יותר, אלא גם בריאים יותר.
 
טריקים לשיפור תפקידי המוח והגוף: סמארטפון עם אוזניות מונח על שולחן

3. לוגואים עשויים להוביל לחשיבה מסתעפת

את הלוגו המזוהה עם חברת אפל רובנו מכירים, אולם האם תהיתם מדוע סטיב ג'ובס, מייסד החברה, בחר בסימן זה במטרה לייצג את המותג שלו? אף על פי שנראה כי הוא לא חשב שהסמל הזה יוביל לשינוי בחשיבה שלנו, נדמה שהוא הצליח לייצר סימן היכר בעל יכולת מפתיעה. מחקר מרתק שנערך באוניברסיטת דיוק שבארצות הברית עסק באייקונים השונים של חברת אפל, וממצאיו הראו כי חשיפה לסמל החברה, אפילו למשך מספר שניות בלבד, העלתה את היצירתיות ואת כושר ההמצאה של המשתתפים בניסוי. הנחקרים שנחשפו ללוגו הצליחו להגיע לפתרונות שונים עבור המטלה שהוצגה בפניהם, ולהציע דרכים מקוריות הרבה מעבר לעמיתיהם בקבוצה השנייה, שלא נחשפו לסמל התפוח. מכיוון שסמלים שונים משפיעים באופן אחר על אנשים שונים - אם תמיד היה נדמה לכם שבהייה בתמונה מסוימת או אפילו בחפץ מסוים למשך מספר דקות עוזרת לכם להגיע לתובנות חדשות, ייתכן מאוד שלא טעיתם. 

4. אנחנו יעילים במיוחד דווקא בחלקים השנואים עלינו ביום

רובנו מכירים את הרגעים במהלך היום שבהם אנו מרגישים במיטבנו: אנחנו מלאים באנרגיה, דרוכים ומוכנים להתמודד עם המשימות שלנו. עם זאת, מתברר שהתחושה הזו עשויה להיות שגויה. במחקר שנערך על ידי המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת מישיגן גילו החוקרים כי בכל הנוגע למשימות שכוללות פתרון בעיות, אנו במיטבנו דווקא ברגעים בהם אנחנו חשים שהשיא מאחורינו ואפילו מייחלים בסתר לבנו לחזור הביתה. מחקרים נוספים הוכיחו כי הזמנים הללו הופכים אותנו ליעילים מאוד גם בכל הקשור למשימות שמצריכות עבודה בקבוצות ובמטלות הדורשות מאיתנו חשיבה יצירתית.
טריקים לשיפור תפקידי המוח והגוף: אשה כותבת ביומן
 

5. שינויים חזותיים חריגים תורמים לזיכרון של פרטים חשובים

פעמים רבות כמות הסחות הדעת והגירויים החזותיים שאנו נתקלים בהם מהרגע שאנו מתעוררים, גורמת לנו לשכוח דברים חשובים ששיננו או כתבנו על פתקים. במקום לכעוס ולהתעצבן, השתמשו בסביבה וצרו לעצמכם גירויים חדשים שימקדו את תשומת הלב שלכם ויגרמו לכם להיזכר במה שהיה עליכם לעשות. הגירויים הללו לא צריכים להיות קשורים בשום צורה לדבר שהם מסמלים, אלא פשוט להיות מספיק מעניינים כדי שלא תוכלו להימנע מלהתבונן בהם.
 
כך לדוגמה: אם אתם צריכים לזכור ליטול תרופה חדשה בבוקר, הניחו את המצנם שלכם על צדו והחזירו אותו למקום רק לאחר נטילת התרופות. גם אם תעשו זאת רק פעם אחת, בכל פעם שתתבוננו במצנם בעתיד תקשרו בינו לבין התרופות, אפילו אם הוא כבר יעמוד בצורתו הרגילה. אם עליכם לזכור להתקשר לאדם מסוים, הסירו את שעון היד שלכם מיד שמאל וענדו אותו על יד ימין. כאשר, מתוך הרגל, תנסו לבדוק מה השעה ותגלו שהשעון לא נמצא על ידכם השמאלית, תיזכרו שעשיתם את השינוי על מנת לבצע את השיחה. 

6. לימודי נגינה מחזקים כישורים חברתיים

לימודי נגינה ידועים כמעודדי יצירתיות, אבל האם ייתכן שהם גם אחראיים על מיומנויות התקשורת שלנו? חוקרים שבחנו את הנושא יאמרו לכם שהתשובה היא ללא ספק חיובית. הסיבה לכך היא שהלימודים הללו מסייעים לנו לקלוט בצורה טובה יותר את רגשותיהם של אחרים, ועל ידי כך גורמים להם לחפש את חברתנו. ההיגיון שעומד מאחורי התאוריה הוא שמוזיקאים רגישים מאוד לשינוי של כל צליל, כך שהם יודעים גם לתפוס שינויים בטון דיבור שעשויים להעיד על כך שהאדם שמולם הינו מוטרד או כועס, וביכולתם גם לסנן רעשי רקע, מה שהופך אותם למאזינים נהדרים. לבסוף, ההבחנה בפרטים ואימון הזיכרון עוזרים להם להציג באופן מילולי את המחשבות והרגשות שלהם באופן טוב יותר מאחרים. כך שאם אתם רוצים לשפר את הכישורים החברתיים שלכם, כל שעליכם לעשות הוא להתחיל ללמוד לנגן. גם אם לא תהפכו לנגנים מפורסמים, לפחות תוכלו להיות חברים נהדרים.
טריקים לשיפור תפקידי המוח והגוף: נגני סקסופון בשורה

7. מנטה משפרת כישורים קוגניטיביים

עם השנים, לצד הידרדרות בזיכרון, אנחנו עשויים להסתמך על הטכנולוגיה והרפואה המתקדמת על מנת לסייע לנו להתגבר על בעיות קשב, לחדד את המחשבה ועוד. עם זאת, קיימים לא מעט חלופות טבעיות ובריאות שיכולות לחזק ולשפר את החושים שלנו. במחקר שנערך באוניברסיטת ווילינג ג'סויט שבוירג'יניה, ארה"ב, נמצא קשר בין ביצועים קוגניטיביים לבין ריחות שונים, כאשר התברר כי אנשים שלעסו מסטיק בטעם מנטה, או אפילו רק הריחו באוויר ריחות מנטה, נהנו מכמה יתרונות בולטים, ביניהם שיפור החשיבה והזיכרון, כמו גם סיוע לערנות הכוללת. תוכלו להניח עציץ מנטה בפינת העבודה שלכם, או ללעוס מסטיק בטעם מנטה בכל פעם שאתם מרגישים שאתם נתקעים ומתעכבים בביצוע מטלה מסוימת. לחצו כאן כדי להכיר יתרונות נוספים של 10 ריחות נהדרים.

8. כל אוזן עוזרת לנו לעבד מידע אחר

עד לא מזמן הייתה נפוצה ההנחה כי אנשים הכותבים ביד ימין הם בעלי חשיבה "שונה" מאלה הכותבים ביד שמאל, בשל שימוש באזורים שונים במוח למען מטרה זאת. על אף שהתיאוריה הזו הופרכה, מתברר שההבדלים בין ימין לשמאל נכונים דווקא בכל הנוגע לאוזניים שלנו. במקרה שאתם יושבים לצדו של אדם מסוים וחשים קושי להאזין לתוכן דבריו, ייתכן שהוא נמצא מצד שמאל שלכם. בשעה שהאוזן הימנית שלנו טובה בעיבוד דיבור, האוזן השמאלית קשובה יותר למוזיקה ולטון. התוצאה היא שבחלק מהמקרים תבינו רק בדיעבד שאמנם לא הקשבתם לאדם שדיבר אתכם, אבל אתם זוכרים מצוין באיזה טון נאמרו הדברים ולהיפך. 
טריקים לשיפור תפקידי המוח והגוף: אוזן נשית עליה תלוי עגיל

9. שימוש בתנועות ידיים משפר את הזיכרון

מתקשים לזכור כמויות גדולות של חומר? נסו לומר אותו בקול, כאילו שאתם מרצים בפני קהל, תוך שאתם נעזרים בתנועות ידיים לצורך המחשה. במחקרים שונים שנערכו בנושא נמצא שקיים קשר בין החלק שאחראי על הלמידה במוח שלנו לבין השימוש בתנועות הידיים, מה שגורם לנו לדקלם את המידע בקלות רבה יותר כל עוד ידינו נמצאות בתנועה. תוצאות המחקרים חשפו כי ככל שאנשים דיברו זמן רב יותר הם השתמשו יותר בתנועות ידיים לצורך המחשת דבריהם, וזאת כיוון שכל מחווה שעשו בידיים בזמן שלמדו את החומר "חיברה" אליה את אותו התוכן. התוצאה של החיבור הזה הקלה עליהם ללמוד אותו, ואפשרה להם "להציף" את החומר אל התודעה שלהם בקלות גם בזמן שהיו צריכים להציג אותו בפועל. 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.