print header

12 אתרים מרתקים ומרהיבים באוזבקיסטן

אוזבקיסטן היא אחת המדינות המרתקות והמסתוריות ביותר באסיה, אבל רק לאחרונה היא הפכה ליעד תיירותי מסקרן שמושך אליו אנשים מכל רחבי העולם. הביקור באוזבקיסטן מציע לתיירים הזדמנות לגוון את מבחר יעדי החופשה שהם יוצאים אליהם, ולהגיע ליעד רחוק, אקזוטי ואגדי. בשל מיקומה האסטרטגי של אוזבקיסטן על דרך המשי ההיסטורית, מנהיגים רבים ואימפריות שלמות חצו אותה במהלך מסעותיהם והשאירו חותם שחלקו נשתמר עד היום. גם אם אינכם מתכננים לבקר בקרוב ברפובליקה הרחוקה הזו, בכתבה הבאה תוכלו לגלות אתרים היסטוריים, מבנים אקזוטיים, ארכיטקטורה מהפנטת של ימי הביניים, קהילה יהודית קטנה ונופים עוצרי נשימה.

לחצו על שם המקומות בלועזית כדי לראות את מיקומם במפה

1. ארמון אקסראי, שאחריסאבז (Ak-Saray, Shakhrisabz)

אוזבקיסטן
 

ארמון אקסראי, שנקרא גם "הארמון הלבן" של מי שנחשב לאבי האומה האוזבקית, טימור לנג, הוא סמל לאצילות השליט והכובש המונגולי-טורקי הדגול. לפני שנהרס, היה ארמון הקיץ של אקסראי אחד מהמבנים המרשימים ביותר שבנה טימור לנג (ובו גם רצה להיקבר) ומעל הכניסה לארמון אף נכתב המשפט: "אדם המטיל ספק בכוח ובנדיבות שלנו, שיעיף מבט על בניינינו". כיום נותרו רק שרידים של מגדלי הכניסה והוחלט להציב בין שניהם פסל בדמותו של טימור לנג כאות הוקרה לגדולתו ותרומתו למדינה. כדי להעצים את חווית הביקור במקום, המטיילים יכולים לעלות לגג אחד המגדלים וליהנות מתצפית פנורמית מרהיבה של האזור, לרכוב על הגלגל הענק שצמוד למבנה או לטייל ברחבי הפארק הירוק שמקיף את האתר.

2. רג'יסטן, סמרקנד (Registan, Smarkand)

אוזבקיסטן
 

לב ליבה של השושלת הטימורית והעיר סמרקנד היא כיכר רג'יסטן, שמשמעות שמה בשפה הפרסית היא מדבר. הכיכר מוקפת ב-3 בתי ספר אסלאמיים שמנציחים את הארכיטקטורה המזרחית בזכות העיצוב הייחודי של כל אחד מהם. בעברה הייתה רג'יסטן כיכר ציבורית שבה התאספו אנשים כדי לשמוע הכרזות מלכותיות או כדי לצפות בהוצאות להורג. שליטים שונים ניסו להפחית מחשיבות הכיכר לתושבים, אבל עד היום נותרה רג'יסטן מרכז החיים החברתיים והתרבותיים בעיר סמרקנד.

3. אגם צ'רוואק, מחוז טשקנט (Charvak, Tashkent)

אוזבקיסטן
 

אגם צ'רוואק נמצא במחוז טשקנט ומשמעות שמו בפרסית היא "ארבעה גנים", בשל ארבעת הנהרות שזורמים אליו ומספקים מקור מים לצמחיה השופעת שגדלה בסביבתו. האגם הוא פנינה כחולה המוקפת בשרשרת של רכסי הרים, וזהו למעשה אגם מלאכותי שעלה על גדותיו לפני כמה מאות שנים וקבר תחתיו ערים שלמות. עד היום נמצאים תחת מימיו שרידים של בתים קדומים, מבצרים ואולי אפילו אוצרות, ואלפי מבקרים מאוזבקיסטן וממדינות שכנות מגיעים לנפוש בו בקביעות בתקווה לגלות אם עדיין מתחבא שם אוצר או שניים.

4. בוכרה (Bukhara)

אוזבקיסטן
 

המבנה העתיק ביותר בתחומי העיר בוכרה נבנה בתקופת המאה ה-5 לספירה, והעיר עצמה הוכרזה ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. שרידי העיר מוקפים בחומה המרשימה שנקראת "ארק", ובין כותליה כדאי להתעכב במתחם ההיסטורי פוי קליאן (Poy Kalan), שמשמעות שמו בפרסית היא "למרגלות הגדולה". במתחם נמצאים מסגד ובית ספר, וצמוד אליהם עומד צריח קאלן, הידוע גם בשם "מגדל המוות" בגלל מאות הפושעים שהיו נזרקים מראשו ללא רחמים. במרחק כמה צעדים משם אפשר למצוא את מסגד בולו האוז (Bolo-Hauz) שנקרא על שם הבריכה שצמודה אליו עד היום (פירוש שמו: בריכת ילדים), ואם מביטים במיימיה אפשר לראות את השתקפות האריחים הצבעוניים והבוהקים של המבנה. 

אוזבקיסטן
 

5. בית הכנסת של בוכרה (Synagogue of Bukhara)

אוזבקיסטן
 

הקהילה היהודית באוזבקיסטן הוקמה לפני יותר מ-2,000 שנה, לאחר חורבן בית המקדש הראשון. היהודים שחיו באוזבקיסטן עמדו בפני קשיים רבים וחוקים מגבילים מאוד תחת כל משטר שהיה בה מאז התיישבותם באזור. בשנת 1917 (לפני תחילת המהפכה הקומוניסטית) היו 30 בתי כנסת בסמרקנד, אך עד שנת 1935 נשאר רק בית כנסת אחד. עם זאת, תנועות מחתרת רבות סייעו ליהודים לשמור על זהותם למרות האיסורים וההגבלות שהשלטונות הטילו עליהם. מאז שאוזבקיסטן זכתה בעצמאותה, יותר מ-70,000 יהודים בוכרים ואשכנזים היגרו ממנה לארצות אחרות, וכיום הקהילה היהודית הולכת וקטנה.

6. קתדרלת אלכסנדר נייבסקי, טשקנט (Alexander Nevsky, Tashkent)

אוזבקיסטן
 

בירתה של אוזבקיסטן היא העיר טשקנט, שהצליחה לשמר מורשת מזרחית עתיקה לצד מבנים מודרניים, וזאת למרות חילופי השלטונות הרבים ורעידת האדמה הגדולה שפקדה את האזור בשנת 1966. אחד המבנים ששרדו את רעידת האדמה הזו היא הכנסייה האורתודוקסית ע"ש אלכסנדר נייבסקי, נסיך רוסי מהמאה ה-13, שנבנתה בטשקנט בין השנים 1902-1905 ועומדת איתנה עד היום. זוהי לא הכנסייה היחידה שנבנתה לכבוד הנסיך הרוסי, וגם בירושלים סמוך לכנסיית הקבר נמצאת כנסייה משנת 1860 שנקראת על שמו, אבל היא לא השתמרה בצורה טובה כל כך כמו הקתדרלה המדהימה בטשקנט.

7. מצפה הכוכבים של אולוגבק, סמרקנד (Ulugh Beg Observatory, Smarkand)

אוזבקיסטן
 

מצפה הכוכבים הזה נחשב לאחד ממצפי הכוכבים הטובים ביותר בעולם האסלאמי, והוא נבנה בשנת 1424 על ידי האסטרונום והמתמטיקאי אולוגבק (Ulugh Beg), נכדו של טימור לנג. במקור המצפה היה מבנה עגול ובעל 3 קומות, אך הוא נהרס בשנת 1449 על ידי קיצוניים דתיים. בשנת 1908 ארכיאולוג רוסי מצא מסמך החושף את מיקומו המדויק, אבל גילה שכל מה שנותר מהמבנה הם היסודות שלו ותעלה ברוחב שני מטר. התעלה הייתה למעשה חלק מהמכשיר החיוני ביותר לכל ניווט אסטרונומי  הסקסטנט. אולוגבק השתמש במצפה הכוכבים כדי לבצע מדידות מדויקות ביותר של תנועת כוכבי לכת, ושרידי האתר מצליחים להמחיש את הגאונות שלו, שהייתה יוצאת דופן ביחס לתקופה ההיא.

8. איצ'אן קלה, חיווה (Itchan Kala, Khiva)

אוזבקיסטן
 

ההיסטוריה של העיר העתיקה בחיווה שנויה במחלוקת; יש המספרים שהיא הוקמה בתחילת העידן הנוצרי ואילו אחרים סוברים שהיה זה שֵם, אחד מבניו של נוח, שהעניק לה את שמה ובנה אותה. העיר העתיקה איצ'אן קלה מוגדרת כאתר מורשת עולמי, והיא מכילה בתוכה 50 אתרים היסטוריים ו-250 בתים מהמאה ה-18. רבים נוטים לחשוב שסמל העיר הוא החומה המקיפה אותה, אך הסמל האמיתי של חיווה הוא צריח קלטה מינור שניכר בעיצוב המיוחד שלו וביופיו. מקומיים מספרים שלקראת הערב, כשהעיר העתיקה מתקשטת בשלל צבעים ואורות, רחובות העיר מתמלאים בתיירים ובמקומיים שרוצים לצאת ליהנות ולגלות עוד מהיופי החבוי בה.

אוזבקיסטן
 

9. שער טימורליין (The Gates of Tamerlane)

אוזבקיסטן
 

שער טימורליין הוא אתר מפורסם אליו מגיעים מבקרים רבים. מרבית התיירים שנוסעים מטשקנט לסמרקנד ובחזרה יעצרו באזור דז'יזק (Jizzakh) רק כדי להתבונן במקום שבו התרחשו אירועים הסטוריים רבים כל כך. ה"שער" הוא כינוי למעבר צר שנוצר בין שני ההרים נוראטין וטורקסטן, ובו התקיימו קרבות עקובי דם של אלכסנדר הגדול, ג'ינגיס-חאן הלוחם המונגולי וטימור לנג שעל שמו נקרא המקום.

10. עמק פרגנה (Fergana Valley)

אוזבקיסטן
 

עמק פרגנה הוא אחד האזורים היפים ביותר באסיה, דרכו עובר רכס ההרים טיין שאן והנהרות סור-דריה ונרין שהופכים אותו למקום אידאלי לחקלאות וטיולים. העמק מתפרש על פני 22,000 קמ"ר בין 3 מדינות שונות: קירגיזסטן, טג'יקיסטן ואוזבקיסטן, ובתחילת המאה ה-21 הוא היה שורשו של סכסוך אתני עמוק בין הרפובליקות האלה. בעונות מסוימות העמק מזכיר נווה מדבר ולא ניתן להעלות על הדעת שאדמתו עשירה בזהב, מלח ונפט, ושלמעשה הוא מספק את חומרי הגלם העיקריים לתעשיית הכותנה הענפה באוזבקיסטן.

11. גור-אמיר, סמרקנד (Gūr-i Amīr, Smarkand)

אוזבקיסטן
 

גור-אמיר הוא מבנה קבורה מפואר שנבנה בשנת 1404, ומשמעות שמו בפרסית היא "קברו של המלך", שכן בו נקבר טימור לנג. במקור, המבנה נועד עבור נכדו, אך כשטימור לנג מת במפתיע, נכדו השני, אולוגבק, החליט לקבור אותו כאן. המאוזוליאום של גור-אמיר הוא מבנה חשוב בהיסטוריה של האדריכלות הפרסית-מונגולית, ובבנייתו השתמשו במודל של אנדרטות ומונומנטים מוכרים אחרים, כמו הטאג'-מאהל באגרה. גור-אמיר הוכרז בשנת 2001 בידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, והוא רק חלקיק מסיפור חייו האגדי ומהחותם שהותיר אחריו השליט טימור לנג.

12. כיכר העצמאות, טשקנט (Independece Square, Tashkent)

אוזבקיסטן
 

כיכר העצמאות ממוקמת במרכז העיר טשקנט, ליד המזרקות היפות ביותר בעיר, כשבצידה האחד בניינים ממשלתיים ובצידה האחר פארק נפלא. לכיכר העצמאות היסטוריה מהפכנית משלה; בשנת 1865 ניצב כאן ארמון לכבוד שליט אוזבקי, שנהרס בתקופה הקולוניאלית ובמקומו נבנתה אנדרטה לכבוד לנין. לאחר שאוזבקיסטן קיבלה את עצמאותה, המבנה העיקרי בכיכר הוחלף לגשר של 16 עמודים, כשמעליהם פסלים של חסידות שמסמלות שלום ושלווה. הכיכר הגדולה בטשקנט אינה רק סמל לעצמאות המדינה, אלא חלון ראווה לאוזבקיסטן המודרנית, לצד אנדרטות ומזרקות, מבני ציבור מרשימים ואלפי תושבים שכבר הפכו אותה למקום המועדף ביותר עליהם בעיר.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.