print header

תרופות מוכרות שמשפיעות אחרת על גברים ועל נשים

קיימים מגוון הבדלים ביולוגיים בין גברים לנשים, שמשפיעים באופנים שונים על פעילותן של מערכות חשובות בגוף. ההבדלים האלה מובילים לכך שמחלות מסוימות מופיעות אצל נשים בשכיחות גבוהה יותר, ואחרות מאפיינות דווקא גברים. עם זאת, עד לשנים האחרונות לא ניתן משקל לאופן בו גם הטיפול התרופתי והתגובה אליו עשויים להשתנות בין גברים לנשים, ונשים כמעט ולא שולבו במחקרים על מנת שנבין כיצד הן מגיבות לתרופות שונות ומדוע. בכתבה הבאה תוכלו להכיר את התפתחות הרפואה המגדרית, המנסה לאפשר מענה תרופתי וטיפולי נכון לגברים ולנשים, ללמוד את הסיבות להבדלים בתגובות לתרופות בין נשים וגברים, וכמו כן גם להכיר רשימת תרופות מוכרות שמשפיעות על נשים ועל גברים באופן שונה.
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים
 
 
התפתחות הרפואה המגדרית
 
במשך שנים רבות נחקר הטיפול התרופתי במרבית המחלות כמעט באופן בלעדי בקרב גברים בלבד. בחלק מהמקרים הדבר נעשה על מנת להגן על נשים שלא ידעו כי הן עשויות להיות בהריון בעת ביצוע המחקר, ובמקרים אחרים משום שמחזור הווסת אצל נשים בגילאי הפריון או עצם הכניסה להריון היו קוטעים את השתתפותן. בהתאם לכך, ההתייחסות לשינויים ההורמונאליים והגופניים אצל נשים, שמשפיעים במידה רבה על תגובתן לתרופות, הוזנחה. גם כיום, כפי שמציינת החברה הישראלית לרפואה מגדרית, שני שלישים מן המחלות הפוגעות בשני המינים נחקרות בקרב גברים בלבד, וגם מרבית התרופות נוסו אך ורק על גברים. 
 
הרפואה המגדרית היא תחום שהחל להתפתח בשנות ה-70, אך רק בשנות ה-90 נשאלו השאלות המתאימות בפורום רחב יותר. כשם שנשים לא שולבו במחקרים רבים, גברים לא שולבו במחקרי מחלות שהוגדרו כנשיות, כמו למשל סרטן השד או אוסטיאופורוזיס. הדבר הקשה על אבחון נכון של המחלות אצל גברים, כמו גם על מתן טיפול תרופתי מתאים לשני המינים.
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים
www.audio-luci-store.it
 
כיום כבר ידוע שנשים וגברים מגיבים לתרופות רבות באופן שונה. במחקר שנערך בנושא נמצא כי ב-11% מהמקרים בהן פנו נשים לבתי חולים, הסיבה הייתה מינון תרופתי לא מתאים שניתן להן, ואילו במחקר נוסף נמצא כי נשים נוטות לסבול יותר מתופעות לוואי של תרופות – פי 1.5-1.7 מגברים.
 

סיבות להשפעה השונה של תרופות על נשים וגברים

קיימות מספר סיבות הגורמות לנשים ולגברים להגיב באופן שונה לתרופות, ואלה העיקריות שבהן:
 
1. גודל פיזי ומבנה אנטומי
 
אף על פי שנשים לרוב נוטות להיות בעלות גודל פיזי שונה משל גברים, לעיתים הן מקבלות בדיוק את אותו המינון. מינון זהה משמעותו ריכוז גדול יותר של התרופה בגוף, מה שעשוי להוביל להבדלים של הגוף בתגובה אליה. במקביל, הבדלים במבנה האנטומי בין המינים עשויים להפוך נשים לרגישות יותר לתופעות לוואי של תרופות מסוימות.
 
2. שינויים בעיבוד התרופות בגוף
 
הכליות אחראיות על חלק גדול מהעבודה הקשורה לסילוק התרופות מהגוף, אולם אצל נשים מבוגרות קיימת ירידה משמעותית בתפקוד הכליות, שבמקרים רבים הינה משמעותית יותר משל גברים באותו הגיל. למרות שמדובר בתהליך טבעי, הוא גורם לחלק מהנשים להיות חשופות לריכוז גבוה יותר של החומרים הפעילים בתרופות, כיוון שאלה נותרים בגופן זמן ממושך יותר מאשר בגופם של גברים. גם אנזימים בדופן המעי והכבד, הקשורים למערכת בשם P450 שאחראית אף היא על סילוק התרופות, מתנהגים באופן שונה אצל שני המינים. 
 
3. רמת חומציות בקיבה 
 
כיוון שמערכת העיכול של גברים ונשים פועלת באופן שונה, תרופות הניתנות דרך הפה יכולות להשפיע עליהם אחרת. אצל נשים, מידת החומציות בקיבה פחותה מאשר אצל גברים והבדל זה גורם לקצב התרוקנות הקיבה להיות איטי יותר, מה שאומר שהחומרים הפעילים בתרופות נספגים בקיבה במשך זמן רב יותר וכך יכולים להשפיע על נשים יותר מאשר על גברים.
 
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים

תרופות שמשפיעות באופן שונה על גברים ועל נשים

כיוון שנושא השפעתן של תרופות על שני המינים עדיין נחקר, הרשימה הבאה היא לא מלאה וקיימות תרופות נוספות שמתווספות אליה ככל שהזמן עובר. אם אתם נוטלים תרופות המשתייכות לרשימה, מתכוננים ליטול תרופות חדשות או חשים בתופעת לוואי חריגה של תרופה מוכרת, היוועצו עם הרופא ושאלו אותו האם ייתכן שהתרופה משפיעה באופן שונה על בני שני המינים.

1. תרופות נגד דיכאון

סרוטנין ידוע כחומר נוגד דיכאון, אולם באופן טבעי נשים מייצרות הרבה פחות ממנו מאשר גברים. בשל כך, תרופות נוגדות דיכאון המבוססות על העלאת רמות הסרוטנין בדם, נמצאו יעילות מאוד עבור נשים, יותר מאשר לגברים. אצל גברים לעומת זאת, נמצא כי תרופות המבוססות על אימיפראמין, השייכות למשפחת נוגדי הדיכאון הטריציקליים, הביאו לשיפור משמעותי יותר.

2. ואליום

הוואליום, תרופה המשמשת להרגעה ולהפחתת חרדות, עשוי להינתן לנשים ולגברים באותו המינון למרות שאצל הנשים הוא מסולק מהגוף הרבה יותר מהר ולכן עלול להשפיע עליהן פחות. הסיבה לכך היא האנזים ציטוכרום A43, שאחראי על פירוק הוואליום בגוף. הורמון האסטרוגן אצל נשים משפיע על פעילותו של האנזים שהוזכר ומגביר אותה, מה שעשוי להוריד את השפעת התרופה המרגיעה ולגרום לכך שנשים יזדקקו למינון גבוה יותר שלה.
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים
 

3. כדורי שינה המכילים זולפידם

נשים רבות שנטלו כדורי שינה שכללו זולפידם, סבלו מתופעות לוואי כמו סיוטים, קשיים להתעורר בבוקר, כאבי ראש ועוד. בשנת 2013, לאחר מחקר שנערך בנושא, הורה מנהל התרופות והמזון האמריקאי לנשים שצרכו את התרופה להפחית את המינון לחצי מהכמות שהן צרכו עד כה. זאת כיוון שנמצאו הבדלים בהפרשת התרופה לדם, כאשר אצל נשים התרופה נותרה במערכת הרבה יותר זמן ולכן השפיעה יותר. ההשפעה החריגה של התרופות שכללו זולפידם אף הובילה לסכנה מוגברת לתאונות דרכים לאחר נטילתה בקרב נשים.

4. תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים

רבים נוטלים תרופות מהסוג הנפוץ הזה כטיפול להורדת כולסטרול ולמניעת מחלות לב, אף על פי שעד לאחרונה הן נבדקו בקרב גברים בלבד. ואכן, מחקרים חדשים יותר מראים כי בעוד שהתרופות הללו מפחיתות ומונעות מקרי התקפי לב של גברים, נשים אינן נהנות מאותם אחוזי הצלחה כמו גברים, כולל אלו מתוכן שסבלו ממקרים של התקפי לב בעבר.
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים
 

5. תרופות לטיפול ביתר לחץ דם המבוססות על לוסרטן

בעוד שפעילות מוגברת של האנזים A43 מפחיתה אצל נשים את יעילותן של תרופות מסוימות בשל סילוק מהיר מדי מהגוף, כאשר נוטלים תרופות אחרות, הוא דווקא גורם לפעילות יתר. השפעתו של האנזים על נשים המטופלות בלוסרטן כנגד יתר לחץ דם עשויה להוביל להשפעה מוגברת בצורה חריגה אצל מי שמקבלות מינון הזהה לזה של גברים באותו המצב, ובכך גם לירידה קיצונית בלחץ הדם שלהן.

6. אספירין

למרות שישנן נשים שצורכות את מדכא הדלקת אספירין על בסיס יומיומי, המחקרים שהמליצו על תדירות צריכה זו נעשו על גברים בלבד. למעשה, אספירין אינו מגן על לבן של נשים באותה מידה כפי שהוא מגן על לבם של גברים, ורופאים רבים אף ממליצים לנשים שסבלו בעבר מאירועי לב על מינון גבוה יותר מאשר לגברים במצב זהה. להבדיל, במחקרים חדשים שנעשו בנושא נמצא כי אספירין הצליח להגן על נשים טוב יותר מפני שבץ מאשר על גברים. 
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים

7. חומרי הרדמה

אף על פי שקיימים מקרים מעטים בלבד של אנשים שמתעוררים במהלך ניתוח או מעידים על כך ששמעו התרחשויות מחדר הניתוח, נמצא כי כמות הנשים שהעידו על חזרה של תחושות במהלך ניתוחן היא פי 3 מכמות הגברים. באחד המחקרים שבדק את הסיבה לכך, נמצא כי ייתכן שקיים הבדל בין המינים בתגובה לתרופות הרדמה שונות בשל פיזור שונה של שומן בגוף בין גברים לנשים. הבדל זה גורם לכך שחומרי הרדמה מסיסים בשומן, כמו פרופופול, משפיעים טוב יותר על גברים, ואילו תרופות הרדמה מסיסות במים הן בעלות השפעה יעילה יותר על נשים.
 

8. משככי כאבים

אף על פי שקיימים הבדלים בין גברים לנשים בכל הנוגע לסף גירוי ורגישות לכאב, קיימים מעט מאוד מחקרים שבדקו את הנושא בכל הנוגע לטיפול תרופתי במשככי כאבים. זאת, למרות שהדבר משפיע על רמת היעילות של המשככים ואף על הסיכון להתמכרות אליהם. באחד המחקרים הבודדים שנעשו בנושא נמצא כי בשל הבדלים בקצב חילוף החומרים בין גברים לנשים, נשים מושפעות ומגיבות בקלות רבה יותר לתרופות שהן נגזרות של אופיואידים מאשר גברים. המשמעות היא שנשים זקוקות למינון של בין 30% ל-40% פחות מאשר גברים מתרופה זו. גברים לעומת זאת, מגיבים טוב יותר לתרופות מקבוצה שאיננה סטרוידאלית. 
 
תרופות שמשפיעות שונה על גברים ועל נשים
sacks08

9. תרופות לטיפול באפילפסיה

כיוון שלשינויים ברמות ההורמונים במהלך המחזור החודשי יש השפעה רבה על יעילותן של תרופות, עשוי ההורמון פרוגסטרון להגביר את פעילות מערכת סילוק התרופות בגופן של נשים. אצל חלק מהנשים הסובלות מאפילפסיה עשוי הורמון זה, כפי שמציין פרופ' מרק גלזרמן, להוביל לריבוי התקפים בתקופה שלפני הוסת. חלק מהנשים עשוי שלא לקשר בין ההתקפים התכופים לבין התקופה בחודש, ואף לא להישאל לגבי הנושא, זאת למרות שברוב המקרים, הפתרון הפשוט עבור אותן הנשים יהיה להחליף תרופה או לצרוך תרופות נוספות. 

 

לסיכום, כפי שהוזכר בתחילת הכתבה, הדבר החשוב ביותר הוא לגלות מודעות וערנות בכל הנוגע לתרופות אותן אתם נוטלים. הימנעו מנטילת תרופות ללא ייעוץ רפואי מקדים, ואל תחששו לשאול את הרופא האם התרופה ומינונה מתאימים ויעילים למאפיינים האישיים שלכם, בין אם מדובר במשקל, גיל, היסטוריה רפואית וכמובן גם מין.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.