print header

10 הטנקים המודרניים המתקדמים בעולם

 
הטנקים הראשונים בהיסטוריה המודרנית נכנסו לשירות בשנת 1916 בזמן מלחמת העולם הראשונה, ושינו לחלוטין את פני הלחימה כפי שנתפסה בעבר. מקור השם, שהושאל גם לשפה העברית, מגיע מהמילה האנגלית למכל, שכן הטנקים הראשונים שניבנו באנגליה תחת מעטה סודיות הורכבו מחלקים שיוצרו בכל רחבי המדינה, ולפועלים נאמר שהם מייצרים מכליות מים. בעידן המודרני הטנק הוא רכב התקיפה המשוריין החשוב ביותר כמעט של כל צבא בעולם. הטנק התפתח לאורך השנים למכונת קרב משוכללת ומדהימה, שיכולה לייצר מכת אש עוצמתית ולהגן על אנשי הצוות כמעט מכל פגיעה. לפניכם כמה מהטנקים המשוכללים והחשובים ביותר על שדה הקרב המודרני, כולל הנציגות הישראלית שנחשבת לאחת המוגנות ביותר בעולם.
 

AMX-56 לקלרק

הטנק הצרפתי הזה מאוייש על ידי צוות של שלושה אנשים (מפקד, תותחן ונהג) שיכולים לנסוע במהירות מרבית של 72 קמ"ש. אתם וודאי חושבים שזו לא מהירות מרשימה, ושהמכונית שלכם יכולה לעקוף את הטנק הזה בלי להתאמץ, אבל המכונית שלכם לא שוקלת 56 טון... בזכות מנגנון טעינה אוטומטי שמזין תותח 120 מ"מ, ל-לקלרק יש קצב ירי מהיר בהרבה מרוב הטנקים המודרניים. למרות שהטנק נכנס לשירות עוד בשנת 1992, הוא נחשב עד היום לאחד מהטנקים היקרים ביותר בעולם ועלות כל יחידה היא כ-13 מיליון דולר.
 
טנקים מתקדמים
 

 

C1 אריאטה

האריאטה הוא טנק הקרב המרכזי של איטליה שפותח ויוצר על ידי חברות מקומיות, כולל יצרנית הרכבים פיאט. משנת 1995 ועד 2002 נבנו 200 טנקים מדגם זה, כאשר עלות הייצור של כל אחד עומדת על 7 מילון דולר. האריאטה אמנם מסוגל להגיע למהירות שיא של 65 קמ"ש בלבד, אך הוא מסוגל להתמודד על עליות בשיפוע של עד 60 מעלות. מתחת למיגון השטוח של הטנק מסתתר מערך מתוחכם של ציוד אופטי-דיגיטלי שמאפשר לו לפעול ביום וגם בלילה ללא קושי.
 
טנקים מתקדמים
 

 

צ'אלנג'ר 2

טנק המערכה העיקרי של צבא בריטניה הוא ענק ממוגן ששוקל 62.5 טון כשהוא מצויד בחימוש מלא לתותח 120 מילימטר חרוק קנה (מאפיין נדיר בין הטנקים המתקדמים) היורה את כל סוגי התחמושת המודרנית ושני מקלעים כבדים. הצ'אלנג'ר הוא אחד מהטנקים המודרניים האטיים ביותר בעולם, מהירות שיא של 56 קמ"ש על כביש והרבה פחות בתנאי שטח, אך הוא מפצה על כך במיגון מתקדם. במהלך מלחמת עירק דווח על כך שטנק מסוג זה ספג 70 רקטות נ"ט והמשיך לפעול, ואחרי המלחמה השריון עוד שופר באמצעות תוספות מיגון שיוצרו על ידי חברת רפאל הישראלית.
 
טנקים מתקדמים
 

 

K2 פנתר שחור

הפנתר השחור הוא אחד הטנקים החדשים ביותר ברשימה הזו, ייצורו החל בשנת 2013 ובתחילת 2014 הוא כבר צורף באופן רשמי לשירות מבצעי בצבא דרום קוריאה. ל-K2 יש מערכת טעינה אוטומטית דומה מאוד לזו של טנק הלקלרק הצרפתי, שמאפשרת קצב ירי של 10 פגזים בדקה. מערכת צירים בזווית רחבה וטכנולוגיית בקרת אש מתקדמת מאפשרים לטנק הזה להיות אחד היחידים בעולם (בנוסף לטנק המרכבה הישראלי) שמסוגל לפגוע באופן עקבי במסוקים בשעת תעופה.
 
טנקים מתקדמים
 

 

לאופרד 2

הענק הגרמני הזה נחשב לאחד מהטנקים הטובים ביותר בעולם והדבר הוכח בפעילות מבצעית רבה לאורך השנים בזירות קרב כמו אפגניסטן וקוסובו. הלאופרד אמנם עומד בשורה אחת יחד עם טנקים אחרים כמו הצ'אלנג'ר האנגלי והמרכבה הישראלית, אך הוא דגם מיושן למדי שייצורו החל עוד בשנת 1979 וטרם הוכרז לו יורש או דגם המשך. בשל ההצלחה והפופולריות של הדגם, הבסיס של הלאופרד שימש לפיתוח מספר רב של טנקי הנדסה, גישור ופינוי מוקשים. 
טנקים מתקדמים
 

 

M1A2 אברמס

הגרסה החדישה ביותר של טנק האברמס האמריקאי נכנסה לשירות בשנת 1992 והשתתפה במלחמת עירק ב-2013. למרות שמדובר בטנק מערכה כבד (67 טון במצב קרב) בעל מיגון פנימי וחיצוני מורכב, מספר טנקים שכאלו הושמדו על ידי מטעני גחון מאולתרים ורקטות נ"ט משופרות. למרות זאת עדיין מדובר במכונת מלחמה מתקדמת שתג המחיר הגבוה שלה, 8.5 מיליון דולר, לא הרתיע מדינות אחרות כמו אוסטרליה, מצרים וערב הסעודית מלרכוש אותה במספרים מכובדים. 
 
טנקים מתקדמים
 

 

מרכבה סימן 4

גאוות השריון הישראלית, המרכבה נחשב לאחד מהטנקים הממוגנים והיעילים ביותר בעולם, וזאת בזכות עיצוב חריג שכולל זוויות רבות ומנוע שממוקם בחזית הרכב. סימן 4 החל לבצע פעילות מבצעית בג'נין בשנת 2004 ומאז כבר יצאו לו שתי גרסאות שיפור, 4ב' ו-4מ'. השריון של הטנק הוא מודולרי, כך שאפשר לפרק במהירות חלק פגוע בשריון ולהחזיר את הטנק למצב שמיש. המרכבה הוא אמנם לא אחד הטנקים המהירים או הזריזים ביותר על שדה הקרב העולמי עם מהירות של 64 קמ"ש ומשקל שנע בין 60-80 טון, אך הוא מפצה על כך במערכות מתקדמות כגון מעיל רוח – מערכת הגנה אקטיבית שמיירטת איומים אשר עומדים לפגוע בטנק, כמו למשל רקטות, ומשמידה אותם לפני שהם פוגעים במעטפת השריון. 
 
טנקים מתקדמים
Matanya

 

 

T-90

זהו הטנק הרוסי החדיש ביותר שקיבל את טבילת האש הראשונה שלו בשנת 1994 במסגרת מלחמת צ'צ'ניה הראשונה. טנק ה-T-90  מאופיין בצללית קטנה, משקל נמוך (47.5 טון), יכולת צליחת נהרות לעומק של עד 5 מטרים, אך באופן מפתיע למדי טווח פעולה של 375 ק"מ בלבד (לשם ההשוואה, למרכבה סימן 4 טווח פעולה של 500 ק"מ). למרות עלויות ייצור נמוכות, 4 מיליון דולר בלבד לטנק, יוצרה כמות מועטה יחסים של ה-T-90 בשל קשיים תקציביים. יש לציין שלמרות שהוא נחשב נחות מבחינה טכנולוגית לטנקים האחרים שברשימה הזו, לדגם זה יש תותח חלק-קדח בקוטר 125 מ"מ המסוגל לשגר טילי נ"ט, מאפיין שהופך אותו ליעיל מאוד בקרבות שריון.
 
טנקים מתקדמים
 

 

Type 10

הטנק היפני הזה, שעלותו 8.4 מיליון דולר לפרט, נחשב בעיני רבים לטנק המתקדם בעולם בשל יכולות תמרון גבוהות, מערכות אלקטרוניקה מתקדמות ומשקל נמוך של 44 טונות. יחד עם זאת חשוב לציין שכל היתרונות האלו מגיעים על חשבון הגנה בינונית במקרה הטוב בהשוואה לטנקים אחרים, מה שמשאיר את שלושת אנשי הצוות פגיעים במקרה שאויב מצליח להסתנן מעבר למערכות הגילוי המתקדמות של הטנק. 
 
טנקים מתקדמים
 

 

Type 99

ה-99 הוא הניסיון של צבא סין לייצר טנק מערכה דומה לענקים המערביים מגרמניה וארה"ב, אחרי שבמהלך מלחמת המפרץ השמידו כוחות המערב את טנקי ה-T-72 העיראקיים, הדומים ביכולתם לטנק הסיני המתקדם ביותר דאז ה-Type 90. המעבר לדגם החדיש יותר הביא איתו מהירות שיא מרשימה של 80 קמ"ש עם טווח פעולה מרשים לא פחות של 600 ק"מ. למרבה ההפתעה רק 200 יחידות מטנק זה משרתות כיום ביחידות עילית של הצבא הסיני, שכן עלויות הייצור שלו גבוהות מדי עבור השוק המקומי. מחיר כל יחידה הוא רק 2 מיליון דולרים על פי הדיווחים הסינים, אך כמו כל מידע אחר שנוגע לפיתוחים הצבאיים שלהם, גורמים במערב לוקחים בעירבון מוגבל מידע שיוצא מאנשי הצבא הבכירים של סין.
 
טנקים מתקדמים
 
מקור: י. פרידמן
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.