print header

מה כדאי ולא כדאי לאכול כשאתם חולים

 
כשאתם חשים ברע, כנראה שהדבר האחרון שאתם רוצים לעשות זה לאכול משהו שיגרום לכם להרגיש רע יותר. אבל מה אם לא בא לכם כרגע לאכול מרק עוף או קרקרים, ואתם דווקא משתוקקים לגלידה או לכוס יין? התשובה היא שהכול תלוי ממה אתם סובלים. לפניכם רשימה של מאכלים שכדאי להימנע מהם כשאתם סובלים מ-10 מחלות שונות, והצעות לתזונה שתסייע לכם להקל על תסמיני המחלות הללו ולהרגיש טוב יותר. 
 
מחלות ומזונות
 National Cancer Institute
 

1. שלשולים

שלשולים נגרמים לרוב על ידי וירוס בקיבה או ארוחה שלא התעכלה טוב בגוף, כמו גם מחלות שונות כגון מחלת הקוליטיס ומחלת הקרוהן. גשו לראות רופא אם התסמינים ממשיכים יותר משבועיים, או קודם לכן אם מופיעים סימני התייבשות, או אם השלשול מלווה בחום, דם, כאב חמור, או בחילות קשות והקאות.
 
המזונות הטובים ביותר: אכלו מזונות המבוססים על דיאטת BRAT, דיאטה שמורכבות ממאכלים דלים בסיבים תזונתיים, מהם עליכם כרגע להימנע, ומאכלים שסופחים נוזלים. המזונות בדיאטה כוללים בננות, אורז, רסק תפוחים וטוסט וגם שיבולת שועל, תפוחי אדמה מבושלים, קרקרים מלוחים ועוף אפוי ללא עור טובים למניעת שלשול.
 
המזונות הגרועים ביותר: סוכריות ללא סוכר ומסטיק המכיל סורביטול וממתיקים מלאכותיים אחרים שאינם טובים לעיכול ויכולים לגרום לשלשול. מזונות אחרים שיכולים לגרום לגזים ונפיחות כוללים בצל, תפוחים טריים, ברוקולי, כרוב ושעועית. חלב ומוצריו (למעט יוגורט) יכולים גם הם להחמיר שלשול בקרב מבוגרים מכיוון שבגיל הבגרות אנו מאבדים מכמות האנזימים שעוזרים לעכל את הלקטוז. 
 

2. עצירות

עצירות פירושה שינוי לרעה בהרגלי היציאות. השינוי הזה עלול לכלול צואה קשה יותר או בכמות קטנה יותר מהרגיל, תדירות יציאות של פחות משלוש פעמים בשבוע, וצורך במאמץ מוגבר להפעלת המעיים. עצירות יכולה להתרחש כאשר לא אוכלים מספיק דגנים עשירים בסיבים מלאים ופירות וירקות, אשר ממריצים את פעולת העיכול. למבוגרים מומלץ לצרוך בין 20-35 גרם סיבים ביום.  
 
המזונות הטובים ביותר: לחם מחיטה מלאה עשיר בסיבים, אגוזים, שעועית, שזיפים, שיבולת שועל, זרעי פשתן, ברוקולי, אגסים, תפוחים. כמו כן, מומלץ לשתות שש עד שמונה כוסות מים ליום על מנת שהצואה תהייה לחה וקלה להוצאה.
 
המזונות הגרועים ביותר: גבינות, בשר ביצים וכמו כן אחת מתופעות הלוואי של תוספי ברזל היא עצירות, משום שבצריכתו הוא אינו מוכן לספיגה מידית בגוף. צריכת ויטמין C עשויה לסייע לספיגת הברזל ולמנוע מעצירות.
 
מחלות ומזונות
Alexander Ekman
 

3. בחילה

בחילות והקאות הן תוצאה של גירוי מרכז ההקאות במוח המוארך. בגירוי קל של המרכז, האדם חש בחילה. הרגשת בחילה באופן כללי הופכת את כל המזונות ללא מושכים במיוחד, אבל מאכלים מסוימים יכולים להקל על התופעה בעזרת הרגעת חומצות הקיבה. 

 
המזונות הטובים ביותר: המזונות המומלצים לאכילה הם בעיקר מזונות ללא ריח וטעם רב, אשר לא יעוררו את חומצות הקיבה. המזונות המומלצים הם קרקרים או בייגלה מלוחים, טוסטים, דגנים יבשים, תה ג'ינג'ר או לימון, פרוסות לימון טריות או קפואות ומנטה. יש להקפיד לאכול אותם במנות קטנות.
 
המזונות הגרועים ביותר: מזונות שמנוניים, מזונות חריפים, קפאין, ואלכוהול יכולים להחמיר את הבחילות בשל העלאת רמת החומציות בקיבה.
 

4. כאב גרון

כאב גרון יכול להופיע בהצטננות ובמעברי עונות, ובדרך כלל הוא מקשה על בליעת מזון ולפעמים הפעולה יכולה להפריע לאכילה תקינה. מספר מזונות יכולים להרגיע את הכאב, או לפחות לא להגביר אותו, ולהכאיב פחות בזמן שהם גולשים במורד הגרון המודלק.
 
המזונות הטובים ביותר: תה מנטה פושר עם דבש מכיל חומרים בעלי סגולות להרגעת הגרון ולהחלקת דפנות הושט. מזון רך כגון שמנת ומרקי קרם, מחית תפוחי אדמה, יוגורט, ביצים מקושקשות ופודינג יעברו חלק בגרון ולא יגבירו את הכאב. 
 
המזונות הגרועים ביותר: נוזלים חמים ומזונות קשים כגון צ'יפס, אגוזים, וגרנולה. מיצים חומציים מפירות וירקות, כמו  מיץ תפוזים, מיץ ענבים, ולימונדה יכולים גם הם לגרום לגירוי הגרון ולהחרפת מצבו בשל רמת החומציות הגבוהה שבהם. 
 
מחלות ומזונות
U.S. Navy

 

5. כאבי גוף כלליים

כאבי גוף כלליים בשרירים ובמפרקים יכולים להחליש את הגוף ולגרום לתשישות ולחוסר חיוניות. מזונות המכילים מגנזיום וסידן מרגיעים את השרירים בגוף, ועשויים לעזור להקל על כאב השרירים ולשפר את ההרגשה. 
 
המזונות הטובים ביותר: מזונות המכילים מגנזיום כוללים אגוזים, בננות, שעועית, ירקות בעלי עלים ירוקים, ואבוקדו. מזונות עשירים בסידן הם סלמון, יוגורט, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים ומיץ תפוזים. מזונות מועשרים בסידן גם מפחיתים התכווצויות שרירים וכאבים.
 
המזונות הגרועים ביותר: כל דבר שמייבש את הגוף יכול להחמיר כאבי שרירים, במיוחד אלכוהול וקפאין.
 

6. כאב ראש

יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות להופעת כאבי ראש. יחד עם זאת, התייבשות היא אחד הגורמים המובילים לכאבי ראש, כך שעדיף לטפל בסיבה זו קודם כל ולראות אם ישנה הקלה על הכאב שלכם לפני שעוברים לטיפולים אחרים. 
 
המזונות הטובים ביותר: מים ונוזלים אחרים (שתו בקבוק מים וחכו 20 דקות כדי לראות אם אתם מרגישים טוב יותר). קפאין ידוע כגורם להתייבשות, אך אם אתם רגילים לשתות קפה באופן יומיומי, יתכן כי גופכם דורש קפאין. על כל כוס תה או קפה, שתו כמות שווה של מים כדי למנוע התייבשות.
 
המזונות הגרועים ביותר: מזונות המעודדים כאבי ראש כוללים ממתיקים מלאכותיים, מונוסודיום גלוטמט (המצוי ברטבים שונים ובעיקר סויה), גבינות מיושנות (כחולה, סטילטון) המכילות טירמין, שוקולד חלב, אלכוהול (מייבש), נקניקיות, מעדני בשר, ופירות יבשים. אם אתם סובלים ממיגרנות, מומלץ להימנע מהם גם כשלא כואב לכם הראש.
 
מחלות ומזונות
Christopher
 
 

7. גירוד ואדמומיות

פריחה יכולה להיות סימפטום של אלרגיה מסוימת עקב רגישות למזון, לכן חשוב שתנהלו יומן מזון מפורט ותחפשו קישורים למזונות המעוררים פריחה על העור שלכם. כך תדעו לאיזה מזון בדיוק יש לכם רגישות מיוחדת.
 
המזונות הטובים ביותר: עורנו מורכב ברובו מחלבונים (75%), כך שתזונה נאותה בחלבון (ביצים, עוף, גבינות) נחוצה לסינתזה של חלבוני העור. כמו כן, יש להקפיד על צריכת מזונות המכילים אומגה 3 כגון דגים שומניים (סלמון, סרדינים), אגוזים ושמן זרעי פשתן המצוינים לעור. 
 
המזונות הגרועים ביותר: המזונות הנפוצים ביותר הגורמים לאלרגיה ולגירוי העור הם אגוזים, שוקולד, דגים, עגבניות, ביצים, פירות יער, סויה, חיטה וחלב. אם שמתם לב שאתם רגישים לאחד מהם, הפסיקו לצרוך אותם.
 

8. כאבי אוזניים

כאבי אוזניים בדרך כלל מלווים בתסמינים אחרים, לכן אין לכאבים האלה מזונות ספציפיים כל כך המקושרים עם הכאב. יחד עם זאת, בשנים האחרונות הם מתרחשים בתדירות גבוהה יחד עם זיהומים בדרכי הנשימה העליונות, כך שמזונות שעוזרים לנקות גודש יכולים לעזור למניעת כאבי אוזניים גם כן.
 
המזונות הטובים ביותר: מרק עוף מסייע להפחתת גודש בדרכי הנשימה על ידי שחרור רירי במעברי האף. חומצות שומן אומגה-3 הנמצאות בסלמון ואגוזים מפחיתים דלקות, וויטמין C הנמצא בירקות בעלי עלים ירוקים כהים, גרגרי יער, ופירות הדר מחזקים את המערכת החיסונית. 
 
המזונות הגרועים ביותר: חלב יכול לעבות ליחה ולהחמיר מצב של גודש, למעט יוגורט, המכיל פרוביוטיקה. התרחקו ממזון מעובד המגדיל את הדלקת ומאריך את תהליך ההחלמה. 
 
מחלות ומזונות
Kelly
 

9. נזלת

כאשר אתם מקוררים, הסימפטום המציק ביותר עשוי להיות אף מלא בנוזלים, ונזלת שמאלצת אתכם לקנח את האף כל מספר דקות. 
 
המזונות הטובים ביותר: תה ג'ינג'ר מצוין מכיוון שהג'ינג'ר מכיל תכונות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות העשויות לסייע בריפוי הצינון, והמשקה החם עוזר לגוף לכלוא את החיידקים, במידה ואתם מצוננים כתוצאה מהם. סיידר תפוחים ולימון טובים מאוד גם כן. 
 
המזונות הגרועים ביותר: מזון חריף יכולים לגרום לאף מלא בנזלת, שלאחר מכן הופך לגודש. הסיבה לכך היא הכימיקל שגורם לתחושת השריפה בלשון, קספאיצין, אשר מעודד את היווצרות הנזלת על מנת למנוע מהכימיקל מלהגיע לדרכי הנשימה. שתיית אלכוהול יכולה גם כן להחריף את המצב, בעיקר עקב אי סבילות לאלכוהול ולהיסטמינים שבו. 
 

10. סתימה בדרכי הנשימה

הצטננות, שפעת או זיהום בסינוסים עלולים לגרום לגירוי בכלי הדם באף, מה שהופך את הנשימה למשימה לא פשוטה. מלבד שאיפת אדים במקלחת חמה או באמצעות מכשיר אדים, מזונות מסוימים עשויים לסייע לכם.
 

המזונות הטובים ביותר: הכינו "חלב זהב": מוסיפים 2 כוסות קוקוס או חלב שקדים לסיר עם 1 כפית כורכום יבש, 1 כפית ג'ינג'ר מיובש, קורטוב של פלפל שחור ודבש לפי הטעם. מביאים לרתיחה, ומאפשרים לתבשיל "לשבת" במשך 10 דקות ומגישים חמים.

 
המזונות הגרועים ביותר: מוצרי חלב אחרים, מאכלים חריפים וסוכר, אשר מעודד התרבות חיידקים בגוף ובכך עלול לגרום להחמרת המצב. 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.