print header

16 פעולות מזיקות שאנו עושים למחשב שלנו

למרות שהמחשב הוא מכשיר שנחוץ לנו מאוד בחיים, כשאנחנו עובדים עליו הרבה שעות במהלך היום ומשקיעים בקנייתו לא מעט כסף - אנו נוטים להשתמש בו בצורה שפוגעת בו, מבלי לשים לב. אלו כביכול טעויות קטנות, שכמעט כולנו עושים בלי לתת עליהן את הדעת, עד שהן הופכות להיות חלק מדרכי השימוש השגרתיים שלנו במחשב. כדי להימנע מחזרה על אותם ההרגלים שמזיקים למחשב שלכם, אספנו עבורכם את 16 הפעולות המזיקות והנפוצות ביותר שאנו עושים כשאנו משתמשים במחשב, ואת הדרכים הנכונות והחלופיות שבהן צריך לפעול - בעזרתן תלמדו כיצד להשתמש במחשבכם בצורה נכונה, שתאריך את חייו ותשמור עליו מפני תקלות ונזקים.    

פעולות שמזיקות למחשב שלנו: אדם עובד על מחשב נייד

1. מחיקת קבצים של מערכת ההפעלה

ככל שהשימוש שלנו במחשב הולך וגובר, אנו מעמיסים עליו מידע רב, עד שהכונן הפנימי מתמלא וכל המקום בו נגמר. הכונן הזה יכול להיות בין היתר גם כונן C - שהוא הכונן שבו נמצאים כל קבצי מערכת ההפעלה של Windows ושאר המערכות של המחשב. במקרה כזה, שבו הכונן מתמלא לגמרי, חשוב למחוק קבצים מיותרים מכיוון שעומס על הכונן יגרום למחשב להתאמץ ולעבוד בצורה איטית. עם זאת, חשוב עוד יותר לא למחוק את קבצי ההפעלה של המחשב אשר נמצאים בכונן C; מחיקה של קבצים אלו עלולה להרוס את מערכת ההפעלה ובכך את המחשב. לכן, לפני כל מחיקה של פריטים מהכונן, שימו לב אילו קבצים אתם מסירים: אם הם לא מוכרים לכם או בעלי שמות שאתם לא יצרתם – אל תמחקו אותם! לרוב הקבצים האלו יהיו בתיקיית Programs Files ויסתיימו ב-EXE או SYS.

2. חסימת פתחי האוורור של המחשב

מיקום המחשב בצמוד לשולחן, לווילונות, לספה או לכל דבר אחר שיכול לחסום את פתחי האוורור שלו, עלול להרוס אותו. פתחי האוורור של המחשב נועדו לפזר את החום שהוא מפיק ובכך לקרר אותו. ברגע שפתחים אלו חסומים, המחשב מתחמם מאוד וכתוצאה מכך הרכיבים הפנימיים שלו נהרסים. לכן חשוב מאוד שמסביב למחשב, ובעיקר בחלק התחתון שלו, שם ממוקמים פתחי האוורור, תהיה זרימת אוויר חופשית. 

3. ניקוי המסך עם חומרי ניקוי

כשאנו רוצים לנקות את מסך המחשב שלנו, מתבקש מאוד להתיז עליו קצת ספריי לניקוי או להשתמש במגבון לח, אך דרכים אלו יכולות להרוס אותו. כל חומר נוזלי – בין אם זה מים או כל חומר ניקוי אחר - עלול לחדור למסך ולהרוס אותו; החומרים האלו יכולים בין היתר לפגוע בשכבה החיצונית שלו, מכיוון שיש בהם חומרים כימיקליים. לכן, הימנעו מניקוי בחומרים אלו ובמקומם בצעו זאת באמצעות מטלית לחה במעט מים, ולאחר מכן עברו עליו גם עם מטלית יבשה. ניתן להשתמש גם בחתיכת הבד עימה אנו מנקים את עדשות המשקפיים.

4. סגירת כונן ה-DVD/CD עם היד

אמנם בשנים האחרונות רובנו פחות ופחות משתמשים בו, אך עדיין – כשאנו כבר עושים שימוש בכונן התקליטורים שלנו לא מעטים נוהגים לסגור אותו על ידי דחיפה עם היד במקום עם כפתור הפתיחה / סגירה שלו. לכאורה, גם הדחיפה הידנית וגם לחיצת הכפתור הן שתי דרכים שעושות את אותה הפעולה, אבל למעשה סגירת הכונן עם היד עלולה להרוס אותו. ברגע שאנחנו מפעילים כוח על כונן זה, אנו עלולים לעקם או לסדוק את המנגנונים והרכיבים הפנימיים שלו, ולכן כפי שאתם פותחים את הכונן באמצעות הכפתור, כך גם כדאי שתסגרו אותו.

פעולות שמזיקות למחשב שלנו: כונן תקליטורים

5. שימוש באותה סיסמה בכל האתרים

למרות שזה נוח להשתמש באותה הסיסמה בכניסה לכל החשבונות האינטרנטיים בהם אנו משתמשים מדי יום, זה גם מסוכן. ברגע שסיסמה נפרצת על ידי פושעים אינטרנטיים כמו פצחנים למיניהם, כל המידע הרגיש והסודי ביותר עליכם נחשף בבת אחת. באותה המידה, אפשר להקביל בחירה של סיסמה אחת קבועה לכל האתרים לשימוש במפתח הבית שלכם גם לפתיחת הרכב והכספת האישית שלכם – אתם הרי לא תעשו זאת וזה לא נראה הגיוני כלל. לכן, חשוב מאוד לבחור לכל חשבון משתמש של אתר כזה או אחר סיסמה שונה, ורצוי מורכבת, כדי להגן על המידע שלכם.

6. אי ביצוע הפעלה מחדש (Restart) אחרי התקנת תוכנה חדשה

כאשר תוכנות חדשות מותקנות לנו על המחשב הן משפיעות על מערכת ההפעלה שלו ויוצרות בה שינויים. כדי שהשינויים האלו ייטמעו בה היטב, חשוב מאוד לבצע הפעלה מחדש למחשב. לרוב, בסיום ההתקנה נתבקש על ידי המחשב להפעיל אותו מחדש. אל תתעלמו או תדחו את הפעולה הזו, גם אם סבלנותכם קצרה, כי זה עלול לגרום לתוכנה שהתקנתם ולמערכת ההפעלה שלכם לעבוד בצורה לא טובה ולהזיק למחשב. 

7. גלישה ברשת ללא תוכנת אנטי וירוס

אחד הדברים ההכרחיים והחשובים ביותר שיהיו לנו במחשב זה תוכנת האנטי וירוס. תוכנה זו חוסמת את כניסתם של ווירוסים פוגעניים אשר מזיקים למחשב שלנו. ברגע שתוכנה זו פועלת אנחנו יכולים להיות רגועים מפני התקפות סייבר שכאלה, אך לא לגמרי. כדי להבטיח הגנה כוללת ומקיפה עלינו לעדכן את התוכנה הזאת מדי פעם. איך עושים זאת? בכל פעם שנפתח לכם חלון שמודיע שיש עדכון חדש לתוכנת האנטי וירוס, אל תדחו אותו ואל תמנעו ממנו לבצע את פעולתו, פשוט לחצו "אישור" ותנו לתוכנה להתעדכן. כדי להבין טוב יותר כיצד תוכלו להגן על המחשבים שלכם מפני וירוסים שונים ותוכנות זדוניות, אתם מוזמנים לעיין בכתבה הבאה שהכנו עבורכם; אם אתם רוצים להכיר שירות חינמי בשם VirusTotal שיכול לסייע לכם להגן על המחשב שלכם, קראו עליו בכתבה הבאה.

8. קרבה של חיות מחמד למחשב

לבעלי חיות המחמד שבינינו - ייתכן שאתם מכירים את התחביב שלהן להתיישב לצד או על המחשב שלכם ולהתחמם מהחום שהוא מפיק. עד כמה שזה יכול להיות נחמד להם ואולי גם לכם, זה לא בריא כלל למחשב שלכם. השיער שחיות אלו משירות עלול להיכנס לפתחי האוורור של המחשב, לחסום אותם וכתוצאה מכך לגרום למכשיר להתחמם ולהתקלקל, ולכן חשוב להרחיק את חיות מחמד ממנו. לשמירה טובה יותר על המחשב שלכם, מומלץ לפתוח את המעטפת שלו בעדינות, לנשוף אוויר (באמצעות מייבש שיער או עם הפה) על חלקיו ולהעיף ממנו כך את השיער ואת שאר הלכלוך.

פעולות שמזיקות למחשב שלנו: חתול יושב על מחשב נייד

9. התקנת תוכנה באופן אוטומטי

בעת התקנת תוכנה אתם בדרך כלל מתבקשים לבחור כיצד אתם רוצים לבצע זאת – בצורה אוטומטית או בצורה מותאמת אישית, בה אתם בוחרים לבד מה הפרמטרים של התוכנה שאתם רוצים להתקין במחשב שלכם. במקרה כזה, בחרו תמיד את האפשרות של ההתקנה באופן מותאם אישית, מכיוון שהתקנה אוטומטית תעמיס על מחשבכם עוד הרבה תוספות מיותרות (כמו סרגלי כלים ותוכנות נוספות אחרות) שעלולות לאמץ אותו שלא לצורך ולהאט את פעילותו.

10. פתיחת המעטפת החיצונית של המחשב כשהוא מחובר לחשמל

במקרה שיש לכם מחשב נייח, מומלץ שכל כמה חודשים תפתחו את המעטפת של הקופסה החיצונית של המחשב, ותנקו אותו מבפנים מאבק ומלכלוך כדי להאריך את חייו. עם זאת, יש לשים לב כי לעיתים, כשמבצעים ניקוי שכזה, יש שנוטים לשכוח לעשות דבר פשוט אך הכרחי, והוא לנתק את המחשב מהחשמל. מגע בחלקים הפנימיים של המחשב בזמן שהוא מחובר לחשמל, אפילו הקל ביותר, עלול לגרום לקצר שיהרוס אותם, ולכן לעולם אל תעשו את הניקוי בזמן שהמחשב פועל או מחובר לחשמל.

11. הנחת מגנטים סמוך למחשב

אלו שעדיין זוכרים את הימים בהם היינו משתמשים בתקליטונים קשיחים (דיסקטים) למחשב, ודאי זוכרים גם את הסכנה שהייתה עם השימוש בהם, מכיוון שהיו בתוכם מגנטים, שהיו עלולים למחוק מידע מהמחשב ממש עם הכנסתם אליו. הימים האלו כבר עברו מזמן עם ההתקדמות הטכנולוגית, אך בכל זאת - גם כיום לא מומלץ להציב מגנטים בסמוך למחשב. מכשירי חשמל שבתוכם יש מגנטים עלולים להפריע לפעולת כתיבת המידע על הכונן הנייד, לפגוע בכבלים לא מוגנים של המחשב או להזיק לצג של מסך המחשב – אם מדובר במסך ישן ולא LCD או LED.

12. חשיפת המחשב לחום

חשיפת מחשבכם למקור חום ישיר כמו קרני שמש, רדיאטורים או מזגנים עלולה להרוס אותו בצורה דרסטית. המחשב בעצמו מפיק חום רב, לכן הימצאותו בסביבה חמה תגרום לו להתחממות יתר שיכולה לפגוע בחלקיו הפנימיים ואף להמיס אותם; לכן השתדלו להרחיק את מחשבכם ממקורות מפיצי חום שכאלה.

פעולות שמזיקות למחשב שלנו: פנים מחשב שנמס כתוצאה מחום

13. מתן חבטות במעטפת החיצונית של המחשב

כאשר המחשב מתחיל להשמיע רעשים חריגים שאנו לא רגילים אליהם, או כאשר הוא מתחיל לעבוד באיטיות, מתעורר ברבים מאיתנו צורך כמעט בלתי נשלט לתת לו כמה חבטות הגונות שיחזירו אותו למוטב. עד כמה שהפתרון עובד תיאורטית, בפועל מדובר בהרגל מגונה שרק מזיק למחשב שלנו; כל מכה שכזאת מטלטלת את המחשב, פוגעת ברכיבים הרגישים שבו, מרופפת את החיבורים שלהם ובכך הורסת אותו. לכן, בפעם הבאה כשמתחשק לכם לתת איזו מכה "קלילה" למחשב שלכם, התאפקו ובמקום זאת כבו אותו, הדליקו מחדש ובמידת הצורך קחו אותו לבדיקה אצל מומחה.

14. אי התנתקות מחשבון המייל לאחר השימוש

לאחר השימוש בחשבון המייל שלכם, חשוב מאוד שתתנתקו ממנו, גם אם נכנסתם אליו ממקום מוכר ובטוח, כמו המחשב בביתכם או במשרדכם. כאשר אתם לא מבצעים ניתוק אתם מסתכנים בכניסה לחשבון המייל שלכם על ידי מישהו זר, שייחשף לכל המידע האישי שלכם. גם אם סגרתם את לשונית המייל (דף האינטרנט), אם לא ביצעתם התנתקות אז מספיקה כניסה מחודשת לאתר המייל שלכם כדי שהחשבון האחרון שנעשה בו שימוש יעלה אוטומטית, ועל כן חשוב להתנתק ממנו – עוד לפני סגירת הלשונית.

15. הפעלת כוח בהכנסת חיבור USB למחשב

כניסות ה-USB שנמצאות אצלנו במחשב מנוצלות על ידינו באופן תדיר לחיבור מכשירים שונים כמו: מטענים וכבלים סלולאריים, כוננים ניידים ואף מקלדת או עכבר. כאשר אנו מחברים את כל אלו לפתח ה-USB, חשוב מאוד לעשות זאת בעדינות ולא לדחוף אותם בכוח, גם אם בניסיון הראשון או השני הם לא נכנסים באופן חלק, מכיוון שיציאות אלו נפגעות בקלות. הפעלת כוח עלולה לשבור את כניסת ה-USB, והתיקון שלה יצריך מכם הוצאה של סכום כסף גדול.

פעולות שמזיקות למחשב שלנו: פתח USB של מחשב נייד

16. מספר רב של דפי אינטרנט פתוחים על המחשב

כאשר אנו עובדים על המחשב או גולשים באינטרנט ייתכן ונפתח מספר רב של דפי אינטרנט שמשמשים אותנו מפעם לפעם: חשבון האי מייל, מאמר מעניין שקראנו, תוצאות של חיפוש כלשהו בגוגל, עמוד הפייסבוק ועוד. למרות שאנו נהנים מכל המידע הזמין לנו מול העיניים, ריבוי דפי אינטרנט פוגע לנו במחשב. כאשר יותר מ-9 דפי אינטרנט פתוחים על המחשב, קצב פעולת המערכת שלו יורד והדפדפן שלכם עלול לקרוס, במיוחד כאשר אלו פתוחים לאורך זמן. לכן, זכרו לסגור דפי אינטרנט מיותרים ובמידת הצורך העתיקו את כתובת האתר או את המידע שאתם צריכים לדף Word ולאחר מכן סגרו את אותו הדף.

מקור התמונות: Anne McCormackBinarysequenceTiffa Day

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.