print header

10 סיבות להפסיק לעשן - ולא בגלל הריאות!

טוב לדעת

זה לא סוד שעישון מעלה את הסיכון למכלול שלם של בעיות בריאות - מסרטן למחלות ריאה ועד מוות מוקדם. אבל מלבד הסיכונים הברורים, יש רשימה של סיבות נוספות למה כדאי להיגמל מעישון.

 

סיגריה

 

1. תחושו פחות חרדים
למרות שמעשנים עשויים להאמין שלקיחת שאיפה ארוכה מסיגריה יכולה לעזור להירגע, מחקר בריטי שפורסם לפני שבוע ב-
British Journal of Psychiatry study מצביע כי עישון דווקא יכול להגביר חרדה לטווח הארוך. המחקר התבסס על 491 אנשים שנרשמו במרפאה לגמילה מעישון ומצא כי "אנשים המצליחים להיגמל, חשים ירידה ניכרת בחרדה ואילו אלה שאינם מסוגלים להפסיק, חווים עלייה מתונה בחרדה בטווח הארוך". מחקר קודם שהתפרסם בשנת 2010 בכתב העת Addiction הראה כי בקרב אנשים שהפסיקו לעשן שנה אחרי שאושפזו בגין מחלות לב, רמת הסטרס ירדה באופן משמעותי.

2. הפה שלכם יודה לכם
גמילה מעישון יכולה להפחית באופן דרמטי את הסיכון לסבול מבעיות שינים, כמו עששת, מחלות חניכיים ואפילו סרטן הפה. על פי מחקר שנערך במרכז לבקרת מחלות ומניעתן, נמצא כי מעשנים מבוגרים נמצאים בסיכון הגבוה פי 2 לפתח בעיות בריאות בפה וזאת לעומת מבוגרים שאינם מעשנים, ובהשוואה לאנשים מעולם לא עישנו, מעשנים נמצאים בסיכון הג
בוה פי 4 לפתח תנאים אוראליים למחלות פה וחניכיים.
 

3. חיי המין שלכם ישתפרו
הנה סיבה טובה להפסיק לעשן -
במחקר שפורסם ב-Journal of Sexual Medicine נמצא קשר בין עישון לירידה בחשק המיני, אצל גברים ונשים כאחד. המחקר הראה כי ניקוטין מייצר השפעה פיזית על כלי הדם שעשויה לפגוע בזיקפה או בגירוי הנרתיק, כמו גם השפעה פסיכולוגית על העוררות המינית.

4. זה יעשה לכם טוב לעור
אם אתם רוצים שהעור שלכם יראה במיטבו, הגמלו מסיגריות בהקדם. סיגריות משפיעות על גוון העור, כמו גם גורמות לקמטים סביב השפה, לעור נפול ולקמטים. הסיבה לכך היא שהכימיקלים שנכנסים לגוף בשאיפה, מכניסים את הגוף לסטרס. כדי לפצות על זה, הגוף משתמש בויטמינים ממקומות אחרים ומפחית את ויטמיני העור. עם זאת, האגודה האמריקנית לכירורגיה פלסטית ואסתטית, מציינת שכבר חודש וחצי לאחר הפסקת העישון, העור יתחיל להיראות טוב יותר, כתוצאה מרמות נוגדות חמצון גבוהות יותר.


5. יהיה לכם יותר שיער
אם אתם אוהבים את השיער שלכם, הגיע הזמן להניח לסיגריות. מחקר שנערך בטיוואן והתפרסם בשנת 2007 ב-Archives of Dermatology מצא קשר בין עישון לבין סיכון מוגבר להתקרחות.
דפוס ההתקרחות הגברית (או: התקרחות אנדרוגנית) הוא תורשתי בחלקו ונגרם על ידי הורמוני מין זכריים. חוקרים מצאו כי גברים אסיאתיים, שנוטים להתקרח פחות מעמיתיהם במערב, נמצאו בסבירות גבוהה יותר לאבד את שיערם אם עישנו. במחקר השתתפו 740 גברים מטיוואן, בני 65 בממוצע. הממצאים הראו כי גם אחרי שנלקחו בחשבון גורמים אחרים כמו גיל וגזע, עישון כבד של לפחות 20 סיגריות ביום מעלה את הסיכון להתקרחות. החוקרים סבורים כי הסיבה לכך היא שהכימיקלים בסיגריה הורסים את זקיקי השיער ו/או פוגעים בתאים המשתתפים במחזור הדם וייצור ההורמונים.

 

סיגריות



6. מצב הרוח שלכם ישתפר
הנה יתרון די טוב - הפסקת עישון יכולה לגרום לכם להיות אנשים שמחים יותר, כך על פי מחקר שנערך בשנת 2010 באוניברסיטת בראון והתפרסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research. החוקרים עקבו אחרי תסמינים של דכאון ומצאו כי מעשנים מעולם לא היו מאושרים כפי שהיו אחרי שהפסיקו לעשן, גם אם חזרו לעשן אחר כך. המחקר התבסס על 236 גברים ונשים שביקשו להיגמל מסיגריות ועברו סידרה של ייעוץ, מעקב וטיפול עם מדבקות ניקוטין.
"קשה להאמין שעישון מהווה אלטרנטיבה יעילה לתרופות משככות כאבים, דיכאון ורגשות שליליים", אמרו החוקרים, "גם אם חלק מהאנשים דיווחו שזו הסיבה שהם השתמשו בטבק. למעשה, ההפך נראה סביר יותר - הפסקת העישון הראתה הקלה על תסמיני הדיכאון".

7. יהיו לכם יותר ימי הולדת
הפסקת עישון יכולה לעזור לנשים לחיות כ-10 שנים יותר בהשוואה לתוחלת החיים של נשים מעשנות, כך על פי מחקר שהתפרסם ב-2012 בכתב העת The Lancet. החוקרים גילו כי ככל שנשים מעשנות יותר, הסיכון למות בטרם עת, גבוה יותר. אפילו אם הן מעשנות "קל" בין 1 ל-9 סיגריות ביום, הן נמצאות בסיכון כפול למוות בטרם זאת, וזאת בהשוואה לאלו שאינן מעשנות. המחקר התבסס על נתונים שנאספו בין השנים 1996 ל-2001 על 1.3 מליון נשים, בין הגילאים 50 ל-65. החוקרים סקרו את אורח החיים שלהן ומצאו כי 20% מהן מעשנות, 28% נגמלו מסיגריות ו-52% מעולם לא עישנו. כעבור 3 שנים נערכה בדיקה מחודשת, ולאחריה הנשים היו במעקב 9 שנים נוספות. בנקודת זמן זו, כ-66,000 מהן נפטרו. החוקרים מצאו כי הנשים שעדיין עישנו בבבדיקה המחודשת אחרי 3 שנים, היו בסיכון הגבוה פי 3 למות בסוף תקופת המחקר כולה, וזאת בהשוואה לאלה שלא עישנו מעולם. עוד הם גילו כי מקרי המוות בין המשענות ללא מעשנות היו שונים. הנשים המעשנות היו בסיכוי גבוה יותר למות ממחלות לב, ריאה, שבץ או סרטן. החוקרים הסיקו כי עישון גורם ל-2 מתוך 3 מקרי מוות בקרב נשים מעשנות בשנות ה-50 ,60 ו-70. לטענת החוקרים, "נשים שהפסיקו לעשן בגיל 30 הורידו את הסיכון למוות מוקדם ב-97%, בעוד שאלה שהפסיקו לפני גיל 40 הורידו את הסיכון ב-90%". עוד הם מצאו כי בין אם מדובר בגברים או נשים, מעשנים שמפסיקים לעשן לפני גיל העמידה, יזכו בטווח ממוצע של כעשר שנים נוספות בתוחלת החיים.

8. שיפור הפוריות
אם אישה מנסה להרות, אחד הדברים הטובים שהיא יכולה לעשות הוא להפסיק לעשן, כך עולה מסקירה מקיפה שהתפרסמה בשנת 2007. הסקירה התבססה על ניתוח 12 מחקרים שכללו 10,928 נשים מעשנות שהושוו ל-19,179 נשים לא מעשנות. ניתוח הממצאים הראה של
נשים מעשנות יש סיכוי הגבוה ב-60% להיות עקרות לעומת לא מעשנות, או לסבול מהפלות ספונטניות. עוד נמצא שהסיכוי שלהן להתעבר במשך שנה, היה נמוך ב-42% לעומת נשים שלא עישנו. לטענת עורכי הסקירה, "ככל שהן עישנו יותר סיגריות, כך לקח להן יותר זמן להיכנס להריון וכך עלה הסיכון לבעיות פוריות".

9. אתם תהנו יותר מאוכל
אם אתם לא אוהבים אוכל תפל, הפסיקו לעשן. במחקר שהתפרסם בשנת 2009 בכתב העת BMC Ear, Nose and Throat Disorders, נמצא קשר בין עישון לבין גירוי מופחת של בלוטות הטעם וכתוצאה מכך, חוש טעם נמוך. במסגרת המחקר החוקרים השתמשו בגירוי חשמלי כדי לבדוק את סף הטעם של 62 חיילים יווניים. החוקרים הפעילו
על הלשון זרם חשמלי שיצר טעם מתכתי ייחודי ובדקו את סף הרגישות. ממצאי המחקר הראו ש-28 המשתתפים המעשנים השיגו את הציונים הנמוכים ביותר, לעומת 34 המשתתפים הלא מעשנים. לטענת החוקרים, ניקוטין עלול לגרום לשינויים תפקודיים ומורפולוגיים של בלוטות הטעם, במיוחד בגיל צעיר.

10. ההצטננות לא תהיה חריפה כל כך
תסמיני הצטננות קלים יכולים להחמיר יותר אצל מעשנים, כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטת ייל. הממצאים שפורסמו בשנת 2008 בכתב העת Journal of Clinical Investigation הראו תגובה מוגזמת של מערכת החיסון של עכברים שנחשפו לעשן סיגריות ואז נחשפו לנגיף דומה לשפעת. במשך שנים, מדענים לא הצליחו להסביר מדוע מעשנים מפתחים תגובות מוגזמות לזיהומים ויראליים ונמצאו בסיכון גבוה יותר למות ממגיפות שפעת. הדעה הרווחת הייתה שעשן סיגריות מפחית את התגובה האנטי נגיפית של הגוף, אך בניסוי שנערך על העכברים גילו החוקרים כי הגוף יודע ומצליח להילחם בוירוס, אלא שנוצר נזק לרקמות שמגביר את הדלקתיות. "התגובות האנטי-נגיפיות של העכברים שנחשפו לעשן סיגריות לא היו פגומות, אלא היפראקטיביות" כתב עורך המחקר ד"ר ג'ק אליאס. "ממצאים אלה מראים כי ההצטננות לא מסתבכת בגלל שהמעשנים אינם מסוגלים להילחם בוירוס, אלא בגלל שמערכת החיסון מגיבה אליו באופן מוגזם".

מקור תמונות: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.