print header

טיפול בכאבים בחום או בקור – מה עדיף?

כמעט בכל פעם שאנחנו סובלים מכאבים שנובעים למשל מדלקת מפרקים או דלקת בשרירים, ההמלצה היא לקרר או לחמם את האזור. טיפול שכזה יכול להיות יעיל מאוד במקרים מסוימים, והוא לא עולה דבר, לכן מומלץ מאוד לנסות אותו, אך איך יודעים מתי צריך להשתמש בקור ומתי צריך להשתמש בחום? תתפלאו לגלות שכל אחד מהם נדרש במקרה אחר, ויש כמה כללים שיעזרו לכם להבין מתי עליכם להשתמש בזה או בזה, ואף חשוב מכך – מתי להימנע מטיפולים שכאלה.

טיפול בחום בכאבים

הטיפול בחום משפר את זרימת הדם לאזור המחומם על ידי הגברת הטמפרטורה בו. פעולה זו יכולה להרגיעה אי נוחות בשרירים, לשפר את גמישותם ואף לרפא נזקים שנגרמו לרקמותיהם. יש 2 סוגים של טיפולים בחום נגד כאבים – טיפול יבש או לח – ומטרת שניהם היא לחמם את האזור קלות ולא לשרוף אותו או להגיע לרמה שהחום בלתי נסבל. טיפול יבש בחום ייעשה בעזרת כרית חימום או סאונה יבשה, ואילו טיפול לח בחום ייעשה בעזרת מגבת חמימה ולחה או אמבטיה חמה. הטיפול הלח עשוי להיות יעיל יותר ודורש פחות זמן עד שמרגישים תוצאות, זאת על פי מחקר שפורסם בשנת 2013.
טיפולי חום או קור בכאבים: אישה שמה יד על הכתף שלה
הטיפול בחום יהיה יעיל באמת אם תבצעו אותו למשך זמן ארוך, שלא כמו טיפול בקור שמוגבל בזמן. כאבים, קשיחות ואי נוחות קלים יכולים לפוג אחרי 15-20 דקות של טיפול בחום, אולם כאבים ברמה בינונית עד חמורה יצריכו טיפול ארוך יותר – בין 30 דקות עד שעתיים. אם אתם שמים לב שצצה נפיחות לאחר תחילת הטיפול בחום, הפסיקו את הטיפול מיד.

מתי לא להשתמש בטיפול בחום לכאבים?

יש מקרים מסוימים שבהם לא מומלץ לטפל בכאבים בעזרת חום. אם האזור נפוח או חבול, עדיף להשתמש בטיפול בקור, ואסור ליישם גם טיפול בחום על פצע פתוח. בנוסף, אנשים שסובלים ממצבים בריאותיים מסוימים עלולים להסתכן בכוויות אם ישתמשו בטיפולי חום. המצבים האלה כוללים:
  • סוכרת
  • דרמטיטיס
  • מחלות בכלי הדם
  • פקקת ורידים עמוקים
  • טרשת נפוצה
אם אתם סובלים ממחלות לב או מיתר לחץ דם, עליכם להתייעץ עם הרופא לפני שתשתמשו בטיפול בחום בכאבים. גם לנשים בהריון מומלץ להתייעץ עם רופא לפני כניסה לסאונה או אמבטיה חמה.

טיפול בקור בכאבים

השיטות הביתיות לטיפול בקור בכאבים כוללים שימוש בשקיות קירור, קרח ואמבטיה קרה. אם למשל אתם בוחרים להשתמש בקרח, עליכם לעטוף אותו במגבת כדי שלא יבוא במגע ישיר עם העור, או שתוכלו לשבת בתוך אמבטיה קרה עם קרח. הטיפול הזה יעשה את העבודה הטובה ביותר מיד אחרי רגע הפציעה, אולם עליכם להשתמש בו לזמן מוגבל – עד 15 דקות מספר פעמים ביום יספיקו. הסיבה למגבלה זו היא מאחר שקור ממושך עלול להזיק לעצבים ולגרום לפגיעה ברקמות העור. אם הטיפול הוא באחת הגפיים, הרימו אותה לגובה בזמן הטיפול – זה ישפר את איכותו.
טיפולי חום או קור בכאבים: שחקן כדורגל מצמיד שקית קרח לברך שלו

מתי לא להשתמש בטיפול בקור לכאבים?

אנשים שסובלים מבעיות בתחושה בגפיים צריכים להימנע מטיפול שכזה, מכיוון שהם לא ירגישו אם הם עושים לעצמם נזק במקרה שהקור חמור מדי – זה כולל אנשים שלוקים בסוכרת. גם מי שסובל מזרימת דם לקויה אמור להימנע מכך, מאחר שהקור מכווץ את כלי הדם. מי שמתמודד עם בעיות בלב צריך להתייעץ עם רופא לפני תחילת הטיפול, ובנוסף אין להשתמש בשיטה זו כדי להפיג כאבים בשרירים או במפרקים לחוצים שאתם מתקשים בתנועתם – למעשה כאן הטיפול הנדרש הוא בחום שיגביר את גמישותם.

לסיכום

כפי שאתם מבינים, כל מקרה הוא לגופו, כשלעיתים עדיף להשתמש בחום ולפעמים בקור כדי לטפל בכאבים. גם במקרה של טיפולים שכאלה הם לעיתים נחלקים למספר סוגים, וחשוב לשנן ולזכור מתי מומלץ להשתמש באיזה סוג של טיפול. יש להיות ערים ולשים לב לשינויים בתסמינים שאתם רואים או חווים באזור הפציעה במהלך הטיפול, ואם מתפתחות חבורות או נפיחות באזור המטופל, עליכם לפנות לרופא כדי ללמוד כיצד לטפל בכאב בשיטה אחרת שלא תזיק לכם. יש עוד דרכים רבות להפגת כאבים ברחבי הגוף, כמו למשל עיסוי או פיזיותרפיה שתוכלו לנסות כדי להקל על המצב.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.