print header

מה עומד מאחורי תחושת ההשתוקקות שלנו למאכלים שונים?

אתם אולי מכירים את ה״תסריט״ הזה: שעת השינה הולכת ומתקרבת, אתם כבר מתארגנים לקראת המיטה אחרי ארוחת ערב, אבל למען האמת – הבטן שלכם עוד מקרקרת. כבר כמה ימים או כמה שעות, יש לכם השתוקקות עזה לאכול משהו טעים, אבל לא ממש בריא ואתם לא יכולים להתאפק יותר. זה עלול לקרות לא רק לפני השינה, אלא גם סתם כך באמצע יום עבודה, איך שהתעוררתם בבוקר או במהלך סוף השבוע שלכם. השתוקקות, תאווה, חשק עז, איך שלא תקראו לזה – הרצון שמתעורר בכם למאכלים שונים יכול להצביע בבירור על מצב בריאותכם וגופכם. איך זה אפשרי? מה זה בכלל השתוקקות, על מה כל סוג שלה מצביע, וכיצד אפשר להחליף את התשוקה למזון לא מועיל בחלופה בריאה יותר? זאת ועוד תגלו בכתבה הבאה.

אז מה זאת בעצם השתוקקות?

השתוקקות לאוכל לפעמים באה לידי ביטוי כתאווה עזה שמכרסמת בכם, אך גם מעוררת את השאלה: 'למה בא לי דווקא את המאכל הזה? ולמה בדיוק עכשיו?'. עד לאחרונה גם המדענים והחוקרים לא היו בטוחים לגבי התשובות לכך, אומר הפרופסור פרנק גרינווי מאוניברסיטת מדינת לואיזיאנה, שגם משמש כמנהל רפואי במרכז פנינגטון למחקר ביו-רפואי. הוא חוקר את תחום ההשתוקקות למזון במשך עשורים, אך מעיד שרק לאחרונה הגיעו המדענים לתשובה שאולי שמה את האצבע על המקום הנכון.

״התרגלנו לחשוב שרעב נשלט על ידי אזור במוח, הידוע כהיפותלמוס, כדרך להבטיח הישרדות. אך המחקרים העדכניים ביותר מצביעים שזוהי למעשה מערכת התגמולים במוח שאחראית לרבים מהרגלי האכילה שלנו, כולל השתוקקות״ מסביר ד״ר גרינויי. המחקר שלו גם גילה כי באופן כללי נשים מדווחות יותר על השתוקקות לאוכל מגברים, וכי כולם מדווחים על השתוקקות שכזו בשעות הלילה המאוחרות יותר מבמהלך היום. כל אלו בהחלט מחזקים את ההבנה שלנו כי תחושת ההשתוקקות למזון מקורה בתפיסת המוח מאכלים מסוימים כתגמולים.

תחושת השתוקקות למאכלים: אישה אוחזת המבורגר ומתבוננת בו

ד״ר גרינווי מסביר כי הבנת הצורך הזה שלנו יכולה ללמד אותנו הרבה מאוד על עצמנו, כולל שיעורים חשובים על הבריאות המנטלית והפיזית שלנו. כדי להוכיח לכם עד כמה יש בכך אמת, נסקור כעת 7 השתוקקויות נפוצות למאכלים שונים ונסביר מה כנראה עומד מאחורי הצורך וההשתוקקות העזה שלכם לכל אחד מהם.

1. השתוקקות לעוגיות וחלב

האם יש השתוקקות קלאסית יותר מזו שעורגת לשילוב שבין עוגיות רכות ומתוקות לבין חלב מפנק? כנראה שלא ורבים מאוד ברחבי העולם חווים אותה. מצד אחד, חלב שופע בטריפטופן – תרכובת שמשפרת את מצב הרוח, מקדמת רגיעה ומעודדת שינה טובה יותר. אך זה רק במידה שמדובר בחלב טבעי ושאין רגישות מיוחדת לאחד מרכיביו. מצד שני, עוגיות עלולות להיות גדושות בסוכרים ובשומנים שאינם בריאים לגוף – כך ששילובן עם החלב אולי יביא לכם שקט רגעי, אבל לא יתרום באמת לבריאותכם לאורך זמן. לכן אם חשק שכזה תוקף אתכם לעיתים קרובות, דאגו להכין לעצמכם עוגיות בריאות ומזינות יותר במקום אלו גדושות הסוכרים – למשל כמו אלו שבמתכון הבא.

תחושת השתוקקות למאכלים: עוגיות וחלב

2. השתוקקות לפיצה

שמתם פעם לב לכך שכשאתם בדיאטה אתם נוטים פתאום להשתוקק הרבה יותר למאכלים עתירי שומן דוגמת פיצה וגלידה? החשקים האלו נוטים לפרוץ ממש כשאתם מתחילים להרגיש שכבר הצלחתם לגייס משמעת עצמית, וזה בהחלט לא במקרה. במחקר שפורסם בשנת 2018 בכתב העת לחקר התנהגויות המוח נמצא שעלייה בחשקים יכולה להיות מקושרת להרגלי הדיאטה עצמם. החוקרים גילו שהכניסה לתוך תהליך הדיאטה מגבירה את הפקתו של כימיקל בשם ״ניורומדין U קולטן 2״ (neuromedin-U receptor 2), שמצוי באותו אזור במוח שמווסת את צריכת המזון ואחראי לתחושת השובע. כך שלמעשה אם אתם חשים השתוקקות למאכלים שומניים דוגמת פיצה, זה בהחלט עלול להצביע על כך שהדיאטה שלכם קיצונית מדי מכדי להיות מעשית עבורכם, ושעליכם לנסות שיטה שתתאים יותר לצרכים שלכם אך עדיין תאפשר לכם לרדת במשקל.

תחושת השתוקקות למאכלים: פיצות

3. השתוקקות להמבורגר

העולם שבו אנחנו חיים מלא בלחצים – החל ממבזקי חדשות מלחיצים שיוצא לנו לשמוע מפעם לפעם ועד ענייני משפחה וטרדות יומיומיות שיש לכולנו על הראש. תחושות שכאלו יכולות להפוך למצב כרוני ולהביא לטיפוס חד ברמות הורמוני יותרת הכלייה. אכילה של מאכלים ״מנחמים״ עתירי קלוריות ושומנים דוגמת מנות המבורגר וצ׳יפס, יכולה אומנם לבלום את עליית ההורמונים האלו ולהרגיע אתכם לזמן מסוים – אך מצד שני היא מכניסה לגופכם שלל חומרים ורכיבים מעודדי דלקות שאינם טובים לו כלל וכלל.

לכן אם אתם אכן חשים בלחץ כרוני ומשתוקקים למזון שיעזור לכם לווסת את ההרגשה הזו – אל תפנו להמבורגר ולצ׳יפס המשמינים אלא פנו אל המזונות הבריאים המוזכרים בכתבה הבאה, שהם עדיפים פי כמה ויכולים לסייע לכם באמת להתגבר על לחצים וגם לשמור על המשקל.

תחושת השתוקקות למאכלים: המבורגר

4. השתוקקות לשוקולד

אם אתם מוצאים את עצמכם משתוקקים תמידית לשוקולד – אחד מהמזונות מעוררי החשק הפופולריים ביותר – בהחלט יכול להיות שאתם מאלו המחשיבים אותו כ״מרים מצברוח״ אמין ביותר. אך שימו לב – יש סוג אחד של שוקולד שכדאי לכם לסמוך עליו למטרה זו, כי האחרים פשוט לא יעשו את העבודה. בסקירה מחקרית שפורסמה בשנת 2019 וכללה יותר מ-13,000 משתתפים, נמצא שאלו מבינהם שאכלו שוקולד מריר במהלך אותה היממה היו בסיכון מופחת של 57% לדווח על תסמיני דיכאון מאלו שלא צרכו שוקולד כלל.

ההסבר האפשרי לכך הוא ששוקולד מריר מכיל מגנזיום ותאוברומין, שני רכיבים שהוכחו ככאלו שביכולתם לצמצם את רמות הורומני הלחץ בגוף ולקדם רגיעה של השרירים. לכן, אם אתם חשים שאתם צריכים זריקת קקאו לווריד במהלך היום – תמיד תחפשו את חטיפי השוקולד שמכילים מעל 80% קקאו, ולא את אלו שגדושים בסוכר ובחלב כי הם לא יספקו לכם את מה שאתם באמת צריכים.

תחושת השתוקקות למאכלים: שוקולדים

5. השתוקקות למשקאות קולה

בין אם אתם כמהים ללגימה ממשקה הקולה הממותק פעם ביום, פעם בשבוע או אפילו רק פעם-פעמיים בחודש – יכול להיות שמה שאתם באמת משתוקקים לו זה קפאין. כוס משקה קולה בנפח 350 מ״ל מכילה כ-45 מ״ג של קפאין – כחצי מהכמות שיש בכוס קפה, כך שאולי תקבלו ממנה זריקת מרץ קטנה, אך לא התעוררות אמיתית כפי שתחוו משתיית קפה אמיתי. מלבד העניין שהמשקה לא בהכרח יעורר אתכם באמת, חשוב גם לדעת כי לפי מחקר שפורסם בשנת 2017, צריכה יומיומית של משקאות קלים מסוג זה עלולה לפגוע בסידן והמגנזיום בעצמות שלכם – מה שיעשה אתכם ליותר פגיעים, חלשים ועייפים ויוביל למעגל אכזרי של השתוקקות ופגיעה שיהיה עליכם לשבור. לכן, מומלץ להמיר את השתוקקות לקולה עבור אנרגיה להשתוקקות למשקאות אנרגטיים בריאים ומזינים יותר – דוגמת ה-6 המומלצים בכתבה הבאה.

תחושת השתוקקות למאכלים: כוס משקה קולה

6. השתוקקות לחטיפי תפוח אדמה

השתוקקות לחטיפי תפוח אדמה שונים או פשוט לצ׳יפס לסוגיו, היא אחד מחשקי המזון הכי מדווחים שיש. במינון הגיוני הוא לא בעייתי, אך אם אתם ״מורידים״ שקית אחר שקית של החטיפים הללו – זה בהחלט יכול להיות סימן לכך שאתם מצויים בחוסר של חומצות שומן חיוניות בכלל וחומצת שומן אומגה 3 בפרט. הגוף שלנו לא מייצר בעצמו את חומצות השומן הללו, ואנחנו ודאי לא נקבל אותם מחטיפי תפוח אדמה תעשייתיים, אלא רק מאכילת מזונות בריאים כגון סלמון ודגים שומניים אחרים, אבוקדו, אגוזים ושמן זית.

סיבה נוספת להשתוקקות לחטיפים האלו יכולה להיות נעוצה בכך שאתם רוצים להירגע, מכיוון שנמצא כי מזונות העשויים מירקות שורש יכולה לעודד שלווה. אם זה אכן המקרה ואתם חותרים לרגיעה באמצעות התזונה שלכם, מומלץ שפשוט תתחילו להכין לעצמכם את חטיפי הצ׳יפס הבריאים שתוכלו להכיר בכתבה הבאה במקום ללכת על האפשרויות המעובדות, עמוסות הנתרן והחומרים המזיקים האחרים.

תחושת השתוקקות למאכלים: חטיף תפוחי אדמה

7. השתוקקות לגבינה

השתוקקות לגבינה יכולה לנבוע מכל מיני סיבות – הראשונה שיש לציין היא שגבינות הן מקור מצוין לחומצת האמינו טריפטופן שמשחקת תפקיד חשוב בהפקת המוליך העצבי סרוטונין, האחראי להעלאת מצב הרוח. כמו כן, גבינות מכילות גם את חלבון הקזאין, שמעורב בתהליך השחרור במוח של דופמין – עוד מוליך עצבי שמקושר במיוחד לתחושות תגמול ומוטיבציה. לאור זאת, אפשר לומר שיכול להיות שהשתוקקות שלכם לגבינה באה מרצון פשוט לשפר את הרגשתכם.

סיבה אחרת שיכולה לעמוד מאחורי ההשתוקקות שלכם היא שאתם סובלים מקשיים בריכוז ובזיכרון. במחקר שנערך בשנת 2015 במרכז מדעי הבריאות של אוניברסיטת טקסס נמצא שאנשים הסובלים מהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות נוטים פי 2 לפתח השתוקקות לגבינות מאשר כאלו שאינם לוקים בתסמונת זו.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
תכנים קשורים: אוכל, בריאות, תזונה, רעב, רצון, חשקים
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.