print header

שחקו ב-Genigma ועזרו למדענים לחקור לעומק את מחלת הסרטן

אנחנו בטוחים שחלקכם הגדול אוהבים לשחק בטלפון בזמנכם הפנוי, בין אם אלו משחקי חשיבה שמחזקים את המוח ובין אם אילו משחקים שמטרתם היא רק להעביר את הזמן ולתת לראש לנוח. אך מה אם היינו אומרים לכם שהמשחק שאתם משחקים בטלפון הנייד יכול להיות בעל השלכות משמעותיות על החיים האמיתיים של כולנו? זה אולי נשמע כמו מדע בדיוני, אך זה בדיוק מה שעשו החברות CRG ו-CNAG-CRG, שנמצאות בקטלוניה, ספרד, ומנתחות מכלול גנים בקנה מידה גדול ובשיתוף פעולה עם מרכזי וקהילות מחקר מכל רחבי העולם. הכירו את Genigma – משחק ככל המשחקים לטלפון הנייד, בו עליכם לפתור חידות שלמעשה יפיקו נתונים אמיתיים הנוגעים לריצוף גנטי ויסייעו לחוקרים לקדם את המחקר בתחום הסרטן.
 
המשחק זמין ל-iOS ולאנדרואיד בשפות אנגלית, ספרדית, קטלאנית ואיטלקית, אך אל דאגה – אתם לא חייבים להבין את הלשונות האלו כדי לקחת בו חלק, כי נסביר לכם את כל החוקים עוד מעט. לפני זה נרצה לספר לכם קצת על המשחק, על מנת שתבינו את הייחודיות שלו ואת חשיבותו. 
משחק לחקר סרטן: גניגמה
Genigma הוא תוצאה של פרויקט שפותח במשך שנתיים וחצי כשמטרתו היא לקדם את מאמצי המחקר הנוגעים לסרטן ולבדיקת טיפולים תרופתיים שמיועדים למחלה, וכיום הוא נחשב למקור משמעותי שיכול לסייע בכך למדענים. אחת המגבלות בחקר קווי תאים רציפים – שורות של תאים המסוגלות להתרבות ללא הגבלה – היא המחסור במיפוי מכלול הגנים בקנה מידה גדול, אשר הכרחי למדענים לפירוש ממצאי המחקרים שלהם. לדוגמה בעזרת מיפוי מקיף ניתן לאתר במדויק מיקומים של גנים שעלולים לעבור מוטציה.
 
"קווי תאים רציפים הם אלו שמשפיעים על גילוי חיסונים, טיפולי כימותרפיה לסרטן או הפריה חוץ גופית לאלו שסובלים מעקרות. זה הופך אותם לעמוד תווך של הביולוגיה המודרנית", כך אומר  מארק א. מארטי-רנום, פרופסור במכון הקטלאני למחקר וניסויים מתקדמים, שהיה חלק מצוות הפיתוח של המשחק. "עם זאת, המחסור במיפוי מגביל את התקדמות המחקר. זה כמו לבקש מאנשים לנווט בעיר מודרנית עם מפה מלפני מאות שנים. בעזרתם של אנשים אחרים נוכל לעדכן את המפות האלה, מה שיעזור לנו לזרז את חקר הסרטן".
משחק לחקר סרטן: רצף גנטי

למה לא להשתמש בבינה מלאכותית?

קבוצת המחקר של פרופסור מארטי-רנום פיתחה שיטה ליצירת מפות של גנום ייחוס (או רצף ייחוס) על ידי המחשת הגנום בחלל תלת ממדי. עם זאת, נדרשים הרבה זמן ומשאבים כדי לאמן בינה מלאכותית לחקור את המפות האלה, כמו גם כוח מחשוב. לכן החוקרים המציאו את האפליקציה Genigma, מאחר שהם מאמינים שהנתונים ששחקנים יפיקו יהיו יעילים יותר בעדכון המפות הללו ביחס לבינה מלאכותית בלבד. "חכמת העדר" של השחקנים תניב פתרונות יצירתיים שהבינה המלאכותית אולי לא תוכל ליישם.

אז איך משחקים ב-Genigma?

ראשית עליכם להוריד את המשחק לסמארטפון; לחצו כאן להורדה לאנדרואיד ולחצו כאן להורדה ל-iOS. במהלך המשחק עליכם לפתור חידות שבהן תראו רצפים של צורות שונות בצבעים שונים ועם מספרים שונים. כל שרשרת שכזו מייצגת רצף גנטי בגנום ייחוס של תא סרטני, ועליכם למקם את הצורות במקומות שונים על הרצף במטרה למצוא את המיקום הנכון של כל גן ביחס לאחרים שברצף. ככל שתמקמו כל צורה במקום טוב יותר כך המספר שיופיע עליה יהיה גבוה יותר, צבעה ישתנה ואתם תקבלו ניקוד רב יותר. ככל שהניקוד שלכם גבוה יותר כך יש סיכוי טוב שמצאתם רצף שהחוקרים יכולים להשתמש בו כדי למפות את גנום הייחוס. 
משחק לחקר סרטן: צילום מסך של Genigma
במהלך המשחק תוכלו לראות בצורה חזותית את הניקוד שלכם לכל רצף שיצרתם (מסומן בירוק) על מד שמציג אותו ביחס לניקוד המרבי שצברתם במהלך ניסיון פענוח הרצף (מסומן בצהוב) והניקוד המקסימלי ששחקנים אחרים השיגו באותו רצף (מסומן בוורוד). כך למעשה גם אם אתם לא באמת מרגישים שאתם יודעים מה אתם עושים תחילה, תוכלו להבין אט אט אילו חילופי מקום משפיעים לטובה או לרעה על הניקוד שלכם.
 
המשחק מחלק את השחקנים באופן אוטומטי לאחת מבין ארבע קבוצות, והן מתחרות אחת בשנייה בכל שבוע כדי לראות איזו קבוצה תסייע הכי הרבה למחקר. את התוצאות ניתן לראות כאן, באתר של המשחק.

כמה צריך לשחק כדי לסייע לחוקרים?

כעת, החוקרים מנסים למפות את קו התאים הרציפים T-47D – אחד המקורות הנפוצים ביותר למחקר סרטן השד. על פי ההערכות מספיק ש-30,000 שחקנים ישחקו 50 משחקים כל אחד כדי שיהיו די נתונים שיסייעו לחשוף את המפה הנדרשת של 20,000 גנים שבקו תא הסרטן הזה. המשחק הושק ב-27 בינואר 2022, וייקח כ-3 חודשים כדי להפיק ממנו ממצאים. 
 
בכל שבוע ביום שני הצוות יציג חלקים נוספים מקו תא הסרטן הזה ואתם תצטרכו לסדר אותם לפי הסדר עם הניקוד הגבוה ביותר. חלק הגנום הראשון שיש לסדר מגיע מכרומוזום 17, שמכיל כמות גבוהה של גנים שקשורים לסרטן השד. זה כולל את הגן BRCA1, שמוטציות בו מקושרות ל-40% ממקרי סרטן השד התורשתיים.
 
אז בין אם אתם רואים את עצמכם הולכים להיות שחקנים נלהבים של המשחק הזה בשם המדע ובין אם אתם לא מתכננים לשחק בו הרבה, כדאי שתשתפו אותו עם חבריכם ובני המשפחה שלכם והפצירו בהם לנסות אותו – אולי גם הם יאהבו ויסייעו לחוקרים להגיע קרוב יותר מתמיד לתרופה לסרטן. זה בסופו של דבר יעזור לכולנו, וכל מה שצריך לעשות זה רק להעביר את הזמן בסמארטפון – משהו שבלאו הכי כנראה הייתם עושים, אלא שעכשיו זה גם עבור מטרה נעלה.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.