print header

כל מה שחשוב לדעת לפני נטילת מולטי ויטמינים

לוח הזמנים הצפוף שלנו כהורים או כאנשי קריירה (או גם וגם), כופה עלינו לעיתים קרובות אורח חיים שאינו מיטבי, ובמקרה הגרוע יותר, לא בריא. הטיפול בילדים, העבודה, הנסיעות הלוך וחזור, סידור וארגון הבית הן פעולות שגוזלות מאיתנו זמן יקר שבא על חשבון טיפוח בריאותנו. הלחצים הרבים שמולם אנחנו ניצבים ביום-יום, והחוסרים הרבים בדברים חיוניים לגוף, יוצרים צורך עז לחזק אותו פי כמה וכמה - ואחת הדרכים הנפוצות לעשות זאת היא צריכת מולטי ויטמינים, שלכאורה אמורים לספק לנו את כל מה שחסר לגוף בריא. אנחנו מניחים ששמעתם עליהם בעבר, או שאתם אפילו מכירים אדם קרוב שמשתמש בהם, אבל אם טרם יצא לכם ללמוד עליהם לעומק, המשיכו לקרוא ותגלו את כל המידע החשוב, היתרונות והחסרונות - והאם כדאי לנו לצרוך מולטי ויטמינים או להימנע מהם?

מהם מולטי ויטמינים ומה יש בהם?

כדי לשמור על בריאותנו התקינה, אנחנו נדרשים לצרוך לא פחות מ-30 ויטמינים ו-15 מינרלים הכרחיים, שרובם מייצרים עבורנו אנזימים והורמונים, משפרים את מערכת החיסון ושומרים על תפקוד תקין של העצבים ומערכות הגוף. המולטי ויטמינים למעשה מציעים הרבה מאוד מכל אותם ויטמינים ומינרלים, אך בכמויות משתנות, ולצד זאת מכילים גם מרכיבים נוספים, כמו צמחי מרפא, חומצות אמינו וחומצות שומן. מאחר שאין הגדרה ברורה לרכיבים שצריכים להיות במולטי ויטמינים, הרכבם משתנה בין החברות והמוצרים השונים, וכן ניתן למצוא אותם במגוון רחב של צורות - טבליות, כמוסות, נוזלים, אבקות ואפילו כגומי לעיסה.

הקשר בין מולטי ויטמינים למחלות לב

מחלות לב הן אחד מהגורמים העיקריים למוות בקרב בני אדם ברחבי העולם, וזה לא מפתיע שאנשים רבים נמצאים במרוץ תמידי לשיפור בריאות הלב שלהם. בעוד שרבים מאמינים שמולטי ויטמינים מסוגלים לעזור במניעת מחלות לב, המחקרים בתחום לא תומכים בכך באופן חד משמעי:
 
ישנם כמה מחקרים שמראים שישנו קשר בין צריכת מולטי ויטמינים להפחתה במקרים של אירועי לב ומוות כתוצאה מהם - כמו זה שנערך במכון הלאומי לרפואה סביבתית בסטוקהולם; בעוד שאחרים הראו שאין להם השפעה כלל או כזאת שהיא זניחה למדי. במחקר אחר, שנערך במשך 14 שנים ולקחו בו חלק למעלה מ-14 אלף גברים בגיל 50 ומעלה, התגלה כי נטילת מולטי ויטמינים לא הפחיתה את המקרים של מחלות ואירועי לב, שבץ ומוות כתוצאה ממחלות לב, במשך כל השנים של תקופת המחקר. עם זאת, ממצאים של מחקר עדכני יותר מראים סתירה מסוימת כאשר מדובר בנשים, ולפיהם, אלה מהן שצרכו מולטי ויטמינים במשך 3 שנים הראו סיכון נמוך יותר למות ממחלות לב מאשר אלה שלא.
 
כל האמת על מולטי ויטמינים: יד עם כפפה מחזיקה לב מנייר

הקשר בין מולטי ויטמינים לסרטן

גם בתחום הזה ישנם מחקרים שמציעים ממצאים סותרים ומבלבלים שמשתנים בין קבוצות אוכלוסייה שונות. כך לדוגמה, במחקר שנערך במרכז לסרטן באוניברסיטת הוואי בארה"ב, התגלה כי לצריכת מולטי ויטמינים אין השפעה חיובית או שלילית על התפתחות של סרטן; אך לצד זאת, ישנם מחקרים שקושרים את צריכתם באופן מפתיע דווקא להגברת הסיכון לסרטן - אולם אך ורק בקרב גברים מעשנים. כמו כן, במחקר גדול שהשתתפו בו למעלה מ-47 אלף אמריקאים, נמצא כי 31% מהגברים שצרכו מולטי ויטמינים הראו סיכון קטן יותר לחלות בסרטן, בעוד שבקרב הנשים לא נצפה שינוי. בשני מחקרים נוספים - שאחד מהם כלל נשים בלבד והשני גברים ונשים גם יחד - התגלה כי צריכת מולטי ויטמינים למשך תקופה ארוכה (10-15 שנים) מקושרת להפחתת הסיכון לפתח סרטן במעי הגס. 

השפעות נוספות של צריכת מולטי ויטמינים על הבריאות

תפקוד מוחי

במספר מחקרים קטנים התגלה כי צריכת מולטי ויטמינים מקושרת לשיפור הזיכרון אצל מבוגרים בעלי סיכון לנסיגה בתפקוד המוחי. כמו כן, ישנן עדויות נוספות שמחסור ביסודות מזון חשובים מקושר למצב רוח רע ותחושת תסכול, ושתוספים תזונתיים (כמו מולטי ויטמינים) מפחיתים תסמינים של חרדה ודיכאון.

בריאות העיניים

מחלת הניוון המקולרי, בעיקר זו המתפתחת בגילים מבוגרים, היא אחת מהסיבות המובילות ברחבי העולם לעיוורון. במחקר שבו נבדקה השפעת צריכת תוספים תזונתיים שמכילים ויטמינים ונוגדי חמצון, התגלה כי הם מסוגלים להאט את התהליך שמוביל לכך ואפילו למנוע את זה. בממצאים של מחקר אחר התגלה קשר בין צריכת תוספי ויטמינים במשך תקופה ארוכה להפחתה בסיכון לפתח קטרקט.
 
כל האמת על מולטי ויטמינים: בדיקת עיניים

מהן הסכנות בצריכת מולטי ויטימינים?

בתוספי מזון, בדיוק כמו בתרופות, צריך להיצמד למינונים הנכונים. על אף שישנם ויטמינים ומינרלים שצריכתם במינונים גבוהים מתקבלת טוב בגופם של חלק מהאנשים, כמויות גדולות מדי עלולות להיות מזיקות. הכמות הנכונה שכדאי לצרוך משתנה בהתאם ליכולת ההתמוססות של הוויטמין, שמחולקת ל-2 קטגוריות:
 
א. ויטמינים שמסיסים במים: כמו ויטמין C ומקבוצת B, שאם ישנה כמות עודפת שלהם בגוף, היא מופרשת החוצה בשתן.
ב. ויטמינים שמסיסים בשמן: כמו ויטמין A, D, E ו-K, שהגוף מתקשה להיפטר מהם בקלות וכמויות עודפות שלהם נאגרות בכבד.

צריכה עודפת והרעלה

כמות עודפת של ויטמינים עלולה להיות רעילה, כאשר הרעלה מצריכת יתר של ויטמין A היא לרוב נפוצה יותר מאשר ויטמין D למשל. על מנת להבטיח שלא תצרכו יותר מדי מוויטמין מסוים, עליכם להתייעץ עם תזונאי מוסמך או רופא בנוגע לכמויות הנכונות, וכן להתאים זאת לתפריט היומי שלכם, כיוון שעשויים להיות בו סוגי מאכלים שעשירים באחד או יותר מהוויטמינים הללו, ואי התאמה עלול ליצור חוסר איזון. שימו לב! נשים בהיריון צריכות לנקוט צעדים מחמירים במיוחד כאשר הן נוטלות תוספים המכילים ויטמין A, כיוון שצריכה עודפת מקושרת לאפשרות של פגיעה או מום בעובר.
 
כל האמת על מולטי ויטמינים: טבליות
 
אנשים מעשנים שנוטלים מולטי ויטמינים צריכים להימנע מכמויות גדולות של בטא-קרוטן או ויטמין A, מאחר שהם עלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. בקרב כלל האוכלוסייה, כמויות גדולות של מינרלים מסוימים, כמו ברזל, עלולות להוביל לתופעות כמו כאבי בטן, עצירות, הקאה ואף עילפון. עודף של ברזל עלול גם כן לפגוע ביכולת של הגוף לספוג אבץ, שהוא מינרל חיוני לחיים ובעל תפקידים ביולוגיים חשובים, בין היתר בייצור הזרע אצל הגברים. על כן, גברים צריכים להיות בהשגחה מתמדת על כמות הברזל שהם צורכים ולהימנע מעודף, כיוון שהרעלת ברזל בקרבם עלולה לגרום גם כן למחלות כמו שחמת או סרטן הכבד ומחלות לב.

השורה התחתונה: האם כדאי לי לקחת מולטי ויטמינים?

מולטי ויטמינים אינם מתאימים לכל אחד, ואף עלולים לפגוע בבריאות כאשר נוטלים אותם בצורה לא נכונה. שלוש קבוצות האוכלוסייה שהכי מתאימות לצרוך ויטמינים הן:
 
א. אנשים מבוגרים: עם הגיל, הגוף מתקשה לספוג ביעילות ויטמין B12, ולכן תוספי מזון המכילים אותו יכולים לעזור לאנשים בגילים מתקדמים. כמו כן, בשלבים המאוחרים יותר של החיים תוספים חיוניים נוספים הם כאלה המכילים סידן וויטמין D.
 
ב. צמחונים וטבעונים: מאחר שוויטמין B12 מצוי בעיקר במזון מן החי, אלה הניזונים אך ורק מן הצומח נמצאים בסכנה גדולה של מחסור בו. כמו כן, הם צורכים במקרים רבים פחות ויטמינים ומינרלים נוספים, כמו סידן, אבץ, ברזל, ויטמין D ואומגה 3. על כן, תוספים אלה עשויים לעזור להם במידה רבה.
 
ג. יורדים במשקל או בעלי מחסור בוויטמינים: קבוצה זו כוללת את כל האנשים שנמצאים במשטר תזונתי קפדני, הכולל צריכת קלוריות נמוכה, או אנשים שסובלים מסיבות כאלה או אחרות ממחסור בוויטמינים.
 
כל האמת על מולטי ויטמינים: טבליות וכמוסות
כפי שוודאי שמתם לב, צריכת מולטי ויטמינים היא אינה ערובה לבריאות איתנה. למעשה, אין תשובה ברורה וחד משמעית במחקרים הרפואיים לגבי תרומתם, ובחלק מהמקרים ניכר כי הם עלולים לגרום לנזק, בעיקר בשל היעדר הידע בנוגע לשימוש נכון בהם. ההמלצה שלנו היא להיוועץ עם רופא טרם צריכה של מולטי ויטמינים ולהקפיד להתאים זאת לתפריט התזונתי היומי כדי להימנע מתופעות לוואי ומהרעלות. כדי שתוכלו לצמצם את השגיאות והנזקים, אנחנו מזמינים אתכם להכיר את 9 הטעויות הנפוצות ביותר בעת נטילת ויטמינים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.