print header

פירות יבשים מול פירות טריים: השוואת ערכים תזונתיים

כולנו יודעים כמה פירות הם דבר בריא ובכל פעם שט"ו בשבט מגיע, וגם באופן כללי כשאנחנו רואים אותם על מדף הסופר או בחנות הפיצוחים השכונתית – עולה השאלה האם הגרסה המיובשת בריאה כמו המקור? אנחנו יודעים עד כמה פירות יבשים יכולים להיות טעימים ולהוות נשנוש שלפעמים אי אפשר להפסיק לאכול, אבל יכול להיות שלא פעם גם שמעתם עליהם שהם לא בריאים, משמינים, מכילים סוכרים מיותרים וכיוצא בזה – ולפיכך גם לא מומלצים לצריכה באופן כללי. אז האם יש אמת בכל הטענות האלו כנגד הפירות היבשים, או שאולי מדובר במיתוס? יצאנו לבדוק זאת בשבילכם, להשוות בין שתי גרסאות הפרי - היבשה והטרייה - וחזרנו עם כמה תשובות שיעניינו אתכם מאוד.  

רכיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים - באיזו גרסה יש יותר?

מזונות הגדושים ברכיבים תזונתיים הם אלו בעלי תכולה גבוהה של ויטמינים, מינרלים ושאר חומרים חיוניים לגוף, אשר גם כוללים מעט קלוריות באופן יחסי. בהקשר הזה אפשר כמובן לציין את רוב הפירות הטריים, אך גם היבשים יכולים להיכנס תחת אותה מטרייה. ההבדל העיקרי בין שתי האפשרויות הוא שהוצאת הנוזלים שמתרחשת בעת תהליך הייבוש, הופכת את הפירות למזון הרבה יותר מרוכז. אמנם יכולים להיות לכך יתרונות אם אתם יוצאים לטיולי הליכה מאמצים או נמצאים בעיצומו של אימון כושר וצריכים מקורות אנרגיה זמינים, אבל מהצד השני זה כמובן יכול להיות חיסרון גדול לאלו מכם שרוצים להרזות או לשמור על משקל יציב. אם תקפידו על צריכת כמות מתונה של פירות יבשים טבעיים ללא תוספת סוכר, כלומר לא יותר מרבע כוס, תוכלו לוודא שאתם מקבלים כמות רצויה של רכיבים תזונתיים ולהימנע מעודף קלוריות.  

פירות יבשים מול פירות טריים: קערת פירות יבשים

עם זאת, צריך לומר – לעיתים הפירות היבשים נוטים להיות בריאים יותר מאשר הטריים: כשמשווים למשל שזיף טרי אחד לשזיף מיובש אחד, או צימוק אחד מול ענב טרי אחד – אפשר לראות שבפירות היבשים האלו אין שוני גדול מדי בתכולת הוויטמינים, המינרלים, והסיבים, ואף לעיתים הכף יכולה לנטות לעבר הגרסה היבשה. כך לדוגמה כוס של צימוקים היא מקור עדיף לסיבים,  אשלגן ונחושת מאשר כוס ענבים. משמשים מיובשים הם מקור טוב יותר לוויטמינים A  ו-B, לברזל ולאשלגן מאשר פרי משמש טרי. 30 גרם של משמשים מיובשים למשל מכילים יותר מ-5% מצריכת הברזל היומית המומלצת - אתם צריכים לאכול לא פחות מ-175 גרם של משמשים טריים כדי להשיג את אותה הכמות.

לא כל השינויים הם טובים, כדאי לזכור שהכמות של רכיבים שרגישים לחום, כמו ויטמין C וחומצה פולית למשל, נפגעת במהלך תהליך הייבוש – ולכן הם מצויים ברמה נמוכה יותר בפירות יבשים. כך לדוגמה כוס אחת של תפוחים טריים תספק לגוף כ-6 מיליגרם ויטמין C ו-4 מיקרוגרם חומצה פולית, בעוד שחצי כוס תפוחים מיובשים תיתן לנו רק 0.16 מ״ג ויטמין C ו-0 תכולת חומצה פולית. באותו אופן גם צימוקים, שזיפים ומשמשים מיובשים הם לא מקור טוב יותר לוויטמין C מאשר מקביליהם הטריים.

פירות יבשים מול פירות טריים: קערת תפוחים מיובשים

צוללים עוד קצת: מה ההבדלים בין יבשים לטריים בקלוריות, בפחמימות, בשומנים ועוד

כשמשווים בין גדלי מנות ההגשה הממוצעות של פירות טריים ויבשים, אפשר לומר שבשתי הגרסאות יש כמות די שווה של קלוריות וסוכרים; כך לדוגמה ברבע כוס של תפוחים מיובשים נמצא 52 קלוריות ו-12 גרם סוכר, בעוד שבכוס אחת של תפוחים טריים תכולת הקלוריות תהיה 65 והסוכר – 13 גרם. לכן, כאשר דבקים בגודל מנות ממוצע והולם – תכולת הקלוריות והסוכר לא עד כדי כך שונה בין הגרסאות. עם זאת, צריך לזכור שמנת פירות טריים מכילה יותר נוזלים מאשר מקבילתה היבשה, מה שעוזר לשמור על תחושת שובע לאורך זמן רב יותר לאחר אכילתה, כך שזו בהחלט מהווה נקודת יתרון לגרסה הטרייה עבור אלו שרוצים לשמור על הגזרה שלהם.  

כדי לקבל זווית נוספת על העניין, נוכל להשוות בין צימוקים לענבים. במקרה הזה מבחינת רכיבים כמו חלבונים ושומן נוכל לראות ששתי הגרסאות דומות: 100 גרם של צימוקים מכילים 3 גרם חלבון וגרם 1 של שומן, בעוד שאותה כמות ענבים מכילה גרם אחד של חלבון בלבד וכמות זניחה של שומנים. לעומת זאת ההבדלים בין השניים באים לידי ביטוי בתכולת הפחמימות – שהן למעשה סוכרים. בעוד שענבים טריים מכילים רק 16 גרם פחמימות בכל 100 גרם, אותו מינון של צימוקים מכיל כמעט פי 4 מכך – 62 גרם.

מצד שני, המצדדים בצימוקים יטענו בצדק שהם עשירים יותר בסיבים תזונתיים – 3 גרם לכל 100 גרם צימוקים, אל מול גרם אחד בלבד בכמות דומה של ענבים. סיבים חשובים לתמיכה בתהליך עיכול תקין ובמניעת מחלות לב, והם גם מאטים את ספיגת הסוכרים בגוף.

פירות יבשים מול פירות טריים: כף צימוקים ואשכול ענבים על השולחן

דעת רופא: האם פירות יבשים טובים לבריאות או לא?

אז האם כבר יש לנו הכרעה בעניין מה עדיף, אם בכלל – פירות טריים או יבשים? עדיין לא בטוח, אבל אנחנו יכולים להסתכל על מילותיו של ד״ר אנתוני קומרוף, עורך ראשי בהוצאה לאור של אוניברסיטת הרווארד, שענה על שאילתה שהגיעה אליו מקורא ונוסחה כך: ״אני אוהב פירות יבשים וחשבתי שזה בריא. אך שמעתי שצוברים משקל רב באכילת פירות יבשים, שאינם בריאים למעשה. אז מה נכון?״

הרופא הגיב לשאלה, ופתח את תשובתו בעניין הקלורי: ״פירות הם מקור בריא לקלוריות – וזה נכון לפירות יבשים ולטריים כאחד, אך יש עם זאת כמה הסתייגות. בגלל שפירות יבשים קטנים הרבה יותר מפירות טריים, קל יותר לצרוך הרבה קלוריות מאכילת פירות יבשים. רק לעיתים רחוקות מאוד תמצא אותי אוכל 3 משמשים או 30 ענבים בפרק זמן של מספר שעות, אבל לעיתים קרובות אני כן צורך יותר מ-3 משמשים מיובשים או 30 צימוקים בפרק זמן שכזה״ – כל זה רק מדגיש לנו יותר את הצורך לשים לב למינון הצריכה שלנו כשאנחנו אוכלים פירות יבשים.

פירות יבשים מול פירות טריים: אישה אוכלת מקערת שזיפים מיובשים

הד״ר הוסיף: ״עוד צריך להדאיג אותנו שיצרני פירות יבשים מוסיפים סוכרים לפירות היבשים שלהם (שכבר מכילים סוכרים טבעיים בפני עצמם). כשמדבקות הערכים התזונתיים החדשות שאושרו על ידי הממשלה יתחילו להופיע, כמות הסוכר המוספת במנה תהיה קלה לאיתור״. כאן בארץ משרד הבריאות כבר הורה לסמן במדבקות מוצרים המכילים סוכר בכמות גבוהה, כך שאנו יכולים להבחין בעצמנו במוצרי פירות יבשים כאלו ולדעת להיזהר מהם יותר מאשר הגרסאות הטבעיות ונטולות התוספות שלהם.

אך עם כל מה שאמר עד עכשיו, מסקנתו של הרופא מהרווארד אינה דווקא נגד הפירות המיובשים. הוא מזכיר לנו שיש להם גם יתרונות: ״פירות יבשים כוללים יותר סיבים ונוגדי חמצון הקרויים פנולים מאשר פירות טריים, לכל מנה של 30 גרם. סיבים נלחמים במחלות לב, השמנת יתר ומספר סוגי סרטן (אם כי ההשפעה האפשרית המגנה מפני סרטן המעי נתונה במחלוקת). בקרב אנשים שתזונתם עשירה בפנולים מן הצומח יש שיעורים נמוכים יותר של מקרי מחלות לב, סוכרת, סוגי סרטן שונים ומחלות ניווניות של המוח״.

השורה התחתונה של ד״ר קומרוף ברורה למדי, כשהוא ממליץ לשואל האנונימי כך: ״בהחלט המשך לאכול פירות יבשים: הם שופעים רכיבים בריאים, אך הימנע מאלו שבהם יש תוספת סוכר ושים לב לקלוריות״.

בשורה התחתונה: כך תשלבו נכון את הפירות היבשים בתזונה שלכם

כפי שאתם אולי מבינים מכל מה שנאמר עד כה – גם אם מקפידים על אורח חיים בריא ועל תזונה מאוזנת, ממש אין הכרח שתימנעו מפירות יבשים ואף ההיפך מכך. לא יכולנו אומנם להשוות כאן בפניכם את כל סוגי הפירות היבשים למקביליהם הטריים – אך כן התרכזנו בכמה עיקריים כמו צימוקים, שזיפים, משמשים ותפוחים, והראנו לכם את גם את הדמיון וגם את ההבדלים, מה שבסופו של דבר שם את הפירות היבשים הטבעיים (ללא תוספת מלאכותית של סוכר) במקום לא רע בכלל לעומת הטריים.

פירות יבשים מול פירות טריים: משמשים מיובשים ומשמשים טריים

כמובן שמומלץ כאמור וכזכור להימנע מפירות יבשים עם תוספת סוכר, אך אם אתם מודאגים גם מתכולת הסוכר הטבעי שיש בהם, אז העצה הכי טובה היא לשמור על מינון ולשלב אותם בארוחות עשירות במאכלים עם חלבון – כיוגורט, אגוזים וזרעים למיניהם – מה שיעזור לכם להרגיש שבעים וגם להאט את קצב ספיגת הסוכרים בגוף. עשו זאת כך, במקום לנשנש פירות יבשים ככה סתם לאורך היום ואגב כך לא להשיג מהם את המיטב. זכרו כי באופן כללי, 30 גרם של פירות יבשים הם שווי ערך ל-80 גרם של פירות טריים.

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.