print header

איך ללמד ילדים מה ההבדל בין "רוצה" ו"צריך"

הורים רבים כבר שמעו ודאי את ילדיהם טוענים שהם "חייבים" שיהיה להם צעצוע, בגד או מכשיר אלקטרוני כזה או אחר. הילדים המתחננים אכן מרגישים שללא החפץ הזה יתרחש אסון ושהוא חיוני להישרדותם ולאושר שלהם, אך אתם – בניגוד אליהם – יודעים שהוא אינו באמת כה הכרחי עבורם. כדי להבין אותם טוב יותר, תחשבו לרגע על מקרה שבו הילד שלכם דורש שתקנו לו קונסולת משחקים חדשה: יתכן שלכל חבריו יש אחת, שהוא לא יכול לשחק במשחקים החדשים ביותר בקונסולה הישנה שלו או שאחד האחים שלו משחק תמיד בקונסולה ולא מאפשר לו ליהנות ממנה. עדיין – הוא לא "צריך" את הקונסולה החדשה, אך הוא ממש רוצה אותה מסיבות רבות ומובנות; עם זאת, עליו ללמוד כמה דברים בנוגע לסדרי עדיפויות כלכליים כדי להבין מדוע זה אינו הכרח. ההבנה הזו תישאר איתו למשך כל חייו, כך שכשיגדל הוא יוכל לעשות בעצמו החלטות חכמות עם הכסף שלו - והאחריות להבהיר לו את זאת היא כולה שלכם. 
 

למה ילדים לא מזהים את ההבדל בין "צריך" לבין "רוצה"?

ד"ר לאורה קאופמן – פסיכולוגית שמתמחה בטיפול בילדים – מבינה איך התפתחות המוח של הילד משפיעה על אי יכולתו לזהות מתי דבר מה נחשב צורך ומתי הוא נחשב רצון. "פעוטות וילדים בגילאי בית ספר עוברים תהליך חשוב של ויסות רגשות – הם לומדים להתמודד עם רגשות עצומים", כך היא מסבירה. "ילדים קטנים יכולים לדעת שהם רוצים משהו, אך הם נאבקים בדחיית הסיפוק. אין בראשם מספיק תרחישים וסיפורים שיעזרו להם להעריך סבלנות ולהבין בעיות כמו צריכת יתר של מוצרים או את ההשפעה שיש להוצאה כספית גדולה על חייהם".
איך ללמד את הילדים מה ההבדל בין רוצה וצריך: אימא וילדה בחנות צעצועים
עבור ילדים קטנים, הכל נראה כמו צורך פשוט מכיוון שהמוח שלהם לא מפותח מספיק כדי להבין אחרת. ככל שהם מתבגרים הם מתחילים לקלוט מושגים כמו כסף, צרכים ורצונות, וזוכים בהבנה טובה יותר בכל הנוגע למה שקורה סביבם ובחייהם. "מניסיוני, אני רואה שילדים נאבקים בהבחנה בין צרכים ורצונות משלל סיבות", כך מספר רוב פלן, מרצה לניהול פיננסים ומחבר הספר M is for Money. "המבוגרים שבחייהם לא משתמשים במילה ׳צריך׳ נכון, לכן הם מבינים אותה לא נכון". הורים למשל יכולים להגיד "אני צריך מעיל חדש" או "אני חייב כוס קפה", וכל אלו הם רצונות לגיטימיים, אך לא צרכים. הילדים קולטים כך את המשמעות של צורך ופשוט משתמשים במושג הזה כדי לבטא את מה שהם מרגישים.
 
"בנוסף, ילדים לא עושים החלטות שנוגעות לרכישות של הצרכים שלהם", מוסיף פלן. ההורים משלמים על האוכל, הבית, החשמל, הגז והמים של הילדים, ולמעשה על כל דבר שהם באמת זקוקים לו. "לפיכך, עבורם צרכים הם פשוט רצונות שקיבלו עדיפות גבוהה יותר". פלן מדגיש גם כי הורים לרוב לא מלמדים את ילדיהם באופן פעיל מה ההבדל בין צרכים ורצונות, מה שלא משאיר לילדים ברירה אלא ללמוד לבד כיצד להבדיל בין השניים.

איך ללמד את הילדים מה ההבדל בין צרכים ורצונות?

כדי לסייע לילדיכם להבין את ההבדל המהותי שבין השניים, פלן ממליץ להתחיל במשהו פשוט. "השתמשו באופן יומיומי באוצר המילים הנדרש כשאתם עם ילדיכם", הוא אומר. לדוגמה, כשאתם מתכוננים לצאת מהבית בבוקר, שאלו את ילדיכם מה הם צריכים להביא איתם לבית הספר או לגן ומה יקרה אם אותו פריט יישאר בבית. האם הם יפגעו מכך בדרך כלשהי? האם זה יזיק ליכולת ההתמודדות שלהם? אם לא, אז זה לא צורך אמיתי. ביום גשום וקר למשל צריך מעיל – בלעדיו לא נהיה מוגנים מפני הקור והגשם. לעומת זאת, אם הטלפון הנייד או הצעצוע האהוב יישכחו בבית, לא יקרה שום דבר רע, ולקחת אותם זה למעשה רצון ועניין של החלטה.
איך ללמד את הילדים מה ההבדל בין רוצה וצריך: ילדה עם מטריה
פלן ממליץ להשתמש גם בתהליך אפייה של עוגה כדי להסביר את המושגים האלה בצורה נוספת. "למדו את הילדים מה המצרכים הנדרשים לאפיית עוגה מוצלחת ואילו מצרכים הם רק תוספות, שגם בלעדיהם ניתן לאפות עוגה. קמח למשל הוא צורך במקרה של העוגה, ואילו סוכריות צבעוניות הן רצון".

איך מומלץ להגיב כשהילד "צריך" משהו?

גם אחרי שעזרתם לילדיכם להבין מה ההבדל בין "רוצה" ו"צריך", יתכן שעדיין לא תרגישו שאתם מוכנים להסביר את הסיבה לכך שאינכם מוכנים לרכוש את המוצר שהילד רוצה ומתחנן עבורו. "מחקרים מראים שגישת ההורות הטובה ביותר להתמודדות עם כל סוג של התנהגות רגשית היא הורות סמכותית", כך אומרת קאופמן. "בהנחה שההורים לא מעוניינים להיענות לבקשות של ילדיהם, עליהם להגיב בחמלה, אך בה בעת להציב גבולות ברורים". כשילד קטן נועץ את עיניו בסט לגו ענקי שראה בחנות, ההורים יכולים לספר לו למה הוא רוצה אותו ובכך ליידע אותו שהם מודעים לרצונו, אך עליהם גם לומר באופן רחום שהם לא ירכשו את הסט, ולהתכונן לנחם את הילד שיחווה תחושת אכזבה".
 
"העצה הטובה ביותר שלי מתחילה עוד לפני שהילד רואה משהו שהוא רוצה", כך אומר פלן. "כשאתם עורכים תקציב לחודש או מתכננים את ההוצאות הקרובות, הסבירו את החלטותיכם לילדיכם כשתסיימו, ואפילו תערבו אותם בתהליך כשיתבגרו. שתפו איתם את הצרכים של המשפחה והסבירו להם מה סדר העדיפויות הנכון". 
איך ללמד את הילדים מה ההבדל בין רוצה וצריך: ילד סופר מטבעות
אחרי שסיימתם עם החישוב, תוכלו להבין יחדיו כמה כסף נשאר לרצונות של המשפחה. "כך אתם משדרים לילדיכם שיש לכם תוכנית לדרך שבה תשתמשו בכסף כדי לכלכל את משפחתכם – התוכנית מספקת את מה שכולם צריכים, ואם אפשר, היא יכולה לספק גם רצון מסוים שלא היה קיים בה לפני כן. אם תרצו לשנות את התוכנית, יהיה צריך לוותר על אחד הרצונות, אך אי אפשר יהיה לוותר על צורך".

כמה מילים לסיכום...

בעוד שחוקי השפה שנוגעים ל"רצון" ו"צורך" לא יבואו באופן טבעי לילדיכם, אתם יכולים לעבוד איתם על זה ולהסביר להם את הרעיון בדרך שתכין אותם להתנהלות כלכלית נכונה ונבונה הן בילדות והן בחייהם הבוגרים. אין זמן נכון יותר לעשות זאת מאשר עכשיו, אז בכל הזדמנות שיש לכם - נסו להראות לילדיכם כיצד נראה ההבדל בין צרכים ורצונות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.