print header

איך אפשר לעזור לילדים שסובלים מבעיות חברתיות?

יש הרבה אתגרי הורות איתם כל מי שמגדל ילדים צריך להתמודד לאורך השנים, עם חלקם קל יותר לעשות זאת ועם חלקם האחר פחות. היום אנחנו רוצים לעזור לכם להתמודד עם אתגר מהסוג השני שהורים רבים כלל לא יודעים כיצד לגשת אליו בצורה הנכונה. מה עושים כאשר הילדים שלכם מתחילים להכריז שכולם שונאים אותם בבית הספר? שבגן אין שום ילד נחמד או שאף אחד לא רוצה להיות חבר שלהם? התגובה הנכונה היא בעלת חשיבות משמעותית מאוד עבור הילדים שלכם, לכן אם אתם רוצים לעזור להם לגדול ולהתפתח בדרך הנכונה, רצוי לפעול לפי 6 השלבים הבאים:
 

1. הקשבה

על כולם עוברים לפעמים ימים רעים, ילדים וגם מבוגרים. אפילו אירוע קטן וזניח בבית הספר עלו לגרום להם לחזור הביתה נסערים מאוד ולהצהיר הצהרות דרמטיות. לכן בשלב הראשון חשוב לתת לילדים מרחב לפרוק ולהקשיב למה שיש להם להגיד, אפילו אם זה נשמע מוגזם או מעורר רצון מיידי להתערב ולהתחיל לתקן את המצב. אפילו אם בסופו של דבר יתברר שמדובר במשהו זניח ורגעי שהם ישכחו ממנו עד מחר, הקשבה פעילה שלכם לתלונות שכאלה הבאות מצד ילדיכם תעזור לכם לזהות תבניות שעלולות לחזור ולהעיד על העניין האמיתי שנמצא שמתחת לפני השטח. כדי לזהות האם מדובר בבעיה חמורה יותר, אתם מוזמנים להיעזר במידע הבא:

איך להתמודד עם ילד שחש לא אהוב: אבא מדבר עם בן

2. עזרו לילדים לתת שם לרגשות שעוברים עליהם 

לפני שאתם נכנסים למצב "טיפול בבעיות", חשוב שתעבירו מסר ברור וקצר לילדים שלכם, שהרגשות שלהם הם טבעיים ומובנים. הם לא בהכרח יגידו לכם ישירות "אף אחד לא אוהב אותי" - לכן הם צריכים להבין שהם למעשה חווים תחושות של בדידות, ניכור וחוסר קבלה, שהן טבעיות ונפוצות. התיקוף שאתם נותנים יכול להיות בעל חשיבות רבה מאוד לילדים קטנים ובעזרת ניסוחים שונים לתיאור הבעיה אתם יכולים למקד אותה עבורם ועבורכם. רק עכשיו, אחרי שהילדים נרגעו והבעיה ברורה יותר, ניתן להתחיל לעסוק בשלב שאליו רבים מההורים מזנקים עוד לפני שהראשון מסתיים.

3. שאלו שאלות פתוחות

בשלב הזה אתם יכולים להתחיל לחקור את התלונה של ילדיכם כדי לקבל את התמונה המלאה ולהבין מה גורם להם להרגיש לא אהובים. זכרו שמטרת השאלות האלו היא לא רק לעזור לכם להבין את המצב בכללותו, אלא גם לסייע להם לנתח את המצב ברוגע ועם הכלים שנתתם בידיהם בשלב 2. אחרי שאתם מרגישים שהבעיה מובנת לכם, נסו לשאול את הילדים שלכם שאלות מנחות שיעזרו להם למצוא בעצמם את הדרך להתמודד עם המצב ואולי אף לשנות אותו. זכרו שלא תמיד ניתן להגיע לפתרון בשלב מוקדם שכזה, לכן יש בשיטה עוד מספר שלבים חשובים.
איך להתמודד עם ילד שחש לא אהוב: אמא מדברת עם בת

4. בחנו את הכישורים החברתיים של ילדיכם ושפרו אותם במידת הצורך

כאמור, שלב השאלות הפתוחות בשיטה הזאת לפעמים מצריך מספר ימים. בזמן הזה חשוב שתקדישו תשומת לב רבה מהרגיל לנעשה בחיי הילדים שלכם ותנסו לברר האם ייתכן שיש מקום לשיפור בהתנהלות החברתית שלהם כדי למנוע את התחושות שלהם. ייתכן שיש להם הרגלים מגונים שצריך להיגמל מהם, אולי הם לא יודעים כיצד להגיב למצבים מסוימים וכדומה. כדי לעזור לכם לשאוב מהם את המידע הזה, אתם מוזמנים להיעזר בשאלות הבאות.
 
במקביל, נסו לנהל שיחה עם צוות בית הספר (או כל מסגרת דומה) כדי לראות מה יש לו להגיד על הכישורים והמצב החברתי של ילדיכם. השתדלו ליזום מפגשים עם חברים בביתכם כדי לבחון בצורה זהירה ולא חודרנית את התנהלות ילדיכם במפגש. אם ניתן, נסו גם להכניס אותם למסגרת חברתית חדשה, כמו חוג או תנועת נוער, בהתאם לתחומי העניין שלהם. 
איך להתמודד עם ילד שחש לא אהוב: ילדות משחקות

5. נצלו את ההזדמנות כדי ללמד אמפתיה

ילדים עלולים להיות "עם אכזר" מאוד, וייתכן שהסיבה לכך ששלכם מרגישים לא אהובים היא משהו פשוט וזניח כמו שיער מתולתל או חולצה שהם לבשו לבית הספר. אם תדברו איתם על הנושא הזה לעומק, סביר להניח שתגלו שיש עוד ילדים אחרים בסביבתם שהסביבה לא מקבלת מאפיין כזה או אחר בהם. העובדה שהם לא סובלים לבד ושיש עוד ילדים שכנראה נפגעו מיחס דומה, עשויה להעניק להם כוח, לעזור להם למצוא חברים חדשים ולהבין שהם לא באמת לבד כפי שהם אולי חשים. בעזרת שינוי הגישה הזה אתם יכולים גם ללמד אותם מספר כלים שיעזרו להם לייצר חברויות, להתחשב באחר ולהיות מודעים לצרכיו. להכרת 10 טיפים נוספים לגידול ילדים אכפתיים ואמפתיים, לחצו כאן

6. הובילו את ילדיכם למציאת פתרון

השלב האחרון בשיטת ההתמודדות הזו מרכז את כל הדברים שאתם וגם הילדים שלכם למדתם. אתם והם אמורים לדעת כעת בדיוק מה עובר עליהם וכעת הגיע הזמן לעקור מהשורש את הסיבה לכך שהם מרגישים שאף אחד לא אוהב אותם. אם מדובר במקרי חרם חברתי או בריונות שיטתית אתם מוזמנים להיעזר בכתבות שהוצגו בתחילת הכתבה, או בגורמי המקצוע המתאימים בסביבת ילדיכם. במקרים פחות חמורים, אתם מוזמנים להוביל אותם לפתרון ותוך כדי לעזור להם ללטש את הכישורים החברתיים שלהם במידת הצורך. 
 
שאלות מנחות שיכולות לעזור לילדים לחשוב על פתרונות לבעיה יכולות להיות "מה ימנע מצב שכזה שוב בעתיד?" או "איך אפשר לגרום למי שלא אוהב אותך לשנות את דעתו?". עזרו להם לעצב וליישם את הרעיון שלהם בהתאם למסקנות שלכם משלב 4, כדי להעניק להם אפשרות לממש אותו ולזכות בתחושת העצמה ומסוגלות להתמודד עם אתגרים שכאלה. תוך כדי זכרו להעניק להם תמיכה והזכירו להם שלא משנה מה קורה בחייהם, הם תמיד אהובים ואתם תמיד תדאגו להם.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.