print header

מדריך לקניית מקרן ביתי

אם אתם בין הרבים והטובים שאוהבים ליהנות לעיתים קרובות מצפייה בסרט טוב או סדרה איכותית, אתם לא צריכים להסתפק רק במסך טלוויזיה אחד או שניים שבוודאי יש לכם, גדולים ואיכותיים ככל שיהיו. כיום אתם יכולים, במחירים נגישים הרבה יותר מפעם, להפוך בקלות את הסלון שלכם או כל שטח אחר ל"חדר בידור ביתי" – באמצעות מקרן איכותי, שיכול להתחבר בקלות לכל מקור תמונה ולהקרין אותה על גבי מסך רחב ממדים ייעודי או אפילו על קיר שלם. טווח המחירים של מקרנים שכאלו הוא רחב ויש כיום שפע הולך וגדל של דגמים. הם זמינים יותר ויותר ואכן לא מעט אנשים רוכשים לעצמם אחד שכזה, ואפילו מחליפים את צג הטלוויזיה הסלוני שלהם במקרן ומסך מיוחד שיוצרים מערכת קולנוע ביתית ייעודית. אז אם גם לכם יש חשק לעשות זאת אך אתם לא יודעים איך בדיוק לבחור את דגם המקרן הנכון עבורכם – אנחנו פה בשבילכם, עם כמה טיפים בסיסיים שיעזרו לכם להבין טוב יותר את הטכנולוגיה הזו ולעשות את הבחירה הנכונה.   

קולנוע ביתי – הדברים הראשונים שצריכים לשקול מראש

אז אם אתם שוקלים להסב את אחד החדרים בבית לחדר צפייה או להפוך את הסלון שלכם לקולנוע ביתי בעזרת התקנת מקרן, יש כמה דברים שאתם צריכים לקחת בחשבון מראש לפני שאתם פונים לרכישת המכשיר עצמו. ראשית חשוב שתבחנו את הגורמים הבאים:

  • התאורה הסביבתית בחדר שבו אתם מתכוונים להציב את המקרן, והאם אתם יכולים או לא לשלוט על רמות האור בו. בהקשר זה כדאי להזכיר שמקרנים ביתיים עובדים הכי טוב במקומות שבהם יש כמה שפחות תאורה, כך שעבור קולנוע ביתי כדאי לבחור בחדר עם כמה שפחות חלונות.  
  • מה שטח המסך שברשותכם? מאיזה חומר הוא עשוי או האם זהו בכלל קיר חלק בחדר שעליו אתם רוצים להקרין את הדברים?
  • מה המרחק שבין המקרן עצמו לבין המסך?

כל אלו משחקים תפקיד מפתח בבחירה, וכשתזהו את התשובות תוכלו לקבל החלטה מושכלת יותר.

מדריך לקניית מקרן ביתי: סלון עם מסך ומקרן ביתי

5 טיפים לבחירת המקרן הביתי הנכון

1. הכירו את טכנולוגיית המקרן הקיימות

קודם כל, לפני שנקפוץ קצת לעומק לפרטים הטכניים שמומלץ שתכירו - לפחות באופן כללי - נפרט בתמצית מה הן טכנולוגיות המקרן העיקריות שקיימות כיום בשוק.

  • מקרני DLP (עיבוד אור דיגיטלי) – טכנולוגיה זו מבוססת על מראות זעירות המסודרות על שבב על מנת להקרין את האור דרך גלגל צבעים. לרוב מקרני DLP הם האפשרות הקומפקטית והכי פחות יקרה, אם כי טווח המחירים יכול להיות רחב בהתאם לטכנולוגיות שהיצרנים השונים מטמיעים במקרני ה-DLP שלהם על מנת לשפר אותם. כך למשל, מקרני יוקרתיים יותר מסוג זה הם בעלי 3 שבבים המתכוננים כך שיבטלו את "אפקט הקשת" העדין שרק מעט צופים בעלי עין חדה יכולים להבחין בו - אך זה מספיק כדי להקפיץ מעלה את מחירו של מקרן כזה. באותו אופן, מקרן DLP בעל גלגל צבעים RGBRGB מהיר יכול לשדרג רמת הקרנת הצבע והסטרוציה (הרוויה) שלו כדי לייצר תמונה חיה יותר – אך כמובן שגם פה, המחיר הוא בהתאם.
  • מקרני 3LCD – בסוג מקרנים זה משתמשים ב-3 פאנלי LCD שמקרינים בהתאמה תמונות בגוון אדום, ירוק וכחול – המשתלבות על המסך לכדי תמונה אחת חדה בצבעים מלאים. זוהי אפשרות פופולרית בכיתות ובחדרי ישיבה קטנים, אבל קצת פחות בבתים ובחדרי קולנוע פרטיים. מקרני 3LCD מפיקים יותר אור וחדות, הצבע שלהם טובה יותר מזו של מקרני ה-DLP, אבל גווני השחור שהם מספקים הם לרוב לא מספיק כהים כדי לעמוד בסטנדרטים גבוהים והמערכות שלהם נוטות להיות מגושמות.
  • מקרני LCoS (קריסטל נוזלי על סיליקון) – המקרנים האלו משלבים אלמנטים מטכנולוגיות ה-DLP וה-LCD לכדי מכשירים מהרמה הכי איכותית שיש, המסוגלים להפיק את גווני השחור הכהים ביותר, צבעים ברמת דיוק מעולה ותמונות חדות ברזולוציה גבוהה. מחירם כמובן בהתאם, והם לרוב נחשבים ליקרים יותר מהאחרים.

2. בדקו את עוצמת ההארה

אחת הנקודות החשובות ביותר בבחירת מקרן איכותי שמתאים עבורכם היא קטגוריית עוצמת ההארה שלו – שמצביעה על מידת האור שהמקרן יכול להפיק, דבר המשפיע על בהירות התמונה ועל מידת הגודל שתוכלו להביא אותה אליו. עוצמת ההארה נמדדת בתקן הקרוי ANSI lumens (אנסי לומנים). אז מה היא עוצמת ההארה שאתם צריכים במקרן שלכם כדי ליצור אווירת קולנוע אמיתית בין כתלי הבית? זה תלוי בהעדפות שלכם, במידת התאורה הקיימת בחדר שאליו אתם מייעדים את המכשיר, וכן בתקציב שאתם מוכנים להשקיע – כי כמובן שככל שמידת עוצמת ההארה גבוהה יותר, כך גם המחיר של המקרן מאמיר בהתאם.

כדי לתת לכם קצת מושג בעניין, נגיד שמקרן בעוצמה של 2,000 אנסי לומנים יפיק עבורכם תמונה בהירה ובהחלט ניתנת לצפייה איכותית על גבי מסך בגדול 100 אינץ' בחדר עם תאורה סביבתית. מקרנים בסיסיים של 1,000 לומנים לעומת זאת הם בסדר, אבל לא באמת ייתנו את האפקט הרצוי. המקרנים האיכותיים והיוקרתיים יותר, של 3,000 לומנים ויותר, יפיקו תמונה בהירה במיוחד, אולי יותר מדי עבור חלק מן הצופים. כאמור, לא כל היצרנים מציינים את עוצמת ההארה שלהם בתיאור המכשיר, כך שהערכת המספרים פה היא גסה ולכן כדאי שתבדקו זאת קודם בחנות ותסתכלו מה הביקורות וההמלצות של אחרים אומרות בנוגע ליכולות הדגם שברצונכם לרכוש.

מדריך לקניית מקרן ביתי: מקרן ביתי לצד שקית פופקורן

3. בחנו מה מקור האור של המקרן: נורה, LED או לייזר?

מקרנים מפיקים אור ותמונה בנפרד - ישנו מקור אחד היוצר את האור, שלאחר מכן ממורכז אל תוך שבב היוצר את התמונה. מקרנים מודרניים מצוידים כיום במקור אור באחת מתוך 3 הטכנולוגיות הבאות: נורות LED, טכנולגיית לייזר ומנורות UHP (Ultra High Pressure – לחץ אולטרה גבוה). האחרונה היא הטכנולוגיה הנפוצה ביותר כנראה – מדובר בסך הכל בנורות במתח גבוה, היוצרות אור רב ומתומחרות בצורה הוגנת ולא יקרה למדי. החיסרון היחיד שלהן הוא שהן נשחקות לאורך זמן – תמונה שמופקת ממקרן המבוסס על אור מנורת UHP לעולם לא תוצג פעם נוספת באותה מידת מהירות שבה היא הוצגה בפעם הראשונה שהפעלתם מקרן שכזה.

עם זאת, דעו שתהליך ההישחקות והדעיכה במנורות UHP הוא בכל זאת איטי למדי, ויכול להיות שלא באמת תרגישו בשינוי העוצמה גם לאורך זמן. ישנם מקרנים שכאלו היכולים לעבוד למשך 15,000 שעות לפני שתצטרכו להחליף בהם את הנורה. בכל מקרה מקרנים רבים כיום מבוססים על טכנולוגיית הפקת אור מנורות LED או מלייזר, שעובדות בצורה דומה למדי, ובחלק מהמקרנים משולבות ביחד. הטכנולוגיות הללו יעילות יותר ממנורות ה-UHP ויכולות להחזיק מעמד עד ל-30,000 שעות הקרנה – אך כמובן שהן גם יקרות הרבה יותר, ולהחליף את מקור האור במקרנים המבוססים עליהן יעלה לכם פי כמה.

4. וודאו לאיזu רזולוציה המקרן יכול להגיע

כמו בכמעט כל מה שקשור לצילום והצגת תמונה – גם בבחירת מקרן אחד הדברים החשובים ביותר הוא רזולוציית ההקרנה, כלומר מספר הפיקסלים המוקרנים של גבי שבב ההקרנה, כשהם נמדדים לאורך ולרוחב. כמעט כל מקרני ה-HD החדשים שמעוצבים עבור קולנוע ביתי משתמשים ברזולוציית 1080p, אך יש גם מקרני Ultra-HD המקרינים ברזולוציית 4K האיכותית יותר. הכלל הוא כמובן שככל שהגודל של כל פיקסל קטן כך הרזולוציה הולכת וגדלה, והופכת את התמונה המוקרנת לטבעית ורציפה יותר. מקרני ה-4K מגיעים עם מכוונים מובנים, שממירים את כל האותות שמגיעים למכשיר כדי שיתאימו בצורה הטובה ביותר לרזולוציה הטבעית שלו. ישנם אף יצרני מקרנים ברזולוציית 1080p שמייצרים אותם כך שיתאימו למקורות וידאו ב-4K – אמנם איכות התמונה לא תהיה באמת כמו במקרן 4K  ייעודי, אך היא כן תהיה צלולה יותר מזאת של מקרן 1080p רגיל – כך שמקרן שכזה יכול להוות תחליף מעט יותר זמין לאלו מביניכם שפחות רגישים.

מדריך לקניית מקרן ביתי: מקרן מקרין

5. שימו לב לניגודיות

הפרטים והעומק שמגיעים עם מקרן 4K יכולים להיראות בקלות בתמונות בגודל שמקרן מסוגל להציג, אך אחד הדברים שהכי חשוב לשים אליהם לב באיכות התמונה שהמקרן מספק הוא הניגודיות שלה – השוני בין הגוונים השחורים ביותר לגוונים הלבנים ביותר שלה. ככל שהניגודיות שהמקרן יכול לספק היא גבוהה יותר, כך פירוט הצבע שיוצג יהיה גבוה יותר. מרבית דגמי המקרנים הביתיים נותנים למשתמשים את האפשרות לכוונן כרצונם את הניגודיות והבהירות, כדי שתוכלו להגיע לחוויית הצפייה הטובה ביותר שאפשר לספק בחלל שבו הם נמצאים. בהחלט כדאי לכם לבדוק מראש את רמת הניגודיות שהמקרן בו אתם מעוניינים יכול לספק, והאם ועד כמה ניתן לכוון ולשלוט בה בדגם המסוים ששמתם עיניכם עליו.

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.