print header

8 טיפולים לבוהן קלובה שיחסכו מכם הרבה כאב ואי נוחות

ככל שהשנים עוברות, יש יותר ויותר סיכוי שבערב אחד, אחרי יום ארוך על הרגליים, נוריד את הנעליים ונגלה לפתע שבהונות כף הרגל אדומות וכואבות. המצב הזה נקרא בוהן קלובה, מכונה גם הלוקס וולגוס ובאגלית קרוי בוניון (bunion) - הוא מופיע באופן הדרגתי, בדרך כלל בין גיל 20-50 ומשפיע על כ-23% מהאוכלוסייה המבוגרת. בוהן קלובה גורמת לכאב שלרוב מחמיר בזמן ההליכה, עמידה או פעילות באופן כללי - לפעמים אפשר לחיות עם אי הנוחות שהיא גורמת ולפעמים הכאב והעיוות במפרק הבוהן הגדולה כה חמורים עד שנדרשת התערבות ניתוחית. כדי להקל על תופעות הלוואי של הבוהן הקלובה ואולי אף למנוע מכם ומיקיריכם את הצורך בניתוח עתידי, כדאי להכיר ולעשות שימוש ב-8 הטיפים הבאים.  

מהי בעצם בוהן קלובה ולמה היא נוצרת? 

נתחיל בניפוץ מיתוס קטן שאולי לא הכרתם בקשר לבעיה האורתופדית הזו: בוהן קלובה לא מתרחשת אך ורק בשל נעילת נעליים צמודות מדי או עקבים גבוהים. גורמים חיצוניים שכאלה בהחלט עלולים להחריף אותה, אך שורשי הבעיה נטועים גם בסיבות גנטיות ומקושרים למחלת דלקת מפרקים שגרונית. מלבד כאב ואדמומיות, תסמיני הבעיה כוללים גם גירוי בעור סביב הבוהן הקלובה ורגישות גבוהה להתפתחות שלפוחיות באזור. אבחון וודאי של המצב מבוסס בדרך כלל על התסמינים האלו ונתמך על ידי צילומי רנטגן. הטיפול לרוב כולל שינויים בהנעלה, הפחתת פרק הזמן שאדם מבלה "על הרגליים", קרח ותרופות נגד כאבים. ישנם גם טיפולים נוספים לתסמינים האלו שכדאי להכיר, עליהם נרחיב ממש עכשיו.
 
טיפולים לבוהן קלובה: בוהן קלובה לצד צילום רנטגן

8 שיטות לטיפול בכאבי בוהן קלובה והקלה עליהם

1. השתמשו בכדור טניס

שיפור זרימת הדם בכף הרגל ומתיחת השרירים הקטנים שיש באזור הזה הם 2 יתרונות נהדרים של תרגילים לכף הרגל עם כדור טניס, שחשובים במיוחד עבור מי שסובל מבוהן קלובה. קל מאוד לבצע אותם ולמעשה כל מה שצריך לעשות זה למקום כדור טניס על הרצפה, להניח עליו את כף הרגל ולהזיז אותו קדימה ואחורה על הכדור תוך כדי הפעלה לחץ קל. עשו זאת למשך 3-5 דקות בעזרת כל רגל ולא רק שהוא יעניק לכם את היתרונות שצוינו וגם הקלה על הכאב, הוא גם מרגיע מאוד ויכול לעזור לכם לקחת הפסקה מבורכת מהלחץ של היומיום. 
טיפולים לבוהן קלובה: תרגיל עם כדור טניס לכף הרגל

2. הרימו מגבת מהרצפה עם הרגל

תרגיל פשוט נוסף דורש מכם מגבת קטנה-בינונית או כל פריט דומה שאין לכם בעיה להניח על הרצפה ואז להרים בעזרת בהונות כף הרגל. יש לשבת בנוחות על כיסא גבוה או לעמוד, לתפוס את המגבת באמצעות הבוהן וכרית כף הרגל או שאר האצבעות, להרים לגובה הברך, להנמיך, לשחרר ולחזור על הפעולה 5 פעמים בעזרת כל רגל. התנועה והמאמץ שהתרגיל הזה מצריך עוזרים לחזק את כפות הרגליים ולשמור על גמישות הבהונות - תחום שבהחלט עלול להיפגע מכך שהן "כלואות" בנעליים הדוקות או בעלות עקב גבוה לאורך זמן.

3. בצעו תרגילי הרמת עקבים

התרגיל השלישי שנמליץ לכם עליו כדי להקל על האדמומיות והכאב בבהונות כף הרגל מתחיל בעמידה מול קיר עם ברכיים מכופפות קלות. באיטיות ובהדרגה הרימו את העקבים של הרגליים כך שאצבעות כף הרגל יתמכו במשקל הגוף שלכם. אם אתם סובלים מבוהן קלובה חמורה התנוחה הזאת תכאב לכם מאוד, אך עדיין ניתן לבצע את התרגיל הזה בעדינות ובזהירות - כך הכאב יפחת עם הזמן. הישארו בתנוחה הזאת במשך מספר דקות ועשו זאת מדי יום, כך שכעבור זמן מה אצבעות הרגליים שלכם יתחזקו, דבר שימנע החמרה של הבוהן הקלובה לצד ירידה בעוצמת הכאבים. 

4. לכו יחפים על חוף הים

אמנם זה לא אפשרי במשך כל ימי השנה, אך אם אתם גרים סמוך לחוף הים או מטיילים במקומות שכאלה מפעם לפעם, לכו יחפים בכל הזדמנות שיש לכם. הליכה בחול מספקת יתרון כפול: לחץ שיוצר אפקט דמוי עיסוי על כף הרגל ובמקביל דורש מהשרירים מאמץ לא שגרתי שמחזק אותם ותורם לגמישותם. למרבה הצער, למרות היתרונות האלו, דעו כי חול הים וכזה שישנו במקומות ציבוריים אחרים, עלול לפעמים לגרום לזיהומים ולפטריות בכפות הרגליים - אם אתם חוששים מסיכונים שכאלה, כדאי שתכירו את הטיפולים הטבעיים לפטרת בציפורניים שמפורטים בכתבה הבאה.
טיפולים לבוהן קלובה: רגליים יחפות על חוף

5. טבלו את הרגליים במים חמים או קרים

כשאתם חוזרים הביתה אחרי יום ארוך, מיד אחרי שאתם מורידים את הנעליים וכאבי הבוהן הקלובה מתחילים להתגבר, מלאו גיגית קטנה במים חמים והוסיפו מעט מלח אנגלי (מגנזיום גופרתי). גובה המים צריך להיות עד לקרסוליים ורצוי שתשאירו בהם את הרגליים למשך 10-15 דקות. אפשרות אחרת היא להכין גיגית עם מים קרים מאוד לפני שאתם הולכים לישון, ולטבול בה את הרגליים למשך 10 דקות לפני שאתם נכנסים למיטה. שתי השיטות האלו עוזרות להפחית נפיחות בכף הרגל ולצמצם דלקתיות שעלולה לפגועה בבריאותה או להחמיר מצבים של בוהן קלובה.

6. השתמשו בגרביים מיוחדות וברפידות הגנה

מי שסובל מאוד ממצב בהונות כף הרגל שלו אבל לא רוצה לפנות לניתוח, יכול להתייעץ עם רופא או אורתופד בנוגע לרכישת גרביים מיוחדות שמיישרות את המפרקים האלו. בגרביים האלו לרוב נעשה שימוש רק במשך הלילה ומשום שהן מפחיתות את הלחץ שהבהונות מפעילות על שאר כף הרגל, הן עוזרות מאוד לצמצום כאבים. זכרו שכמו מרבית הטיפולים האחרים לבוהן קלובה גם גרביים שכאלו לא מתקנות את המצב אלא רק עוזרות להתמודד איתו. למרבה המזל ברוב המקרים המחיר שלהן כלל לא יקר, לכן זו בהחלט אפשרות שכדאי לשקול ולנסות. 
טיפולים לבוהן קלובה: רפידה לטיפול בבוהן קלובה

7. עסו את הרגליים עם שמן זית

לעסות את הרגליים פעם או פעמיים ביום זה פינוק עבור כל אחד, ובמיוחד עבור אלו שסובלים מכאבים בבהונות. בין אם אתם עושים זאת לעצמכם או מקבלים טיפול מאדם אחר, כדאי לכם לשדרג את העיסוי הזה בעזרת שמן זית. טיפול שכזה, באורך של כ-15 דקות לכל רגל, מחדיר לעור רכיבים שמשפרים את בריאותו, ממריץ את זרימת הדם משחרר נוקשות במפרקי כף הרגל ומקל על הנעת הבהונות. תוכלו לבצע עיסוי שכזה במקביל לתרגילים עליהם המלצנו לכם בתחילת הכתבה וכעבור זמן קצר תרגישו כמה שהוא עוזר לכם לעשות אותם.

8. בחרו נעליים בחכמה רבה יותר

כל הטיפולים שהוצגו בכתבה הזאת ורבים שדומים להם לא יעזרו לכם הרבה אם תמשיכו במקביל לנעול נעליים אשר מחריפות מצבים של בוהן קלובה. כאמור, לא מדובר בסיבה המרכזית להתפתחות הבעיה, אך זה בהחלט גורם שעלול להחמיר אותה. לכן חשוב מאוד להימנע מנעליים צרות, נעלי עקב גבוהות ונעליים שמפעילות לחץ על הבהונות בכלל. במקומן יש להעדיף נעליים שטוחות ורחבות - במידת הצורך לשקול גם שימוש במדרסים. אם אתם רוצים ללמוד מידע נוסף על סוגי הנעליים שעלולות להזיק לבריאותכם, לחצו כאן
 
מקור התמונות: Esther Maxdepositphotos.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.