print header

מהי כלורלה ו-8 מיתרונותיה הבריאותיים

יתכן שכבר שמעתם בעבר על ספירולינה, אצה כחולה עתירת יתרונות בריאותיים שניתן לצרוך כתוסף מזון אבקתי, שסחפה כבר רבים ברחבי העולם. היום נציג בפניכם את הכלורלה, אצה אחרת שמלאה בסגולות רפואיות שנחקרות ונבדקות בימים אלו, כמו סיוע בחיזוק מערכת החיסון והעשרת הגוף בחומרים מזינים. אם הצלחנו להפתיע ולסקרן אתכם, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא את הכתבה הבאה ולהכיר את הכלורלה ו-8 מיתרונותיה הבריאותיים החשובים. אנו בטוחים שאחרי שתגלו כמה היא מועילה לכם, אתם תמהרו להכניס אותה לשגרתכם!
 

אז מי את, כלורלה?

כלורלה היא סוג של אצה חד תאית בצבע ירוק ובגודל של 2 עד 10 מיקרון, שהתגלתה בשנת 1890 על ידי המיקרוביולוג ההולנדי, באיירינק. היא מסוגלת להכפיל את עצמה במהירות ולהתרבות באופן טבעי בעזרת תהליך פוטוסינתזה, תוך שימוש באור שמש, מים, פחמן דו-חמצני וכמות קטנה של מינרלים. קיימים יותר מ-30 סוגים שונים שלה, וכדי להפיק אותה בצורה המונית ומסחרית, מגדלים אותה באופן מבוקר בבריכות מים מתוקים.
 
היא עשירה בחומרים מזינים, אך מפני שיש לה דפנות קשות שהאדם לא יכול לעכל, מפיקים אותה בהליך מיוחד ששובר אותן מבלי לפגוע באצה, ולאחר מכן טוחנים אותה לאבקה ומפיקים ממנה תוספי מזון כמו טבליות, קפסולות, אבקה או תמצית. במהלך שנות ה-40-50 של המאה ה-20 מצאו החוקרים כי הכלורלה היא מקור מזון מבטיח באיכות טובה ועם עלות הפקה נמוכה, ולכן בתקופה זו היא נחשבה כבעלת יכולת להוות פתרון נהדר למשבר הרעב העולמי - אם כי לבסוף היא לא הופקה בצורה המונית. אז אילו יתרונות בריאותיים יש לכלורלה? נגלה לכם כעת... 
 
יתרונות בריאותיים של כלורלה: כף עם אבקת כלורלה וכף נוספת עם טבליות כלורלה

1. עשירה בחומרים חיוניים

כפי שכבר ציינו לעיל, הכלורלה עשירה בחומרים מזינים – מה שהקנה לה את המעמד המכובד של "מזון על". הכמות המדויקת שלהם תלויה בכל מיני גורמים כמו תנאי הגדילה שלה, הסוג שלה וכיצד היא מעובדת, אך דבר אחד ברור – היא אוצר בריאותי של ממש. חלבונים מהווים 50-60% מתכולתה והם כוללים את כל 9 חומצות האמינו הנחוצות לגופנו, וכדאי אף לדעת שצריכת כלורלה מספקת לגופנו כ-6-40% (בתלות בתוסף המסוים שאתם צורכים) מכמות הברזל היומית המומלצת לו.
 
היא גם מהווה מקור מעולה לוויטמין C שמסייע לנו בשמירה על מערכת החיסון (שעל יתרונות הכלורלה עבורה ניגע בהמשך) ובספיגת הברזל בגוף. כמו כן, ניתן למצוא בה אומגה 3 (100 מ"ג ב-3 גרם של כלורלה), וסוגים שונים שלה מכילים גם ויטמין B12. חשוב לציין שבניגוד לתוספי מזון אחרים, שמיוצרים באופן מלאכותי, ההרכב התזונתי הזה של האצה מצוי בה באופן טבעי.

2. מסייעת לגוף לניקוי רעלים ומצמצמת את השפעתן המזיקה של מתכות כבדות

כלורלה זכתה לפרסום בזכות היכולת המופלאה שלה לעזור לגוף לנקות את עצמו ממתכות כבדות ומרעלים אחרים. מתכות כבדות כמו ברזל ונחושת אמנם נחוצות לגופנו בכמויות קטנות, אך רמות גבוהות שלהן ושל מתכות אחרות כמו קדמיום, עלולות לסכן אותנו. דרך אגב, אל חלקן, אנו בדרך כלל נחשפים דרך זיהום כזה או אחר שיש בסביבה שלנו או בעקבות עבודה במשרות מסוימות שכוללות חשיפה לחומרים שכאלו.
 
אם אתם רוצים לנקות את גופכם מהרעלים הללו, מומלץ לכם לצרוך כלורלה, כשאחד מהמחקרים שמאששים זאת פורסם בשנת 2015 והראה כי האצה הירוקה הזו יכולה להחליש את השפעתן של מתכות כבדות רעילות שנמצאות בכבד, במוח ובכליות. בנוסף לכך, נמצא במחקרים אחרים כי כלורלה מסייעת בהורדת כמויות הכימיקלים המזיקים שמתגלים לעיתים במוצרי מזון מסוימים. לכן אם אתם רוצים גוף נקי מרעלים – צריכת כלורלה היא הפתרון בשבילכם.
יתרונות בריאותיים של כלורלה: טבעות של מתכות

3. עשויה לשפר את מערכת החיסון

למרות שלא נערכו הרבה מחקרים בנושא, נראה כי כלורלה עשויה לחזק את מערכת החיסון אצל בני אדם ובעלי חיים. במסגרת מחקר יפני מרתק אך מצומצם, נתבקשו 15 גברים ליטול טבליות של תרופת דמה מדי יום למשך 4 שבועות, וכעבור 12 שבועות של הפסקה – ליטול טבליות כלורלה מדי יום למשך 4 שבועות נוספים.
 
ממצאי המחקר הראו כי גופם של הגברים ייצר יותר נוגדי חמצון כאשר הם נטלו כלורלה, מאשר כשהם צרכו מתרופת הדמה; נתונים דומים התגלו במחקר מצומצם אחר שנמשך 8 שבועות ופורסם כעבור שנה. עם זאת, במחקר אחר נמצא כי תוספי מזון עם כלורלה תרמו למערכת החיסון של משתתפים בגילים 50-55, אבל לא לאלו שעברו את גיל 55. בשל כך אפשר להניח כי צריכת כלורלה לא תורמת לכלל האוכלוסיה, אלא לקבוצות גיל מסוימות, אבל כמובן שנדרשים מחקרים יותר מקיפים ומעמיקים כדי לאשש זאת. 

4. עוזרת בשמירה על לחץ דם תקין

תוספי מזון של כלורלה יכולים לסייע לבריאות הלב והכליות, מה שעשוי להועיל במיוחד בכל הקשור לשמירה על לחץ דם תקין. הטענה הזו אוששה במחקר מ-2009, שבמהלכו אנשים הסובלים מלחץ גבוה נטלו 4 גרם של כלורלה מדי יום למשך 12 שבועות; בסופו נמצא כי לחץ הדם שלהם היה נמוך יותר מאשר של אלו שנטלו תרופת דמה.
 
מתוצאותיו של מחקר מצומצם אחר שנערך בקרב נבדקים בריאים, עולה כי נטילת תוספי מזון של כלורלה קשורה להפחתת קשיחותן של דפנות העורקים, דבר שעשוי להפחית את לחץ הדם. אחד מההסברים לקשר הזה הוא שיש בכלורלה מרכיבים כמו חומצת האמינו ארגינין, אשלגן, סידן ואומגה 3, שמסייעים במניעת התקשחותם של עורקים. 
יתרונות בריאותיים של כלורלה: כדוריות דם אדומות בעורק

5. עשויה לסייע בהורדת רמת הכולסטרול הרע

אנשים עם לחץ דם גבוה עלולים לסבול גם מרמות גבוהות של כולסטרול, ולכן אם יש לכם את הבעיה הזו, יתכן שתוספי מזון מבוססי כלורלה עשויים לעזור לכם לפתור אותה. הקשר בין האצה הזו לירידת רמות הכולסטרול עולה ממחקר שפורסם בשנת 2014, ובו נתבקשו 63 נבדקים ליטול מדי יום 5 גרם כלורלה, או תרופת דמה, למשך 6 שבועות.
 
מממצאיו ומנתונים של מחקרים אחרים דומים עולה כי נטילה יומית של 5-10 גרם מהאצה הזו, עשויה לסייע בהורדת רמותיהם של הטריגליצרידים וכולסטרול ה-LDL, שידוע ככולסטרול "הרע", בקרב אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה. אחת מהסיבות האפשריות לכך טמונה בחומרים המזינים שיש בכלורלה וידועים כמורידי כולסטרול, כמו ויטמין B3, סיבים תזונתיים, קרוטנואידים ונוגדי חמצון.

6. עשויה לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם

אם אתם סובלים מרמות גבוהות של סוכר בדם, אולי תשמחו לשמוע שמחקרים מסוימים הראו כי כלורלה עשויה לסייע לכם להוריד אותן. במסגרת אחד מהם נמצא שנטילת כלורלה למשך 12 שבועות עזרה בהורדת רמות הסוכר הדם, בקרב אנשים בריאים וגם בקרב כאלו שנתונים בסיכון גבוה ללקות במחלות שמשפיעות לרעה על אורח החיים.
 
מחקר אחר שפורסם ב-2017, נערך למשך 8 שבועות בקרב 70 נבדקים שחולקו ל-2 קבוצות – אחת נטלה 4 טבליות של כלורלה וולגריס במינון של 300 מ"ג, והשנייה קבלה כמות ומינון זהים של טבליות תרופת דמה. ממצאי המחקר הזה הראו כי נטילת תוספי מזון של כלורלה משפרת את השליטה ברמות הסוכר בדם בקרב נבדקים עם מחלות כבד שלא קשורות לצריכת אלכוהול. מפני שהנושא הזה לא נחקר דיו, כדאי לשלב את צריכת הכלורלה עם טיפולים אחרים לאיזון רמות הסוכר בדם.
יתרונות בריאותיים של כלורלה: גרגרי וקוביות סוכר, שלידן לבבות מסוכר

7. משמשת כנוגד חמצון

כפי שכבר אמרנו, כלורלה מכילה לא מעט מרכיבים שמשמשים כנוגדי חמצון יעילים ששומרים על גופנו, כגון כלורופיל, ויטמין C, בטא-קרוטן, ליקופן ולוטאין. חלקם מפחיתים את ייצורם בגוף של חומרים בשם AGEs, שגורמים לכל מיני סיבוכים הקשורים לסוכרת. היבט אחר שנוגע לנוגדי חמצון עולה מתוצאותיו של מחקר מלזי שנערך על בעלי חיים במעבדה, בו נמצא כי כלורלה השפיעה לטובה על האופן שבו גנים מזדקנים.
 
במחקר אחר שפורסם בשנת 2013 ונערך בקרב בני אדם, נמצא כי נטילת תוספי מזון מבוססי האצה הזו העלו את רמות נוגדי החמצון בקרב מעשני סיגריות כרוניים ובריאים, שנחשבים לבעלי סיכון גבוה יותר לסבול מנזק חמצוני. לכן אם אתם רוצים לשמור על גופכם בריא וצעיר, כדאי שתשקלו בהחלט להכניס את צריכת הכלורלה לשגרת חייכם.

8. עשויה לשפר סיבולת בפעילות אירובית

אמנם רק תוצאותיו של מחקר אחד הוכיחו שכלורלה עשויה לתרום להעלאת רמת הסיבולת במהלך פעילות אירובית, אך אם אתם מחפשים דרכים לשפר את הביצועים הספורטיביים שלכם – הוא מספיק בשביל שתתנו לאצה הזו הזדמנות, בטח כשהיא עשויה להועיל לכם גם בדרכים אחרות. במסגרת המחקר הזה, נתבקשה קבוצת בוגרים צעירים ליטול מדי יום 6 גרם של כלורלה או של תרופת דמה, למשך 4 שבועות.
 
אחד ממדדי המחקר לסיבולת טובה יותר היה כמות החמצן שנכנס לריאות, והיא הייתה גבוהה יותר בקרב אלו שנטלו כלורלה, כאשר לא נרשם שום שינוי בסיבולת בקרב קבוצת נוטלי תרופת הדמה. אחד מההסברים האפשריים להשפעה הזו הוא חומצות האמינו המסועפות שנמצאות באצה, שהן בעצם אוסף של 3 חומצות אמינו שהוכחו בעבר כמשפרות ביצועים אירוביים. לכן אם אתם רוצים ליהנות מאורח חיים בריא שבו תוכלו לבצע אימוני כושר אירובי מועילים, כדאי לכם לצרוך כלורלה.
 

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.