print header

הספקטרום האוטיסטי: כל מה שצריך לדעת בנושא

במאי 2021 חשף היזם אילון מאסק כי הוא לוקה בתסמונת אספרגר, מה שגרם לאנשים רבים לתהות מהי התופעה הזו והאם היא קשורה בדרך כזו או אחרת לאוטיזם. שני המונחים האלו לא חדשים לנו, כבר שנים שיש מודעות לכך שישנם סביבנו לא מעט אנשים שמאובחנים על הספקטרום האוטיסטי הרחב. את חלקם ניתן לזהות בקלות, אחרים לא. כדי לשפוך מעט יותר אור על הנושא הגדול והחשוב הזה, הכנו עבורכם מדריך מקוצר שיעניק לכם את המידע הנחוץ על הספקטרום האוטיסטי. בכתבה הבאה תבינו מהו, תכירו את התסמונות העיקריות שיש על הקשת הרחבה של הספקטרום האוטיסטי ומונחים המקושרים אליה, ותלמדו האם יש הבדל בין אוטיזם לתסמונת אספרגר. חשיבותו של המידע הזה רבה במיוחד להורים של ילדים קטנים, שאולי יבינו שיש צורך בבחינה לעומק של בעיות מסוימות באמצעות אבחון מקצועי ממוקד.
 

מהו הספקטרום האוטיסטי?

הספקטרום האוטיסטי, או בשמו המקוצר – אוטיזם, הוא רצף תסמונות בעלות מכנה משותף ברור עם האוטיזם הקלאסי שאודותיו נרחיב בהמשך. מדובר בהפרעה התפתחותית נוירולוגית שנגרמת משילוב בין מרכיבים סביבתיים וגנטיים, המשפיעה על יכולותיו של ילד או מבוגר בתחומים כמו תקשורת חברתית עם הסביבה, התנהגות חזרתית ותחומי עניין מצומצמים. כיום אחד מכל 100 אנשים מאובחן על הספקטרום האוטיסטי, כאשר הוא מופיע אצל בנים פי 4 יותר מאשר בקרב בנות, ובמדריך שבקישור הזה תכירו סימנים והתנהגויות המקושרות לספקטרום האוטיסטי אצל ילדים.
 
הספקטרום האוטיסטי: ילדה מתנדנדת

תסמונות שנמצאות על הספקטרום האוטיסטי

כפי שכתבנו לעיל, הספקטרום האוטיסטי כולל קשת רחבה של תסמונות שמסווגות על פי תסמינים התנהגותיים. השוני בין כל אחת מהן יכול להיות גדול מאוד, אך במקביל הגבולות לא תמיד ברורים וחד משמעיים. לפי ה-DSM, שהוא ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, יש על הספקטרום האוטיסטי 5 תסמונות, והיום נציג את העיקריות והנפוצות שבהן, לצד עוד מונחים שכנראה שמעתם ולא באמת הבנתם במה מדובר.

אוטיזם קלאסי

אוטיזם מסוג זה מאופיין בעיכוב התפתחותי או ליקוי תפקודי המופיע בטרם ילד מגיע לגיל 3 ומתבטא בכמה תחומים. הראשון הוא אינטראקציה חברתית, שמתבטא לרוב בשימוש לקוי או חסר בתקשורת שאינה מילולית, בקושי להתחבר עם בני גילו ולהביע רגש או לפרש את תחושותיהם של אחרים, ובחוסר הנאה מפעילות משותפת. השני הוא תחומי עניין מוגבלים והתנהגות חזרתית שיכולה לכלול העדפה לסדר קפדני, שגרה ברורה וביצוע חוזר של תנועות מסוימות כמו נפנוף ידיים. התחום השלישי נוגע ללקות תקשורתית שמתבטאת בדרך כלל בעיכוב בהתפתחות השפה, חזרה אוטומטית על דברים שנאמרו על ידי אחרים וקושי בניהול שיחה. אנשים עם אוטיזם קלאסי גם חווים רגישות יתרה לגירויים חושיים.

הפרעה התפתחותית נרחבת לא משויכת

הסוג הזה מאובחן על דרך השלילה, והוא בדרך כלל מאופיין על ידי הופעתו של תסמין אחד או יותר מבין מאפייני תסמונות הספקטרום, שנמצאים ברמה שכמעט עוברת את הסף שנקבע עבור תסמונות אחרות. בין שלל סימניו אפשר למצוא את אלו שמפורטים בקישור ששמנו מעלה, כגון קשיים תקשורתיים לרבות בהבנת השפה, הבנת התנהגות חברתית וביצועה, עיכול שינויים בשגרה או בחברה, פערים בכישורים, תנועות או דפוסי התנהגות חזרתיים. בנוסף אליהם, אפשר למצוא סימנים אחרים כגון משחק לא שגרתי בצעצועים ובחפצים אחרים, ועיסוק משמעותי בפנטזיה ובעולם דמיוני. יש לא מעט טיפולים שעשויים להקל על תסמיני ההפרעה כמו תרופות לטיפול בחרדה וקשיי קשב, טיפול בעיסוק ובאמנות, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, חינוך מיוחד ועוד. ניתן לערוך כמה טיפולים במקביל – כל זאת כמובן לאחר התייעצות עם צוות מקצועי ומומחים.
הספקטרום האוטיסטי: ילד שוכב על מדרכה בגינה וחולם

תסמונת רט

התסמונת הזו מאופיינת בתהליך אובדן כושר או בהתפתחות איטית או חלקית ביחס למקובל בחברה. 92% מהלוקים בה הם בעלי מוטציה בגן MECP2, כשעד לשנת 2013 היא הוגדרה ב-DSM כחלק מתסמונת הקשת האוטיסטית, וכיום היא לא נמצאת בו – אך כן במדריכי אבחנות פסיכיאטריים אחרים. הסימנים שלה הם פעילות לקויה של מערכת העצבים והמערכת האורתופדית, מבנה גוף קטן, נפנוף ידיים וקושי בשליטה על תנועותיהן לצרכים תפקודיים, הפרעות נשימה ולעיתים אפילפסיה ומוגבלות שכלית התפתחותית. בנוסף לכך, אלו הלוקים בה סובלים מפערים חמורים בתקשורת המילולית, בעוד התקשורת הבלתי מילולית שלהם היא טובה יותר מאשר במקרים של אוטיזם קלאסי.

אוטיזם בתפקוד גבוה / נמוך

המונח הזה שרבים מכם כנראה שמעתם הוא לא אחת התסמונות שמוגדרות במדריכים כמו ה-DSM, אלא ביטוי ששגור בקרב הקהילה שמטפלת באוטיזם. הוא מתאר את יכולתם של אנשים שמאובחנים כאוטיסטים להשתלב בחברה באופן כמעט נורמלי. אדם שמתואר כאוטיסט בתפקוד גבוה הוא כזה שמתנהל טוב יותר ביחס לאוטיסטים אחרים ולא ביחס לאוכלוסייה הכללית. מבחינת תפקודו בחברה, הוא מסוגל לשמור על קשרים חברתיים יציבים וטובים, ללמוד במוסדות חינוך לציבור הכללי, להתפרנס ולגדל ילדים. המומחים מגדירים את רמת התפקוד לפי גורמים שונים כדוגמת מנת משכל, חומרת תסמיני האוטיזם או היכולת להסתדר בחיים. יש לאוטיסטים בתפקוד גבוה נטייה לעבור על כללים חברתיים בלתי כתוב ולא לציית לכללי נימוס בסיסיים, והם יכולים להיראות מנותקים או חולמניים במקומות הומים וצפופים.
הספקטרום האוטיסטי: ילד מקפץ בשלוליות

תסמונת אספרגר

רבים מכם כנראה שמעתם בשנים האחרונות על תסמונת אספרגר מבלי לדעת במה מדובר. ובכן, מדובר בתסמונת נוספת שנמצאת על הספקטרום האוטיסטי, כאשר הלוקים בה מוגדרים כבעלי תפקוד גבוה ועשויים להיות בעלי אינטליגנציה גבוהה וכישורי שפה גבוהים מהממוצע. התסמונת הזו מוגדרת כחלק מהספקטרום האוטיסטי החל משנת 2013, כאשר כאלו שאובחנו לפני כן עדיין מוגדרים כבעלי תסמונת אספרגר ולא אוטיזם. במסגרת זו, יש לתסמונת הזו כמה סימנים שמזוהים עם הספקטרום האוטיסטי:
 
  • קושי בניהול מערכות יחסים ארוכות טווח ובהבעת רגשות באירועים חברתיים
  • תחומי עניין מצומצמים
  • קשיים בתקשורת בלתי מילולית, לרבות יצירת קשר עין וסרקזם
  • שמירה על שגרה ודפוסי התנהגות קבועים ושחוזרים על עצמם

האם קיים הבדל בין אוטיזם לתסמונת אספרגר ובין הטיפולים הניתנים להם?

כפי שהבנתם אין הבדל מהותי בין השניים - תסמונת אספרגר היא בעצם חלק מהספקטרום האוטיסטי שמכונה בקצרה "אוטיזם". ההבדל היחידי שיש במציאות הוא שלאנשים עם אספרגר לרוב קל יותר להיתפס בחברה כנטולי מוגבלות התפתחותית ולהפגין תסמיני אוטיזם מתונים בלבד. חשוב לנו לציין שמומחים רבים טוענים שאוטיזם ומה שהוגדר בעבר כאספרגר – הם לא מצבים רפואיים שדורשים איזשהו טיפול. מבחינתם, הדרך הטובה ביותר לסייע לאדם הלוקה בהם היא להעניק לו אהבה ותמיכה, ולגרום לו להרגיש מקובל. בניגוד אליהם, יש את אלו שחושבים שהמצבים הללו כן מצריכים טיפול – בין אם רפואי או מעוגן בזכויות נכות כמו תנאי העסקה הוגנים או כיסוי בריאותי.
 
באשר לאספרגר בפרט, יש כמה אפשרויות שבהן ניתן להיעזר להקלת התסמונת, כמו טיפול התנהגותי קוגניטיבי, נטילת תרופות נגד חרדה או הפרעה טורדנית כפייתית, טיפול או בדיבור או בשפה, התאמת תזונה או נטילת תוספי מזון וטיפולים משלימים כמו תרפיית עיסוי. כמובן שבכל מקרה, בין אם מדובר באספרגר או בכל תסמונת אחרת על הספקטרום האוטיסטי, חשוב להעניק לילד או למבוגר הלוקה בהם אהבה ותמיכה.
 
מקור התמונות: canva

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.