print header

10 עובדות מעניינות ומפתיעות על יבשת אירופה

כבר שנים רבות שיבשת אירופה מצליחה למשוך אליה ישראלים רבים שמבקרים במדינותיה היפהפיות, לעיתים אפילו יותר מפעם אחת בחייהם. יש לכך סיבה מעולה, כשהיא טומנת בחובה אתרים מרהיבים שחלקם מספרים סיפור היסטורי מרתק על תולדותיה. יכול להיות שאתם בקיאים בעברה המפואר של היבשת הזו, ויכול להיות שטרם הספקתם ללמוד עליה רבות ואתם בעיקר נהנים מיופיה כשאתם מבקרים בה - אך גם אם תנסו ללמוד עליה יותר כנראה שתפספסו כמה פריטי מידע מרתקים לגביה שנשמעים מעט מוזרים. אז היום נציג בפניכם 10 עובדות שכאלו על אירופה ועל מדינותיה השונות - עובדות שלדעתנו הן פשוט מדהימות, וחלקן אפילו גורמות לנו להסתכל על היבשת הזו אחרת לגמרי...
 

1. השמות בדנמרק צריכים להיות מאושרים על ידי הממשלה

תוהים איך לקרוא לילדכם הרך שזה עתה נולד? רוצים להעניק לו שם מיוחד שאין לאף אחד אחר, או "לשאול" שם שמזוהה עם המין השני? מזל שאתם חיים כאן ויכולים לעשות זאת, ולא בדנמרק – שם יש רשימה מוגבלת ומוגדרת של שמות שמאושרים על ידי הממשלה. לפי גרסאות מסוימות מדובר ב-7,000 שמות, לפי אחרות – 18,000 שמות לנשים ו-15,000 לגברים. כל מי שרוצה להיות יצירתי צריך להגיש בקשה לוועדה מיוחדת שבין שלל תפקידיה, מאשרת שמות חריגים – גם כאלו שמקובלים במדינות אחרות אך לא בדנמרק עצמה. בנוסף לרשימה הזו, ישנם גם שמות אסורים כמו ג'ייקובפ, אשליי, אנוס, מונקי (שמתורגם גם בדנית ל"קוף") ופלוטו. הסיבה למגבלה הזו ברורה – כדי למנוע מילדים עוול בבגרותם.

2. יש בוויילס עיירה ששמה מורכב מ-57 אותיות!

אי שם בוויילס הקטנטנה והרחוקה שבאי הבריטי, ניתן למצוא עיירה ששמה מורכב מ-57 אותיות באנגלית, מה שהופך אותו לשם הישוב הארוך ביותר באירופה, וגם אחד מהארוכים בעולם. השם הוא Llan-fair-pwllgwyngyll-gogerychwyrn-drobwll-llantysilio-gogogoch (במקור נכתב במילה אחת, ללא מקפים, כפי שניתן לראות בתמונה מטה), או בקיצור שאנוויירפושגוונגיש. משמעות השם היא "כנסיית מרי הקדושה בסמוך לחללו של עץ האגוז הלבן המצוי בקרבת המערבולת המהירה והכנסייה של הקדוש טיסיליו מהמערה האדומה". שמו המקורי והמקוצר שציינו מעלה הוארך במאה ה-19 כחלק מתעלול יחצ"ני למשוך תיירים לכפר הגדול הזה, שמונה כ-3,000 תושבים וממוקם באי אנגלסי. המהלך הזה בהחלט הצליח, כשתיירים רבים מגיעים להצטלם ליד השלט עם שם הישוב בתחנת הרכבת המקומית.
עובדות על אירופה: תחנת רכבת עם שם העיירה

3. ניתן למצוא ברחבי סקנדינביה יישובים שיש בשמם רק אות אחת

מהשם הארוך ביותר ליישוב באירופה, נעבור לשמות הקצרים ביותר – כאלו שיש בהם רק אות אחת. ברחבי דנמרק, שוודיה ונורווגיה, ניתן למצוא 13 עיירות ששמן הוא Å, תנועה הנהגית בעברית כ"או". למעשה, מדובר במילה שלמה שמשמעותה היא "נחל" או "נהר" בכל אחת מהשפות הסקנדינביות. בשוודיה ניתן למצוא יישוב נוסף בשם Ö, שנהגה כ"או" גם הוא ומשמעותו היא "אי". אז אם תמיד חלמתם לחיות ביישוב שקל במיוחד לכתוב את שמו – כדאי שתלבשו מעיל חם ותהגרו לאחת מן המדינות הסקנדינביות הללו, שם תמצאו את מבוקשכם.

4. במוזיאון הבריטי מוצגים פחות מ-1% מכלל פריטי האוסף שיש בו

המוזיאון הבריטי שנמצא בלונדון והוקם ב-1753 נחשב לאחד מהמוזיאונים הגדולים והמפורסמים בעולם, כשיש בו אוסף עצום הכולל כ-8 מיליון פריטי אמנות וענתיקה שנאספו בימי האימפריה הבריטית. כעת אתם ודאי מתרשמים ושואלים כיצד ניתן להראות את כולם במקום אחד, לא משנה כמה עצום הוא. התשובה לכך היא פשוטה – לא מראים; ברחבי המוזיאון מוצגים בסך הכל כ-50,000 פריטים, שהם פחות מאחוז בודד מכלל האוסף העצום שברשות המוזיאון. עם זאת אנחנו מניחים שלא תרגישו בחסר בעת ביקור במקום...
עובדות על אירופה: חזית המוזיאון הבריטי

5. בשוויץ אסור לכסח את הדשא, לתלות כביסה ולשטוף את המכונית בימי ראשון 

גם לכם אין כוח לעשות מטלות מסוימות בשבת או ביום חופש אחר? אנחנו מבינים אתכם, כי גם אנחנו מעדיפים לעשות כל דבר אחר חוץ מלתלות כביסה ולשטוף את המכונית בעצמנו, ואם היה לנו דשא לכסח – כנראה שהיינו מניחים לו לצמוח עד להודעה חדשה. השווייצריים כנראה חושבים בדיוק כמונו, כי הם פשוט החליטו על איסור ביצוע המטלות הללו בימי ראשון – שהם המקבילה הנוצרית לשבתות שלנו. אנשי שוויץ קבעו זאת מהתפיסה ההגיונית למדי שלפיה צריך לנוח ביום המיוחד הזה, ואין לנו ספק שישנם כאלו שהיו מסכימים עימם לגבי זה ולא בהכרח יתנגדו אם החוק הזה יועתק לישראל.

6. אין יתושים באיסלנד

יש יתרונות רבים בקיץ הישראלי, אך גלומים בו גם לא מעט חסרונות כמו החום והלחות המייגעים, וכמובן – עקיצות היתושים המעיקות, שגורמות לנו לתהות מדוע היצורים הללו בכלל קיימים בעולם. אם גם אתם מחפשים מדי קיץ מקום מפלט מהחרק המעופף הטורדני והעוקצני, אולי כדאי שתעברו לאיסלנד – שם הוא פשוט לא נמצא. הסיבות האפשריות לכך הן די הגיוניות, כשמעל כולן אפשר לציין את העובדה שהאקלים שם קר מדי למחייה עבור יתושים. מעבר לכך, אין שם מספיק מקורות מים עומדים שנמצאים בטמפרטורות מתאימות כדוגמת ביצות, שבהם היתושים יכולים להתרבות. בנוסף, ההרכב הכימי של המים, האדמה והסביבה הטבעית שיש באיסלנד – פשוט לא מאפשר למעופפים הללו לנהל את חייהם כראוי. כן תמצאו במקום חרק דומה שגם עוקץ כמו יתוש – אך השפעתו נמוכה בהרבה.
עובדות על אירופה: הר ושדה באיסלנד

7. יש 3 גרסאות עיקריות למקור השם "אירופה"

אנו מניחים שמעטים מכם שאלו זאת בעבר, אך עדיין כדאי לכם לקרוא את התשובה המרתקת שכוללת כמה גרסאות. במיתולוגיה היוונית, למשל, מוזכרת נסיכה פיניקית בשם "אירופה" שנחטפה מארצה על ידי זאוס לאי כרתים. כך כונה בעבר החלק המרכזי-צפוני של יוון, כשלאחר שנת 500 לפני הספירה התפשט השם הזה צפונה ומערבה. גרסה שנייה שגם היא נעוצה ביוונית, היא המילה "יורוס" שפירושה בשפה הזו הוא "רחבות", והמילה "אופס" שמשמעותה "פנים" או "עיניים". גרסה שלישית קושרת את שם היבשת לשפות השמיות שבהן השתמשו תושבי המזרח התיכון, שמבחינתם אירופה נמצאה בכיוון מערב – היכן שהשמש שוקעת. מכאן שהשם "אירופה" הוא שיבוש לשוני של המילים "ערב" או "מערב" בשפות השמיות.

8. נורווגיה העניקה תואר אבירות לפינגווין

הכירו את סר נילס אולף ה-3, פינגווין מלכותי שחי בגן חיות באדינבורו שבסקוטלנד, והוא ללא ספק רם מעלה! הוא נחשב לקמע ולבעל דרגה צבאית בצבא נורווגיה – בריגדיר גנרל, שמקבילה לתת אלוף בצה"ל. כפי שניתן להבין משמו המלא, הפינגווין הזה הוא בעצם השלישי שנושא תואר צבאי רשמי, כשהראשון מביניהם החזיק בו בין השנים 1972-1987. כל הסיפור המעט מוזר הזה החל בשנת 1961, אז הצבא הנורווגי השתתף במפגן צבאי באדינבורו. באותו זמן קצין נורווגי בשם נילס אגליאן החל להתעניין במושבת הפינגווינים שבגן החיות שבעיר, וכשהוא שב עם הצבא לאדינבורו ב-1972, הוא החליט לאמץ פינגווין כקמע ולקרוא לו על שמו ועל שם אולף החמישי, מלך נורווגיה. הפינגווין הזה גויס לצבא הנורווגי וטיפס במהלך השנים במעלה התפקידים והדרגות, ולאחר שהוא נפטר – הוא הוחלף בשנת 1987 בפינגווין אחר שהמשיך את דרכו ואף קיבל בשנת 2008 תואר אבירות ממלך נורווגיה. הפינגווין השלישי בשושלת הזו, הנוכחי שלמעשה מחזיק בתואר ותוכלו לראות בתמונה למטה - בעצם המשיך את דרכם של קודמיו, כשב-2016 הוא זכה להתקדם לתפקיד כאמור לתפקיד בריגדיר. 
עובדות על אירופה: נילס אולף ה-3, פינגווין עם תואר אבירות

9. אסור להרים כוסית בהונגריה

גם אתם נוהגים לעשות "לחיים" בכל ארוחה, ולהפגיש את הכוסית שלכם עם זו של אחר? זהו בהחלט הרגל נהדר, אך כזה שהוא אסור בהונגריה. הסיבה לכך מחזירה אותנו אחורה אל 1848, אז ההונגרים הובסו על ידי האוסטרים שחגגו את ניצחונם על ידי הרמת כוסות בירה ונקישתן זו בזו. מאז ההונגרים לא עושים זאת, אלא פשוט מביטים זה לזה בעיניים ואומרים בשפתם "Egészségedre" – לחיים.

10. סן מרינו היא הרפובליקה העתיקה ביותר באירופה

סן מרינו הקסומה שוכנת על הרי האפנינים באיטליה היא אחת מהמדינות הקטנות בעולם, וסביר להניח שחלקכם לא באמת מכירים אותה, אך זה לא מונע ממנה להתיימר להיות הרפובליקה העתיקה בעולם. לטענת אנשיה, היא הוקמה ב-3 בספטמבר 301 על ידי מרינוס הקדוש, סתת נוצרי שנמלט מקרואטיה מהקיסר הרומי דיוקלטיאנוס. גם חוקת המדינה נחשבת לעתיקה ביותר בעולם שעדיין בתוקף – כשהיא נכתבה בשנת 1600. מדינה אירופאית נוספת שמחזיקה בתואר מכובד היא בולגריה, שמתפארת בשם העתיק ביותר ביבשת – אותו היא נושאת החל מ-681 לספירה.
 
מקור התמונות: Ham, Bernd Thaller, Mark Owens

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.