print header

5 תכנים מרתקים בהפקת "כאן 11" על אירועים ביטחוניים שצה"ל היה מעורב בהם

זה ממש לא סוד, ולמעשה כל מי שחי פה יודע שלאורך שנות קיומה של מדינת ישראל, אירועים ביטחוניים רבים רדפו את חיינו: ממלחמות, דרך מבצעים צבאים ועד להתרחשויות שונות בגזרות המדינית והביטחונית, שגבו את חייהם של חיילי צה"ל ושל אזרחים ישראליים רבים. את כל הנופלים והחללים, וכן את הפעולות והאירועים שבמסגרתם נפלו, התחייבנו כישראלים לזכור ולהנציח, כשחלק ממשימת הזיכרון, ההנצחה וכן ניתוח מצבנו והבנתו לוקחת גם הטלוויזיה שלנו. תאגיד השידור "כאן 11" הוא דוגמה לגוף טלוויזיוני כזה – שהפיק בשנים האחרונות לא מעט תכנים הנוגעים לאותם אירועים ביטחוניים שהתרחשו במדינתנו לאורך השנים ובהם לקחו חלק חיילי צה"ל לצד מדינאים. אנחנו אספנו בפניכם 5 מאותם תכנים חשובים ומרתקים בהפקת "כאן": סדרה עלילתית אחת, שתי סדרות תיעודיות, סדרת כתבות מרתקת וסרט בשני חלקים – העוסקים כולם בהרחבה באירועים ביטחוניים שונים שצה"ל היה מעורב בהם.  

1. שעת נעילה

אחת מן הסדרות המדוברות ביותר של "כאן 11" בשנת 2020 הייתה שעת נעילה – שהחזירה את כולנו ישירות אל ימיה של מלחמת יום הכיפורים, שנחרטה עמוק ובכאב בזיכרון הישראלי הציבורי. עלילת היצירה החשובה הזו התמקדה בימיה הראשונים של המלחמה, ממש עם פריצתה, בחזית הצפונית שברמת הגולן. העלילה נעה בין שני צירים עיקריים: הראשון הוא קבוצת חיילים, בפיקודו של סגן יואב מזוז (אביב אלוש), הנמלטת ממוצב החרמון שנכבש על ידי הסורים כבר ביומה הראשון של המלחמה, וכוללת את אבינועם (שחר טבוך), חייל מודיעין חסר ניסיון קרבי ומפוחד, שידע להתריע מראש על פריצת המלחמה. ציר העלילה השני פה נסוב סביב מחלקת טנקים הנמצאת בדרום רמת הגולן ונדרשת לתגובה ראשונית להתקפת הפתע של הסורים; במחלקה משרתים שלושה חברי ילדות מירושלים – ג'קי אלוש (עופר חיון), מרקו דולזי (אימרי ביטון) ומלאכי ברדוגו (מאור שוויצר) שמלבד היותם חיילים הם גם פעילים בתנועת המחאה "הפנתרים השחורים" שקמה באותן שנים; בתווך עומדות דמויות נוספות כגון חיילים ואזרחים, שחייהם השתרגו לתוך המלחמה ההיא.

"שעת נעילה" הציפה מחדש סיפורים אישיים רבים מן המלחמה שזכורה לרבים כטראומה לאומית, ומכאן חשיבותה. זוהי אחת מהסדרות היקרות ביותר שהופקו בישראל מעולם, ובמסגרתה נעשו שחזורים מרשימים לכמה מהמפורסמים שבקרבות המלחמה כמו הקרב בעמק הבכא. לפניכם הקדימון של הסדרה, ואם תרצו לצפות בה במלואה, כל פרקיה זמינים כעת באתר של "כאן 11", אליו תגיעו בלחיצה כאן:

2. ריחן: מוצב המוות

כ-15 שנה, מיוני 1985 ועד ה-24 למאי 2000 אז התרחשה הנסיגה ממנה – ישב צה"ל ברצועת הביטחון שבדרום לבנון שנועדה להגן על יישובי הצפון מפני מתקפות החיזבאללה. אחרי שנים ראשונות רגועות יחסית בתום מלחמת לבנון הראשונה, הייתה זאת שנת 1991 שבה חוותה הגזרה הזו התלהטות, ואז גם הוקם בה מוצב ריחן – שהיה המוצב הצפוני ביותר של צה"ל בתוך שטח לבנון, מרוחק כ-20 קילומטר מן הגבול. לא בכדי זכה המקום הזה לכינוי "מוצב המוות" – כי הוא היה יעד להתקפות חוזרות ונשנות מצד חיזבאללה. היוצר התיעודי איתי אשר חזר אל הטראומה של אותו מוצב ידוע לשמצה, בדק מהן הסיבות שהובילו להקמתו, עקב אחר שנות הלחימה העקובות מדם מייסודו ועד פירוקו, דיבר עם האנשים ששירתו בו והנציח גם את שמות חללי צה"ל שנפלו על הגנתו.

תוכלו לצפות בפרקי הסדרה המרתקת הזו, בזה אחר זה, ברשימת ההשמעה המצורפת כאן למטה. סדרה נוספת בהפקת "כאן" שעסקה בתקופת ישיבתו של צה"ל ברצועת הביטחון היא "מלחמה ללא שם" – עליה תוכלו לקרוא, וגם לצפות בפרקיה, בקישור הבא

3. לבנון (גבולות הדם)

כדי להבין מעט יותר איך בכלל הגענו למצב של ישיבה ארוכה ברצועת הביטחון בדרום לבנון, צריך להכיר טוב יותר את הסיפור של שכנתנו הצפונית – ואת הסיבות שהביאו את ישראל וצה"ל להיכנס למלחמות בה. "לבנון (גבולות הדם)" עושה בדיוק את זה: כ-100 מרואיינים התיישבו כדי לדבר מול המצלמה ולשטוח בפנינו את הסיפור המלא של לבנון והמעורבות שלנו בה – משנות ה-70 ועד לסיומה של מלחמת לבנון השנייה. הסדרה המקיפה הזו מעניקה לנו שפע של נקודת מבט על כל התהליכים הפנימיים, שם וכאן, שהובילו אותנו עד לנקודת האל חזור – הרגע שבו צה"ל נכנס ללבנון במסגרת מבצע שלום הגליל, שהתפתח למלחמה בגבול הצפוני. הסדרה התיעודית הזו, על 5 פרקיה, נעה בין שלל התרחשויות שקרו בלבנון ב-4 העשורים האחרונים; המתח הבין עדתי בין הנוצרים למוסלמים במדינה, שהוביל את הראשונים לפנות לישראל בבקשת עזרה, כניסתה של ישראל למה שיש שכינו "הבוץ הלבנוני", המלחמה עצמה – כיתורה של ביירות, הרצח של מנהיג הנוצרים באשיר ג'ומאייל וטבח הנקמה בסברה ושתילה, הקמתו של ארגון חיזבאללה, נסיגת צה"ל בשנת 2000 ופרוץ מלחמת לבנון השנייה.

תוכלו לצפות בכל פרקי הסדרה התיעודית הזו ברשימת ההשמעה הבאה:

4. מלחמה אחת לשני עמים

שנות האינתיפאדה השנייה, מ-2000 ועד 2005, שבהן פיגוע טרור רדף פיגוע טרור והעימות הישראלי-פלסטיני היה על אש גבוהה יותר מתמיד – היו קשות ומורכבות מאוד מבחינה ביטחונית בכל רחבי הארץ. במלאות 20 שנה לפרוץ המאורע האלים ורחב ההיקף הזה, ב-27 לספטמבר 2000, חזרו כתבי "כאן חדשות" גל ברגר ורועי שרון אל האירועים המרכזיים של האינתיפאדה השנייה ואל האנשים שעמדו במוקד קבלת ההחלטות במהלכה. הם סוקרים את השפעת גל פיגועי ההתאבדות הקשה והכואב על החברה הישראלית והפלסטינית, מדברים עם מי שהיה ראש מנגנון המודיעין הפלסטיני בעת אירועי האינתיפאדה וחוזרים להחלטה הישראלית לצאת אל מבצע "חומת מגן" שהצליח למגר את טרור האינתיפאדה אך עלה בחייהם של 29 חיילי צה"ל.

תוכלו לצפות בכל פרקי סדרת הכתבות המרתקת הזו ברשימת ההשמעה הבאה:

5. זמן אמת: מבצע השייטת שהסתבך - אור ראשון

מלחמת לבנון השנייה, שהתרחשה בין ה-12 ביולי ל-14 באוגוסט 2006, זכורה לא מעט גם בגלל התקפות הטילים המרובות והרצחניות ששלח חיזבאללה על העורף הישראלי בצפון ישראל. כאשר טילי חיזבאללה הלכו והתקדמו עוד לתוך עומק שטח ישראל ואף נחתו באזור חדרה, הוחלט להוציא את אחת מיחידות הקומנדו המובחרת ביותר של צה"ל – שייטת 13 – למבצע בעומק שטח האויב, על מנת לחטוף מן העיר צור שבתוככי לבנון את מחבל חיזבאללה האחראי על ירי הטילים. הסרט הבא של העיתונאית טלי בן עובדיה, המחולק לשני חלקים ושודר במסגרת תוכנית התחקירים "זמן אמת", מביא את סיפורו של אותו מבצע שייטת מורכב, שנחשב לאחד ההירואיים והמפעימים בתולדות היחידה המיוחדת – אך גם לכזה שהסתבך, בעקבות היציאה המהירה לפעולה וחוסר במידע מודיעני מפורט.  

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.