print header

מחקר אודות נזק עתידי מפתיע שעלול להיגרם לילדים שחשופים לזיהום אוויר

רבים מאיתנו כבר מודעים לכך שזיהום אוויר עלול לגרום לנזקים רבים ולכן מעדיפים להתרחק מאזורים שמועדים לפורענות. בסין, למשל, החלו התושבים להסתובב עם מסכות מנתחים על הפנים עוד הרבה לפני שפרצה מגפת הקורונה – כדי להגן על עצמם מפני זיהום האוויר החמור שיש במדינה. אנו מניחים שאלו מכם שמעוניינים לעבור דירה ומחפשים סביבה טובה לחיות בה, מעדיפים שיהיה באזור אוויר יותר נקי. אם עד כה ידענו שהנזק העיקרי שנגרם כתוצאה מזיהום אוויר הוא בעיות במערכת הנשימה לרבות אסתמה, היום תגלו שהוא רחב יותר משחשבתם; לפי מחקר שהובל על ידי אוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה, ארצות הברית, והתפרסם בפברואר 2021 בכתב העת Scientific Reports, נראה כי חשיפה בילדות לזיהום אוויר עלולה לגרום למחלות לב ולפגוע במערכת החיסון בבגרות. על כל זאת תוכלו לקרוא בכתבה המרתקת הבאה, שתחדד את מה שידעתם על נזקי זיהום האוויר בעולם.

רקע ומטרת המחקר

עד כה היה ידוע כי אוויר מזוהם עלול לשנות את בקרת הגנים, שהיא מגוון המערכות הביוכימיות שיש באורגניזמים, שמפקחות על התבטאות הגנים ומווסתות את קצב ייצור התוצרים שמבטאים את הגנים. ממחקר קודם בתחום היה ברור כי השינוי הזה עלול להשפיע על הבריאות לטווח הארוך, אך לא היה ידוע כיצד. המחקר הנוכחי היה הראשון לחקור את ההשפעות של זיהום האוויר כמו עשן של שריפה או זה שנפלט מאגזוז של מכונית על תא אחד, ולהתמקד במקביל בלב ובכלי הדם, כמו גם במערכת החיסון של ילדים. בסופו של דבר, נמצא כיצד משפיע אוויר מזוהם על אותם נבדקים – בבגרותם.

שיטת המחקר

לצורך המחקר גויסו 221 ילדים היספניים בגילים 6-8 שחיים בעיר פרסנו שבקליפורניה, אחת מהמדינות עם האוויר המזוהם ביותר בגלל גזים שנפלטים אליו ממכוניות, ממפעלים, מעשן של שריפות ועוד. הנתונים שעליהם התבססו החוקרים כללו גם מדידות של ריכוז מזהמים בפרסנו ונתונים מטאורולוגיים וגיאופיזיים. על סמך כל אלו, העריך צוות המחקר את החשיפה הממוצעת לזיהום אוויר בנקודת זמן של יום אחד, שבוע אחד, ואז 3, 6 ו-12 חודשים לפני ביקורו של כל נבדק.
 
כדי לחקור את תאי מערכת החיסון השתמשו צוות החוקרים בספקטרומטר מסה, מתקן מיוחד שמודד את היחס בין המטען למסה של חלקיקים טעונים. שיטה זו אפשרה להם לערוך מדידות רגישות במיוחד ליותר מ-40 תאים במקביל, וכך לבצע מחקר מעמיק מתמיד אודות השפעת החשיפה לזיהום אוויר. 
 
מחקר על זיהום אוויר: עשן נפלט מארובות של מפעל

ממצאי המחקר

מממצאי המחקר נראה כי חשיפה ממושכת לחומרים חלקיקיים כמו PM2.5, פחמן חד-חמצני ואוזון מקושרת לעלייה בשינויים במולקולות DNA, שעלול לשנות את פעולתן מבלי להשפיע על הסדר שלהן. השינוי הזה בהתבטאות הגנים עלול לעבור לדורות הבאים. בנוסף לכך, מצאו החוקרים כי חשיפה לזיהום אוויר מקושרת לעלייה במונוציטים, תאי כדוריות דם בעלי תפקיד מפתח בבניית שכבות בעורקים, ובכך היא עלולה לגרום לעלייה בסיכון של ילדים לסבול ממחלות לב בבגרותם. עדיין נדרש לאשש זאת במחקרים נוספים, אך הגילוי הזה בהחלט מדהים ובעל השלכות שחשוב לתת עליהן את הדעת.

השלכות המחקר

קודם כל, חשוב לציין שהילדים שנבדקו משתייכים לקבוצה היספנית שבדרך כלל סובלת מבעיות בריאותיות רבות יותר מאשר ילדים מאוכלוסיות אחרות, והבעיה הזו מתגברת בעיקר בקרב אלו שחיים בקליפורניה וחשופים לזיהום אוויר הנובע מפקקי תנועה. כמו כן, הסבירה מובילת המחקר, מארי פרוניקי, "יש לנו הוכחה שזיהום אוויר שגורם לשינויים במערכות החיסון והלב והדם – מקושר לא רק לאסתמה ולמחלות נשימתיות, כפי שהיה ידוע קודם לכן". היא ממשיכה באומרה כי, "נראה שאפילו חשיפה מועטה לזיהום אוויר יכולה לשנות את בקרת והתבטאות הגנים אצל ילדים ואולי גם לשנות את לחץ הדם, ובכך היא מהווה בסיס פוטנציאלי לעלייה בסיכון לסבול ממחלות לב בהמשך החיים".
 
קארי נאדו, אחת מהחוקרות ומנהלת מרכז פרקר שהיה שותף למחקר, הדגישה כי "זוהי בעיה של כולם. קרוב למחצית מן האמריקאים ורובם המכריע של אנשים מסביב לעולם חיים במקומות עם אוויר שלא בריא להם. הבנת והקלת ההשלכות הללו עשויות לשמור על חייהם של רבים". מכאן אתם יכולים להסיק שיש לכם סיבה נוספת להתרחק ובעיקר להרחיק את ילדיכם מזיהום אוויר – לטובת בריאותם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.