print header

מחקר מרתק אודות נגינה, ושיעורים ראשונים לנגינה ב-4 כלים נפוצים

כבר שנים שאתם חולמים לנגן על כלי נגינה כלשהו, אבל החלטתם לוותר בטענה שאתם כבר "מבוגרים מדי בשביל זה"? במשך זמן רב חשבתי בדיוק כמוכם – עד שהחלטתי לאזור אומץ וללמוד לנגן בגיטרה. אז נכון שעבר מאז כמעט עשור ואני עדיין לא מנגנת כמו סינגולדה, אבל אני מספיק טובה בשביל ליהנות מהתחביב הזה, שמלא ביתרונות בריאותיים מפתיעים. עם זאת, לא פעם חשבתי לעצמי מה היה קורה אם הייתי מתחילה ללמוד לנגן כבר בגיל צעיר – כי ידעתי שלמוח של ילדים קל יותר לקלוט מידע חדש שנחוץ לשם כך. השבוע קבלתי תשובה מפתיעה לתהייה הזאת, ממחקר מרתק ועדכני שהתחקה אחר הסיבות האמיתיות לכך שכדאי ללמוד נגינה בגיל צעיר. בכתבה הבאה נציג בפניכם קודם כל את המחקר – הרקע שלו, האופן שבו הוא התבצע וכמובן הממצאים שלו, שיתנו לכם סיבה נהדרת להאמין שאתם מסוגלים ללמוד לנגן גם בגיל מבוגר, במיוחד עכשיו בימי הקורונה. לאחר מכן נצרף רשימות השמעה עם שיעורי נגינה ראשונים, בסיסיים וחינמיים ב-4 כלים נפוצים ואהובים – גיטרה, תופים, סקסופון ופסנתר. זכרו שאף פעם לא מאוחר מדי להגשים חלומות – גם כשהם קשורים לנגינה!

מידע על המחקר

המחקר שהזכרתי פורסם בדצמבר 2020 בכתב העת למדעי הפסיכולוגיה, וכאמור, הוא שופך מעט אור על הסיבות שבגינן כדאי להתחיל ללמוד נגינה בגיל צעיר. לפי אחת מהחוקרות, לאורה ווסלדיק ממכון קרולינסקה שבשוודיה, מה שהיה ידוע עד כה הוא "שייתכן ויש תקופה בילדות המוקדמת, שבמהלכה המוח רגיש לגירויים מוזיקליים". המחקר הנוכחי תומך בטענה לפיה יש קשר בין לימודים בגיל צעיר לבין שיפור היכולות המוזיקליות וההישגיות בתחום בגיל מבוגר, אך מהם באמת הגורמים לכך והאם הם אכן נוגעים למוח שלנו?
 
כדי לבדוק זאת, גייסו ווסלדיק ושותפיה למחקר 310 מוזיקאים מקצועיים מארגונים מוזיקליים שונים מרחבי שוודיה, שנשאלו אודות כישרון מוזיקלי, הישגים בתחום, תדירות אימוני הנגינה וגיל תחילת לימוד הנגינה. בנוסף לכך, החוקרים השתמשו לטובת הפרטים הדמוגרפיים של הנבדקים, בנתונים קיימים אודות גנטיקה וסביבה מתוך מחקר על תאומים מבוגרים.
 
מחקר על נגינה ושיעורי נגינה ראשונים: גבר מנגן על גיטרה
ממצאי המחקר העלו סיבות מפתיעות לקשר בין למידה על כלי נגינה בגיל צעיר לבין רמה גבוהה של יכולות מוזיקליות. הראשונה היא שילדים מתחילים לנגן בגיל צעיר מכיוון שמעודדים אותם לעשות זאת. השנייה קשורה לגנטיקה ולסביבה שבה הם חיים, כאשר ילדים שמתחילים להתעניין במוזיקה ולנגן – מושפעים במקרים רבים מבני משפחתם שעוסקים בתחום. מכאן שאם התשוקה למוזיקה זורמת גם בדמכם, אתם נמצאים בסביבה של נגנים ויש מי שמעודד אתכם לעסוק בתחום – אתם עדיין יכולים להתחיל ללמוד לנגן ולהצליח, בלי קשר לגילכם ולמידת הרגישות של מוחכם לגירויים מוזיקליים!
מחקר על נגינה ושיעורי נגינה ראשונים: גבר מנגן על סקסופון

איך מתחילים ללמוד לנגן?

מסקנות המחקר ודאי מעלות בפניכם את השאלה הנדרשת – מאין ואיך מתחילים? אתם כמובן יכולים לחפש מורה פרטי שנמצא בסביבתכם, אך רגע לפני שאתם עושים זאת, דעו שיש פתרון אחר שהוא מושלם לימי הקורונה והסגרים. כדי לעזור לכם ללמוד לנגן מהבית, או לפחות להבין את הבסיס הנדרש לנגינה, הכנו עבורכם 4 רשימות השמעה של סרטונים, שכל אחת מהן מוקדשת לכלי אחר – גיטרה, תופים, סקסופון ופסנתר. לכל אחת מהן יש שתי מטרות, כשהראשונה והברורה היא לספק לכם כמה שיעורי נגינה בסיסיים על הכלי שבחרתם, ואם הם עוררו בכם את התיאבון להמשיך ללמוד – אתם מוזמנים לחפש שיעורים נוספים ברחבי הרשת. השנייה מוקדשת לאנשים שאין ברשותם את כלי הנגינה או אפשרות להשיג אותו כעת, כאשר גם הם מוזמנים לצפות בסרטונים כדי לראות במה כרוכה הנגינה, ולהבין האם הם באמת רוצים ללמוד אותה בעתיד.

שיעורים ראשונים לנגינה בגיטרה

ב-3 הסרטונים הבאים תקבלו כמה שיעורים בסיסיים וחשובים לנגינה בגיטרה, שתוכלו לצאת עימם לדרך כאן ועכשיו. הסרטון הראשון יספק לכם בעיקר מידע בסיסי אודות הכלי, למשל, איך כדאי לשבת עימו ומהם בכלל ההבדלים בין הגיטרות השונות. הסרטון השני מתמקד בלימוד אקורדים ותרגול, ואם תתאמנו על המידע שיש בו, תוכלו לנגן לפחות באופן בסיסי לא מעט שירים. בסרטון השלישי תלמדו אודות פריטות, ותלמדו לנגן 2 שירים נוסטלגיים ואהובים.
 

שיעורים ראשונים לנגינה בתופים

מוכנים לעשות קצת רעש? 3 הסרטונים הבאים אמנם לא יהפכו אתכם למתופפים שכל להקת רוק תחפוץ בהם, אך הם יקנו לכם בסיס נהדר שממנו אפשר להמשיך הלאה. הסרטון הראשון יציג בפניכם את מערכת התופים, והשני ילמד אתכם עקרונות בסיסיים, כמו גם איך לשבת מול התופים, כיצד להחזיק את המקלות ומה לעשות עם הרגל בעת נגינה. בסרטון השלישי תגלו כמה מקצבים שמתאימים למתחילים, ומכאן אתם מוזמנים לצאת לדרך ולהעלות הילוך לפי הקצב שלכם.
 

שיעורים ראשונים לנגינה בסקסופון

תמיד חלמתם לנגן על כלי נשיפה, ובעיקר על סקסופון? היום אנחנו הולכים לעזור לכם להגשים זאת! ברשימת ההשמעה הבאה מחכים לכם 15 סרטונים, שכל אחד מהם הוא שיעור קצרצר על כלי הנשיפה הזה. בשיעור הראשון תכירו את חלקי הסקסופון, לאחר מכן תגלו כיצד יושבים ומחזיקים אותו נכון, ובהמשך תלמדו גם לנגן בפועל כמובן.
 

שיעורים ראשונים לקלידים ופסנתר

שליטה מוזיקלית בקלידים בכלל ופסנתר בפרט תמיד נתפסה בעיניי כאתגר שאני לא מסוגלת לעמוד בו. אם גם אתם חושבים כמוני – רשימת ההשמעה הבאה תרגיע אתכם מעט ותחשוף שה"מפלצת" הזו ממש לא כל כך גדולה ומאיימת. בסרטון הראשון תקבלו הסבר כללי על קלידים, בשני תגלו מידע חשוב על קריאת וכתיבת תווים, ובשלישי תלמדו 3 תרגילים בסיסיים לנגינה על קלידים ובעיקר על פסנתר.
 

כמה מילות סיכום

אז נכון שיש יתרון מסוים ללימוד נגינה בגיל צעיר, אבל זה אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל לעשות זאת. לפי ממצאי המחקר, אם יש לכם גנים שמתאימים לנגינה ואתם נמצאים בסביבה תומכת, ואנחנו מוסיפים שאם גם תאמינו בעצמכם ותתמידו במלאכה – אתם תעמדו באתגר בגבורה יחסית. כל שעליכם לעשות הוא להצטייד בכלי הנגינה המתאים ולתת הזדמנות לעצמכם ולרשימת ההשמעה שמתאימה לכם. אז נכון שרובכם לא תהפכו לסינגולדה או למוצרט, בטח שלא באופן מידי, אך תוכלו להגשים את חלומכם ולרכוש תחביב נהדר ומהנה!
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.