print header

סבתא מוזס: האישה שהפכה לציירת בעלת שם עולמי - בגיל הזהב

לפעמים, כשאומרים לנו שאין גיל להצלחה ושהיא יכולה לבוא פתאום ולהפתיע אותנו גם בשנותינו המאוחרות – יש לנו ספק גדול מאוד בכך. אנחנו רגילים שהצלחה ותהילת עולם הן נחלתם של צעירים, כאלו שהצליחו לפרוץ בגיל מוקדם ולזכות בהכרה עולמית מכאן והלאה. אך סיפורה המיוחד של אישה אחת שהתפרסמה הרבה לפני עידן הריאליטי יכול להוכיח שזה פשוט לא נכון – ושאכן לעיתים יש הפתעות גדולות בחיים, והתהילה יכולה לבוא לפתחנו גם בגיל הזהב אם לא נפחד להפגין את הכישרון שלנו בפני העולם. האישה שאנחנו מדברים עליה היא אנה מרי רוברטסון מוזס, הידועה בכינויה "סבתא מוזס". רק בגיל 76 היא החלה לצייר באופן מקצועי – ומאז הצליחה לזכות במעמד של ציירת בעלת שם עולמי שיצירותיה נמכרות במיליוני דולרים. איך היא עשתה את זה? אנחנו מציעים שראשית תתבוננו ב-15 מציוריה הגדולים שאנו מציגים בפניכם כאן, ובין לבין תוכלו ללמוד קצת יותר על סיפור חייה ואולי אף לשאוב ממנו השראה.

1. "חג המולד בבית" (לא ידועה השנה)

ציורי סבתא מוזס

2. "ייצור חמאת תפוחים" (1944-1947)

ציורי סבתא מוזס

3. "הקשת בענן" (1961)

ציורי סבתא מוזס

4. "עמק שננדואה" (1938)

ציורי סבתא מוזס

5. "השריפה בטרויה של 1862" (1943)

ציורי סבתא מוזס

 

"סבתא מוזס" היא ילידת המאה ה-19 – היא נולדה בארה"ב, במדינת ניו יורק, בשנת 1860, כאחות השלישית מבין 10 ילדים לאב שהיא חקלאי ועובד אדמה. אמנם מילדותה הייתה לה משיכה גדולה לאומנות, והיא אהבה לצייר במסגרת שיעורי האומנות בבית הספר, אך כבר בגיל 12 היא נאלצה לעזוב את בית הוריה עקב המצב הכלכלי ולעבוד כעוזרת בית עבור משפחות אמידות. רק בגיל 27 פרשה מעיסוקה כעוזרת, לאחר שהתחתנה, קנתה עם בעלה חווה והפכה לעקרת בית כפרית המגדלת את ילדיה.

כעבור שנים רבות, בגיל 76, לאחר שבעלה נפטר והיא החלה לסבול ממצב רפואי שהגביל את תנועתה, חזרה "סבתא מוזס" – שקיבלה את הכינוי מסביבתה לפני שהתפרסמה – לצייר והתמקדה בעיקר ברגעים ומקומות מתקופת חייה המוקדמת. מכאן ואילך הפכה מוזס לאומנית פורה במיוחד – בשלושת העשורים הבאים לחייה היא יצרה לא פחות מ-1,500 עבודות ויצירות, שהפכו אותה לאומנית מוערכת. אך איך בדיוק היא הגיעה לתודעה? המשיכו לקרוא וגלו.

6. "לתפוס את תרנגול ההודו" (1940)

ציורי סבתא מוזס

7. "עולם יפה" (1948)

ציורי סבתא מוזס
8. "נער מחרשה" (1950)
ציורי סבתא מוזס
9. "סערה על המים עכשיו" (1947)
ציורי סבתא מוזס
10. "הר נבו על הגבעה" (1940)
ציורי סבתא מוזס

אז איך "סבתא מוזס" התפרסמה? אספן אומנות בשם לואיז קלדור שהגיע לביקור בניו יורק, התרשם מכמה ציורים של האמנית המתחילה שהיו תלויים בחלון ראווה של בית מרקחת. הוא פנה אליה וקנה ממנה 10 יצירות מאחת מהסדרות שיצרה תמורת סכום של 3-5 אלף דולר כל אחת. קלדור הביא את הבשורה על הקשישה המציירת לחוגי האומנות הגבוהים ושנה לאחר מכן נכללו 3 מציוריה בתחרות "האמנים הלא ידועים של ימינו" במוזיאון לאמנות מודרנית בעיר. לאחר מכן היא כיכבה בשורה של תערוכות יחיד – שהפכו אותה לאחת הנשים המבוגרות המפורסמות בעולם הציור של שנות ה-40.

במהלך שנות ה-50 מוזס הפכה ל"אייקון תרבותי מלא חיים", כפי שהגדירה אותה היסטוריונית האומנות גודית' שטיין. בשנת 1949 קיבלה שני תארי דוקטור לשם כבוד ממכללות אומנות ידועות שם, בשנת 1951 זכתה לתואר אשת השנה של האגודה הלאומית של יצרני הביגוד הביתי, ובגיל 88 זכתה להיקרא "האישה הצעירה של השנה" על ידי מגזין "מאדמוזיאל".

11. "יריד כפרי" (1950) ציורי סבתא מוזס
12. "קבצן ביום חג המולד" (1946)ציורי סבתא מוזס
13. "עמק הוסיק (מהחלון)" (1946)ציורי סבתא מוזס
14. "היו שלום עד השנה הבאה" (1960)
ציורי סבתא מוזס

סבתא מוזס חיה עד גיל 101, כך שללא ספק בגיל הזהב שלה היא זכתה לחוות את העשורים המרגשים והמסעירים בחייה. ביום ההולדת ה-100 שלה בשנת 1960, אף הוכרז על ידי מושל ניו יורק "יום סבתא מוזס" ותמונתה הופיעה על שער המגזין המפורסם "לייף". היא נפטרה ב-13 בדצמבר 1961 וזכתה שאפילו הנשיא ג'ון קנדי המנוח יספוד לה. יותר מ-4 עשורים לאחר מכן, בשנת 2006, נמכרה יצירתה "הרתחת סוכר" ( Sugaring Off) המצורפת בהמשך, תמורת 1.2 מיליון דולר - ללא ספק, עוד הישג שהאמנית הזו הייתה יכולה הייתה להתגאות בו.

15. "הרתחת סוכר" (1955)

ציורי סבתא מוזס
16. תצלום של סבתא מוזס מ-1953ציורי סבתא מוזס

מקור התמונות: wikiart

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.