print header

מחקרים גילו: הקשר שבין מחלת חניכיים לאלצהיימר

אף על פי שאיש לא היה רוצה לסבול מבעיות בחלל הפה ולפגוש את רופא השיניים, רבים מאיתנו לא מקפידים על צחצוח השיניים פעמיים ביום באופן קבוע ולא דואגים כמו שצריך להיגיינת חלל הפהבסופו של דבר זה עלול לגרום לנו לסבול ממחלת חניכיים, ואם זה לא הדאיג אתכם, אז המידע שנחשוף בפניכם כעת בהחלט ידליק אצלכם נורה אדומה. יותר ויותר מחקרים חושפים ראיות ברורות לכך שמחלות חניכיים מגבירות את הסיכון לסבול מאלצהיימר, כשבחלקם אף מעידים החוקרים כי הסיכון לסבול מאלצהיימר גדל פי 2 בקרב אלו שסובלים ממחלת חניכיים למשך 10 שנים או יותר מבלי לקבל טיפול מתאים. הסיבה לכך היא חיידק בשם Porphyromonas gingivalis, שמקושר למחלת חניכיים ושנמצא במוחם של חולי אלצהיימר, ומחקרים שנעשו על עכברים הראו שהוא אכן עובר למוח והורס שם תאי עצב. 

מהי מחלת חניכיים ואיך נמנעים ממנה?

מחלת חניכיים היא שם כללי למחלה שנובעת מתנאים דלקתיים שמשפיעים על החניכיים. בשלב הראשון שלה היא נקראת "דלקת חניכיים" (ג'ינג'יביטיס), ובו החניכיים נהיים מודלקים, נפוחים, אדומים ועלולים אף לדמם בעקבות הצטברות חיידקים על גביהם ועל גבי השיניים. כמחצית מהאוכלוסייה חווה דלקת בחניכיים לעיתים קרובות ברמה כזו או אחרת, אך בדרך כלל מדובר במצב הפיך.
 
הקשר בין מחלת חניכיים לאלצהיימר: אישה אצל רופא שיניים
אם לא מטפלים בדלקת חניכיים, הבעיה מתפתחת למצב שנקרא "דלקת מסב-השן" (פריודונטיטיס), וזו כבר נחשבת למחלה כרונית שבה מתחיל תהליך של נסיגת חניכיים, ריח רע מהפה והשיניים אף עלולות להשתחרר או ליפול. בשלב זה כבר כמעט ולא ניתן לחסל את החיידקים שמצויים בחניכיים, ואפשר בעיקר רק להאט את קצב התפתחותם.
 
אנשים שלא שומרים על היגיינת הפה כמו שצריך נמצאים בסיכון גבוה לסבול ממחלת חניכיים, כשהוא עלול אף להתגבר בעקבות גורמים נוספים, כמו: עישון, תרופות מסוימות, גנטיקה, גיל ההתבגרות, היריון ומזונות מסוימים. עם זאת, חשוב לציין כי החיידק המדובר שנמצא במוחם של חולי אלצהיימר הוא לא היחידי שגורם למחלת חניכיים, והיא עלולה להתרחש גם עקב הימצאות חיידקים אחרים. 
הקשר בין מחלת חניכיים לאלצהיימר: איור דיגיטלי של חיידקים

מה הקשר בין החניכיים למוח?

המחקר הראשון שבו נמצא קשר בין חיידק ה-P. Gingivalis לבין חולי אלצהיימר נעשה באוניברסיטת לנקשייר שבאנגליה, ואחריו נערכו מחקרים נוספים על בעלי חיים, בהם התגלה כי החיידק מגיע מהפה למוח ואכן יוצר מאפיינים שזהים לאלו של מחלת האלצהיימר. עם זאת, חשוב מאוד לציין כי מחלת האלצהיימר קשורה לגורמים רבים אחרים שכולם עדיין נבדקים מחקרית, וכאן מדובר רק באחד מהם.
 
לדוגמה, מחקר שנערך בשיתוף פעולה של עשרות אוניברסיטאות מרחבי העולם, הראה שחיידקים אחרים נוספים ואפילו וירוס ההרפס מצויים לעיתים קרובות מאוד במוחם של אנשים שסובלים מאלצהיימר. גם אנשים עם תסמונת דאון נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה, וכן כאלו שסבלו בעברם מפגיעת ראש חמורה. בנוסף, מצבים שונים שקשורים למחלות בכלי הדם מגבירים את הסיכון לאלצהיימר, וכל אלו מציעים שהמחלה הנוראית הזו נובעת מכמה גורמים ולא רק מאחד, והחוקרים מנסים למצוא את הקשר בין כולם.
הקשר בין מחלת חניכיים לאלצהיימר: מדענית מסתכלת לתוך מיקרוסקופ

גם הלב נמצא בסכנה עקב מחלת חניכיים

בנושא זה חשוב לציין לא רק את הממצאים העדכניים האלה, אלא גם ממצאים של מחקרים אחרים שנערכו בנושא מחלת חניכיים והקשר שלה לבריאות הכללית של הגוף, כשהממצא המטריד ביותר הוא הקשר שלה למחלות לב. בהקשר זה, חוקרים הראו כי החיידקים שבחניכיים יכולים לחדור למחזור הדם ולגרום לדלקות בכלי הדם ובשסתומי הלב, ואף להגביר את הסיכון לסבול משבץ והתקף לב. הסיכון להיתכנות מצב שכזה גבוה יותר בקרב אלו שסובלים מכולסטרול גבוה.

איך למנוע מחלת חניכיים?

אם ברצונכם להאריך חיים ולמנוע מעצמכם את הבעיות הבריאותיות האלה או החמרה שלהן, מומלץ מאוד שתשמרו על חלל הפה שלכם נקי מחיידקים. זה דבר קטן שרק מצריך שגרה נכונה ושימוש בתכשירים הנכונים, ובעזרת הטיפים הבאים תוכלו לוודא שאכן תצליחו בכך:

1. השתמשו בחוט דנטלי

חיידקים רבים נוטים להתרבות בין השיניים, שם נאגר מזון שקשה מאוד להסיר בעזרת צחצוח רגיל. כדי לוודא שהשיניים שלכם יישארו נקיות משאריות מזון, העבירו ביניהן חוט דנטלי אחרי כל ארוחה.
הקשר בין מחלת חניכיים לאלצהיימר: אישה משתמשת בחוט דנטלי

2. נקו את השיניים אצל שיננית מדי שנה

לא רק שעליכם לבקר אצל רופא השיניים לפחות פעם בחצי שנה, כדי לעקוב אחרי מצב השיניים והחניכיים שלכם ולזהות בעיות עוד לפני שהן מתפתחות, אלא שמומלץ לנקות אותן אצל שיננית על בסיס קבוע, כשאחת לשנה זה פרק זמן סביר. הניקוי המקצועי אצלה יסיר מהשיניים אבנית, בה נוטים להצטבר חיידקים ואותה לא ניתן להסיר בצחצוח רגיל.

3. הפסיקו לעשן

הטיפ הזה רצוי גם בלי קשר לבריאות חלל הפה, ואמנם מדובר במשימה קשה מאוד, אך היא בהחלט אפשרית. עישון הוא אחד הגורמים העיקריים למחלת חניכיים, והוא גם מקשה מאוד על החלמת החניכיים אם הן כבר סובלות מנזקים. 

4. צחצחו שיניים פעמיים ביום

רופאי שיניים ממליצים לצחצח את השיניים פעמיים ביום, כשהצחצוח של הערב חשוב אפילו יותר מזה של הבוקר. במהלך הלילה הפה שלכם מתייבש ובכך הוא הופך לכר פורה לחיידקים, מאחר שהרוק שלנו מכיל רכיבים שאמורים למנוע מהם לשגשג. הצחצוח עוזר לפנות שאריות מזון מהפה, וכך למעשה יש פחות סיכוי שיתפתחו בחניכיים ובשיניים שלכם חיידקים.

5. השתמשו במי פה

תפקידם של מי פה הוא לא רק לעזור לכם לשמור על פה עם ריח רענן, אלא גם למנוע התפתחות של מחלת חניכיים ולהאט את קצב ההתפתחות של האבנית בשיניים. השתמשו במי פה כטיפול אחרי צחצוח השיניים, אך העדיפו כאלה שלא מכילים אלכוהול, מכיוון שהוא מייבש את הפה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.