print header

הכירו את אתר ארכיון הסרטים הישראלי - סינמטק ירושלים

תארו לעצמכם שהייתם יכולים לדעת איך נראו היישוב שלכם, השכונה שלכם או אפילו הרחוב שלכם לפני 100 שנה או בימי קום המדינה; תארו שהייתם יכולים לצפות באירועים היסטוריים שהתרחשו בקרבת מקום מגוריכם; תארו לכם שהייתה לכם גישה למאגר ענק של סרטים וסרטונים המתעדים את ארצנו בימים הראשונים שלה וגם לפני הקמתה, שבו גם מיטב סרטי הקולנוע הישראלי, מכל הסוגים. אתם לא צריכים לתאר ולדמיין לעצמכם את זה יותר, כי זה בדיוק מה שיש לכם בזכות האתר "ארכיון הסרטים הישראלי – סינמטק ירושלים". מהו האתר הזה, מה הסיפור שעומד מאחוריו וכיצד תוכלו להשתמש באפשרויות העיקריות שלו? נסביר לכם על הכל בכתבה הבאה!  

הסיפור מאחורי אתר ארכיון הסרטים

"ארכיון הסרטים הישראלי" הוא ממש לא המצאה של האינטרנט; שורשיו נעוצים בשנות ה-60, אז הקימו אותו ליה ו-וים ון ליר – זוג עולים חדשים חובבי קולנוע, שהכירו ונישאו כאן בארץ. הזוג ון לייר גם הקימו בשנות ה-70' את הסינמטק בירושלים, שהפך למשכנו של ארכיון הסרטים שלהם, ועם השנים אוסף הסרטים המצויים בו הלך והתרחב, עד שהמוסד הזה הוכר כארכיב הקולנוע הגדול ביותר לא רק בישראל, אלא במזרח התיכון כולו. כיום שמורים בו עשרות אלפי עותקי סרטים, נגטיבים, קלטות וידאו ויצירות קולנוע – כולם כחול-לבן, חלקם נדירים ביותר ומציגים נופים, מאורעות ואישים שהיו בארץ לפני יותר מ-120 שנים.

אתם לבטח יכולים לשער עד כמה קשה להחזיק כל כך הרבה עותקים של סרטים שצולמו לפני שנים כה רבות, מבלי שהם יתבלו ויפגמו עד שלא יהיה ניתן להציג אותם עוד. לכן, כדי לשמר את פיסות הזיכרון החשובות האלו, פצחו בשנים האחרונות בארכיון במיזם רחב היקף, ובתמיכת גופים גדולים כמשרד התרבות, מפעל הפיס, הרשות לפיתוח ירושלים ועוד, החלו בתהליך של דיגיטציה לעשרות אלפי הפריטים השמורים בארכיון והפיכתם לתוכן דיגיטלי שאפשר להציג ברשת. כך נולד בשנת 2020 האתר של ארכיון הסרטים, המרכז בתוכו את העושר האדיר של קטעי הארכיב הקולנועיים מימים ימימה, יחד עם יצירות קולנוע ישראליות מכל הזמנים, ומנגיש אותם לכלל הציבור הישראלי - וכעת תוכלו ללמוד איך להתשמש בו.

אתר ארכיון הסרטים הישראלי: הכניסה לאתר ארכיון הסרטים הישראלי

אז איך משתמשים באתר ארכיון הסרטים?

עם הכניסה לאתר שניתן לפתוח על ידי לחיצה כאן, תוכלו כבר לצלול אל שלל התכנים שהוא מציע בעזרת לחיצה על לוגו התפריט (המסומן לנוחיותכם באדום מהבהב) בקצה הימני העליון של המסך. האפשרויות שתוכלו למצוא כאן הן מגוונות, ונסקור כעת את המרכזיות שבהן:

המבט ההיסטורי

אם תלחצו כאן תועברו ישירות אל תוך אוסף הסרטים האדיר של הארכיון, שמקוטלג באופן ראשוני על פי נושאים: ים, אוכל רחוב, יהדות, מוזיקה, חינוך ועוד ועוד – שלל תוכן מחכה לכם כאן מסודר לפי תחומי העניין שמוצגים בו, וכל מה שאתם צריכים לעשות זה ללחוץ על הנושא הנבחר ותועברו לרשימת הסרטונים.

אתר ארכיון הסרטים הישראלי: כניסה לאגף "המבט ההיסטורי" של ארכיון הסרטים
  • אם תלחצו על "חיפוש היסטורי" החלק הזה של האתר תועברו אל מפת ישראל – עליה מוצגים עיגולים עם מספרים באזורים שונים. המספרים בעיגולים מצביעים על מספר הסרטונים ההיסטוריים הזמינים לצפייה שישנם לכל עיר ויישוב בארץ, על פי הסדר שלהם במפה.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: מפת ישראל באתר
  • באמצעות גלילה על גלגלת העכבר, או באמצעות לחיצה על האייקונים "+/-" שבצד הימני התחתון של המפה, ניתן להתמקד על ערי ויישובי הארץ השונים ולגלות אילו סרטונים ישנים מתעדים את ההיסטוריה שלהם. על ידי התמקדות שכזו תוכלו להגיע עד לרמת השכונה או הרחוב שבו אתם מתגוררים או התגוררתם בעבר ולבדוק אם קיים בארכיון תיעוד היסטורי שקשור אליו.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: נקודות על המפה באתר
  • ברגע שתלחצו על הנקודה המופיעה במיקום שאותו בחרתם תעלה בפניכם רשימת הסרטים הקיימת ממנו. בלחיצה על אחד מהם יפתח תקציר מילולי שלו, הכולל את ציון השנה בה צולם, ואם תלחצו על לחצן הניגון שבמרכז החלונית, הוא יתחיל להתנגן בה בגודל קטן. אם אתם רוצים לראות את הסרטון על כלל המסך, לחצו על הכיתוב "למידע נוסף" שמתחת לתקציר המילולי, ותועברו לעמוד שבו תיאור מלא של הסרטון ותצוגה גדולה יותר שלו.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: תצוגת סרטון על מפה באתר
  • אתם יכולים גם לחפש כאן סרטונים בצורה מילולית, על ידי הקלדת שם הנושא, האישיות או המקום שאתם מעוניינים לאתר קטעים לגביהם, בשדה החיפוש הפתוח המופיע לצד המפה. אפשר לבצע גם חיפוש סרטונים על פי "אישים" (שמות של אנשים ידועים), "נושאים קשורים" או "עשורים" (משנות ה-20' עד שנות ה-70') באמצעות התפריטים הצדדים הקיימים כאן.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: תפריט חיפוש באתר
  • אם אתם לא מחפשים משהו מסוים, אלא פשוט מתחשק לכם לעבור בין כלל קטעי הארכיב הרבים מספור של הארכיון ולדלות משם סרטונים כאלו ואחרים שימשכו לכם את העין, לחצו על "רגעים בישראל" באגף "המבט ההיסטורי". בעזרת הכלי הזה תוכלו לגלול ולעיין בכל הקטעים והכותרים השמורים באתר. אם תרצו לייצר מעט סדר בתצוגת הכותרים, תוכלו ללחוץ על התפריט שבקצה הימני העליון של המסך, ובתפריט שייפתח לבחור האם הסרטונים יוצגו על פי סדר צילומם – מהישן לחדש או ההיפך, או לחילופין לפי הדירוג שקיבלו מגולשי האתר.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד "רגעים בישראל"
  • אם לשוטט הלוך ושוב ברחבי הארכיון האינטרנטי הענק הזה זה פחות העניין שלכם, ואתם רוצים סוג של "הדרכה" והכוונה – פשוט לחצו על "אסופות" או על "מומלצים" ותקבלו אוסף של המלצות שנבחרו על ידי אנשי האתר. יש כאן גם סרטונים בודדים וגם אוספי נושאים שמומלצים לעיון וצפייה.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד "המלצות" בחלק ההיסטורי
  • אם תבחרו באפשרות "בכותרות" תמצאו המלצה לקטע היסטורי המתקשר לדברים שקורים עכשיו – כמו למשל קטע על החורף המתקרב ובו פרסומת לתנור חימום משנת 1961, בכיכובם של אריק איינשטיין ובומבה צור, שמתאים בדיוק לימי ראשית העונה הקרה של שנת 2020.

המבט האומנותי

אם אתם מתחברים לאומנות הקולנוע, ואוהבים סרטים ישראליים דוברי עברית מכל הסוגים שנוצרו על ידי קולנוענים מקומיים – בחרו באפשרות "המבט האומנותי" בתפריט הראשי של האתר, ותגיעו למקום הנכון עבורכם. כאן תמצאו אוסף ענקי של סרטים, חלקם תיעודיים וחלקם עלילתיים, חלקם קצרים וחלקם באורך מלא – אך המשותף לכולם הוא שהם תוצרת כחול לבן. רק נספר לכם מראש שהצפייה בחלק גדול מן הסרטים כאן, בעיקר הארוכים והמלאים שבהם, דורשת הרשמה לאתר ותשלום סכום של 15 ₪ לסרט – אך עדיין ישנם כאן גם כאלו שהצפייה בהם אינה עולה כסף .

אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד הסרטים בחלק "המבט האומנותי" באתר
  • אם אתם רוצים לבדוק האם ישנו במאגר סרט שאתם מעוניינים לצפות בו, לחצו על "חיפוש אומנותי" ותוכלו לחפש אותו. ניתן לבצע כאן חיפושים גם על פי אישיויות ונושאים.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד חיפוש בחלק המבט האומנותי באתר

 

  • לעכברי הקולנוע וגם לשוחרי התרבות הישראלית שביניכם, שרוצים קצת יותר להתעמק באנשים שעושים את הקולנוע הישראלי למה שהוא – ניתן להיכנס לקטגוריה "יוצרי קולנוע ושחקנים" ולמצוא רשימה מפורטת של אנשי קולנוע ישראליים. בלחיצה על שמה של האישיות תוכלו לעבור לעמוד המוקדש לה, שם ישנה ביוגרפיה תמציתית שלה ולצידה כל הסרטים הזמינים באתר שהאישיות הנבחרת הייתה שותפה ביצירתם.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד יוצרי קולנוע ושחקנים בחלק המבט האומנותי באתר
  • אם ברצונכם למצוא סרטים מסוגות שונות או בנושאים כאלו ואחרות, לחצו על "נושאים" ושמה תגלו קטגוריות שונות שלתוכם קובצו כל הסרטים הזמינים באתר. ב"אסופות" תוכלו למצוא המלצות ורשומות של כותבים שונים לגבי סרטים ויוצרי סרטים ישראליים.
אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד "נושאים" בחלק המבט האומנותי באתר
  • אם התחלתם לצפות בסרט אך לא סיימתם אותו, תוכלו לחזור אליו דרך האפשרות "יומן צפייה" שיראה לכם את כל הסרטים שצפיתם בהם במסגרת האתר.

תערוכות 

שוחרי התרבות שבינכם המתגעגעים לביקור במוזיאונים ובתערוכות למיניהם - כמו בימים הטובים שטרם תקופת הקורונה - יוכלו בינתיים להתנחם בתערוכות המקוונות המוצגת באתר ארכיון הסרטים הישראלי, ואליה ניתן להגיע באמצעות הבחירה באפשרות "תערוכות" בתפריט הראשי. כאן תראו אוספי סרטונים של אומנים, יוצרים וצלמים מובילים – מתערוכת אוסף יומני החדשות של אולפני הרצליה ועד אוספים של צלמים שצילמו ותיעדו את ארץ ישראל טרם הקמת המדינה, כמו גם בשנותיה הראשונות.

אתר ארכיון הסרטים הישראלי: עמוד "תערוכות" באתר הארכיון

למעבר לאתר הארכיון, לחצו כאן

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.