print header

6 דרכים יעילות שיעזרו לכם להפחית דאגות

עבודה, ילדים, קורונה, מצב בטחוני רעוע ומטלות הבית – כל אלו ועוד תחומים אחרים מטרידים את מנוחתנו וגורמים לנו לדאוג ללא הרף. לעיתים אנחנו אפילו דואגים בלי סיבה נראית לעין או כזו שקשורה ישירות אלינו – הרי יש כל כך הרבה דברים ומצבים שלא באמת תלויים בנו ובכל זאת מצליחים להציף אותנו. דאגה מתמשכת שכזו יכולה להפוך למשקולת אדירה שמונחת על הכתפיים שלנו, ועלולה להעיב על מערכות יחסים, הערכה עצמית וקריירה, כמו גם על בריאותנו הנפשית. אם גם אתם מוצאים את עצמכם דואגים יותר מדי ורוצים להעיף את המחשבות הטורדניות מראשכם, תוכלו להתמודד עימן בעזרת 6 השיטות הבאות שבסופו של יום גם יעלו חיוך על פניכם.
 
דרכים להפסיק לדאוג: בחור יושב על מזח ומחזיק את ראשו בדאגה

1. חיו בהווה

אנו יודעים כמה קל לחיות בעבר ולשחזר בראש מצבים שבהם נהגתם לא נכון או טעיתם, אך האם מדובר בהרגל בריא? התשובה היא – לא תמיד. כשאתם עושים זאת, קל מאוד להיסחף גם למחשבות על העתיד, עם שאלות כמו "מה יהיה?", שעלולות לגרום לנו לצפות לגרוע מכול. לכן מומחים קוראים לכם להתמקד בהווה, וממליצים על שתי דרכים שיעזרו לכם בכך. הראשונה היא יחסית פשוטה, ודורשת מכם פשוט להאט את הקצב ולבצע את מה שעליכם לעשות – לאט. כך, תהפכו למודעים יותר למה שקורה מסביבכם באותו רגע, ותבינו שהמצב לא כל כך נוראי ומדאיג כפי שחשבתם. 
 
אם אתם דואגים בגלל מצב מורכב ומאתגר במיוחד שעימו אתם מתמודדים, השיטה השנייה תהיה אפילו יותר יעילה עבורכם, ומצריכה מכם לפרק אותו לחלקים קטנים וקלים וברי עשייה. למשל, עליכם להכין מצגת ענקית לישיבה חשובה שתיערך בעוד שבוע, ובמקביל לבצע את מטלות הבית ולשמור על הנכדים. אין ספק שמדובר בהמון דברים שצריך להתמודד עימם במקביל – אך אם תפרקו אותם לחלקים קטנים ותלכו צעד אחר צעד, תוכלו לעמוד בהם כמו גדולים! כשאתם עושים זאת, סדרו אותם לפי עדיפות, כשבתחילת הרשימה יעמוד הדבר הדחוף ביותר, שהוא הבייביסיטר שנקבע לערב. לאחר מכן, ראו האם מטלות הבית דחופות, והאם יש לכם זמן לעבוד על המצגת בשעות העבודה. אם תלכו צעד אחרי צעד, תראו שהדרך לא כזו קשה כפי שחשבתם...

2. הקדישו זמן לדאגה

זה אמנם נשמע מעט מוזר שהשיטה להפחית ולהפסיק דאגות היא דווקא להקדיש להן זמן, אבל היא הוכחה מחקרית כדרך נהדרת להתמודד עימן ולשפר את השינה. שימוש בה יגרום לכם להרגיש שאתם שולטים בדאגות שלכם, ושאתם לא עסוקים בלחשוב עליהן כל הזמן. יתרה מכך, כשאתם דוחים אותן לזמן מסוים שהוא קבוע בלוח הזמנים שלכם, אתם מוכיחים לעצמכם שהן לא כאלו דחופות כמו שחשבתם, ומאפשרים לעצמכם להתעסק בדברים חשובים יותר.
 
אז איך מבצעים את הטכניקה הזו? בתור התחלה, קבעו זמן ביום שבו תוכלו לקחת הפסקה של 20 דקות לפחות, בהן לא תעשו כלום חוץ מלדאוג. לחלופין, הקדישו 10 דקות שבהן תוכלו לחזור בראשכם על מה שמטריד אתכם שוב ושוב – עד שהוא ישעמם אתכם ויאבד את ההשפעה השלילית שלו. אם הדאגות יעלו בשאר חלקי היום, חשבו עליהן למשך דקה בלבד והקדישו להן את כל תשומת הלב שלכם רק בפרק הזמן שהגדרתם לעצמכם. ומתי כדאי לקיים את ההרגל החדש הזה? אפשר לפתוח עימו את הבוקר, כדי "לנקות" את הראש לקראת מה שצופן היום, או בערב, על מנת לטהר את הראש מדאגות היום וללכת לישון רגועים – מתי שנוח לכם.
דרכים להפסיק לדאוג: אישה מביטה מהחלון וחושבת

3. היו יעילים

כמה פעמים בזבזתם את זמנכם על שאלות ותהיות אודות "מה יקרה אם...?", במקום לבצע את המטלות שלכם ולגלות שהן לא כאלו נוראיות? כשמחשבות שכאלו עולות בראשכם, עליכם להבין שיש שני סוגים של דאגות, וכדי להדגים אותן, דמיינו שעליכם להציג מצגת במסגרת ישיבה בעבודה; לסוג הראשון קוראים "דאגה יעילה", שגורמת לכם לחשוב על דבר מה שהוא בשליטתכם ושתוכלו להתמודד עימו, למשל, "מה יקרה אם המצגת לא תעלה במחשב בעבודה?". מקרה שכזה תוכלו לפתור בקלות על ידי גיבוי קובץ המצגת בכונן נייד או חשבון בענן כלשהו. מנגד עומדת "דאגה לא יעילה", שקשורה לגורם חיצוני שלא נמצא תחת אחריותכם, למשל, מה יקרה אם החיבור של המחשב למסך לא יעבוד?
 
כדי להפחית את שתי הדאגות האלו, עליכם תחילה לחבק את חוסר הוודאות, ולהבין שאתם יכולים לקום ולפעול במקום לדחות את המשימות, או לחלופין להתמודד עם מה שיש. במקרים שבהם יש לכם שליטה, כדאי לכם לערוך מעין רשימה של כל המטלות שעליכם לעשות ושמטרידות את מנוחתכם. רשימה שכזו תניע אתכם לפעול, ותמיד תוכלו לחזור אליה כדי להיזכר כמה יעילים אתם יכולים להיות.

4. התרחקו מאמצעי תקשורת ומגוגל

אתם מודעים לנטייה שלכם לדאוג יתר על המידה, ויודעים שכל דבר קטן יכול להעלות בראשכם מחשבות טורדניות? התרחקו ממקורות מדאיגים. בארצנו הקטנטונת ורוויית האתגרים, מספיק להאזין למהדורת חדשות או להיכנס לרגע לאתרים חדשותיים מובילים כדי להתחיל לחשוש לגורלכם, בטח בעידן של מגפת הקורונה. בשל כך, מומחים רבים ממליצים לכם פשוט להתרחק מכל מקור חדשותי שעלול לגרום לכם לדאוג. אתם כמובן יכולים להתעדכן מדי פעם כדי לדעת באופן כללי מה קורה בארץ ובעולם, אך אל תישאבו לתוך זה.
 
בנוסף לכך כדאי להפחית את השימוש במנועי חיפוש שונים כמו גוגל, בעיקר בכל הקשור לתחום הבריאות. חשבו על כך, כמה פעמים חיפשתם מידע על מחלה מסוימת או בדקתם ממה אתם סובלים, וגיליתם שהתסמין שמציק לכם מעיד על משהו חמור במיוחד? המידע שרבים מאיתנו מקבלים בתוצאות מנועי החיפוש הוא בדרך כלל מבהיל, ולעיתים הקשר בינו לבין המציאות הוא קלוש. לכן במקום לפנות לד"ר גוגל כשאתם לא מרגישים טוב, קבעו תור לרופא בשר ודם שיגיד לכם ממה אתם באמת סובלים, ויספק לכם פתרונות יעילים שיעזרו לכם להחלים – ויסירו דאגות מליבכם.
דרכים להפסיק לדאוג: לפטופ שעל המסך שלו יש עמוד של גוגל

5. זכרו שאחרים לא באמת חושבים עליכם

לא פעם עולה לנו המחשבה המטרידה "אבל מה אחרים יגידו?", ורבים מאיתנו דואגים בגלל נושאים מסוימים רק מכיוון שאנו חוששים מתגובתם של הסובבים אותנו. ובכן, יש לנו חדשות שכדאי לכם להפנים מהר – לאף אחד לא באמת אכפת מכל דבר שאתם עושים. לסובבים אתכם יש דאגות אחרות על הראש, שקשורות לרוב לילדים, בני זוג, עבודה או אפילו לימודים – ואתם ממש לא נמצאים בראש מעיינם. הרי איש מאיתנו אינו יודע לקרוא מחשבות, ולכן כשאנחנו מנסים לעשות זאת, אנו יוצרים בראשנו מצב שהוא הרבה יותר מוגזם ממה שיכול להיות בפועל.
 
לפיכך הפתרון הוא די פשוט – הפסיקו לחשוב על אחרים, וחשבו רק על עצמכם. עשו מה שאתם רוצים בביטחון ועם ראש מורם, וזכרו שיש מעט מאוד אנשים שצריך לדאוג בגללם, בעיקר אם אתם לא באמת מעניינים אותם. מי שבאמת אוהב אתכם – יבין את הדרך שבה אתם פועלים, או לפחות ינסה לקבל אותה.

6. הימנעו מללכת לאיבוד בחששות מופשטים

לעיתים יש רגעים שבהם הראש שלנו מתמלא במחשבות מופשטות ואנו חוששים ודואגים מבלי לדעת למה. בגיל צעיר, למשל, תהינו מה יקרה במבחן החשוב שצפוי לנו, או בשירות הצבאי שאנו מיועדים אליו. היום המחשבות האלו עוסקות, לדוגמה, בישיבה חשובה שצפויה לנו מחר, או בילדים שהשארנו לבד עם הסבים והסבות בזמן שאנו נוסעים לנופש זוגי. כשהן עולות, הכי קל ללכת לאיבוד ולחשוב ישר על הדברים הגרועים ביותר שיכולים להתרחש, כמו כישלון בבחינה, קטילות פומביות מצד המנהל או משהו נוראי שעלול לקרות לילדיכם בזמן שאתם רחוקים מהם.
 
בדיוק במצבים שכאלו עליכם למצוא רגע של בהירות וצלילות כדי לשאול את עצמכם שאלה אחת נדרשת: "מה באמת הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות?". לאחר מכן עליכם לענות עליה בכנות, ולחשוב לעצמכם בכתב או בעל פה מה תוכלו לעשות אם התחזית הקודרת אכן מתגשמת. ברגע שהתשובה תתחוור לפניכם, אתם תבינו שהדאגות שלכם בעצם לא כל כך גדולות ומפחידות...
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.