print header

הנזקים שמתרחשים לגוף אחרי שנדבקים בקורונה

כולם כבר מכירים את התסמינים העיקריים של קורונה שאמורים להעלות חשד להידבקות במחלה: חום גבוה, שיעול יבש ועייפות. יש עוד תסמינים אחרים ואט אט מתגלות עוד ועוד השפעות מזיקות ומפתיעות שיש למחלה הזו על גופנו, עד כדי נשירת שיער בעקבותיה. אם עד לא מזמן חשבנו שהנזק מהמחלה נעשה רק לריאות, היום מתברר שהוא לא מסתכם באיבר זה, ווירוס הקורונה למעשה משפיע על שלל איברים בגוף וגורם לנו לחוות תסמינים שונים ומציב אותנו בסכנה רפואית גם אחרי שאנו נרפים ממנו. אז מה בעצם קורה לגוף אחרי שנדבקים בקורונה מעבר לתסמינים המוכרים? לפניכם 3 השפעות שעלולות להיות לווירוס עליכם ושלא ידעתם עליהם, וננסה גם לענות על שאלה חשובה נוספת – האם הווירוס באמת לא מזיק לילדים?
 
נזקים של קורונה: וירוס קורונה ורצף DNA

1. נזק לריאות

כמו כל וירוס אחר מאותה משפחה, הקורונה היא בראש ובראשונה וירוס שגורם לבעיות במערכת הנשימה, כשהריאות הן המוקד העיקרי להתיישבותו בגוף, והן אלו שיושפעו ראשונות. לכן התסמינים המוכרים הם אלו שקשורים לריאות – שיעול וקוצר נשימה – והם יכולים להופיע יומיים עד 14 יום לאחר ההידבקות, כשהמצב יכול להגיע עד לרמה של דלקת ריאות חמורה.
 
אם זה לא היה מספיק, מתברר שגם בקרב אלו שמחלימים מהמחלה הנזק הוא חמור. במחקר שפורסם ביוני 2020 נמצא כי אלו שסבלו ממקרה חמור של המחלה יצאו ממנו עם ריאות שעובדות ביעילות מופחתת, בעלות נפח קטן יותר לחמצן ושרירים פחות חזקים סביבן. כך בעצם המחלה מחלישה את הריאות לא רק בזמן שחולים בה, אלא גם אחרי שמבריאים ממנה.
נזקים של קורונה: איור של ריאות, שלדים ווירוס קורונה

2. נזק ללב ולכלי הדם

שני מחקרים שנעשו בגרמניה מעלים חשד כי מחלת הקורונה משאירה חותם גם על הלב, וזאת אפילו אם הנדבקים לא חוו מקרה חמור שלה. באחד המחקרים נבדקו 100 אנשים שהחלימו מקורונה, והשוו את מצב הלב שלהם לזה של אנשים שלא נדבקו בווירוס. אצל 78 נבדקים נמצא כי היו שינויים במבנה הלב, אצל 76 היו ראיות לפגיעה לבבית – כזו שרואים בדרך כלל אצל אנשים שחוו התקף לב – ואצל 60 נראו סימנים לדלקת באזור זה.
 
במחקר השני ניתחו החוקרים גופות של 39 אנשים שמתו מהמגפה ושגילם היה בממוצע 85, ומה שהתגלה הוא שאף על פי שהווירוס מתמקם בעיקר בריאות, אצל 24 מתוכם נמצאו רמות גבוהות שלו גם בלב. החוקרים טוענים שעדיין לא ידוע עד כמה התופעות האלה משפיעות בטווח הארוך, אך מעידים כי הן אכן גורמות גם לירידה ביכולתו של הגוף להזרים דם, מה שבאופן עקיף עלול לפגוע באיברים אחרים בו. עדיין מוקדם מדי לדעת האם מדובר בנזק תמידי או שהוא עובר לאחר כמה חודשים או שנים.
נזקים של קורונה: איש בחליפה מחזיק איור של לב

3. נזק לכליות

אצל חלק מהאנשים שסבלו ממקרה חמור של מחלת הקורונה והחלימו התגלו סימנים לנזק בכליות, אפילו בקרב אלה שלא סבלו מבעיות בכליות לפני שנדבקו במחלה. מומחים מאוניברסיטת ג'ון הופקינס מדווחים כי 30% מהחולים שאושפזו בסין ובניו יורק סבלו מפגיעה בינונית עד חמורה בכליות, ורופאים מניו יורק אפילו טוענים שהמספרים יכולים להיות גבוהים יותר. במקרים מסוימים הנזק הוא כה חמור עד שהמטופלים לשעבר בקורונה זקוקים לטיפולי דיאליזה, ובתי חולים רבים מדווחים כעת כי יש אצלם מחסור במכשירים שיוכלו לתמוך בחולים שכאלה. 
 
מומחים מדווחים עם זאת כי אלו שפגיעים יותר לנזקים שכאלה לכליות הם החולים שסובלים מלחץ דם גבוה וסוכרת, אולם עדיין לא ידוע למה דווקא הם. יש הטוענים כי הווירוס נצמד גם לכליות ומשכפל את עצמו שם, אחרים אומרים שהמחסור בחמצן גורם לכליות לא לתפקד כמו שצריך ואילו ישנם הגורסים כי עודף הציטוקינים שמופרשים על ידי מערכת החיסון הורס את תאי הכליות. כך או כך, הנזק קיים ומשאיר את החולים בסכנה בריאותית גם לאחר ההחלמה מהנגיף.
נזקים של קורונה: איור של רופא מסתכל על מחשב ומאחוריו פוסטר עם כליות

ומה בנוגע לילדים – האם קורונה מזיקה להם?

מספר מחקרים מציעים - עם כי לא מוכיחים - כי לילדים יש פחות סיכון להידבק בקורונה מאשר מבוגרים, אך ידוע לכולם שגם כאשר הם נדבקים, הם לרוב לא מפתחים תסמינים חמורים במערכת הנשימה כמו מבוגרים. בבדיקה שנעשתה בעיר ווהאן שבסין (ממנה התפשטה המגפה) נמצא כי רק 2% ממקרי הקורונה היו אצל ילדים, ובארה"ב נמצא כי 5-8% מהמקרים היו אצל ילדים. מומחים טוענים שהמספרים בפועל גבוהים יותר מאלה, פשוט מכיוון שייתכן כי הילדים שנדבקים לא מציגים תסמינים ועקב כך לא נבדקים. 
 
יחד עם כל זאת, אצל ילדים שחלו בקורונה ואושפזו התגלתה תסמונת דלקת רב מערכתית, והמומחים טוענים כי היא קשורה באופן ישיר לווירוס. על המחלה והקשר שלה לקורונה דיווחו לראשונה בתחילת חודש מאי 2020, כשנמצאו 15 מקרים שלה בניו יורק אצל ילדים בין הגילים שנתיים עד 15. התברר לרופאים כי ילדים אכן מפתחים תסמינים של קורונה, אולם שונים מאלו של מבוגרים, כשהמחלה פוגעת פחות בריאות ויותר באיברים אחרים, בייחוד בלב ובתפקודו. אצל חלק מהילדים – בעיקר הגדולים – התגלו אף תסמינים שמזכירים את אלו של תסמונת הלם רעלי, שהיא מצב מסכן חיים.
נזקים של קורונה: נער עם מסיכה
לסיכום
אז האם ילדים חסינים מפני קורונה? מסתמן שהתשובה היא לא. ומה בנוגע לאנשים שלא חוששים להידבק במחלה מכיוון שהם בעלי בריאות איתנה? מתברר שגם אם ישרדו אותה, גופם עלול לחוות בעיות רבות אחרות שיכולות להשפיע לרעה על מצבם הבריאותי בעתיד. אנחנו עדיין לא יודעים הכל על מחלת הקורונה ומדי יום מתגלים פרטי מידע חדשים לגביה – חלקם מעודדים וחלקם מדאיגים. חשוב שתמשיכו להגן על עצמכם ועל ילדיכם מפניה בכל דרך אפשרית, כולל עטיית מסכות באופן קבוע, זאת עד שנמצא חיסון שיוכל לשמור עליכם מפניה ביעילות.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.