print header

9 זני ציפורים מדהימים שמחזיקים בשיאים מרשימים במיוחד

ציפורים תמיד ריתקו את בני האדם והן היו ההשראה שלנו לאגדות עם עתיקות, המצאת המטוס ובסופו של דבר הן ללא ספק הובילו לכך ששלחנו אנשים וכלי טיס לחלל. אך עם כל הכבוד להישגים של בני האדם, עדיין יש ציפורים עם הישגים גדולים לא פחות, והן מחזיקות בשיאי מהירות, גודל ומסעות נדודים שעולים לא רק על אלו של ציפורים אחרות אלא על כל ממלכת החיות. בכתבה הבאה ריכזנו עבורכם 9 זנים שמחזיקים בשיאים שונים, שיעזרו לכם לגלות עד כמה עולמן של הציפורים הוא מרתק ומפתיע. אישית, אנחנו הכי הופתענו מהשיא האחרון!

1. הציפור הכי קטנה: קוליברי זעיר מצוי

הכינוי של היצור הקטן והבוהק הזה הוא קוליברי הדבורה והוא אמנם לא בגודל החיה הצהובה-שחורה הזו, אך הוא לא רחוק משם... אורכו של הקוליברי הזעיר המצוי כ-5 עד 6 ס"מ ומשקלו כ-1.6 עד 2 גרם. זהו בעל חיים אנדמי ליערות הצפופים של האי המרכזי של קובה ולא תמיד קל לראות אותו, בעיקר משום שרוב הזמן הוא בתזוזה; הוא מרבה לעוף ממקום למקום וכדי לעשות זאת עליו להזיז את כנפיו כ-80 פעמים בשנייה, כל כך מהר שלעין האנושית לפעמים קשה לראות אותן בבירור. בתוך המקור הדק של הציפורים האלו מסתתרת לשון ארוכה שבעזרתה הן אוספות צוף למאכל וגם חרקים קטנים. המעבר של הקוליברי הזעיר המצוי מפרח לפרח בזמן חיפושו אחר מזון, בכ-1,500 פרחים ביום, הופך אותו ל"סוכן הפצה" חשוב של זרעים בסביבת המחייה שלו.

זני ציפורים שובי שיאים: קוליברי זעיר מצוי

2. הציפור הכי חכמה: אפרור אפריקני 

אתם אולי מכירים אותו כ"ג'אקו", אך שמו האמיתי מבוסס על כך שזן האפרור הזה מצוי ביערות הגשם של אפריקה, בעיקר במרכז ובמערב היבשת. יש ציפורים רבות שנחשבות לחכמות מאוד; עורבים, תוכים מסוג ארה, קקדואיים ועוד, אך האפרור האפריקני מצליח לבלוט אפילו בתוך הרשימה הזאת. הנה מספר סיבות לכך: האפרור נחשב לתוכי בעל כושר החיקוי הטוב ביותר ויכול ללמוד עד ל-700 מילים. בתוך תא המשפחה, האפרור נקשר לאדם שמטפל בו הכי הרבה והוא מפגין אליו נאמנות והעדפה ברורים. ציפורים אלו מסוגלות לזהות לחץ, פחד ורגשות שליליים דומים, ואף לפתח אותם בעצמן בעקבות זאת. כאשר אפרור אפריקני משועמם, מוזנח או לא מקבל מספיק תשומת לב, הוא מפתח דיכאון שבא לידי ביטוי במריטת נוצות, פציעה עצמית ואפילו עקרות. כושר החיקוי של הציפורים האלה לא כולל רק מילים או צלילים של בני אדם, ויש מקרים של אפרורים שמסוגלים לחקות חיות אחרות ואפילו לעשות אפקטים מיוחדים! לכן ככל הנראה אפשר להגיד שזהו זן הציפורים החכם ביותר בעולם. 

זני ציפורים שובי שיאים: אפרור אפריקני

3. הציפור המעופפת הכי גדולה: קונדור האנדים

כפי שניתן לנחש משמו, קונדור האנדים מצוי בעיקר באזור רכס האנדים בדרום אמריקה שבו הוא חי באופן טבעי. אמנם הזן נמצא קרוב לסיכון' אך הוא עדיין נפוץ למדי בסביבת המחייה שלו ולראות אותו דואה באוויר זה מראה מיוחד במינו...  מוטת כנפיו נעה בין 270 ל-320 ס"מ, משקלו נע בין 8 ל-11 ק"ג, ואורך גופו נע בין 100 ל-130 ס"מ. בזכות שילוב כל הממדים האלו, לדעת רבים וטובים זוהי הציפור המעופפת הכי גדולה בעולם. רק עופות ים והנשר המקראי משתווים אליה במוטת כנפיה העצומה, ואת מחזיק השיא בתחום הזה כציפור הכי גדולה בכלל, תכירו בהמשך הכתבה.
זני ציפורים שובי שיאים: קונדור האנדים

4. הציפור הכי נדירה: מגלן ענק

למגלן הענק יש מקור מעוקל שעוזר לו לצוד חרקים, חסרי חוליות, דגים וצפרדעים שאותם הוא שולה מגופי מים שונים. אורכו בטווח של 102–106 ס"מ, גובהו כ-100 ס"מ ומשקלו כ-4.2 ק"ג. ניתן למצוא אותו בעיקר ביערות צפון קמבודיה ודרום לאוס, שם שורדת בשנים האחרונות אוכלוסייה מצומצמת מאוד של כ-100 מגלנים ענקיים שהם האחרונים מסוגם בטבע. זה אומר שככל הנראה מדובר בציפור הנדירה ביותר בעולם, שנמצאת בסכנת הכחדה חמורה בעקבות פגיעה קשה בשטח המחייה הטבעי שלה בשל כריתת יערות, ייבוש ביצות וריבוי טורפים. קשה להגיד אם יש ציפורים בעולם במצב קשה יותר, אך בכל מקרה זהו תואר שלא היינו רוצים להעניק לאף בעל חיים... 
זני ציפורים שובי שיאים: מגלן ענק

5. הציפור הכי גדולה: יען מצוי

משום שהם לא עפים באוויר, קל לשכוח שהיענים הם ציפורים לכל דבר והם למעשה נחשבים למין העוף הגדול ביותר בעולם. יענים מחזיקים גם בשיא נוסף: זהו בעל החיים הדו-רגלי הכי מהיר, שמסוגל להגיע למהירות ריצה של 65 קמ"ש. לשם ההשוואה, יוסיין בולט הגיע "רק" למהירות מרבית של 44.72 קמ"ש בזמן שבירת שיא העולם ל-100 מטר בשנת 2009. הכנפיים הקטנות של היענים עוזרות להם לתמרן בזמן ריצה או לעצור במהירות, שתי יכולות שעוזרות להם בעיקר בעת בריחה מסכנות. בנוסף, הם ניזונים בעיקר מעשב, זרעים, חרקים וזוחלים קטנים. אם מעולם לא שמעתם קריאה של יען, דעו שיש לכך סיבה פשוטה – לציפור הזו אין איברי קול, ורק בעונת הייחום משמיעים הזכרים קול עמום באמצעות הוושט שלהם.
זני ציפורים שובי שיאים: יענים מצויים

6. הציפור שנודדת את המרחק הארוך ביותר: שחפית הקוטב

רוב הציפורים לא חיות למשך הרבה מאוד זמן, אך שחפית הקוטב היא יוצאת דופן, כשלרוב היא מגיעה לגיל 20, ותועדו גם פרטים בני 34. אך השחפית היא לא שיאנית אריכות הימים, היא פשוט צריכה לחיות במשך זמן רב כדי להצדיק את מסעות הנדידה העצומים שלה...  מדי שנה שחפיות קוטב נודדות משטחי הרבייה הצפוניים באזור הארקטי עד האוקיינוס הדרומי שסביב אנטארקטיקה, וחזרה. זוהי הנדידה המחזורית הארוכה ביותר בין כל בעלי החיים - 19,000 קילומטרים לערך. כדי שתבינו מה זה אומר לאורך זמן, ניתן להגיד שפרט בוגר ממוצע של שחפית הקוטב, עובר במהלך חייו מרחק הדומה באורכו לזה שנחוץ עבור מסע מכדור הארץ לירח, ובחזרה!

זני ציפורים שובי שיאים: שחפית הקוטב

7. הציפור הכי מהירה: בז נודד

עם כל הכבוד למהירות של היען על היבשה, מלכי המהירות בשמיים הם הבזים הנודדים. לפי מדידות שנערכו במסגרת תכנית הטלוויזיה  Terminal Velocity של ערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק, מהירות השיא של הבז הנודד (בצלילה) היא 389.46 קמ"ש. זהו לא רק שיא בממלכת הציפורים, אלא שיא המהירות הכללי של בעל החיים שאי פעם תועד! לבז הנודד יש קרוב ל-20 תתי-מינים שמצויים כמעט בכל רחבי העולם – הוא אפילו משגשג בעיר ניו יורק רוויית גורדי השחקים והיונים. לרוב נקבות הבז הנודד גדולות יותר מהזכרים, והן פופולריות מאוד בקרב אנשים שצדים בעזרת ציפורים עבור ספורט או כחלק מאורח החיים שלהם.
זני ציפורים שובי שיאים: בז נודד

8. הציפור עם הכנפיים הגדולות ביותר: אלבטרוס נודד

נכון שהוא לא בעל הכנף הכי גדול בעולם, אבל באופן מילולי ביותר, לאלבטרוס הנודד יש את הכנפיים הכי גדולות בעולם; ממוצע מוטת כנפיים של 3 מטרים ו-10 ס"מ, ומקרי קיצון מגיעים לאורך של 3 מטרים ו-70 ס"מ. בזכות שטח הפנים שרוחב הכנפיים העצום הזה יוצר, כאשר אלבטרוס נודד דואה, יחס הגלישה שלו עומד על 1:22, כלומר, הוא מתקדם באוויר 22 מטרים אופקית בזמן שהוא מנמיך את גובהו רק במטר. בזכות המאפיין הזה, הוא יכול להישאר באוויר במשך שעות ארוכות ללא מנוחה, תוך נפנוף מועט בכנפיו. האלבטרוסים הנודדים ניזונים בעיקר מדיונונים, מדגים קטנים ומשאריות בעלי חיים אחרים שצפות על פני המים באזור תפוצתם, באוקיינוס הדרומי מסביב לקוטב הדרומי.

זני ציפורים שובי שיאים: אלבטרוס נודד

9. הציפור הכי רועשת: פעמונית לבנה

אין ספק שציוץ ציפורים נחשב בעיני רבים לצליל נפלא ומרגיע, אבל יש כמה מקרים שבהם זה ממש לא המצב. המקרה הבולט ביותר הוא כאשר מדובר בציפור הפעמונית הלבנה, שבשנת 2019 תועדה שוברת את שיא עוצמת הקול של ציפור שאי פעם הוקלטה – 125 דציבלים, חזק יותר מבכי של תינוק, צעקה חזקה או מוזיקה רועשת. כל הרעש הזה מגיע מציפור קטנה יחסית, באורך 28 ס"מ בלבד, שמצויה בעיקר במרכז אמריקה ובכמה מדינות נוספות מדרום. נקבות הציפורים האלו הן לרוב בצבע זית עדין והזכרים לבנים כמעט לחלוטין. את ההקלטה של הקריאה שוברת השיאים אתם מוזמנים לראות בסרטון הבא, רק נזכיר לכם לפני כן לוודא שעוצמת השמע שלכם מונמכת...

מקור התמונות: Carlos DelgadoJJ Harrison, Andreas TrepteMathKnightPedro Szekely, L.Miguel Bugallo SánchezCharles J Sharp

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.