print header

8 דברים שישתנו עבורנו בעולם התיירות והטיולים לאחר חלוף משבר הקורונה

מגפת הקורונה בישראל נמצאת בימים אלו של תחילת מאי 2020 בנסיגה יחסית, ואנו חוזרים אט אט לשגרה כשעוד חנויות ועסקים נפתחים, הילדים צפויים לשוב למסגרות החינוכיות בדרכים כאלו ואחרות, וישנו דיבור על אסטרטגיית יציאה. עם זאת, יש דבר אחד שעדיין לא ממש נראה באופק ולא ברור מתי הוא בכלל ישוב לחיינו, ואנחנו מדברים כמובן על נושא החופשות, הטיולים בחו"ל והנופש. נכון לעכשיו, מכיוון שישנם מקומות רבים בעולם שעדיין סובלים מהמגפה בממדים גדולים או שטרם הצליחו לבלום את מגמת התפשטות הנגיף, הגבולות הבין-מדינתיים עדיין סגורים, ומלבד זאת – גם השהייה הארוכה יחסית בתוך חלל צפוף כמו מטוס נראית כרגע לרבים כאפשרות לא מפתה במיוחד. אז מה יהיה על חופשת הקיץ שלנו, אם בכלל נוכל להרשות לעצמנו לצאת אליה לאור המצב הכלכלי, ואיך יראו החופשות שלנו מעתה ואילך, אחרי האירוע הכלל עולמי הזה שטלטל את חיינו? בכתבה הבאה ננסה לחזות את פני עתיד ולהאיר אור על 8 נקודות מרכזיות שכנראה נראה בעתיד.

8 שינויים בעולם התיירות אחרי הקורונה: איור של כדור הארץ על רקע נגיפי קורונה גדולים

1. ניקיון יהיה סטנדרט נדרש במקומות אירוח  הרבה יותר מפעם

אחרי שהנגיף יחלוף, אנחנו כנראה לא נסתפק יותר בכך שיגידו לנו שהמקום שבו אנחנו הולכים להתארח נוקה – אנחנו נרצה לראות זאת בעיניים, כמו גם לדעת באיזו תדירות הוא חוטא. כריסטופר אנדרסון, פרופסור למנהל עסקים בבית הספר למלונאות של אוניברסיטת קורנל שבניו יורק, אומר: "כולם, בין אם זה הפלגות, אכסניות או מלונות, הולכים לשנות את הדרך שבה הם ינטרו את ניקיון הסביבה שהלקוחות באים איתה במגע, וידרשו לשדר את זה לאורחים כדי להעלות את רמת הנוחות שלהם להתארח במקום".

בעולם שבו החשש מהתפרצות גלי תחלואה נוספים יהיה נוכח וקיים, יתכן ונבקש ממקומות נופש שונים לחשוף את תנאי התברואה שלהם, ולהשתפר בהיבט הזה; בין אם זה יהיה בפרישה של מתקני ג'ל אלכוהולי לטובת האורחים, בין אם בניקוי וחיטוי תדירים של כל משטח ומשטח – מקומות אירוח רבים יצטרכו להתאים את עצמם למצב, ולשדר לנו מסר כמו "אנחנו עושים הכל כדי שתרגישו בטוחים כאן מבחינה בריאותית" כדי שנשוב אליהם.

2. מחירי החדרים במלונות ירדו עוד יותר לפני שהם יעלו שוב

בארה"ב מחירי הלינה והשהות במלונות ירדו בכ-30% במהלך חודש מרץ, כשכאן בארץ מרבית המלונות סגרו במהרה את שעריהם עם פרוץ המגפה ורק חדרי אירוח מעטים המשיכו לפעול, חלקם במתכונת של "מתחת לרדאר" ואחרים רק עבור אלו שחיובו בבידוד. אם נסתמך על תקדימי העבר, במקרים של אי ודאות גדולה כמו למשל אחרי הפיגוע במגדלי התאומים ב-2001 או לאחר המיתון הכלכלי הגדול בשנת 2009 – למחיר החדרים במלונות לוקח זמן כפול להתאושש ולחזור לקדמותם, מאשר הזמן שלקח להם להגיע לנקודת השפל שלהם.

כלומר, אם מתבססים על ההנחה הזאת, בתום המגפה וכאשר המלונות יפתחו בשנית, המחירים יהיו נמוכים מן הרגיל ויהיה ניתן למצוא חדרים בעלות מפתה מאוד – השאלה כמובן, כפי שאמרנו בסעיף הקודם, היא אילו אמצעי התגוננות יציגו המלונות שימשכו אותנו לקחת גם הצעות עם מחירים משתלמים במיוחד.

8 שינויים בעולם התיירות אחרי הקורונה: חדר במלון

3. כנראה שנרגיש נוח יותר להזמין חדר במלון מאשר לשכור דירת נופש

בשנים האחרונות, לפני פרוץ הקורונה לחיינו, רבים העדיפו להיעזר באפשרויות לינה ואירוח פרטיות שאינן מלון, אלא השכרת חדר או דירה מאדם פרטי - כמו למשל אלו שהציעה פלטפורמת התיירות הפופולארית Airbnb. בעולם של היום, אחרי הקורונה, זה כנראה הולך להשתנות, והמלונות המאורגנים והמסודרים יחזרו לקדמת הבמה.

לרשתות האירוח ולמלונות הגדולים והמאורגנים יהיה כנראה יותר קל לשדר לנו שהם שומרים על סדר וניקיון ושיש מאחוריהם תו תקן, מאשר בעלי הדירות ומשכירי החדרים לאירוח. ד"ר כריסטופר אנדרסון אומר זאת כך: "אני ארצה את ההגנה והביטחון של תהליכי ניקיון מבוססים שאני יכול לקבל רק ממוסדות אירוח מבוססים".

4. אנחנו נרצה לטוס במטוסים ריקים יותר   

אחת הבעיות הגדולות של עולם התיירות בדרך להתאוששות היא החזרה לשגרת הטיסות שהייתה לנו קודם לכן – ולאחר הקורונה היא כנראה תשתנה לחלוטין, ביחד עם עולם התעופה כולו. נראה שבשלב הראשון לפחות, כאשר נחזור לטוס, נעדיף לעשות זאת על מטוסים כמה שפחות עמוסים וכמה שיותר ריקים עם מרווחים בין הכיסאות – מה שיכול בהחלט להשפיע על מחירי הטיסות ולהוריד אותם.

יכול בהחלט להיות כי כבר מראש, חברות התעופה השונות יערכו בהתאם ואף יקבלו הנחיות משירותי הבריאות השונים בעולם כיצד להתנהל, ואנחנו צפויים לראות סגירה של שורות שלמות במטוס, ריווח גדול בין מקומות הישיבה, וכן ביטול שירותי האוכל והשתייה בטיסות. 

8 שינויים בעולם התיירות אחרי הקורונה: מטוס עם מעט נוסעים

5. למזמיני הטיסות תהיה יותר גמישות בביטול והזזת הטיסה שלהם

עם תחילת המגפה, המוני אנשים שהייתה מתכוננת להם טיסה ליעדים שונים בעולם, פנו אל חברות התעופה בבקשה לבטלה ולקבל בחזרה את כספם. חלקם הצליחו לעשות זאת, אחרים נדרשו להתאמץ או להמתין לביטול מצד חברת התעופה, ויש גם כאלו שלא ראו החזר כספי עד היום. כעת, לאחר סגירת השמיים ועל רקע החשש להתפרצות גל שני, אנחנו כצרכנים נהיה הרבה יותר זהירים מבחינת קניית כרטיסי טיסה, ונרצה בצדק לדעת שנוכל לבטל אותם במקרה של התפרצות קורונה ביעד שלנו.

חברות התעופה, כך נראה, יאלצו לקחת את הדאגות האלו ברצינות ולהיות גמישות יותר בכל מה שקשור לביטול הטיסה, שינוי המועד שלה והעמלות שהן תגבנה (או בכלל לא תגבנה) בשל כך. אנדרסן מעריך שכל זה ימשך לפחות עד השנה הבאה, 2021, ואחרי זה אולי נחזור למצב הישן, בהתאם להתפתחויות.

6. נידרש ליותר מדרכון כדי להיכנס למדינות שונות

אם עד עכשיו כל מה שהיינו צריכים לעשות כדי להיכנס למדינה מסוימת הוא בסך הכל להציג את הדרכון שלנו בעמדת ביקורת הגבולות – כמובן שעכשיו תצטרכו להתרגל למציאות שונה לחלוטין. סביר להניח שמדינות רבות, אולי אף ישראל, לא תיקחנה סיכון, אפילו לא בעריכת בדיקות קורונה בשדות התעופה עצמם – על אף שגם את זה צריך לקחת בחשבון; אך בהחלט יכול להיות שנידרש על ידי הרשויות להגיע למדינת היעד שלנו מצוידים באישור שיעיד כי נבדקנו טרם הטיסה ויצאנו שליליים לנגיף, או לחלופין שלקינו בקורונה והחלמנו ממנה – וכמובן שכאשר יימצא החיסון המיוחל בעתיד, נדרש להציג אישור כי התחסנו בו.

מלבד זאת, יכול להיות שבטווח הקצר טיסות בהחלט יהיו מוגבלות יותר מבחינת המטרה שלהן. אפשר להניח כי בשלב הראשון יותרו בעיקר טיסות עסקים ועל רקע מקצועי, ורק לאחר מכן מדינות יחלו לאשר קבלת תיירים שהגיעו לחופשה ולנופש.

8 שינויים בעולם התיירות אחרי הקורונה: שדה תעופה ריק

7. מחירי ביטוחי הנסיעות יזנקו

כפי שכבר הזכרנו פה, יכול בהחלט להיות שבשלב הראשון של תחילת ההתאוששות נראה ירידות חדות במחירי הטיסות והמלונות – אך גם זינוק בעלויות ביטוחי הנסיעות למיניהם. כפי שרבים בעולם למדו כאשר הקורונה הגיחה – מחלות ומגפות לא מכוסות על ידי מרבית פוליסות ביטוחי הנסיעות הבסיסיות, מה שהשאיר לא מעט אנשים מול שוקת שבורה בהרבה מקרים.

מספר פוליסות הביטוח שנמכרו בעולם מאז ינואר האמיר ב-200%, העלייה הגדולה ביותר שחברות הביטוח דיווחו עליה בשנים ב-20 השנים האחרונות. עובדה זו בהחלט יכולה ללמד אותנו שבכל הקשור לטיולים, אנשים רבים כבר חושבים על היום שאחרי – ושמחירי הביטוחים הולכים לזנק עקב הביקוש הרב והאיום החדש של התפרצות שנייה.    

8. תעשיית התיירות תיהפך להיות יותר בת-קיימא

אולי דבר אחד טוב כן יכול לצאת לנו מהמשבר הזה, וזה שינוי הגישה הסביבתית של ענף התיירות. טרם התפרצות הנגיף, כבר בהחלט היה אפשר לשמוע את הדיבור על הבעיות השונות בתחום, כמו למשל תיירות יתר – ביעדים שהפכו להיות עמוסי תיירים ברמה שפגעה במרקם חיי התושבים בהם, או הזיהום הרב שגורמת תעבורת המטוסים שהלכה וגדלה בצעדי ענק בעולם מיום ליום.

המשבר וסיומו הזמני שהולך ומתקרב הוא הזדמנות לענף התיירות בכלל, ולנו כתיירים וכצרכנים, להתחיל ולתקן את כל ה"תחלואות" האלו, שבימי הקורונה נעלמו כמעט לחלוטין ועכשיו באמת כדאי שלא להשיב. פטר גרינברג, עיתונאי אמריקאי מוערך העוסק בתחום הטיולים, אומר שכאשר המשבר יסתיים "אנחנו יכולים לחזור לכל זה בדרך הרבה יותר אחראית ואתית", ואם יעשו זאת בצורה הנכונה זאת, בהחלט להיות בשורה חיובית לעולם שלנו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.